Как се цеди кисело мляко

  • 16 517
  • 18
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Пловдив
  • Мнения: 691
Искам да изцедя сама кисело мляко-четох за тензух, четох и някакъв метод -надупчвало се млякото от двете страни  newsm78 , кажете Вие дали го правите или как. Simple Smile)) и за колко време става.... Питам понеже купешкото е примесено с какви ли не гадости и по-скоро има вкус на  майонеза..Simple Smile)

# 1
  • Варна
  • Мнения: 1 576
Само с тензух съм го правила. Сгъвам го на два ката, правя нещо като торбичка, слагам млякото, вързвам торбичката за кранчето на мивката през ноща и на сутринта е готово. Ама защо си играеш, като продават готово цедено мляко.

# 2
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Надупчваш капачката и гътваш кофичката да тече суроватката в мивката.

# 3
  • Мнения: 1 352
Има и един бабешки начин. Взимаш един чорапогащник, връзваш му краката, сипваш млякото в гащите и го закачваш примерно в банята за кранчето на душа.

# 4
  • Мнения: 5 001
Само с тензух съм го правила. Сгъвам го на два ката, правя нещо като торбичка, слагам млякото, вързвам торбичката за кранчето на мивката през ноща и на сутринта е готово. Ама защо си играеш, като продават готово цедено мляко.

Надупчваш капачката и гътваш кофичката да тече суроватката в мивката.

Има и един бабешки начин. Взимаш един чорапогащник, връзваш му краката, сипваш млякото в гащите и го закачваш примерно в банята за кранчето на душа.

Пробвала съм всичките начини(едно време ставаше безотказно)....САМО ДЕТО последният път купеното мляко имаше желатин вътре и не се прецеди.....Само дето се изнервих Twisted Evil......Ходих и купувах някакво евтино....Стана,но се прецеди ужасно малко количество,което не си заслужаваше труда....
Оттогава купувам готово цедено....Или на Бор Чвор или едно гръцко има в големи кофички(от Билата).....Н ехабя време вече за цедене....

# 5
  • Варна
  • Мнения: 1 576
Има и един бабешки начин. Взимаш един чорапогащник, връзваш му краката, сипваш млякото в гащите и го закачваш примерно в банята за кранчето на душа.

Така хубаво си го обяснила, че направо ми иде да ти цопна мнението в Смешки от форума. Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 6
  • Мнения: 1 352
Има и един бабешки начин. Взимаш един чорапогащник, връзваш му краката, сипваш млякото в гащите и го закачваш примерно в банята за кранчето на душа.

Така хубаво си го обяснила, че направо ми иде да ти цопна мнението в Смешки от форума. Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Мога и по-добре, но гледам да се сдържам, че все пак форумът е сериозен.

# 7
  • Мнения: 87
Както е обяснено от TheNMaster,едно време ставаше всякак,но напоследък никак.Вече и аз купувам готово цедено,когато ползвам за салата,независимо,че имам достатъчно кисело мляко,което се чудя как да оползотворявам.

# 8
  • Мнения: X
Е то пък това цеденото на Бор Чвор си е толкова отврат и съвсем както казва авторката на темата всички удрят ужасно на майонеза и нямат нищо общо с цеденото мляко.Ама то и млеката вече нямат общо с киселото,та....
От Билла бях взимала някакво цедено-Аида ли беше,що ли/не скъпото гръцко де,че то бая голяма кофа/- кой знае какви сухи субстанции разбиват и ти продават за цедено,имаше вкус на огранена майонеза,просто да  Sick smile3544.
Все пак да си отцеди човек някое по-читаво мляко е за предпочитане.Но не и на Бор Чвор-много ги развалиха и всичките са сгъстени ужасно/сигурно с разни нишестета/.
Мариета,съвсем добре си го обяснила,баш тъй си е за чорапогащника Party!

# 9
  • Пловдив
  • Мнения: 691
Специално на Бор-Чвор не съм яла и не ям нищо от 3 години насам, когато бях предупредена от своя позната, живееща в с.Дълбок Извор /и работила известно време при тях/----> Бор Чвор произвеждат там, думите й бяха следните:
Не купувай нищо от тях п 90% от рабоцниците са РОМИ , нямат собствена ферма-всичко е на прах. /Бор Чвор и обикновенните им кисели млека вече удрят на майонеза/ 
ЕЛИТ ,също били там- и там била работила, каза, че имат собствена ферма и всичко е в затворен цикъл-от техните неща съм по-склонна да купувам , но са почти само на фирмени магазини, които не са ми на удобни места.
За това отворих темата, защото ми се иска да ям истинско цедено мляко /то не че киселите са по-добре, но съм намерила 1-2 марки, които ме удовлетворяват напълно/

# 10
  • Варна
  • Мнения: 107
Имам 2 цедки, останали от 2 излишни и неупотребявани кафемашини(подарени на сватбата ooooh!). Там цедя киселото мляко. Една цедка събира една кофичка мляко. Изсипвам го в нея и поставям цедката в подходящ съд (например джезвето ми е много удобно за случая). Дъното на цедката не се опира в дъното на джезвето - суроватката си се стича, а млякото след известно време се изцедило много добре.
Това ми е идеалния вариант, но ако става въпрос за по-голямо количество - най - добре с тензух.

# 11
  • Мнения: 112
Обикновено ползвам тензух, но когато бързам го разстилам върху хавлиена кърпа, която попива течността и отгоре остава гъстото.

# 12
  • Мнения: 331
Аз го цедя в тензух, двойно сгънат, но не си играя да правя торбички, а просто слагам тензуха в гевгир, който от своя страна слагам в някакъв съд, за да има къде да се оттича течността. Но винаги цедя мляко от 4,5 % на баба (не личната, а тая от телевизионните реклами  Joy Joy), с по- малък процент или друга марка мляко не ми харесва хич резултата. За 3-4 часа постигам желаната гъстота. Ако човек има време, може да се чака и 24часа.

# 13
  • Мнения: 1
Ползвам само синята Верея 4,5% за всичко страхотна е.

# 14
  • Там някъде......
  • Мнения: 197
Само на Елит са истински продуктите им от истинско мляко,каквото е писала Ивелина е точно така ,вярно е,че на Бор Чвор е химия всичко.

# 15
  • Мнения: 304
Аз мляко винаги и само в гевгир,пластмасов цедя за 8 часа е готово и идеално,без нито капчица вода!Този метод сама си го измислих,че веднъж нямах тетнзух и съм много доволна Simple Smile

# 16
  • Мнения: 1
Сега ще ви кажа как да си направите хубаво цедено кисело мляко, и при това да не чакате денонощие или 12 часа.

Първо си купете истинско пряско мляко, примерно от някой частник които има крави. И да ви излезе по евтино.

Ще си го подквасите - тези на пазара които знам, че стават за подквасване са Тонус и Елена. Или още по-добре от този от който си купите прясно мляко си вземете и кисело, или направо кисело ако продава Simple Smile

В тензух е най-добре да се цеди. И за да не чакате двойно и тройно време за 2-3 минути леко попритискайте торбичката с тензуха докато от теч намалее до капене и след това вече чакате да се доотцеди, може би до 5 часа ще е готово за катък.

# 17
  • Някъде по Дунава
  • Мнения: 4 748
За цедене ползвам тензухена пелена(от бебешките комплекти, където предлагат по-плътна и тензухена в един пакет).

# 18
  • Мнения: 87
Лесно, бързо и чисто - голяма цедка (или гевгир), застлана с кухненска хартия. Цеди се идеално и после хартията се хвърля. Никакво мляко не остава полепнало по хартията. (Отварям скоба, че аз цедя само домашно, така че незнам ако има желатин или нишесте или други примеси какъв ще е крайния продукт.)

Общи условия

Активация на акаунт