Отговори
  • Мнения: 3 820
От известно време правя предварителна подборка на електроуреди за кухненско обзавеждане. Прочетох доста от темите в библиотеката. Разглеждам и в по-популярните сайтове за домакинска техника. А и има един-два магазина за техника наблизо до нас та някои неща отидох да видя и на живо.
И тотално се обърках вече.
 
За фурните. Какво е това „вертикално изпарение”. Какво друго би могло да бъде освен вертикално, че да си направя сметката хубаво ли е да има такова или не.
Също така за обема на една фурна. Цените са тотално различни, но бързо прави впечатление, че и полезните им обеми са различни. Мерят ги в литри и като цяло варират от 52 до 60-65 (само на едно място видях AEG с 74). Харесах си аз един модел на Gorenje. ето го В този сайт го описват като вместимост 60 л. На сайта на самите Gorenje като 65 л. А на живо в магазина ми се вижда значително по-малка от сегашната стара печка в кухнята. Или едновремешните са били по-просторни отвътре, или сега просто слагат етикети за вместимост каквато им падне. 60 л, както казах минава за голям обем при съвременните фурни среден клас, а се оказва, че даже и това е недостатъчно голямо. За пример наскоро присъствахме на рожден ден в домашна обстановка. Че бяхме доста хора, бяхме, ама нямаше как да не ми направи впечатление, че домакинята прави пържолите на три пъти понеже новата й скъпа фурна ретро дизайн на Teka… не може да сбере една тава с по-сериозен размер.
Останалите им характеристики като свалящи се врати и лесно почистване ми е ясно. Но друго… някои имат печене на няколко нива, други – не. От какво зависи? Нали така или иначе почти всички са с вентилатори? Или бъркам?

Каминен тип фурна. Какво е това? Че леко ще ми е скосена отвътре в ъглите?

За аспираторите. Там е голяма мъка. При все, че оказва се аспиратор и абсорбатор са думи със сходно значение, с времето търговските вериги са ги натоварили с различен смисъл. Срещат се мнения, че абсорбаторът обикновено само пречиства въздуха и го връща обратно. С помощта на някакви филтри. Можело да бъде без връзка с комин или със. Но като цяло битува мнението, че абсорбаторите са не така мощни даже и да ги свържеш с комин.

Друго – два мотора. Ставала по-мощна аспирацията. Добре, но и много по-шумна предполага се. Реших аз, че все пак е по-добре ми е по-шумно, ще изтърпя. Обаче взех, че отидох в един магазин където търговецът разби на пух и прах с мъка изкарания извод – „Каквато и мощност да има аспираторът, няма ли голяма естествена тяга (!) разбирай по-голяма площ на филтрите… нищо не става”. Тъкмо успях някак да наместя понятието „естествена тяга” сред моите си изводи и в друг магазин търговецът сподели „махни ги тия 2 мотора. Важното е да е с турбина(!!)” Shocked

Телескопични аспиратори… Също минава донякъде за екстра особено когато ще го вграждаш. Демек малко място заема. Хубаво, но от по-стари теми за спираторите тук научих, че в издърпващия се напред участък засмукване нямало. (Да не ви разправям, че прочетох тук една много забавна откровена тема под надслов нещо в смисъл на „Абе помагат ли ви наистина аспираторите в кухнята?” и... повечето отговори бяха „ми не”.)

Плотовете за вграждане. По-конкретно ме вълнуват индукционните. Индукцията минава за мега енерго пестяваща по презумпция понеже котлонът работи само когато има съд върху него. Т.е. няма го чакането да загрее и изстиването колкото и малко да е. Слагаш съд – работи на секундата без да губи каквото и да било време за набиране на мощност. Махаш съда – спира мигновено. Предвид постоянно вдигащите се цени на тока хич не е за пренебрегване. Хубаво ама какво правим с палачинките докато вдигам тигана, за да ги превъртя във въздуха? Не че не го правя светкавично – ошлайфала съм се, ама все пак…?
При достигане на необходимата температура индукционният котлон спирал. Пак минава за екстра. И е нормално – в светлината на това какво е индукционният котлон и защо е. Ама тогава пърженето как става? Обикновено трябва силно сгорещена мазнина. Почваш да пържиш картофки, котлонът стига мигновено температурата и… вземе, че изключи. Щото токът трЕбЕ се пЕсти. Абе то пърженото и без това е вредно…
Изобщо много се обърках.

Чета теми тук за уредите, но ми прави впечатление, че не се влиза в подробности много-много. Най-често всеки си хвали уреда и най-вече се говори за марки. Тази била хубава, онази не. Разбирам, че има доказани производители, ама във времената когато всички имат заводи в Китай… дали е толкова важно? Освен това ми се струва абсурдно да се разчита само на производител. Нали все пак има най-различни модели. (За Miele само разбрах, че е друго. Ония едва ли не били измислили миялната машина и пералнята. Или поне дотолкова са се усъвършенствали за 110 години съществуване, че въобще не им дреме даже и да не са баш пионери. Повече от век фамилен бизнес с немска прецизност. Е, да – това обяснява защо имат модели дето струват колкото цяла кухня барабар с уредите, MDF-а, осветлението, шпакловката и боята)

Ако някой има наблюдения върху конкретни характеристики на уредите в кухянта, ще съм благодарна да сподели. Щото не ги копаем под крушата парите и хич не ми се ще да си купя уред с екстра, която никак не е полезна. Напомня ми за една амбициозна реклама на прах за пране Тема навремето. Казваше се нещо от сорта на ”Тема без фосфати”. Ами? Що останалите с фосфати ли са и ако да по какъв начин това (което даже не знам какво е) ми пречи?

# 1
  • Мнения: 2 106
Много си права !
Направила си точен анализ на битовата техника и съответните изводи.
Имам печка "Горение" и до момента не съм ползвала функцията "печене на две нива",
когато преди 3 г. се наложи да подменя пералнята - купих най-евтината.
До момента пере безотказно ,при супер експлоатация по две / три пранета на ден.
Установих, че при техниката е въпрос на късмет уреда, но и за марка, лепната от горе - сори!

# 2
  • Мнения: 3 820
Добре, Красива Белла, разбрах те. Кажи тогава твоята фурна Gorenje колко литра е и те достатъчни ли са ти в ежеджевието. (Изрично за ежедневието питам. Тое ясно, че ако имаш голямо дете абитуриентка и решиш да викнеш гостите дома, всяка фурна ще се окаже малка)
Или ако ти е по-лесно в сантиметри кажи колко е голяма ако ти е достатъчна

# 3
  • Мнения: 169
И аз да се включа, че ми е интересно и пък съм на вълна събране на идеи за подмяна на някои електроуреди.
Аз имам пералня "Горение' и също не използвам доста от екстрите/нап.обороти 1200,никога/ но оскъпяваха доста  и така,че не винаги повечето екстри са за предпочитане.
И наистина както е писала "красива белла"
Много си права !
Направила си точен анализ на битовата техника и съответните изводи
.
Поздравления от мен  bouquetмакар че не това е целта на поста.

# 4
  • Мнения: 3 820
Какъв извод? То тъкмо да направя някакъв и отида в някой магазин, където изскочи търговец, който ми каже нещо съвсем ново и ме хвърли в трескава мисъл.
Там е работата, че няма извод... Thinking

# 5
  • Мнения: 2 106
St, не мога да дам тех.параметри на печката, но ширината и е почти 50см.,
това беше водещото - борба за всеки сантиметър, както и модела за хладилник,
търсех по - прибрани,тясни.Печката поема всякакви тави, рядко ползвам тези,
които се продават към нея, защото не са ми удобни за миене.Може да се изпече
цяло агне, каквото и да значи това, като обем.Търговците в повечето случай
гледат да те омаят и да си пласират стоката.На пазара излизат всеки ден нови и
модерни уреди, но това не значи , че трябва всяка година да сме в тон с модата.
Съвременните уреди са направени да изкарат 10г.употреба и след това - нови.
Иначе ще спре производството,развитието.Вече няма марки, като "Мечта", "Мраз","Минск" т.е.
вечни.Пералнята има същите функции, както и тази от 1500лв, но аз ползвам само 3 програми,
а колкото до приготвянето на храна в големи количества "Горението" може всичко,
но аз предпочитам на заведение.

# 6
  • Sofiа
  • Мнения: 3 239
Какъв извод? То тъкмо да направя някакъв и отида в някой магазин, където изскочи търговец, който ми каже нещо съвсем ново и ме хвърли в трескава мисъл.
Там е работата, че няма извод... Thinking
Мда, напълно те разбирам - и аз се чуствах така, когато избирах уредите. Ето практически коментара от мен:
Моята нова фурна (бош) е с вместимост 53л според техническата спецификация. Достатъчно ми е голяма - влиза голяма тава Party Когато посрещахме многобройните гости като се нанесохме - нямаше проблем с готвенето в нея. Ако трябва да съм честна, когато я монтирахме ми се виждаше значително по малка, от старата свободно стояща Горение, но практически в нея готвя в абсолютно същите тави, които използвах в Горението ( не помня какъв му е размера, но визуално изглежда по-голяма от новата).
За другите "екстри", които си коментирала нищо не мога да кажа. За мен беше важно да се почиства лесно и да има телескопични водачи.
За абсорбаторите ми е тотална каша в главата. За това помолих човека, който ми прави кухнята да ми избере и монтира абсорбер по свое усмотрение и в момента съм с Тека, мисля,ч е 500 куб. с турбина, телескопичен. Факт е, че при около 4 метра път до комина - нямам проблем с миризмата в кухнята. От съшия човек обаче знам, че по принцип идеята на телескопичните е да се монтират над вградена фурна и да се пускат, когато работи фурната.
Плота ми за вграждане е 2ка без индукция, за това няма да коментирам по него

# 7
  • Мнения: 3 820
Белла, то ако изкарват 10 години пак добре. Имам опасения, че са "програмирани" да изкарват и по-малко. Нали все пак трябва да се пласират новите модели.

Иначе 50 см почти казваш? И е достатъчно. Добре. Благодаря ти. Ще имам предвид, че под 50 не бива да вземам. И ще ходя с ролетката по магазините, не е срамно. (Имам си една такваз лъскава, дамска, Oрифлеймска)
Току що замерих старата фурна на свекърва ми. 45. Значи твоите 50 см са едно много добро решение.

И друго да кажа за аспираторите и ефективността им.
Не съм инженер, а само фЕлолоК, при това недипломирал се. Затова някои понятия са ми съвсем чужди. Та затова понятието "турбина" нищо не ми говори. По съвсем бегъл спомен ми се струва, че съм го чувала само в различни филмчета на Нешънъл Джиографик за самолетите.
Разрових в Уикепедия и... нищо не се изясни. Използването им било особено важно при реактивните самолети.  Thinking
Ох, ама тая машинка над котлона ми какво сега - ще аспирира ли или ще прави презокенски полет?

Valery, и аз имам подозрението, че новите уреди е възможно само визуално да създават излюзията за малки, а всъщност да са си напълно достатъчни. Същото се отнася и за хладилниците. По-старите модели изглеждат по-просторни, защото стените им са по-тънки. Новите са все с дебели стени. От къде иначе ще дойде това клас А++ демек супер енерго спестяващ - от голямата изолация.
За хладилниците имам други чуденки. Либхер много често описват предимствата на свои модели като "фронтална вентилация", която дава възможност за плътно позициониране до стена. Чудесно, Либхер са много голяма класа в областта. Само между другото обаче се чудя... на останалите хладилници странична ли им е вентилацията? newsm78

Последна редакция: сб, 05 ное 2011, 10:17 от St.

# 8
  • Мнения: 2 106
St, сладурче си ти !
Разсмя ме, защото и аз тех.съм неграмотна, но се интересувам.
Само едно мога да потвърдя от опит - рекламата е лъжовна.
Добрата стока не се нуждае от реклама и промоция, то и за това
при тях цените са твърди.Леля ми имаше една от първите АЕГ перални -/над 40г.от Германия/
и до момента работи, сменени са уплътнители само.Леля я няма - пералната още пере!
За това качество говорех - то е в миналото с точен и ясен производител.
Искам , когато се наложи да мога и без проблем да купя това,което ми трябва,
а колкото повече екстри - толкова повече проблеми и бързо разваляне.

# 9
  • Мнения: 3 820
Леля я няма - пералната още пере!

Ужас! Прозвуча тъжно чак. Иначе ония от АЕГ сигурно биха ти дали бая парици само заради това едно изречение, от което биха изкарали сума евра от рекламата и продажбите, които тя ще донесе.
Започвам да се колебая над друга фурна, която е наполовина стойността на Gorenje-то - Eurolux за 300 лв. Колкото ще да изкара. Ако се развали ще ми създаде усещането, че поне съм по-дълговечна от ламарините с нагревател и перка.

... колкото повече екстри - толкова повече проблеми и бързо разваляне.

Аз затова се ориентирах например към механичното управление на фурната. Не искам сензорно. Може да съм назадничава, но комбинацията от висока температура и сензор... не ми вдъхва вяра и мисъл за дълго ползване.

# 10
  • Мнения: 155
St.   и аз така-когато трябваше да си купуваме пералня я търсих с възможно най-малко електроника(с механичен програматор е).Когато си я избирахме пред нас беше една жена в "истерично състояние"-купила си беше някаква много скъпа пералня с не знам си колко екстри,но се развалила и се оказва ,че в България нито един сервиз не иска да я вземе за поправка(не били достатъчно образовани с тази техника).Та тя си взимаше нова -най-евтината с 2 копчета за програматор и пускане и спиране.
Сега като ви чета много се замислям за аспиратора-по принцип нямам никакво място в кухнята(бъдещата) и бях решила да взема телескопичен .Но вече се замислям,че това изтегляне не върши никаква работа и по-добре да взема напълно вграден(като този http://www.leksgroup.com/l_bg/?s=5&i=9&c=22&pid=277 ).Еднаква работа ще ми върши-с или без изтегляне).Имате ли някакви впечатления от него (или ваши познати)?
Фурните за вграждане наистина са по-малки от свободните(както и миялните машини и хладилниците).Колкото и голям обем да пишат не се равни със свободните.Имам много познати ,които след смяна на свободна фурна с вградена установиха ,че по-големите им тави не се побират в новите фурни.

# 11
  • Мнения: 3 820
Sveta29, ами май си открила добра машинка. Гледала съм я на този сайт, а и в други.
Механично управление. Пълно вграждане - даже няма да ти се налага да съобразяваш цвета на аспиратора с другите уреди в кухнята. И... въпросната турбина, над която аз си блъскам главата. При това тук даже са две турбини. Дет' се вика - повечето си е повече. Wink

Наблизо до нас има магазин и на тоя производител. Само тези няколко марки внасят. И там ходих да досаждам. Ама май ми се падна продавач, дето си е негов магазина. Едно такова много свойската говореше за уредите - "нашите уреди", "нашите марки"... Обаче точно заради това не го слушах много. Мразя търгаши - този специално тръгна да ми обяснява как техните хладилници били добри колкото на Либхер. "А защо тогава нов модел на Евролукс с фул екстри струва 1200 лв, а при Либхер аналогичното е 5?" - питам го понеже вече ми се беше завил свят от гледане и от реклами и бях настроена заядливо. Отговори ми: "Ами това е конкуренцията".

Оставам с мисъл в главата си като какво е конкуренцията и леко започва да ми се прокрадва омраза - па тия немчуги от Либхер нали уж затова са направили завод край Пловдив - за по-евтина работна ръка. ЗАщо тогава са насвяткали тия цени предвид колко малко плащат в сравнение с на германците?

Последна редакция: сб, 05 ное 2011, 11:12 от St.

# 12
  • Мнения: 2 106
St, каквото и да вземеш - със здраве да си ползвате !
Пералнята - точно по тази причина взех най-евтината,
защото не зная да има ,която и да простира !

# 13
  • Мнения: 3 820
Добре сега... Общи приказки казахме доволно.

Но все пак някой няма ли да разясни какво е "вертикална вентилация" при фурните? Има ли някакво значение за вграждането?

# 14
  • Мнения: 241
Започни от себе си: колко често ще готвиш, в какво количество и каква обработка предпочиташ. Едно е да се готви за двойка пенсионери, друго е здравословното готвене на ниска температура и дълго време, трето е да готвиш веднъж седмично, а съвсем различно е ежедневното готвене за четиричленно семейство, с двама тинейджъри-спортисти   bite.  Като уточниш количеството храна за едно готвене, стигаш до размера на тавата. После намираш фурната, която ще побере такава тава.  Обема на фурната е търговски трик — висока фурна събира по-малка тава (по-малко ядене) от ниска фурна със същия обем. Ако искаш да си улесниш живота, вземаш фурна с вентилатор, която събира 2-3 такива тави наведнъж. Готвенето на 2-3 яденета едновременно, спестява доста време. Купи си оригинални тави за фурната, че точния размер е от значение, а след време трудно се намират за твоя модел фурна.
Същото е и с котлоните — количеството храна определя посудата (тенджери и тигани), а посудата (или цената на комплектите и препаратите за почистване)  определя какви ще са котлоните: газ, ток, стъклокерамичини ....
Зарежи търговските сайтове и магазините. Търси в сайтовете на готвачите и на техниците от сервизите. Търговските съвети целят продажба и бонус към заплатата на търговеца, а не най-удачния за клиента вариант. Обикновено предлагат най-доброто от наличната в магазина/сайта им стока, а не най-доброто за вашите нужди. При готвачите може да намериш практичните и удобни решения, а при техниците — калпавите марки и модели, от които да се пазиш. Peace
За аспираторите, които вкарват парата в комина/отдушника, е важно да влиза свеж въздух отвън, който да замести изсмукания от аспиратора. Няма никакво значение колко е мощен аспиратора, дали има два мотора или е с турбина, щом кухнята е уплътнена с нова ПВЦ дограма. Най-много да върне въздух, от отдушника на банята или тоалетната ooooh!. При абсорбаторите (те не са включени към комин/отдушник), този проблем с въздуха го няма, но трябва да се внимава за лесното почистване на филтрите. Телескопичните варианти са дизайнерски решения за красота, без особени функционални предимства — при готвене, са в отворено положение (за да работят добре), и заемат същото място като класическите.

Общи условия

Активация на акаунт