(Био) зеленчукова градина 16

  • 66 118
  • 735
  •   1
Отговори
# 720
  • ул. "Мечтание"
  • Мнения: 6 147
За коловете за домати във Варна. Отивате в някой арматурен двор и там да ви нарежат от фи 12 колкото броя искате на по 2 метра. Хубаво е да се боядисат, за да са по-красиви.
Моите са жълти и бели, за да отразяват слънцето, а моите ми се смеят, че така отдалеч се вижда, че има желязо за крадене.

Мен нещо такова ме влече. Ще разпитам из село къде наблизо има арматурен двор да идем да проверим какви пари ще ни излезе.

Вили, мислим да понаобиколим гората, току сме намерили по някой изпаднал читав клон дето да става за колци. Въпреки, че тараша е нон-стоп, ама пък може нещо да остане и за нас.  Thinking
Може би ще пробваме пъпешите и дините, мъж ми е голям мераклия, аз съм фифти-фифти. Нормално кога е добре да се сеят? newsm78

# 721
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
нова,
Я сподели,как така ти загина разсада?Ослани ли го, попари ли го,...?
Мойте ратаи тая година в студа го отвили,  та късно никна, в жегата не го отвили та за малко да го попарат.
Ма , пак е най хубавия у цело село.Шъ ми го урочасат.
За доматите , оставям първия култук, така основното стъбло и първия култук се развиват едновременно.Аз го садя по един стрък през 2 педи.
Баба го правеше така и обясняваше. .Тъй като са повече доматчетата  са  по-малки  и започват да зреят по-рано. Ако го оставиш  на основно стъбло, , доматчетата стават по-големи и им трябва повече време да наедреят и зазреят. А  винаги 2 домата макар по-малки  са повече от един.като им дадеш и повечко храничка , която в Златията не липсва . си стават добри доматчета. Те така, те. Та за това не съм се замисляла , а правя като баба.Миналата година една убостница, решила да ми махне всички култуци , та спасих поне половината. Ами тия с основното стъбло си родиха по 4-5 домата и край.

# 722
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
Винаги пропускам някои култуци и от тях израства второ -трето стъбло.Затова мисля ,че започват да зреят късно ,но пък има много до октомври.
Една година зарових останалия разсад в ъгъла на градината , под вишната ,защото ми беше жал да го хвърля  и го забравих. През август установих ,че има доста еднакви по размер и дружно узрели домати като по картинка -хубави , сочни и сладки.Бяха расли пренаселено и което е оцеляло е станало по-добро от другите.
Отивам да тормозя мъжа си за колове от арматурно желязо.От миналата година ми обещава и все отлага.Не могат ли да бъдат по-къси / около 1.50 м. /,  за да са по-евтини  newsm78 Laughing Имам боя в морско синьо /да гони разните гадинки, че те обичат жълтото/ . Когато съм с жълта блуза / и косата ми е такава/  всичките са накацали върху мен.
Восъчето ми е цъфнало с 14 цвята /на много хубаво трябва да е /.Дано ! Peace

Последна редакция: чт, 17 май 2012, 17:04 от МХ

# 723
  • Мнения: 8 567
rorik, аз споделих, отдавна, един добър човек ми прави разсад и на мен, даде ми ги, за два дни полегнаха, изтънели стъбълца и без коренче. Сечене.
И на човекът целият разсад заминал, за него ми е жал, аз садя по 30-40 корена, но той...
Мистерия ми е това сечене, човекът от години прави разсад, знае как, аз да съм, да съм сбъркала...
Ето ги: http://new1.snimka.bg/other/2012.655915.27018191.big

Споделяйте за доматите, чета с интерес, моите уж ги колтуча редовно, а все стават храсти с много листа и малко плод.

ПП. Обеззаразявате ли някак миналогодишните колове?

Последна редакция: чт, 17 май 2012, 17:02 от нова

# 724
  • Португалия
  • Мнения: 3 897
колкото и да съм начинаеща,мисля логично  Mr. Green ,че колтуците взимат силата на растението,затова по-късно зрее и плододава по-малко
изрично ги оглеждам-моите нямат ни цвят,ни нищо!

аз да ви се похваля колко съм късогледа  smile3515 doh doh,ама прогледнах- проблемите ми с черните гадинки/ченокрилки ли са,не знам/ с въшките и всичката гад по едните ми доматки ,бяха от една китайка роза-почти дърво/цялото ,горкото,го орязах снощи,ама то е жилаво,ще се оправи /

# 725
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Мамагемелар,
Що го ореза? Те сега ,ако  сички гадове отидат на доматите.Последно, умори ли ги с нещо?Паднаха ли от доматите?

....че колтуците взимат силата на растението...
Ами вземат му силата , ама за какво ми е домат 2 метра?

Нова
, сечене получих и аз тая година.Намерих 4-5 стръкчета .За първа година сложих добре угнил компост в парника.Мисля че е от необезаразена почва.Въпреки че аз я обеззаразявам със вар и син камък.Някъде не е достигнало сигурно.

....а все стават храсти с много листа и малко плод....
Преторяваш ли ги с азот?

При мен коловете трябва да са 2,5 метра .О,50 метра да се забият и да останат 2 метра да стърчат.За това са набити три бетонни колове  в реда и са опънати 3 реда тел.За всяко растение има пръчки, изгнили,  потрошени, вързани за теловете и така се справям .2 метра кол е малко , поне за мен. Като забиеш 50 см  остават 1,5 метра.

Кой , в тая тема пусна новината че си прави пещ и строител е откривателя на чушкопека?.Затрих се да търся .Повторих четенето  от 35 -та страница насам и не го намерих?

Последна редакция: чт, 17 май 2012, 18:12 от rorik

# 726
  • Мнения: 84
Привет ... напоследък рядко пиша, но редовно чета  Blush
Тази година не се справих много добре с разсадите ... Наложи се да "прося" (макар че без кавички си е по- точно) и си купих краставичка (отрупана с женски цветове) и 4 кофички Рила (с доматчета). От зелените домати ми поникна само един, златните съкровища ги сях 2-3пъти и в крайна сметка имам 2 кола май  Flutter май е защото аз слагам ... баба мести и накрая си обърках моите с нейните.  Тук е май мястото да благодаря на Ани.Иванова Wink и на  dididi  за съдействието и на Вили (запазих си семенца от нейните специални чушки и сега имам 5 тенекии засадени със лично отлично отгледан разсад)Simple Smile
 Решихме, понеже вече имаме и голяма покривна площ да изпробваме контейнерното производство по примера на Куркума. Резултат - 15 кофи по 2 стръка домати + няколко тенекии  и 15тина тенекии от сирене с по 4 стръка пипер (по един във всеки ъгъл). Куркума да си признае по колко пипера слага в тенекия - да се ориентирам овреме много ли са ... малко ли са ...
Кивито (голичко такова) презимува успешно и ме радва с пъпки - скоро ще цъфнат Simple Smile От една седмица се радвам на плодчетата от камчатската боровинка наистина узряха седмица преди ягодите тази година  Whistling Днес изчезнаха първите ягодки без да успея да ги снимам. Имам си и успешно присадени клончета със череша - Ранна пловдивска, и някакви местни круши - от мноооого стари дървета ....  май и някоя скорушка ще да ми се е хванала Simple Smile Blush
Да ви се похваля - правим си пещ - точно като едновремешните, но по- интересното е , че майсторът, който я зида (скулптурира ) е създателят на чушкопека, той го е изобретил , а познайте - облагодетелствали са се 2-ма партийни над него с по .... 10 000лв тогавашни пари  Crossing Arms

Гелика - това определено е жиловляк  Peace Благодаря за темата  Hug
Кариш , за съжаление аз май няма с какво да се включа . ... , но  ме потърси есента да измислим нещо  - някой храст мога да заделя ако те интересува Японска дюля -за цвят и за сиропчета или сушени плодчета за чай  ...  за сега се сетих - ако искате клончета от бодливо цариградско (немско грозде) мога да начупя и заедно с Анините домати и пипер да пратя - те лесно ще се вкоренят, салвия също

rorik ето  Wink

# 727
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
bariksto  , БЛАГОДАРЯ!

 Да ви се похваля - правим си пещ - точно като едновремешните, но по- интересното е , че майсторът, който я зида (скулптурира ) е създателят на чушкопека, той го е изобретил , а познайте - облагодетелствали са се 2-ма партийни над него с по .... 10 000лв тогавашни пари  Crossing Arms
Ха сега ТЕДИ
 ДА МУ КАЖЕ ИМЕТО  И ОТ КЪДЕ Е, ЗА ДА ГО ЗНАЕМ.
Да му благодарим , от все сърце  и да го помним. Спестил ни е толкова огън!Заслужава народната любов и слава!
Теди ,
 Като стане пещта , пусни я да я видим. Мойта,  от три години стои неиззидана.

# 728
  • Мнения: 8 567
rorik, ето - изобретателят на чушкопека:

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=329733

# 729
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Нова , сигурно ли е това?
Щото тогава под изобретенията последен беше изобретателя?

Велизар Стоилов ?
Та благодаря! Теди,  да му прати много поздрави. и нашите благодарности.

# 730
  • Мнения: 2 302
Браво на изобретателя Peace,но наскоро четох някъде,че точно това изобретение е много вредно  зареди изолацията от азбест ,който е с директен контакт  с храната е  изключително канцерогенен,както и изпаренията които вдишваме докато го ползваме

# 731
  • Мнения: 8 567
rorik, ето и друга версия, не зная коя е истинската, но пък си  е българско изобретение: http://www.borbabg.com/?action=news&news=3316

# 732
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Знам , че имаше нещо такова , за това и се усъмних.Вярно че първите бяха с по-едра глина.Нека Теди да каже.Един заместник кмет  да е зидар на пещи, малко ме съмнява. Може и после и други  хора да са участвали в усъвършенстването му , ама трябва да се знае и извора кой е?
На всички да благодарим , но най ценна е идеята.
Някъде четох , че някои водопроводни мрежи са направени с азбест. Това си е направо престъпление , ако е така и още не е оправено.
Азбеста го забраниха отдавна.Сега сигурно е друга изолацията.Печката ми "Ряховец" от соца е с каменна вата .
Един котлон на друга  се е спукал и бие ток от него.Та се съмнявам че има азбест .
Та да прибавим и другите имена.

Инж. Николай Пиперков , Радослав Радославов, Давид Давидов ,  Дочо Дочев.

Леле, на тоя и името му такова Пиперков.
Та да внимават младите как си кръщават децата.

Последна редакция: чт, 17 май 2012, 21:47 от rorik

# 733
  • ул. "Мечтание"
  • Мнения: 6 147
Леле, направо съм бясна тая вечер на малката кучка... Дзвера измъкнал ВСИЧКИ домати, които бяхме засадили! Май, май като се прибера ще бъде вързана и ще се разхожда само с каишка... Гррррр!  #Cussing out #2gunfire С толкова труд ги опазих тия домати... много се ядосах....

# 734
  • Мнения: 555
Куркума , Много благодаря за ценната информация .
Относно колтученето , явно всеки си има методи и опит съобразена с местният климат може би ... Но аз знам от сестрата на дядо - тя винаги имаше зрели и зелени домати ,защото не е култучила или поне не много ...докато баба и дядо ... техните бяха по- скоро като клечки и се научиха пот нея как - Истината е някъде по средата  Peace умерено
Ей , ама честно не знам къде е истината за чушкопека ... дядо Петко от село Ломец близко до Троян е работил в местната им фабрика за керамика (филиал на Троянската )... дошъл някакъв човек, който не знаел как да съедини двете керамични със кантала (това са загряващите жички) бил инженер човекът който го питал ... Този Петко помислил,помислил и го направил у дома си където имал необходимите материали ... тамошните партийни били веднага наградени за неговите постижения  вече писах как ... Той се засегнал и казал,  че напуска , е ама как се пуска такъв човек лъгали го месец два и накрая го изгонили дисциплинарно ...  newsm78 ooooh! После го и потормозили типично по комунистически, но дошли от някакъв завод в Търново .. разбрали се той да прави вътрешната част, а те да "сглабят" останалото ...  и така всяка седмица идвали и си взимали заработеното от него водели го и на работа при тях , но не е ходил в Търново на работа и апартамент му предлагали , но той си искал на село ... Петко е много добродушен, скромен  и не ми изглежда някакъв, който да лъже  Flutter Сподели , че като идвали питали има ли раци да ловуват в местната рекичка и всеки път отсядали поне по една нощ "за да смогнат да натоварят камиона" ... от брака му давали и той даже ще провери и на нас да ни сложи един такъв чушкопек
разказа и за една история със някакви плочки с точни размери и дупки, които трябвали на военните ... отказвали да ги вземат от някъде си (незапомних коя "братска" страна) и искали тук да си ги правят, но не уцелили сплавта ... той го направил (накратко разказано
Снимах пещта, докато я правеше ... ама за 2 дена я направи и вторият ... вече беше иззидана и измазана и вътре и вън с глинка (шамот  -финно разбъркана глина и вода с консистенция на вода), смляна слама и прясно кравешко ... понеже над нея искаме барбекю (това той го предложи като идея, която с радост одобрихме) в ъглите отново беше засипана пещта със сух пясък ... Това което каза е ,че най- хубаво се пече в кръгла пещ Simple Smile сега обаче трябва да съм търпелива да се опали , за да изсъхне и да се поизпече, и чак след месец - два някъде ще мога да метна една питка за проба  bowuu и веднага ще черпя ... АЗБЕСТ ЗНАМ ЧЕ НЕ Е СЛАГАЛ!
Вили, да ти е жива и здрава Абитуриентката и само попътен вятър в това бурно море на живота.
МХ много радост да ти носи внучето и мнооого честичко да ти идва на гости, за да се радва на истинското (и храната включително)
  

Общи условия

Активация на акаунт