Ето няколко рецепти от мен:
Портокалов сладолед с парченца натурален шоколад
4 жълтъка
сокът и настърганата кора на 1 1/2 портокала
100 г захар
500 г пълномаслена сметана
2 с.л. настърган натурален шоколад
Жълтъците, захарта, маслото, сокът и кората от портокал се поставят в тенджера и се варят на слаб огън при непрекъснато разбъркване, докато сместа се сгъсти. Оставя се да се охлади, след което се разбърква с предварително разбитата сметана и шоколадовите стърготини. Изсипва се в кутия и се поставя във фризер. След като сладоледът се стегне, но още не е замръзнал напълно, се разбива с миксер и отново се поставя във фризера. След около 20 мин. процедурата се повтаря още веднъж, след което сладоледът се оставя да замръзне напълно.
Шоколадов сладолед с "Бейлис"
250 мл течна сладкарска сметана
1 с.л. захар
100 г суха сметана
70 мл прясно мляко
50 г млечен шоколад
1 с.л. масло
1 с.л. "Бейлис"
Охладената сметана се разбива с миксер в дълбок съд заедно със захарта, докато стане на твърда пяна. Сухата сметана се разбива в отделен съд с млякото. Прибавя се към първата смес. Шоколадът се настъргва и се разтопаява на водна баня заедно с маслото. Прибавя се лъжица по лъжиьа към сметаната, като сместа периодично се разбъркваа. Овкусява се с "Бейлис". Прехвърля се в кутия и се поставя във фрзер, като няколко пъти през 1/2 ч. се изважда и се разбърква с миксер. След това се оставя да замръзне напълно.
Сладолед от Маскарпоне с малинов сос
500 г сирене Маскарпоне
150 г захар
200 г течна сметана
настъргана кора от 1/3 лимон
За малиновия сос:
2 ч.ч. малини (ягоди, къпини, череши - замразени или пресни)
3/4 ч.ч. сок от съответния плод или вода
2 с.л. царевично нишесте
1/3 ч.ч. захар
Маскарпонето се разбива с миксер заедно с течната сметана, захарта и лимоновата кора.Слага се в кутия и се прибира във фризера. След 1/2 час се изважда и се разбива отново с миксер. Оставя се да се замрази. Сосът от плодовете се приготвя, като се смесват сокът (водата), нишестето и захарта и се поставят върху котлона на средна температура. Бърка се, докато се сгъсти. Прибавят се плодовете и се вари, докато нишестето добие цвета на плодовете. След като изстине, с този сос се залива нарязаният на кубчета сладолед.