Пробвайте /ако не сте/. Много ще ви хареса.
Прасковено-карамелов сладкиш
1 ч.ч. брашно
4 яйца
1/2 ч.ч. захар за тестото
1 бакпулвер (или 1/2 ч.л. хлебна сода и щипка лимонтозу)
1 прах ванилия
1 компот от праскови
1/2 ч.ч. захар за карамела
2 с.л. масло за намазване на формата
Включете фурната на 200 градуса да се загрее предварително.Разбийте яйцата със захарта до побеляване(докато си увеличат обема 2/5 пъти). Прибавете ванилията. Пресейте брашното с бакпулвера и постепенно добавяйте към яйцата като разбивате. На дъното на 28 см кръгла тортена форма изсипете 1/2 ч.ч захар + 1 с.л. вода и карамелизирайте. Оставете да се охлади и намажете обилно дъното и стените на формата със масло. Много добре отцедените праскови от компота наредете с изпъкналата част надолу на дъното на формата. Отгоре изсипетете тестото. Печете при 200 градуса около 30 мин. След това обънете сладкиша върху чиния за сервиране и сиропирайте докато е горещ със сок аот компота. Оставете да изстине и сервирайте с топка ванилов сладолед или малко рабита сметана
Прасковите могат да се заменят със плод по желание.