Търся рецептата за онези масленки, които продаваха едно време (преди 20+ години).
Онези много мазни,
много ронливи,
много бели,
много сладки,
много калорични,
много големи (поне 4х8 см бяха, както и почти цял сантиметър дебели!),
с вълнообразни ивици по дължината,
доста тежички
и без пълнеж.
Сещате ли се? Няма вече такива.
Има едни миниатюрни неща в тарелки, които наподобяват някакви там твърди
И недостижим. Изръшках целия интернет, за да намеря рецептата за точно тези масленки, но няма и няма. Пробвах една, получиха се камъчета. Но не съм се отказала да експериментирам.
Значи, почти съм убедена, че тези масленки трябва да съдържат само мас, пудра захар и брашно (и евентуално ванилия). Определено нямаха никакви портокалови сокове, кокосови стърготини, какаота, шоколади и прочее допълнения. За вода обаче не знам. За яйца - склонна съм да мисля, че не са съдържали, защото бяха наистина много бели на цвят (отвътре). Нямаха също така никакви ядки, локуми или други пълнежи (продаваха се и локумки, но то е различно, не търся тях). По принцип се бях спряла на 3 рецепти от нета:
1. 1 ч.ч. мас, 1,5 ч.ч. пудра захар, 3 ч.ч. брашно (което не успях да натъпча всичкото в сместа и затова сложих само 2) - на 150 градуса за 10 мин. Тази ми се стори най-надеждна, затова започнах с нея. Тотален провал.
2. Равни части от 3-те вида продукти.
3. Рецептата за обикновени масленки от тук.
Варианти #2 и #3 предстоят да бъдат изпробвани, но преди да изхабя следващия пакет пудра захар, реших да се посъветвам с вас. Може би пък ще се намери някоя мама-сладкарка, запозната с тайната рецепта за старите масленки?... Давам мило и драго да я узная!