Содена питка

  • 6 828
  • 20
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 733
Момичета вече сам мнопго зле  Embarassed, не сам правила содена питка от 1 година и сега не съм сигурна как се правеше. Помогнете моля.   ooooh!

# 1
  • Мнения: 733
Мами никоя от вас ли няма да прави содена питка???
Сещам се, че се слагаше кисело мляко, сода, сол захар една лъжица олио и брашно, но това ли беше всичко не помня. Моля ви помогнете ми  Praynig

# 2
  • Мнения: 7 106
Ето една тема за содена питка.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=12569.0




Изрових я снощи, защото и аз след малко ще запретвам ръкави.

А ето и тук също:
http://kulinar.gbg.bg/recview.php?rid=2229

# 3
  • София
  • Мнения: 4 423
Надявам се някой, който повече разбира да се включи. Аз лично не я правя постна а с кисело мляко.
1- 1кг. брашно
2- 500г. кисело мляко
3 -1ч.л. сода
4- 1ч.л. сол.
5- 2с.л. олио
гася содата в млякото и почвам размесване, после в намаслена и набрашнена тава да се пече.

# 4
  • Мнения: 3 537
Ако я правиш за Бъдни вечер питката кисело мляко не се слага,нали трябва да е постно.Млякото не е .
Рецептата е като на Буболина,но вместо млясо слагаш 500 гр хладка вода.Питката може да се направи и със мая,но пък содената си е класика за Бъдни вечер.А ако мислите да не постите тази вечер си сложи и мляко Wink

# 5
  • Мнения: 5 140
Надявам се някой, който повече разбира да се включи. Аз лично не я правя постна а с кисело мляко.
1- 1кг. брашно
2- 500г. кисело мляко
3 -1ч.л. сода
4- 1ч.л. сол.
5- 2с.л. олио
гася содата в млякото и почвам размесване, после в намаслена и набрашнена тава да се пече.


И аз така я правя.

# 6
  • Мнения: 6 472
Абе момичета аз ли нещо се заблуждавам..... Нали питката трябва да е постна?! Не би трябвало да има мляко. Мая също защото тя е с дрожди и се смята че не е постно Shocked
Аз я правя горе долу като Буболина, но вместо кесло мляко си слагам хладка вода, а содата я шупвам с 1 с.л оцет.

# 7
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Аз пък ще сложа и яйце, щото и без туй, щом е содена не е много готина...  Sick
Така, че дано ме извини който трябва  Praynig

# 8
  • Sofia
  • Мнения: 3 566
И аз с мая мисля да я правя, ще ме прощавате ама тези содените питки ми миришат на напикано с извинение  Sick
Преди малко почнах питката, но се получи провал сега вадя второто пакетче мая и запрятам ръкави на ново.

# 9
  • Мнения: 5 140
Абе момичета аз ли нещо се заблуждавам..... Нали питката трябва да е постна?! Не би трябвало да има мляко. Мая също защото тя е с дрожди и се смята че не е постно Shocked
Аз я правя горе долу като Буболина, но вместо кесло мляко си слагам хладка вода, а содата я шупвам с 1 с.л оцет.

Д постна трябва да е,но на мен ми е ужасна с вода  Sick,а и мойте няма да я ядат като е с водичка,за това с кисело млекце.

# 10
  • Мнения: 3 251
Аз пък ще сложа и яйце, щото и без туй, щом е содена не е много готина...  Sick
Така, че дано ме извини който трябва  Praynig
Шани , няма да си сама , мила .... Hug Аз не само с мая ще я направя , ами и с яйца и мляко  -  за домочадието , пак е постно - щом няма мръвка вътре . newsm47

# 11
  • Мнения: 6 390
може ли някой да ми каже каква е разликата между
содена питка
питка с мая  newsm78
на вкус познава ли се  newsm78

# 12
  • Мнения: 6 472
И на вкус и на вид се познава Rolling Eyes
С мая определено е по- вкусно и по- добре се надига:) Содата има навика да понамирисва, но аз я гася с кисело мляко или както в случая с оцет и вече не се усеща толкова много.
Иначе тазгодишната содена питка се получи добре:) Може да я видите ето тук.

# 13
  • Мнения: 5 500
Моята содене не е постна, ами нещо не ми се връзва сода без кисело мляко.
Слагам:
2 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 чаена лъжичка сода равна
1 равна супена сол
и брашно колкото поеме, около килограм.

# 14
  • Мнения: 3 927
Никаква сода Sick
Аз хляб ли ще ям на Бъдни вечер или не?! Правя нормална питка от тесто с мая, вода, яйца, захар, сол, брашно....
Тази година откраднах два мотива от Хонда (благодаря ти) и направих вкусна и красива пита:

http://www.bgphoto.net/photos/2105/o632712706695468750.jpg

Няма смисъл да ям нещо безвкусно на Бъдни вечер, при положение че не спазвам каноните. А вие постите ли 40 дни? Консумирате ли само растителни продукти, че  толкова държите на содената питка?!

# 15
  • Мнения: 6 472
Мдааа, след като я правите с мляко и яца, определено няма смисъл да е содена:) С мая става значително по- хубава:)
Аз обикновено държа да е постна, но пък и постя. Е не 40 дни, ама поне 2 седмици. Тази година откарах само 1 защото ме хвана шубе заради кърменето.

# 16
  • София
  • Мнения: 378
Аз содената си я правя не само около Коледа и я правя с мляко:

1 ч.ч. кисело мляко, в него разбърквам 1 равна чаена лъжичка сода (моите чаени са доста плитки)-ако е повече содата мирише и е жълта питката, затова внимавам със содата
1 ч.л. сол и
брашно за не много тесто
Омесвам хубаво, бия топката тесто в масата 30 пъти и веднага слагам да се пече като набождам на няколко места тестото с вилица, за да не бухва много.

# 17
  • Мнения: 3 861
Имам въпрос към майсторките на содени питки Flutter
Каква може да е причната, че содената питка става като подметка? Тази година не правих, че бях на работа, купих готово тесто, но бях решила ако ми остане време да я правя с мая. Явно преди години съм направила за Бъдни вечер хубава бухнала содена питка защото мъжо сега само ме тормози всяка година, че иска същата, а тя не става и това си е Close
Та къде греша се чудя, содата ли ми е стара или какво. Аз я правя с кисело мляко, но без яйце. Приемам идеи всякакви Hug

# 18
  • Мнения: 7 106
Аз я правих по рецептата на tedi_b и стана страхотно вкусна. Точно питката, която баба едно време месеше.

Моята содена питка:

Слагам в купа две шепи брашно и правя кладенче в средата. Слагам 1 равна сл сол, 1 сл оцет и 1 сл олио.
В една кофичка кисело мляко слагам 1 чл сода за хляб и бъркам докато шупне.
Прибавям киселото мляко в купата и замесвам меко тесто - мама ме е учила, че тестото на пипане трябва да е меко като меката част на ухото.
Оформям питката, замушвам късметите и пека в загрята фурна.
Успех  Grinning

Не бухва особено, но на вкус е много хубава. Ето я :

http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=292928

# 19
  • София
  • Мнения: 378
Ние си я обичаме да не е бухнала Simple Smile, важното е ,да е х убава отвътре,въобще даже не я оставям да втасва-затова е прясна.Иначе и аз я правя без яйце и вкусът й е много готин.

# 20
  • Мнения: 6 390
да се отчета с първия ми опит  Wink
на вкус страхотна Heart Eyes
на вид ...  Rolling Eyes мама мия олелия  ooooh! хич ме няма  Laughing

без да втаса, направо я бухнах в фурната, с две яйца  Wink

Общи условия

Активация на акаунт