Рецепта за старите купешки масленки?

  • 50 949
  • 51
  •   1
Отговори
  • Мнения: 69
Търся я!
Търся рецептата за онези масленки, които продаваха едно време (преди 20+ години).

Онези много мазни,
много ронливи,
много бели,
много сладки,
много калорични,
много големи (поне 4х8 см бяха, както и почти цял сантиметър дебели!),
с вълнообразни ивици по дължината,
доста тежички
и без пълнеж.
Сещате ли се? Няма вече такива.  Cry
Има едни миниатюрни неща в тарелки, които наподобяват някакви там твърди маслени маргаринени бисквити, оваляни в пудра захар и толкоз. Днешните са на милиони светлинни години от старите, разтапящи се масленки, които ги доставяха по хранителните магазини в големи тави и ги продаваха на бройка, а бройката ти я увиваха в амбалажна хартия... Tired Вярно, опаковката не беше много издържана, но пък какъв вкус имаха тези масленки, ненадминат... Heart Eyes

И недостижим. Изръшках целия интернет, за да намеря рецептата за точно тези масленки, но няма и няма. Пробвах една, получиха се камъчета. Но не съм се отказала да експериментирам.

Значи, почти съм убедена, че тези масленки трябва да съдържат само мас, пудра захар и брашно (и евентуално ванилия). Определено нямаха никакви портокалови сокове, кокосови стърготини, какаота, шоколади и прочее допълнения. За вода обаче не знам. За яйца - склонна съм да мисля, че не са съдържали, защото бяха наистина много бели на цвят (отвътре). Нямаха също така никакви ядки, локуми или други пълнежи (продаваха се и локумки, но то е различно, не търся тях). По принцип се бях спряла на 3 рецепти от нета:

1. 1 ч.ч. мас, 1,5 ч.ч. пудра захар, 3 ч.ч. брашно (което не успях да натъпча всичкото в сместа и затова сложих само 2) - на 150 градуса за 10 мин. Тази ми се стори най-надеждна, затова започнах с нея. Тотален провал.
2. Равни части от 3-те вида продукти.
3. Рецептата за обикновени масленки от тук.

Варианти #2 и #3 предстоят да бъдат изпробвани, но преди да изхабя следващия пакет пудра захар, реших да се посъветвам с вас. Може би пък ще се намери някоя мама-сладкарка, запозната с тайната рецепта за старите масленки?... Давам мило и драго да я узная!   chef

Последна редакция: нд, 27 ное 2011, 05:19 от NightGone

# 1
  • София
  • Мнения: 1 341




Аз също обожавах тези масленки....!!! Имам рецепта  от леля ми, но никога не съм ги правила. Спомена ми от нейните е блед, но за да съм я записала в тефтера ми е харесала.Ако искаш пробвай само 1/2 доза ( т.е. мери с кафена чаша за по-лесно).

1 ч.ч. разтопена св.мас + 1/2ч.ч. пудра захар + 3ч.ч. брашно + 1 ванилия = на меко тесто.
С ръка се оформя правоъгълник, нарязва се на малки такива и всеки отгоре се притиска леко с вилица за шарката.

# 2
  • Мнения: 2 774
И аз ги искам.
Рени другата седмица ще пробвам твоята рецепта, че до сега правих торта и хич не ми се запретват отново ръкави  Laughing

# 3
  • Мнения: 69
рени55, благодаря за рецептата, може и нея да изпробвам, ако с останалите две нямам успех. Забелязвам, че тя много се доближава до онази, която вече правих, само захарта е по-малко, но брашното пак е цели 3 чаши. А след несполучливия си опит започнах да си мисля, че брашното не трябва да е толкова много - просто не си спомням масленките като плътни бисквити, а с много, много крехка консистенция. Не знам, това е просто чувство, може и да греша, може другаде да се крие тайната на крехкостта им newsm78

Все се надявам, че отнякъде ще се появи някоя бивша сладкарка от някой стар хлебозавод и ще разкрие оригиналната стара рецепта...

# 4
  • Мнения: 22
Здравейте момичета.Моята рецепта е многократно проверена и никога не съм имала провал с нея.Ако искате пробвайте ги.Често правя масленки или топчета с орехче или локум и са много вкусни.Продуктите са:1яйце,1ч.ч. свинска мас,1ч.ч.захар,3с.л.прясно мляко-аз използвам  2 кондензирани сметанки за кафе и брашно колкото поеме за меко тесто.Маста и захарта се разбиват след което се прибавя яйцето и млякото и брашното и се замесва тесто.Оставя се за около час в хладилника.После се разточва и се изрязват бисквитки.                                                                                           

# 5
  • Мнения: 465
  Мда, това проучване и аз съм го правила  Mr. Green ,но нещо не ми се получава онази кухина в средата ,даже някъде четох ,че препичат леко брашното и затова имали онзи по тъмен цвят .Някой ,ако я знае да свирка  Wink .

# 6
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Ех спомени, спомени...  Mr. Green И аз много ги обичах тези масленки и си мисля, че вместо с брашно са замесени с нишесте или поне смес от брашно и нишесте, затова са и толкова бели, а и консистенцията е друга.

# 7
  • Мнения: 69
Хм, не мисля, че са били с нишесте, natalyna Rolling Eyes С нишесте вкусът е друг. Е, например, сухите пасти "Балкан" - те бяха с нишесте - нали се сещаш какъв вкус имаха. (Аз и тях веднъж пробвах да правя, но и там нещо не улучих консистенциите... Whistling) И един кекс с нишесте често си забърквам (виж, той винаги ми се получава идеално  chef), та ми е познат тоя нишестен вкус, но при масленките не си го спомням...

pakita80, а твоите масленки приличат ли на онези, старите? Иначе и аз имам няколко рецепти с маслени теста (за пурички, за топчета, оваляни в орехи, за жълъдчета и за кошнички) - те все с мас или масло се правят, но нямат нищо общо с масленките.

Ей, да му се не види, имах една съученичка, чиято майка работеше в един заводски стол на времето, тя можеше и да знае жената, ама като с дъщеря й не сме се виждали от 100 години...

# 8
  • Мнения: 166
Ох тези масленки и аз ги помня, продаваха ги при нас в едни големи тави в хлебозавода:) Точно такива каквито ги описваш NightGone! Ти до сега пробва ли някоя от рецептите?

# 9
  • Мнения: 22 867

Рецептата на пеп-4о   -  Масленките на мама . Peace

# 10
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
В хлебозавода в Горна Оряховица още ги правят. Продават в магазините из общината. В една тарелка има около 7-8 правоъгълни масленки за под 2лв.
Според мен няма нищо друго освен свинска мас, брашно ,пудра захар и ванилия. Пекат се на слаба фурна, не е точно сушене както при целувките, но нещо такова. Ако ги грабне изведнъж по-силен огън стават кухи в долната си част. За да са крехки и ронливи трябва да преседят в найлонова торба, ако ги оставиш на открито изсъхват и се втвърдяват.

# 11
  • София
  • Мнения: 5 606
Пробвала съм на Пепчо масленките, NightGone, стават идеални, но да си призная след третия опит се получиха и то след като използвах домашна мас, първите два пъти и моите станаха много твърди, явно маста е от голямо значение.

# 12
  • Мнения: 166
Благодаря момичета! Може за Коледа да ги включва в серията от славки вкусотии!

# 13
  • Мнения: 69
labrex, не знам как да ти благодаря за рецептата на пеп-4о!!! Hug  bouquet
Тази вечер я направих и преди малко пробвах една масленка. Мога да кажа, че са божествени!!! smile3535 Може би и старите така са ги правили (аз лично бях малко скептична относно яйцето, но страховете ми се оказаха напразни).
Е, мисля, че открихме най-точното копие на Онези масленки, макар че ако някой измъкне автентичната рецепта от някой хлебозавод и я сложи тук, няма да откажа да я разгледам и изпробвам  chef

# 14
  • Мнения: 22 867
Тази вечер я направих и преди малко пробвах една масленка. Мога да кажа, че са божествени!!! smile3535

NightGone, не дълбай с длетото тънко........... Grinning Ако знаеш как всеки ден си викам, абе днес ще ги направя........в следващия момент - направи ги, направи ги, че малко сладки неща правиш, освини се преди Коледа още....... Embarassed Уф, ще опитам да удържа фронта, пък ако не стане - ще си направя мааалка дозичка........за опитване! Grinning Радвам се, че са ти харесали!  bouquet

# 15
  • Варна
  • Мнения: 1 576
А някой случайно да има рецепта за хубавите стари руенчета. Онези които продаваха по хлебарските магазини.  Praynig

# 16
  • ВАРНА морето сините вълни
  • Мнения: 449
и аз днес направих масленките на Пепчо-наистина са страхотни
Цвети споменаваш че са ти ставали твърди - искам да споделя че като пекох първата тава  чаках леко да розовеят краищата за да я извадя а втората засякох точно 12 минути както пише в рецептата и ги извадих макар на пипане да бяха меки-като постояха и си се стегнаха -та като опитах по една от двете тави се оказа че от първата тава са леко хрупкави а от втората направо се топяха

# 17
  • Варна
  • Мнения: 283
И аз се нареждам на опашката за Руените; помня, че бяха с ябълков мармалад вътре... Heart Eyes

# 18
  • Мнения: 69
NightGone, не дълбай с длетото тънко........... Grinning Ако знаеш как всеки ден си викам, абе днес ще ги направя........в следващия момент - направи ги, направи ги, че малко сладки неща правиш, освини се преди Коледа още....... Embarassed Уф, ще опитам да удържа фронта, пък ако не стане - ще си направя мааалка дозичка........за опитване! Grinning Радвам се, че са ти харесали!  bouquet
Ами не, че искам да наливам масло в огъня... тоест мас... Grinning обаче масленките на пеп-4о са наистина точно като старите и са просто вълшебни! thumbsup Two Hearts Аз пък ти викам - направи ги, labrex, какво като се освиним - ще слабеем след Коледа  Wink

Искам да споделя, че и аз като betina33 не ги оставих да се оцветят, защото си помнех лошия опит с първата рецепта. Освен това и фурната ми е най-проклетата в света и винаги е по-гореща, отколкото пише на термостата. Затова пекох масленките на 170 градуса, и то едва 9 минути. Извадих ги бели, само някои лекичко се оцветиха по края - това бяха крайни парченца (вероятно не съм разточила листа равномерно и в края съм го изтънила). Тези, които се бяха оцветили, после малко хрупаха, но онези, които бяха бели, буквално се разтапяха. А най-най-хубави стават след 1-2 дни. Даже бих казала, че колкото повече стоят, толкова по-сипкави и хубави стават (основният им недостатък в този случай е, че междувременно броят им застрашително намалява Laughing).

Тези руенчета обаче изобщо не ги помня newsm78

# 19
  • Мнения: 22 867
Ами не, че искам да наливам масло в огъня... тоест мас... Grinning обаче масленките на пеп-4о са наистина точно като старите и са просто вълшебни! thumbsup Two Hearts Аз пък ти викам - направи ги, labrex, какво като се освиним - ще слабеем след Коледа  Wink
..................Тези руенчета обаче изобщо не ги помня newsm78

Ох, NightGone, продължаваш ти, продължаваш........., че и мас хубава имам..... Grinning
Това ли са руените, дето ги споменавате? Аз също не се сещам за такова нещо newsm78, имам предвид предишните, не тези от снимката. 

# 20
  • DE
  • Мнения: 971
Ох и аз така съм им се "озверила" на тези масленки Mr. Green
Нямаше да ми стигне пудрата захар иначе днес мислех да ги правя.
Вчера купих свинска мас и се надявам да се получат добре.
Благодаря за съветите!
Само да питам: в предварително загрята фурна ли се пекат?

Тези "Руени" не си ги спомням и аз newsm78

# 21
  • Мнения: 69
Да, matze, в предварително загрята фурна се пекат Peace

А ако това са руенчета, то аз ги знам като пурички (в частност - локумки). Ако някой се интересува от домашна рецепта, мога да предложа рецептата на моето майче  chef Стават превъзходни, но вкусът им е по-различен от купешките.

# 22
  • Варна
  • Мнения: 1 576
Не, руените не са локумки. А тези нови руени като на снимката ги знам, но нямат вкуса на старите. Онези старите бяха големи колкото масленките за които е темата. Вътре с ябълков мармалад, много крехки. Сегашните като на снимката пак има с ябълков мармалад, но тестото не  е съвсем същото.

# 23
  • София/Горна Оряховица
  • Мнения: 274
А откъде купувате мас  newsm78 ?

# 24
  • Варна
  • Мнения: 283
NightGone, не пречи да се пробва и вашата рецепта Simple Smile Аз ще се радвам да я публикуваш. Пуканка идеално ги е описала тез прословути Руени... Peace

# 25
  • Мнения: 22
bobz аз купувам от Пени Маркет защото е до нас и ми е най близко но иначе съм виждала и в други магазини опакована е като пастет във черво   

# 26
  • Мнения: 631
Снощи правих масленките и сякаш бях малко разочарована като ги опитах, ОБАЧЕ днес направо се топят в устата! Явно трябва малко да престоят! И явно това е РЕЦЕПТАТА!

# 27
  • Мнения: 69
Точно така, това е тайната, изглежда - колкото повече стоят, толкова по-хубави стават! Peace А да видиш само на четвъртия ден какви са... разкошни!!! И още нещо - трябва да се съхраняват плътно затворени (или ако няма подходяща кутия - в някакъв поднос, а той - в найлонова торбичка).

Относно маста - аз по принцип ползвам домашна, но понеже миналогодишната ми беше свършила, а тазгодишната още не е заклана, се наложи да си купя от магазина до нас. Не видях какво пишеше на етикета, но беше най-обикновена, в съвсем непретенциозна пластмасова кутийка-чашка от 400 г, с капаче (прозрачна). Беше снежнобяла и стоеше на съвсем миниатюрни топченца - точно, както си му е редът. Иначе съм виждала и опакована в хартия (като каймата от пакетче 250 г).

Относно руените - еееее, спомних си ги най-после! Бяха страхотни! Изглеждаха почти като масленките - същата големина, отгоре - пак така на чертички, а плънката вътре беше по цялата дължина и почти цялата ширина на бисквитата, на сравнително тънък слой. Не знаех, че мармаладът бил ябълков. Но мисля, че имаше и вариант с локум, все пак - един розовичък такъв... Идея нямам как се правят тези руенки.

Но специално за Radost Nezemna - ето рецептата на моята майка за

Пурички

1 ч.ч. олио
1 ч.ч. мас
1 ч.ч. кисело мляко
1 кафеена лъжичка хлябна сода
брашно - колкото поеме, за да стане меко тесто

Всичко се омесва, разточва се, нарязва се на квадратчета. Във всяко квадратче се слага парченце локум и се завива на рулце. Пуричките се нареждат в суха тава (или върху хартия за печене). Пекат се на 180 градуса, докато леко променят цвета си (ако се препекат, стават твърди, тъй че трябва да се внимава). Още топли се поръсват с пудра захар.

Вариант: вместо локум може да се сложи сладко.


Весели празници от мен! Hug

# 28
  • Варна
  • Мнения: 283
Е сууупер си! Веднага щом имам възможност, ще ги направя  Hug Hug

# 29
  • Мнения: 11 747
Ще дам рецепта за купешки масленки, ако някой все още има желание да пробва  Simple Smile  след толкова други рецепти.


Кр. масло - 270гр
брашно - 550гр
пудра захар - 270гр
ванилия - 1бр

Брашното и пудрата захар задължително се пресяват. Смесват се. Маслото се разбива до побеляване. Замесва се тестото с температура 17*С (т.е. хладно, маслото не бива да е течно). Тестото отлежава 30- 60мин(на хладно - хладилник). Разточва се (оформя, дели). Дебелината да е 3-8мм. Изпичат се в предварително загрята фурна на 200- 220*С, (без вентиалтор) за 10- 15 мин. След изпичане са твърди и силно трошливи. Трябва да се охладят за 8 - 10 часа.

# 30
  • Мнения: 11 747
За Руените тестото е по- различно, да

Кр. масло - 750гр
брашно - 1,350кг
пудра захар - 420гр
яйца - 2бр
мармалад - 400гр

Понеже дозата е по- голяма, може да се раздели на две за проба. Технологията на приготвяне е същата, при същите условия, както и изпичането. След разточването се слага мармалад и се слепват по две изрязани правоъгълничета. Изпичането малко по- дълго (минута - две), разточването малко по- тънко - следвайки естествената логика.

# 31
  • Варна
  • Мнения: 1 576
За Руените тестото е по- различно, да

Кр. масло - 750гр
брашно - 1,350кг
пудра захар - 420гр
яйца - 2бр
мармалад - 400гр

Понеже дозата е по- голяма, може да се раздели на две за проба. Технологията на приготвяне е същата, при същите условия, както и изпичането. След разточването се слага мармалад и се слепват по две изрязани правоъгълничета. Изпичането малко по- дълго (минута - две), разточването малко по- тънко - следвайки естествената логика.

Някой ако ги направи да каже мнение дали наистина стават Руени. Че много им имам мерак ама като гледам рецептата колко прилича на масленките се притеснявам. А аз мразя масленките.

# 32
  • plovdiv
  • Мнения: 54
  Ами на Pina  може да се вярва.Аз рядко пиша ,но 4ета във форума доста дълго време и знам 4е тя е завършила нещо свързано с хляба(ама много тъпо го обясних )и рецептите дето ги дава са по стандартите  които са били преди години  chef

# 33
  • Мнения: 11 747
Да, завършила съм Технология на хляб, хлебни и сладкарски изделия. Рецептите са по БДС (български държавен стандарт), който вече не знам дали съществува  Rolling Eyes

Специално за руенките - никога не съм правила тази рецепта и затова си трая, но руенки от хлебарницата съм яла и аз, навремето, и си бяха от ронливо маслено тесто. Нямам как да е значително различно от масленките. Участието на яйцето определено се отразява. И все пак, не ми е минало през ръцете, няма да споря.
Има и един момент, че в различни градове някои неща бяха популярни под различни имена. Нещо като принцесите и странджанките (препечен сандвич с кайма), та може и от тук да идва някакво разминаване също, не е изключено.

# 34
  • Варна
  • Мнения: 283
pina, поста ти ме подсети, че баща ми има един дебел стар рецептурник за заведения за обществено хранене още от соц-времената; там ще видя какво пише по темата "Руен" Grinning

# 35
  • Мнения: 11 747
Да, и аз го имам, виж него не съм се сетила да отворя. Макар че той е сравнително беден на сладкарство, има и доста неща.

Няма Руен, поне сега набързо не видях.

# 36
  • Варна
  • Мнения: 1 576
Да, завършила съм Технология на хляб, хлебни и сладкарски изделия. Рецептите са по БДС (български държавен стандарт), който вече не знам дали съществува  Rolling Eyes

Специално за руенките - никога не съм правила тази рецепта и затова си трая, но руенки от хлебарницата съм яла и аз, навремето, и си бяха от ронливо маслено тесто. Нямам как да е значително различно от масленките. Участието на яйцето определено се отразява. И все пак, не ми е минало през ръцете, няма да споря.
Има и един момент, че в различни градове някои неща бяха популярни под различни имена. Нещо като принцесите и странджанките (препечен сандвич с кайма), та може и от тук да идва някакво разминаване също, не е изключено.

Еее, Пина, щом имаш опит ще ти гласувам доверие задължително и ще ги направя. Това ще стане към неделя,защото искат повече време,  и задължително ще пиша след това. Ще съм ти вечно задължена ако това е рецептата.  Hug  16 години ги сънувам тези руени.  Последно ги ядох като бях бременна с дъщеря ми. Тогава всеки ден, през цялата си бременност извървявах по 2 километра баир за да си купувам по 5-6 от тях.  Laughing

# 37
# 38
  • Мнения: 2 199
Ще дам рецепта за купешки масленки, ако някой все още има желание да пробва  Simple Smile  след толкова други рецепти.


Кр. масло - 270гр
брашно - 550гр
пудра захар - 270гр
ванилия - 1бр

Брашното и пудрата захар задължително се пресяват. Смесват се. Маслото се разбива до побеляване. Замесва се тестото с температура 17*С (т.е. хладно, маслото не бива да е течно). Тестото отлежава 30- 60мин(на хладно - хладилник). Разточва се (оформя, дели). Дебелината да е 3-8мм. Изпичат се в предварително загрята фурна на 200- 220*С, (без вентиалтор) за 10- 15 мин. След изпичане са твърди и силно трошливи. Трябва да се охладят за 8 - 10 часа.



Благодаря Пина   bouquet
Покрай тази тема реших и аз да видя какво представляват тези масленки, понеже в моето детство масленки нямаше  Mr. Green
Разочаровах се, че рецептите са със свинска мас и бях се отказала да пробвам докато вчера не открих в магазина кутия с масленки. Не са със свинска мас с масло са (така пише в съдържанието). Вкусни са. Сега видях и твоята рецепта, явно стават и без мас  Crazy

# 39
  • Варна
  • Мнения: 1 576
Моя опит да направя руенчета се провали. Никъде не мога да намеря мармалад от ябълки.

# 40
  • Мнения: 11 747
Дано не греша, но наскоро в Била, на щанда при меда и конфитюрите видях едни щафетки, подобни на пастета в найлон, които бяха мармалад и мисля трочно от ябълки. Такъв, дето преди 20 години режеха от калъп, теглеха и завиваха в хартия.

# 41
  • Варна
  • Мнения: 1 576
До Била не съм ходила, но ще проверя. Иначе такъв мармалад като салам съм виждала само шипков.

# 42
  • Мнения: 11 747
Значи може и шипков да е бил, аз не погледнах много.

# 43
  • Мнения: 74
Е, тези не са като старите купешки, те са английскимаслени  бисквитки,но ..много вкусни.



МАСЛЕНИ БИСКВИТИ-СЪРЧИЦА-рецепта

# 44
# 45
  • Варна
  • Мнения: 1 576
Вчера намерих ябълков мармалад. Продаваха го в тарелки. Днес правя руенчетата, последната доза е във фурната. Като изстинат, ще пиша дали на вкус са като купешките.

# 46
  • Варна
  • Мнения: 1 576
Руенчетата се получиха, но вкуса хем прилича, хем не съвсем на купешките. Разликата е че тестото на тези е по-ронливо, по на топченца някак си,въпреки че го месих един час в хлебопекарната. Вкуса на тези бие много на масло, а в купешките не се усеща много. Може би другия път ще се опитам да заменя част от маслото с вода или с прясно мляко.

# 47
  • Варна
  • Мнения: 283
Pukanka ,от къде купи ябълков мармалад?

# 48
  • Варна
  • Мнения: 1 576
Аз съм от Владиславово.Вчера случайно влязох в Бурлекса който е до пощата в квартала. Наредили са го в тарелки, нарязан на квадрати на щанда-стена където е сиренето, саламите и месата. Видях че е с трайност до Октомври и награбих едно кило.

# 49
  • Варна
  • Мнения: 283
Ох там ми е много далече, но около нас има 1 Бурлекс и ще проверя там. Благодаря ти!

# 50
  • Мнения: 7

Искам и аз да споделя и да благодаря най-вече, защото изпробвах рецептата и станаха божествени!Макар, че нямах мас вкъщи, позволих си да изпробвам с масло, станаха страхотни ронливи сладчици, благодаря много!

# 51
  • Мнения: 1
Изпитана рецепта от мама:1 чаена чаша мас,,2 чаени чаши пудра захар,2чаене чеше/не препълнени/ брашно-бяло.Най напред се разбива маста и захарта до получаване на еднородна бяла маса.Ще ви издам една тайна-с миксер става превъзходна
побеляла маса.След това се добавя брашното и се продължава с миксера,докато се получат много малки трохи.После е лесно-получените трохи се изсипват върху тава е с няколко натискания с ръцете се оформя прекрасно тесто.Разточва се под найлон и се оформят  полумесеци с формичка или чашка.Пекат се в не намаслена тава на 150 градуса около 10-15 минути.

Общи условия

Активация на акаунт