при Ердинч

  • 109 473
  • 48
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 51
Хляб на Бърза Програма

1.ва рецепта:

вода.........................360мл
олио.........................2сл
сол...........................1 и 1/2чл
захар........................1сл
брашно......................650г (4 и 1/3 чч)
лимонов сок..............1чл
сухо мляко................1 и 1/2сл
мая...........................1 и 3/4чл



2.ра рецепта:

вода ........................310мл
сол...........................1,5чл
захар........................2,5чл
краве масло..............20гр
сухо мляко................1сл
бяло брашно.............350гр
пълнозърнесто..........50гр
ръжено.....................100гр
мая..........................1,5чл + 1/4 чл

3.та рецепта:

INGREDIENTS .........................................1.25Kg ................................1Kg ...............................750g

вода... ....................................................420ml .................................375ml ............................310ml
зехтин.....................................................3 сл ....................................2 чл .............................1 чл
сол.........................................................2 чл ...................................1 и 1/2 чл .......................1чл
захар.......................................................3 чл ...................................2 чл ..............................1 чл
брашно....................................................750g или 5 чч .......................650g или 4 и 1⁄3 чч .........500g или 3 и 1⁄3 чч
лимонов сок.............................................1 чл ....................................3/4 чл ..........................1/2 чл
мая.........................................................2чл ......................................1 и 3/4 чл ....................1 и 1/2 чл

програма: бърза
кора: средна

1. в контейнера на машината добавете водата, олиото, лимоновия сок, захарта, солта,(препоръка: разклатете контейнера да се разтворят захарта и солта) брашното, сухото мляко, отгоре маята

2. нагласете контейнера в машината.

3. включете машината на БЪРЗА програма (програма с продължителност най малко 2ч и 10мин) ,на голям размер хляб със средна кора.

при мене циклите на бързата програма са така:



size = размер
knead = месене  
rise = втасване
punch down = спихване
shape = оформяне
bake time = време за печене


4. след първите 3мин проверете състоянието на продуктите(трябва добре да са се смесили) ако има нужда помогнете със шпатула.

5. след 10мин проверете състоянието тестото, тестото трябва леко да лепне по стените на контейнера(меко колкото месцето на ухото). Ако e много твърдо тестото добавете ч.л./teaspoon вода, ако е много мокро добавете с.л./tablespoon бяло брашно.

-упътване за по добро тесто:  
прекалено сухо        прекалено мокро                                                                      много твърдо
           консистенцията между двете требе да е    

6.след звука за прибавяне на допълнителни продукти по желание добавете семената и пр

7. една хитрост: когато последното втасване е на свършване и хляба ще почне мине на цикъл печене а гледате че тестото все още не е втасало достатъчно, натискате pause бутона и оставяте да почака още и най много за 10мин.

 newsm78 ако нямате пауза бутон прекъсвате направо електричеството на машината по най простия начин: дърпате щепсела. (след 10те минути недей те забравя да включите отново щепсела  #Crazy

внимание : хлебопекарната ви е осигурена със softwear срещу евентуално прекъсване на тока, в някои модели това е най малко 10мин и най много за час се запазва съответната програма че след като доди тока да почне от прекъснатото място, за това не повече от 9мин със дръпнат щепсел, или си проверете упътването и после импровизирайте както ви душа сака   (значи накъсо, ние го използваме това предимство за удължаване на съответния цикъл в машината)

8. след звука за свършване на програмата за печене, оставете хляба да постои още близо 5мин. в машината, извадете я, и я нагласете върху решетка, оставете да изстине около час.

9. за тези които ще ползват прясна мая: не трябва да се преувеличава много c маята, мисля че за тази рецепта 14г, 15г или най много 20г ще са предостатъчни.  смесете с дървена лъжица маята, малкото вода взето от общото количество течности в рецептата и щипка захар във стъклената/керамична купичка, покрийте сместа със боне за душ и я оставете на топло да шупне за около 10-15min. В края на това време сместа трябва да се е активирала и образувала мехурчета по повърхността и.  в контейнера на машината сложете първо водата , после приготвената смес от мая, отгоре брашното и най отгоре солта.

да ви е сладко!

 Hug

Последна редакция: ср, 23 ное 2016, 06:29 от Ердинч

# 46
  • Мнения: 51
Сушено Месо с Дъх на Луканка



1. Месото се почиства много добре от жили и ципи. Използвано е 2бр х 500г х 2см х 6см х 15см говеждо контрафиле .

2. След почистването топнете парчетата в саламура от вода и сол (65гр сол на литър вода). В тая саламура престоя да е около 30часа (затиснато с нещо тежко за да не изплува месото).

3.Преди да изтече времето на престоя от първата саламура се приготвя нова саламура със същото количество вода но този път с 85г сол на литър вода, добавете за литър вода(зърната леко счукани): чер пипер на зърна 1сл , бахар на зърна 1сл, кимион на зърна 2чл, 5бр дафинови листа и 1чл смлян/счукан кардамон(семената). Оставете да поври водата заедно със подправките близо 10-15 минути и после я охладете до 4Ц(на водна баня става мн.бързо охлаждането). Топнете месото вътре и отгоре пак с тежест за още 24часа със добавени 5 скилидки чесън счукани със щипка сол.

Бях чел някъде че целта на тия действия е да се махне кръвта с първата саламура и да се ароматизира месото във втората.(по спомен там в рецептата ставаше и дума за 25г сол за литър вода или за номера със яйцето но не ме досмеля за толкова сол, мисля че е ставало дума за вид от прочутата  италианска  бресаола)

4. На третия ден извадете месото от саламурата, изплакнете и накиснете за 3-4часа в питейна/минерална вода.

5. Следва пресоване в първите 6ч с 20кг тежест за общо 12ч, като в последните 6ч е със 40кг и след това проветряване плюс изсъхване

6. през всичкото време температурата в околната среда може да варира до +8 градуса и не трябва да превишава много +10Ц(ако трябва денем да се сложи в специална торба за да се запази най дълго с нощната температура, даже може да се охлажда и с торбички замръзнала вода от фризера ) (



крайният резултат ще е пастърма/месо със аромат/вкус на луканка
занапред мисля да опитвам и със 25-35г сол(опитах със 45г сол/Л, получи се, но отзивите бяха че е било безсолно месото- затова засега 65-85 ще са и занапред)
хареса се много и от дечурлигата
рецептата ще се разработва/модифицира/импровизира и занапред

Последна редакция: пт, 10 яну 2014, 21:48 от Ердинч

# 47
  • Мнения: 51
Здравейте,

Пускам видео за идеалната консистенция на тестото за хляб в машина



по късно ще пусна и за пълнозърнесто тесто

 Hug

Последна редакция: ср, 16 мар 2016, 17:32 от Ердинч

# 48
  • Мнения: 51
един от последните ми опити за Трабзон хляб на бърза(2:20часа) програма със прясна и замразена над 3месеца във фризера юва мая.

https://youtu.be/onLywk1n5tI

Общи условия

Активация на акаунт