Италианското еспресо!!!-Нека поговорим за истинско кафе.

  • 11 042
  • 17
  •   1
Отговори
  • Мнения: 13
Да поговорим  отново за  кафе,но моля по-скоро темата да е за истинското Италианско кафе такова каквото можете да изпиете в уютните  кафенета в красивата Италия . Казвам истинско, защото ми омръзна да ме облъчват с реклами на Германско Холандско или друго "еспресо" и аз нали съм си кафе-маниачка, та пробвам и резултата след първата глътка е: подарък за съседката, която няма големи претенции по отношение на кафето.   
 Та мисълта ми е да обменим мнения за истинското, автентично и за мен поне незаменимо италианско кафе .Как го предпочитате на кафеверка или еспресо, кои марки харесвате?
Аз лично имам ритуал: Сутрин задължително, голяма доза направено в мока-кафеварка, а през деня в офиса или навън, еспресо. За съжаление обаче въпреки цените в заведенията от 1.20-2.00 лв. кафето става все по-ужасно,  за щастие в офиса има хубава машина с капсули на любима марка  и кафето е отлично.
 И на края,ще съм благодарна,ако ми дадете съвет за добра кафе машина, на разумна цена за вкъщи. Колебая се м/у такава за смляно кафе с ръкохватка  или машина за кафе-капсули, имайки в предвид отличното еспресо в офиса.

Моля тези който споделят моята голяма страст "Италианското еспресо" да заповядат!

# 1
  • София
  • Мнения: 3 284
Коста кафе е страхотно, веригата не е италианска, но кафето им е.
Машина- Саеко, това е обсъждано нееднократно.

Какво е мока-кафеварка?

# 2
  • Мнения: 241
Кафето си е същото — нали не вярваш, че италианското кафе расте в Рим. Май всичко опира до пари:
Говориш за качествена реколта, съхранена и превозена правилно, говориш за стриктно спазена технология на печене и точно настроена мелачка. Говориш за кафемашина с идеално настроена температура и налягане на водата (добър майстор и редовна профилактика). Правилната доза в правилната цедка, "натисната" с точната сила — обучен персонал.
Да, решението е нова кафе-машина, от тези с кафе "на хапчета". Така всичко необходимо идва готово, и качеството не зависи от местните търговци, майстори и кафеджии...  Peace

# 3
  • Мнения: 13
Мока-кафеверките са тези които на знам защо по-рано наричахме "кубински", това си е чисто италианска практика за правене на кафе  ,а до колкото знам "мока" е начина на смилане на кафето, то е по-едро смляно от еспресото за кафе машина.

А по отношение на въпроса на гост22: Разбира се, че в Рим няма кафени плантации  Laughing. Съгласна съм обаче, че е въпрос на технология и умения, да се създаде добро кафе, като краен продукт. Тук обаче е разликата м/у Италианците и останалите, едните го могат, а другите се опитват и в този смисъл, кафето е като доброто вино и грозде много, но хубавите вина  се раждат на малко места по света. Та ако се върна на моята любима кафеверка, при едни и същи условия и начин на приготвяне разликата в крайният резултат е от небето до земята.
И в крана сметка, при равни условия по отношение на машина умения и така нататък,кафетата далеч не са еднакви . Аз лично не намирам място за сравнение между Якобс ,Чибо, Дао Егбъртс  и дори много скъпият Давидоф с Италианските Или, Кафе Верняно и по-скъпите класове на Лавацката.

# 4
  • София
  • Мнения: 2 019
Аз също обичам хубавото кафе. Пробвали сме много машини и много марки кафе, докато открием "нашите". В момента сме с машина Саеко, автоматична - слагам кафе на зърна и вода, тя го смила, дозира и прави кафенце. Не обичам да ми е много горчиво, за това купувам 100% арабика. Спрели сме се на Лаваца Qualita oro.

# 5
  • Мнения: 13
Аз също обичам хубавото кафе. Пробвали сме много машини и много марки кафе, докато открием "нашите". В момента сме с машина Саеко, автоматична - слагам кафе на зърна и вода, тя го смила, дозира и прави кафенце. Не обичам да ми е много горчиво, за това купувам 100% арабика. Спрели сме се на Лаваца Qualita oro.

Да,  това е добро решение за машина , но автоматите са доста скъпи. Може ли да ми кажеш, цената на вашето Саеко ?

# 6
  • Мнения: 4 916
Мока е сорт, а не големина на смилане на кафето.
Това, за което авторката пише, е по-скоро някакъв вид джезве-кафе.

# 7
  • София
  • Мнения: 2 019
Цени не помня, но не беше евтина.
Хубавото кафе не зависи само от машината и марката кафе, а и от начина на приготвяне. Примерно аз преди години пиех дълго кафе  Sick

# 8
  • Мнения: 13
Мока е сорт, а не големина на смилане на кафето.
Това, за което авторката пише, е по-скоро някакъв вид джезве-кафе.


Вярно е че има сорт мока, но в случая става въпрос за метод за приготвяна на кафето, който е може би най-популярният и няма нищо общо с джезве-кафета . Италианците наричат този метод "Мока" при който се ползва класическата мока-кафеварка.

Ето повече инфо:


Италианска мока. 

Един от най-разпространените начини за домашно приготвяне на кафе в Италия е моката. Кафеварката се състои от три части: долна, във вид на пресечен конус (чието дъно се загрява), в която се налива водата; метален филтър, в който се сипва средно смляното кафе, и най-отгоре – съд, пак във вид на пресечен конус, но обърнат нагоре, в който се събира приготвяната напитка. Тази кафеварка е предназначена за приготвяне на питие с определена консистенция: водата трябва да се налее до равнището на филтъра, а самият филтър се напълва плътно с кафе, примерно 6 g на 50 ml вода за доза.
    Процесът на приготвяне на кафе в кафеварка мока е доста занимателен. Долният съд се напълва с вода, във филтъра се сипва средно смляното кафе и се “трамбува” и отгоре се завинтва горната част. (Допълнителна изолация от външната среда е гуменият уплътнител между филтъра и горната част). Кафеварката се поставя на слаб огън. Процесът на приготвяне на кафето е довеждането на водата в долния съд до кипене, когато парата над нея започва да я изтласква през кафето във филтъра, след което тя преминава през тръбичката и пълни горния съд. Кафето е готово за разливане по чашите.

И за да е съвсем ясно слагам снимка на класическа италианска мока кафеварка.Евтините и по непретенциозни модели са от алуминии, а скъпите  и по-висококачествени се правят от неръждаема стомана, но цената е по-висока от тази на обикновен клас еспресо машина

# 9
  • Мнения: 1 103
Аз също обичам хубавото кафе. Пробвали сме много машини и много марки кафе, докато открием "нашите". В момента сме с машина Саеко, автоматична - слагам кафе на зърна и вода, тя го смила, дозира и прави кафенце. Не обичам да ми е много горчиво, за това купувам 100% арабика. Спрели сме се на Лаваца Qualita oro.
ние от скоро сме с автомат и все още търся идеалното за нас кафе, каймака е много важен- досега пробвахме няколко неща и само Лаваца крема прави хубав каймак; я кажи за оро-то добре ли става каймака?

иначе аз да кажа няколко неща- има голяма разлика във вкуса на кафе направено с чешмяна вода и с такава  минала през кана Брита; второ- който пие дълго кафе- било по-добре да се направи нормално и да си долеете чиста вода, отколкото да го пускате дълго на машината, защото накрая се извличали и някакви не толкова хубави неща от самото кафе( ама как го обясних само Blush); също така сутрин е добре да се пие кафето с чиста вода, а не с портокалов сок например; и последно май - хубавото кафе е скъпо, това е истината; на пазара ни е пълно с марки за по 13-15 лв. килото претендиращи да са италиански, но не е така Naughty

# 10
  • София
  • Мнения: 2 019
Хубав каймак се получава, но най-добре ще си прецениш сама, пробвай.

# 11
  • Мнения: 13
Аз също обичам хубавото кафе. Пробвали сме много машини и много марки кафе, докато открием "нашите". В момента сме с машина Саеко, автоматична - слагам кафе на зърна и вода, тя го смила, дозира и прави кафенце. Не обичам да ми е много горчиво, за това купувам 100% арабика. Спрели сме се на Лаваца Qualita oro.
ние от скоро сме с автомат и все още търся идеалното за нас кафе, каймака е много важен- досега пробвахме няколко неща и само Лаваца крема прави хубав каймак; я кажи за оро-то добре ли става каймака?

иначе аз да кажа няколко неща- има голяма разлика във вкуса на кафе направено с чешмяна вода и с такава  минала през кана Брита; второ- който пие дълго кафе- било по-добре да се направи нормално и да си долеете чиста вода, отколкото да го пускате дълго на машината, защото накрая се извличали и някакви не толкова хубави неща от самото кафе( ама как го обясних само Blush); също така сутрин е добре да се пие кафето с чиста вода, а не с портокалов сок например; и последно май - хубавото кафе е скъпо, това е истината; на пазара ни е пълно с марки за по 13-15 лв. килото претендиращи да са италиански, но не е така Naughty

 Peace Тези "не толкова хубави неща" са остатъчен кофеин. Повечето хора погрешно смятат,че дългото кафе е по-слабо,а това е съвсем не е така . Заблудата идва от факта, че поради по-слабият вкус и аромат, то и самото кафе е по-слабо, а в действителност то е набъкано с кофеин. В другият случай: късото кафе е наситено на вкус и аромат, което заблуждава,че е силно,но в действителност  има много по-малко кофеин. И си съвсем права, че е много по-добре,ако все пак някой харесва подобна напитка, да си прави класическо еспресо 30-40 мл.лтр и да добави вода.
А по-отношение на кафето смятам, че хубаво кафе не може да се намери под 30 лв. за килограм / за съжаление/ . Имай предвид,че каймака идва в по-голяма степен от Робустата и в този смисъл по-качествените кафета съдържащи основно Арабика правят по-малък каймак, но пък вкуса е несравним .
Със здраве да си ползвате новият автомат!

# 12
  • София
  • Мнения: 3 284
Това за Бритата и ние го открихме и вече само така си правим кафето. Лаваца Оро не прави по-добър каймак от Крема, но пък е по-ароматно и не толкова кисело.
Купували сме от кафето на Коста, когато беше по-евтино, перфектно е. От Старбъкс веднъж взехме да опитахме, не ни хареса.

# 13
  • Мнения: 47
Аз също обичам хубавото кафе. Пробвали сме много машини и много марки кафе, докато открием "нашите". В момента сме с машина Саеко, автоматична - слагам кафе на зърна и вода, тя го смила, дозира и прави кафенце. Не обичам да ми е много горчиво, за това купувам 100% арабика. Спрели сме се на Лаваца Qualita oro.

Да,  това е добро решение за машина , но автоматите са доста скъпи. Може ли да ми кажеш, цената на вашето Саеко ?


Новите са скъпи, но се предлагат рециклирани 2-ра употреба цена от 180 до .... лв, които вършат същата перфектна работа. Иначе каймака, не е показател дали едно кафе е добро или не. Каймака освен от кафето, зависи много от настройката на машината. Занимавал съм се с вендинг машини и имам опит с кафетата. Иначе и аз съм ценител на хубавото кафе. Лично на мен ми харесва Lavazza. 

# 14
  • Мнения: 0
Аз ползвам само кубинска кафеварка като тази. Имам и кафемашина, но с кубинската се получава много по-добре.

Общи условия

Активация на акаунт