Добре дошли в кухнята на Ангел и Ангела!

  • 4 003
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2
В тази тема ще показвам какво си готвим вкъщи с мъжа ми.Повечето от рецептите са известни,но има някои и авторски.Надявам се кулинарната разходка да ви е приятна.

Включвам се тамън за новогодишната вечер с чудесна рецепта за заешко задушено.Рецептата е на мъжа ми,с малко добавки от мен.

Необходими продукти:
1 заек,разделен на порции /ние го разделяме така- предни и задни бутчета, останалата основа на 4 части./
2 килограма картофи
200 грама бекон
черен пипер,червен пипер,сол,олио

Беконът се нарязва на тънки лентички или на малки кубчета и заешките порции се шпиковат с него.Така шпикованият заек  се запържа в малко олио,за кратко време колкото да хване лека
коричка отвсякъде.Реди се в гювеч,сипва му се мазнината,в която е запържван,добавят му се подправките и се залива с вода,колкото да  покрие месото.Ние го печем така: 10-15 минути на максималните градуси на фурната,после на 180 за около час .Гювечът се вади,заешкото месо също се пренася в тавичка.Докато се пече,сме обелили картофите и сме ги нарязали наедро.Редят се ред картофи,ред заешко,ред картофи,ред заешко.Върху всеки ред картофи,се ръси сол.Завършва се с ред картофи.Гювечът се затваря и се пече отново на 180 градуса до готовност на най-горния ред картофи.
Става уникално вкусно,картофите поемат страхотен аромат и вкус,а месето е крехко и чудесно.

Последна редакция: чт, 29 дек 2011, 16:39 от Angarta

# 1
  • Мнения: 2
Спаначени палачинки с шарена плънка.
За палачинките
За всяко едно яйце,което се ползва-100 мл мляко,,лъжичка сол.Брашно на око,да стане малко по-гъста смес (по-гъста от стандартните палачинки).
Замразен спанак-за предпочитане е от този,ситно нарязания,почти смлян.Но трябва да се е размръзнал.Разбърква се сместа и придобива леко зеленикав вид.Става и по-рядка.Добавя й се малко олио,за да не се налага да се маже тигана.Пържат се малко по-дебели палачинки,по възможност на голям тиган.

За плънката: сирене,което се е обезсолило във вода минимум 24 часа. Сварени моркови,нарязани на лентички (по-дебелички лентички), кисели краставички пак нарязани .Царевица от консерва,или замразена,която е вряла във вода за 2-3 минути.

Палачинката се маже дебело с пасираното и смесено с малко вода сирене.Колкото повече,толкова повече.Редят се морковите,краставичките и царевицата като при руло Стефани,по дължината на завиване.Завиват се и се режат.

Последна редакция: пн, 02 яну 2012, 09:54 от Angarta

# 2
  • Мнения: 2
Ето и една чудесна рецепта от свекърва ми.Тортата е страхотна комбинация от кисел и сладък вкус и определено е моят фаворит.

Торта с ореховки,целувки и три (два) вида крем.
Необходими продукти:
200 грама бишкоти
200 грама дребни ореховки
200 грама дребни целувки
Лимонов крем: 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. вода,2 с.л брашно, 1 яйце,1 лимон(среден ,или половината,ако е голям)
Маслен крем: 2 пакетчета масло,1 ч.ч пудра захар
Млечен крем: 1 ч.ч мляко, 2 жълтъка, 2 с.л. захар,1 с.л брашно
Допълнително около 150-200 мл. прясно мляко в широка купичка,леко затоплено за топене

Бишкотите се топят в млякото и се поставят за основа на тортата.
Приготвя се лимонов крем като всички продукти без лимона се сваряват при непрестанно бъркане на каша.Когато изстине, се добавя сока на лимона и настърганата му кора.
Продуктите за масления крем се разбиват на пяна с миксер.
Млечния крем се сварява като всичко необходимо за него се бърка с тел  и се слага на котлона в тенджерка.
Когато млечният и масленият крем са хладки,се смесват.
При реденето на тортата,ореховките и целувките също се топят в мляко.
А подреждането е ето така /да се чете отдолу нагоре/

6ти ред-Върху целувките-маслено млечен крем,с което завършва и тортата
5ти ред-Целувки
4ти ред-Върху ореховките-лимонов крем
3ти ред- Ореховки
2ри ред- Върху бишкотите-маслено млечен крем
Най-отдолу-бишкотите

Тортата се оставя в хладилник да се охлади.

 

# 3
  • Мнения: 2
Капама/царско ядене/
За сърмите- 1/2 килограм ориз,листата на една голяма зелка-кисело зеле,500 гр. кайма,1 глава лук,1 морков,червен пипер,черен пипер,сол,чубрица
100 гр. сланинка
8 парчета сурова наденица
200-300 грама гъби
200-300 грама пушен бекон
4 броя големи пилешки бутчета, 6 малки или 1 заек, нарязан на порции
8 броя големи свински пържоли /не се начукват/
100 грама топено сирене
Остатъците от киселото зеле,което не е използвано за сърмите
Месата се осоляват,запържват се за съвсем кратко време в малко олио,колкото да хванат лека кора.
Сърмите се правят с топла плънка,но оризът трябва да е суров/ ненабъбнал много/,защото ще се пекат 2 часа.
На дъното на голям гювеч се нареждат малки парченца сланинка.Над нея се реди половин ред сърми,другата половина от всички меса,дупките се попълват с бекон и топено сирене,редят се гъбите.Разпръсва се малко нарязано кисело зеле.Вторият ред е шахматен на първия.Завършва се с листа от зеле,с които се покрива всичко.Пече се на 180 градуса за 2 часа,слага се в студена фурна,която загрява.
 

# 4
  • Мнения: 2
Точена баница
1 кг брашно
2 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
1/2 кофичка прясно мляко
1 пакетче суха мая
1 с.л захар
1 с.л сол
1 с.л оцет
1 с.л олио
1 ч.л сода
меси се тесто,което втасва.Реже се на топки-отново втастват.Точи се върху брашно,всяка кора се ръси с олио.Плънката- 2 яйца,сирене,кисело мляко-2 с.л., малко сода за хляб.Баницата се пече,като се извади,се ръси с малко вода и се завива с кърпа.От посочените дози излизат три баници с големината на обикновена,кръгла тава

Общи условия

Активация на акаунт