рецепта за содена питка

  • 41 940
  • 15
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 497
Търся една рецепта за содена питка, имах я на една кутия от сода Бикарбонат но съм я метнала в коша Confused Рецептата беше много спулучлива,не се меси а вичко се обърква в една купа и се изсипва в тавичката,бодеш с вилицата и готово. Ставаше страхотно мека , помогнете с някоя подобна рецепта  Praynig

# 1
  • Мнения: 22 867
....... , помогнете с някоя подобна рецепта  Praynig

monikss, нещо подобно - БЪРКАНА ПИТА. Peace

# 2
  • Мнения: 894
Содена питка за Бъдни вечер
Продукти:
500гр брашно,
300 мл хладка вода,
2 с. л. оцет,
1 ч. л. сол,
1 с. л. захар,
1 ч. л. сода бикарбонат,
1 п. бакпулвер,
2-3 с. л. растителна мазнина,
червен пипер, шарена сол за поръсване.
Приготвяне:
Пресяваме брашното заедно със солта и бакпулвера.
В чашка смесваме оцет, содата и захарта, разбъркваме и смесваме с водата.
Правим кладенче в брашното, добавяме олиото и започваме да наливаме по малко вода.

Замесваме тестото и месим 10 мин, докато се замеси меко лепкаво тесто.
Оставяме малко да почине 10 мин. и оформяме питката във форма по желание.
Слагаме паричка и клонка дрен увити в алуминиево фолио и ги забождаме в тестото.
Във форма поръсваме обилно с брашно и слагаме обредният хляб.
Печем в предварително загрята на 200*С фурна 40-50 мин.
Изваждаме, заливаме с тънка струйка растителна мазнина, поръсваме с шарена сол, пипер и задушаваме с кърпа.
Разчупва се питката от най-възрастният член на семейството, като първото парче е за дома и всяко следващо за членовете на семейството.
В който се падне паричката, той ще бъда благословен да издържа семейството и носи паричките в дома.
Дренът ще носи здраве на този, в който се е паднало късметчето.

# 3
  • Мнения: 1 497
....... , помогнете с някоя подобна рецепта  Praynig

monikss, нещо подобно - БЪРКАНА ПИТА. Peace

  bouquetпочти същата рецепта, като я видях написана се припомних

# 4
  • Чикаго / София
  • Мнения: 3 636
Напиши и твоята рецепта каква е, щом тази не е точно същата. Стана ми любопитно Simple Smile

# 5
  • Мнения: 3 181
Да се запиша в темата, миналата Коледа само содената питка не ми се получи, някоя 100% успешна рецепта, моля Rolling Eyes

# 6
  • Мнения: 22
Направих бърканата питка снощи за проба и......Хубаво стана ама по-скоро беше солен кекс не питка newsm78 липсваше ми само сиренцето вътре-иначе за бързо ако няма хляб става.Миналата година правих содена питка която за първи път стана точно кокто исках ама така стана че рецептата вече я няма и май ще си правя питка със мая-така или иначе със сигурност ще има и мръвка  #2gunfireче моя 100килограмов мъж и комшията със същите пропорции иначе се сърдят Joy

# 7
  • Мнения: 204
Содена питка за Бъдни вечер
Продукти:
500гр брашно,
300 мл хладка вода,
2 с. л. оцет,
1 ч. л. сол,
1 с. л. захар,
1 ч. л. сода бикарбонат,
1 п. бакпулвер,
2-3 с. л. растителна мазнина,
червен пипер, шарена сол за поръсване.
Приготвяне:
Пресяваме брашното заедно със солта и бакпулвера.
В чашка смесваме оцет, содата и захарта, разбъркваме и смесваме с водата.
Правим кладенче в брашното, добавяме олиото и започваме да наливаме по малко вода.

Замесваме тестото и месим 10 мин, докато се замеси меко лепкаво тесто.
Оставяме малко да почине 10 мин. и оформяме питката във форма по желание.
Слагаме паричка и клонка дрен увити в алуминиево фолио и ги забождаме в тестото.
Във форма поръсваме обилно с брашно и слагаме обредният хляб.
Печем в предварително загрята на 200*С фурна 40-50 мин.
Изваждаме, заливаме с тънка струйка растителна мазнина, поръсваме с шарена сол, пипер и задушаваме с кърпа.
Разчупва се питката от най-възрастният член на семейството, като първото парче е за дома и всяко следващо за членовете на семейството.
В който се падне паричката, той ще бъда благословен да издържа семейството и носи паричките в дома.
Дренът ще носи здраве на този, в който се е паднало късметчето.
За първи път да направя и аз хубава содена питка - благодаря Ивлин Big Ups

# 8
  • Мнения: 1 232
Ще опитам. Отдавна търся постна  содена питка.

Последна редакция: нд, 22 яну 2012, 17:42 от ябълка

# 9
  • Мнения: 15
Содена питка

 600 гр. брашно
    500 гр. кисело мляко
    1ч.л. сода
    1ч.л сол
    1с.л. олио /слагам на око /
     1 яйце / слагала съм и 2 ако са по малки/
 
     1/3 масло за отгоре

Всички сухи съставки се смесват , добавя се всичко останало без маслото . Разбърква се , може и с лъжица з/то тестото е  рядко и лепнещо.  Аз пека тази питка в дъното на електрическа тенджера . Натърквам с масло и поръсвам с брашно дъното и стените на тенджерата , изсипвам сместа , заглаждам с мокра ръка и отгоре нарязвам 1/3 масло на малки парченца . Пека в  леко загрята фурна на 200 градуса около 30-40 мин. Пробвам с клечка .
   Питката става висока ,много вкусна и ароматна.

   Тази рецепта ми е от една книга " Дом бит семейство " издание 1973 год.  Ако някой случайно я има може да я погледне.

  Рецептата в книгата е с 1 кис. мляко , но   , когато е издадена книгата едно кис. мляко е било 500 гр.

# 10
  • Мнения: 0
Аз имам една рецепта от една такава кутйка от сода.Тя е следната;Разбъркайте 1чаена лъжичка сода с 4чаени чаши брашно.Добавете 1яйце,1кофичка кисело мляко,1чаена лъжичка сол,1/2чаена лъжичка
захар и 4супени лъжици олио.Омесете еднородно тесто.Изсипете в намазана с олио тава.Загладете с разбит жълтък или вода.Печете в сгорещена фурна за около40 мин при 200С. Peace

# 11
  • Мнения: 1 313
Содена питка за Бъдни вечер
Продукти:
500гр брашно,
300 мл хладка вода,
2 с. л. оцет,
1 ч. л. сол,
1 с. л. захар,
1 ч. л. сода бикарбонат,
1 п. бакпулвер,
2-3 с. л. растителна мазнина,
червен пипер, шарена сол за поръсване.
Приготвяне:
Пресяваме брашното заедно със солта и бакпулвера.
В чашка смесваме оцет, содата и захарта, разбъркваме и смесваме с водата.
Правим кладенче в брашното, добавяме олиото и започваме да наливаме по малко вода.

Замесваме тестото и месим 10 мин, докато се замеси меко лепкаво тесто.
Оставяме малко да почине 10 мин. и оформяме питката във форма по желание.
Слагаме паричка и клонка дрен увити в алуминиево фолио и ги забождаме в тестото.
Във форма поръсваме обилно с брашно и слагаме обредният хляб.
Печем в предварително загрята на 200*С фурна 40-50 мин.
Изваждаме, заливаме с тънка струйка растителна мазнина, поръсваме с шарена сол, пипер и задушаваме с кърпа.
Разчупва се питката от най-възрастният член на семейството, като първото парче е за дома и всяко следващо за членовете на семейството.
В който се падне паричката, той ще бъда благословен да издържа семейството и носи паричките в дома.
Дренът ще носи здраве на този, в който се е паднало късметчето.
За първи път да направя и аз хубава содена питка - благодаря Ивлин Big Ups

Как си познах питката, радвам се, че ви се получава...много дълго експериментирах, докато ми се получи и стигнах до тази рецепта, доволна съм от позитивните коментари под рецептата Simple Smile))

# 12
  • Мнения: 115
От няколко години правя ето тази содена питката на Ilrai  http://ilrai.blogspot.com/2010/11/blog-post_21.html Всеки път се получава отлично. За тази Коледа я направих със зехтин вместо с олио - стана невероятно мека и вкусна.

# 13
  • Мнения: 46
На мен ми става доста твърда, на какво се дължи това?
Идеята за зехтин е страхотна, мерси:)  bouquet

# 14
  • Мнения: 5 001
На мен ми става доста твърда, на какво се дължи това?

Сложила си повече брашно от колкото трябва....

Общи условия

Активация на акаунт