Св. черен дроб?

  • 65 468
  • 18
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Варна
  • Мнения: 618
Дайте ми идеи за приготвяне на свински черен дроб. Как да го направя по-сочен?

# 1
  • Мнения: 1 708
Накисни го поне 1-2 часа в прасно мляко и в никакъв случай не го осолявай преди да стане готов! Hug

# 2
  • Мнения: 24
Свинския черен дроб аз го панирам става много вкусен и не е така сух.

# 3
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 518
Аз го пържа - от един приятел готвач знам, че било хубаво да се пържи полузамразен. Има разлика да ви кажа.

# 4
  • Мнения: 1 708
Лалка не пръска ли много като не е напълно размразен? newsm78

# 5
  • София
  • Мнения: 974
А аз го обичам на скара Simple Smile реже се на тънки филиики замръзен, слагам му и малко подправки, но без сол Naughty (Правилото е на дроб и яйца солта се слага след като са готови) и полу размразен го мяткам на скарата, като се обръща по начесто, за да стане по-сочен. При мен не пръска, но все пак е скара, при пърженето по принцип се слага малко сол в мазнината, но за дроба не съм съвсем сигурна newsm78, от солта се свива много.

# 6
  • София
  • Мнения: 2 671
Една рецепта, която съм опитвала у братовчедка ми и ми се стори ... да си оближеш пръстите (е, аз по принцим много обичам черен дроб).

Дробът се нарязва на парчета и се нарежда в тавичка, залива се със сока от кисело зеле и се пече (не го препичай, за да не изсъхне).

Аз обаче имам големи притеснения да си купувам дроб от магазините, не знам как да го различвам дали е пресен.

# 7
  • Мнения: 781
Снощи готвих свински дроб по следния начин, много вкусен става.
1-2праза -нарязани се запържват в малко мазнина и изсипвам при него дроба нарязан на хапки.Като се позапържи-а дроба си пуска вода и се полуври полузапържва, прибавям 5-6 нарязани печени чушки, и половин буркан домати, чубрица, така се доготвя още колкото е нужно -5до 10минути и накрая сол.Става бързо и вкусно.

# 8
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 518
Лалка не пръска ли много като не е напълно размразен? newsm78

Абе пръска, ама той и иначе пръска. Аз лично омазвам всичко наоколо и затова гледам да се скатавам от готвене на дроб.

# 9
  • Хасково
  • Мнения: 995
Ето и моята рецепта: дроба се нарязна на тънки филийки поръсва се с черен пипер слага се малко ситно нарязан праз лук и парченце сланина това се завива на руло връзва се с конец или се забожзат клечки за зъби заливат се ролцата с вино и се пече. Наистина става много сочно.
Който не желае после може да не хапва сланинката.
 Пържен дроб правя като го поръся с черен пипер и го пържа в силно згрято олио за кратко. Соли се после.

# 10
  • София
  • Мнения: 974
 Grinning  момичета толкова рецепти сте дали за този дроб, че чак слюнки ми потекоха  Mr. Green в обедната почивка май ще обикалям да си купя и аз, че сигурно ще го сънувам  Laughing

Сетих се още една рецепта,  правя я с пилешки дробчета, но мисля че и със свински дроб ще стане вкусно   chef

Ето я :

Леко задушен и после запържен (докато се изпари соса) дроб с подправки на вкус, и нарязан на дребни парчета. Отделно си правите стандартен доматен сос, аз слагам чесън, босилек, чер. пипер  и сол, и го оставяте да покъкри на тих огън докато се сгъсти. Също отделно сварявате 1-2 шепи макарони, фосили или някакви по завъртяни формички.
При поднасяне редите така: В дълбока купа първо слагате дроба, след това макароните и заливате със соса може и малко настърган кашкавал .
Като хубавото е, че можете да не ги правите едновременно, но тогава доматеният сос задължително трябва да е горещ, за да се нормализира температурата на яденето....е това е предимство но най-добре всички съставки да са топли.

Дано ви хареса, мойта дъщеря се утрепва да гони макароните в чинията... последният път докато я усетя бръкна с двете ръце в купата #Crazy

# 11
  • все тук
  • Мнения: 1 716
1 килограм свински черен дроб се реже на парчета, овкусява се с чер пипер, сол, босилек. В тава се редят 20 грама гъби, 2 стръка нарязан праз, 1 морков, няколко скилидки нарязан чесън. Върху зеленчуците се слага дроба, отгоре - около 300 грама бекон, Залива се с пасилани домати от консерва, 1 чаена чаша червено вино и половин чаша вода. Пече се на фурна около половин час.

# 12
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Аз св.дроб не съм готвила в къщи, но на заведение съм яла свински дроб по тиролски.  Дроба е пържен цял (не на жулиени), върху дроба слагат пържен лук (нарязан на едри колелца), а върху лука има 1 настъргано варено яйце.

# 13
  • Мнения: 903
Аз съм замислила нещо и ще ви го споделя, а утре ще кажа дали е станало. Тази вечер ядохме пържен св.дроб и остана доста, та мисля нещо да направя за утре вечер, че да става за ядене. Ще го нарежа на дребни парчета(като картофите на картофената салата) и ще го сложа в глинен гювеч. Върху него картофи на същите парчета, царевица, кисели краставички,праз или лук, малко олио и вино. Като станат готови картофките ще сложа малко доматен сос и подправки каквито ми дойде музата. Та ще видим какво ще излезе. Малко измислено, ама такива ми се получават най добре. Стискайте палци да не ми го захлупят  Grinning

# 14
  • Мнения: 301
Хайде  сега да ви похваля кулинарните умения на мъжа ми WinkТой прави убийствен свински черен дроб,направо да си оближеш пръстите PeaceЧерният дроб се нарязва на филийки с дебелина 1,5см и се посолява със сода за хляб,оставя се в хладилника да престои една нощ,на следващия ден се вади от хладилника и се измива със студена вода,отцежда се и се пържи в загрята мазнина на не много висока температура.След като се изпържи се изважда в плитка чиния и се залива с предварително приготвен сос от 75мл винен оцет и 4 скилидки ситно накълцан чесън,оставя се за половин час в хладилника и се сервира охладен-да подчертая че мъжа ми го използва за мезе с червено вино WinkБон Апети bowuu

# 15
  • София
  • Мнения: 2 181
Аз го правя в иенска или в глинен гювеч.Нарязвам дроба на дребно,слагам лук,гъби,чушки,домати.Заливам с вино и вода+подправки.

# 16
  • Мнения: 4 176
Аз правя само по един начин и винаги е сочен.
От готварското училище знам, че дроб не се соли или кисне в каквото и да е преди приготовление. Не трябва дори да се мие, защото се измивал белтъка от него и не може да се запечати при готвене и изтичат соковете....бла бла
Та аз когато купя го мия набързо без престараване и веднага подсушавам с кухненска салфетка.
Режа го на тънки ивички, топя в брашно и пържа.
После взимам отделен тиган и взимам 3-4л. олио  и запържвам лук нарязан на шайби. т.е. лука го пържа около 2-3 мин. само да стане прозрачен и махам от котлона. Смесвам с дроба и оставям 15 мин. на захлупен капак

# 17
  • Мнения: 903
Mомичета, рецептата, която ви писах по-горе стана супер. В къщи всички си облизаха пръстите. В последния момент ми хрумна да сложа и грах. Пробвайте ако искате. За моето семейство тази рецепта вече ще е сред любимите Grinning

# 18
  • Мнения: 1 564
Аз го правя така:нарязвам 3-4 глави лук на ситно и го пържа докато стане прозрачен.Добавям 1 суп.лъж. брашно,след което слагам дроба нарязан на хапки.Пържи се до побеляване на дроба.Накрая слагам сол,чубрица и черен пипер.Доливам малко водичка и оставям да поври около 15-20мин.(за 750гр.дроб слагам около 2 и пол. ч.чаши вода-не трябва да става много воднисто)

Общи условия

Активация на акаунт