За пюрето

  • 1 508
  • 19
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Plovdiv
  • Мнения: 309
Момичета днес е неделя и не можах да купя на моя бебо зеленчуково пюре и се наложи да го приготвя в къщи.Даже стана по добре , защото толкова много му хареса , че изяде половин купичка.Но направих повечко и остана и за утре.Как да го съхраня? В хладилника ли или във фризера? Не че утре не мога да му сваря ново , но се чудех дали ще му стане нещо.Аз вътре мляко не съм слагала.Само като му давах от обедната порция сложиж малко кърма , за да стане по рядко и стана страхотно.Просто си мислех това , което остана утре да го претопля , да сложа пак кърма и да го изяде.Вие каво ще ме посъветвате?
Благодаря ви предварително!

# 1
  • Мнения: 7 831
Здравей,
За 24 часа може да го съхраняваш и само в хладилника, не виждам смисъл да го замразяваш щом ще му го даваш утре  Grinning . А иначе може да го сложиш и във фризера, после размразяваш в микровълновата и готово.

# 2
  • София
  • Мнения: 1 352
Здравей,
и аз мисля че не трябва да пюренцето замразяваш, щом ще го използваш толкова скоро. А какво пюре приготвяш - картофено или... И аз мисля да почна да давам зеленчукови пюренца вече и сондирам мнения Simple Smile

# 3
  • Мнения: 3 927
здравей,
няма проблем да сухраниш пюренцето за 1 ден в хладилника, стига наистина да не слагаш мляко/кърма.
аз съм на принципа на замразяването, но когато съм на кеф, варя ново пюре, половината за деня, другата за следващия и не съм имала проблеми.

приятно бъркане на пюренца Simple Smile

# 4
  • Мнения: 195
И аз си ги правя за 2, че и за 3 дни, когато не улуча дозата:).Държа си ги в хладилник, няма проблем.
Веднъж замразих картофено пюре, после стана отвратително като го размразих - едно воднисто такова.

# 5
  • Мнения: 195
Цитат на: Gercho
... И аз мисля да почна да давам зеленчукови пюренца вече и сондирам мнения Simple Smile


Аз започнах с чисто картофено    (с мляко), после почнах да прибавям зеленчуци според сезона на основата на картоф - моркови, тиквички, червени и зелени чушки, грах...каквото се сетиш. После вече като започнах да му варя кафяв ориз комбинирах и на оризова основа, мляко не слагам отдавна, ами след известно време му давам да суче като си поиска.
Правя му и други варианти, без картоф или ориз. Много обича зелен фасул, понякога му слагам и хляб(той вече е на 9 месеца).
Педиатърката ми каза - всякакви зеленчуци и по колкото иска. аз обаче не му давам патладжани - много са тежки според мен.
Вече му давам и сурови настъргани червени чушки, домати(?много обича?), морков.
AFRODITA беше постнала много хубави рецепти, някъде назад са, но не помня в коя тема Embarassed .

# 6
  • София
  • Мнения: 1 352
Цитат на: натали
Цитат на: Gercho
... И аз мисля да почна да давам зеленчукови пюренца вече и сондирам мнения Simple Smile


Аз започнах с чисто картофено    (с мляко), после почнах да прибавям зеленчуци според сезона на основата на картоф - моркови, тиквички, червени и зелени чушки, грах...каквото се сетиш. После вече като започнах да му варя кафяв ориз комбинирах и на оризова основа, мляко не слагам отдавна, ами след известно време му давам да суче като си поиска.
Правя му и други варианти, без картоф или ориз. Много обича зелен фасул, понякога му слагам и хляб(той вече е на 9 месеца).
Педиатърката ми каза - всякакви зеленчуци и по колкото иска. аз обаче не му давам патладжани - много са тежки според мен.
Вече му давам и сурови настъргани червени чушки, домати(?много обича?), морков.
AFRODITA беше постнала много хубави рецепти, някъде назад са, но не помня в коя тема Embarassed .

Благодаря ти за отговора Grinning  И аз мисля така да захраня. А защо кафяв ориз, на белия какво му е Embarassed

# 7
  • Мнения: 934
Цитат на: натали

Веднъж замразих картофено пюре, после стана отвратително като го размразих - едно воднисто такова.


Аз досега давах готови зеленчукови и месни пюрета на всякакви фирми...Всичко си изяждаше моята бебка:)) Но ми се иска да се възползвам от сезона и да приготвям домашни....
Въпросът е, че ми се иска  да проготвя по-голямо количество и да замразя...но като чета какво става с картофеното... Rolling Eyes ...май почвам да се отказвам..... Cry
Споделето повече опит, моля?
Поздрави:)

# 8
  • Мнения: 3 927
значи, всичките ми зеленчуци, които съм замразила до мемента при размразяването стават гумени, сбръчкани, пускат малко вода (особено тиквичката) и се оправят след като ги врътна малко на микровелето - пак си става пухкаво и гладко. ако нямате микровеле, предполагам, че в купичка на водна баня ще се получи......пробвайте, и аз ще опитам вместо вас.

а може ветераните в замразяването като Raya и Инка да се изкацат по-вещо по въпроса...

# 9
  • Мнения: 195
Oхх, ами аз съм пробвала само веднъж, всъщност...
Сега в момента съм замразила един зелен фасул, но още не съм го размразила да видя какво е станало. Практикувам друго, обаче - картофите ги варя на пара на кубчета (заедно с другите зеленчуци на ситно) и като омекнат много бързо ги намачквам и разбърквам с маслото и с бульона и още докато е горещо го сипвам в буркани и затварям. Те си дърпат капачките и стават малко нещо стерилизирани. След това си ги държа в хладилника, издържат по много време без нищо да им стане. В името на разнообразието го храня с едно и също най-много 3 дни, ако има повече пюре си го посолявам и аз си го изяждам:).
За пътуване съм приготвяла повече наведнъж и съм ги варила по 15 мин. - после нямаше проблем. Но това вече е краен вариант, то след толкова варене какво ли се случва с разните витамини...

# 10
  • Мнения: 503
Цитат на: натали
Oхх, ами аз съм пробвала само веднъж, всъщност...
Сега в момента съм замразила един зелен фасул, но още не съм го размразила да видя какво е станало. Практикувам друго, обаче - картофите ги варя на пара на кубчета (заедно с другите зеленчуци на ситно) и като омекнат много бързо ги намачквам и разбърквам с маслото и с бульона и още докато е горещо го сипвам в буркани и затварям. Те си дърпат капачките и стават малко нещо стерилизирани. След това си ги държа в хладилника, издържат по много време без нищо да им стане. В името на разнообразието го храня с едно и също най-много 3 дни, ако има повече пюре си го посолявам и аз си го изяждам:).
За пътуване съм приготвяла повече наведнъж и съм ги варила по 15 мин. - после нямаше проблем. Но това вече е краен вариант, то след толкова варене какво ли се случва с разните витамини...

И аз правя то4но така и до сега. Като сготвя нещо, докато е още горещо, сипвам в буркан4ета, затврям, и те по4ти винаги си дръпват капа4ките Laughing . Ако при отварянето капа4ката не изпука, което става рядко, хвърлям и отварям друго. Но това е лесно, бързо, храната може да се съхранява в хладилкник дълго и при отварянето е като току-що сготвено Simple Smile

# 11
  • в края на града
  • Мнения: 4 446
Ако не си слагала масло или мляко спокойно може да преседи в хладилника до утре  Simple Smile .

# 12
  • Plovdiv
  • Мнения: 309
Благодаря Ви мили момичета.Аз уж съм изгледала едно сега това ми е второ , но и аз някой неща съм забравила. Embarassed
Хубаво е , че ви има! Grinning

# 13
  • Мнения: 54
Ако правите пюретата за малки бебчета, които все още ядат само по няколко лъжички, може да слагате направеното пюре във форма за лед (с по-големи формички), след това поставяте формата в найлонов плик с цип (или нещо подобно) и направо във фризера. Когато искате да използвате част от пюрето, просто изваждате 1 или 2 кубчета и връщате останалото във фризера. Тази идея съм я видяла в една от брошурките, които дават тук на майки с бебчета, готови за захранване - не съм я пробвала, но звучи добре. Надявам се да е полезна на някого  Grinning

# 14
  • Мнения: 195
Цитат на: Gercho
А защо кафяв ориз, на белия какво му е Embarassed


Ами нищо, предполагам...Ползвам кафяв по 2 причини - по-полезен е и няма опасност да предизвика запек.Simple Smile

# 15
  • Мнения: 1 734
Аз лично от скоро започнат да приготвям зеленчукови пюрета на картофена основа. Като прочетох тук от другите мами, че замразяват реших и аз да опитам. Скоро направих едно, което излезе доста сполучливо и т.к. беше в повечко го сложих в буркани и във фризера. Не знам вие как точно го правите този номер, но да не ви казвам какво се получи като го извадих и размразих - пюрето имаше вид на гъба около която плува водичка. Чаках го още малко, но нищо не се получи, така и не придоби първоначалната си хубава кинсистенция Sad . Такова нещо в никакъв случай не мога да дам на детето си. Но варианта да затварям в буркани докато е още горещо  и после да го прибирам в хладилника ще го пробвам. Дано да излезе сполучлив!

# 16
  • София
  • Мнения: 2 249
Цитат на: sia
Аз лично от скоро започнат да приготвям зеленчукови пюрета на картофена основа. Като прочетох тук от другите мами, че замразяват реших и аз да опитам. Скоро направих едно, което излезе доста сполучливо и т.к. беше в повечко го сложих в буркани и във фризера. Не знам вие как точно го правите този номер, но да не ви казвам какво се получи като го извадих и размразих - пюрето имаше вид на гъба около която плува водичка. Чаках го още малко, но нищо не се получи, така и не придоби първоначалната си хубава кинсистенция Sad . Такова нещо в никакъв случай не мога да дам на детето си. Но варианта да затварям в буркани докато е още горещо  и после да го прибирам в хладилника ще го пробвам. Дано да излезе сполучлив!


Нормално е да изглежда така след размразяване, просто е трябвало да го разбъркаш и леко затоплиш:)
Проблемът при затварянето в бурканчета, ако може да се нарече проблем;) просто в хладилника, е чеколкото по-дълго стои, толкова повече витамини се губят.

# 17
  • Мнения: 1 734
то и при замразяване се губят витамини. Може би решението е - на често по малко Bulb !

# 18
Цитат на: натали
Цитат на: Gercho
... И аз мисля да почна да давам зеленчукови пюренца вече и сондирам мнения Simple Smile


Аз започнах с чисто картофено    (с мляко), после почнах да прибавям зеленчуци според сезона на основата на картоф - моркови, тиквички, червени и зелени чушки, грах...каквото се сетиш. После вече като започнах да му варя кафяв ориз комбинирах и на оризова основа, мляко не слагам отдавна, ами след известно време му давам да суче като си поиска.
Правя му и други варианти, без картоф или ориз. Много обича зелен фасул, понякога му слагам и хляб(той вече е на 9 месеца).
Педиатърката ми каза - всякакви зеленчуци и по колкото иска. аз обаче не му давам патладжани - много са тежки според мен.
Вече му давам и сурови настъргани червени чушки, домати(?много обича?), морков.
AFRODITA беше постнала много хубави рецепти, някъде назад са, но не помня в коя тема Embarassed .

От кой месец захранването с пюрета?
За ориза да попитам - има два дида кафяв ориз. Има един кафяв, но съвсем натурален, даже в него има едни неща като люспи, а другия , който съм виждала е полиран кафяв- чист е.
Та какво за кафявия ориз Simple Smile

# 19
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 786
По принцип захранването по света се прави след 6 м, независимо с какво мляко се храни детето.
А кафявият ориз е неполиран, т.е. ценните витамини и баластни вещества се запазват във външните му пластове. Той се събира със специална технология и затова е по-скъп, но много по-полезен. Вари се малко по-бавно, и има малко по-различен вкус - на мен ми допада.

Общи условия

Активация на акаунт