Включвам се тамън за новогодишната вечер с чудесна рецепта за заешко задушено.Рецептата е на мъжа ми,с малко добавки от мен.
Необходими продукти:
1 заек,разделен на порции /ние го разделяме така- предни и задни бутчета, останалата основа на 4 части./
2 килограма картофи
200 грама бекон
черен пипер,червен пипер,сол,олио
Беконът се нарязва на тънки лентички или на малки кубчета и заешките порции се шпиковат с него.Така шпикованият заек се запържа в малко олио,за кратко време колкото да хване лека
коричка отвсякъде.Реди се в гювеч,сипва му се мазнината,в която е запържван,добавят му се подправките и се залива с вода,колкото да покрие месото.Ние го печем така: 10-15 минути на максималните градуси на фурната,после на 180 за около час .Гювечът се вади,заешкото месо също се пренася в тавичка.Докато се пече,сме обелили картофите и сме ги нарязали наедро.Редят се ред картофи,ред заешко,ред картофи,ред заешко.Върху всеки ред картофи,се ръси сол.Завършва се с ред картофи.Гювечът се затваря и се пече отново на 180 градуса до готовност на най-горния ред картофи.
Става уникално вкусно,картофите поемат страхотен аромат и вкус,а месето е крехко и чудесно.