ГОТВЕТЕ С - "ЧЕРПАК С МЕРАК"

  • 346 823
  • 849
  •   1
Отговори
# 825
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Баница с кори на сач



Продукти
1 пакет -кори на сач
1 малка газирана вода от 500мл.
200-300 гр.-сирене
1 масло -малко 125гр
100мл.-олио
5- яйца




ПРИГОТВЯНЕ
Намазних леко тавата.
Започнах да редя корите, първо сложих три броя като ги нагъвах.
Наръсих със натрошено сирене.
Сложих две кори пак нагънати и наръсих сирене.
Така докато свършат корите.
Нарязах баницата с нож на квадрати.
Маслото и олиото загрях докато се разтопи маслото.
Половината от мазнината разтворих с половината газирана вода.
Полях нарязаната баница и разклатих тавата да попие в корите.
Яйцата разбих с останалото масло и другата половинка газирана вода ако сиренето ви е изкиснато добавете и солчица..
Полях и тази смес отгоре и корите плувнаха в сместа.
Разклатих пак хубаво и сложих във фурната като я настроих на 190 градуса.
Пекох до готовност.

Става невероятно пухкава ,въздушна и безумно вкусна.



# 826
  • Пловдив
  • Мнения: 614

ПОДРОБНА И ПОСТЪПКОВО НА РЕЦЕПТАТА ,
МОЖЕ ДА ВИДИТЕ КАТО КЛИКНЕТЕ НА ЗАГЛАВИЕТО







# 827
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ХЛЯБ ТОПКА с едно втасване



ПРОДУКТИ
250 мл.- хладко прясно мляко
1-яйце
1 ч.л.с връх -сол
1ч.л.-захар
2 с.л.- олио
1 с.л.- оцет
1 пакетче суха 7гр. - мая /или 1/2 кубче 21гр. /
около 600гр. брашно за средно меко тесто




ПРИГОТВЯНЕ:
Сухата мая направо в брашното слагам.
Прясната мая, разтварям във топлото мляко.

От всичките останали продукти замесих средно меко тесто.
На ръка, ако се меси , в кладенче се изсипват всички продукти и се замесва тестото.
На машина, ако се меси, се слагат всички продукти и се меси докато спре да маже под бъркалките.
ВЕДНАГА ОФОРМИХ НЕ ОСТАВИХ ТЕСТОТО ДА ВТАСВА!!!
Оформих на топка .
В кръгла желязна купа 20 см. диаметър, покрих с хартия за печене и сложих топката тесто .
Хубаво набрашних отгоре тестото да побелее.
Нарязах отгоре тестото с ножче за бръснене.
Оставих да втаса завит с кърпа във фурната на 50 градуса около 40 -50мин.


Пекох на 180 градуса ДОКАТО СЕ ПРЕПЕЧЕ ХУБАВО ОТДОЛУ И ОТГОРЕ.


# 828
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ЯПОНСКА ТОРТА



Ето продуктите
3 яйца
120гр. обезсолено крема сирене
120гр.- бял шоколад... ако нямате може и с черен


ПРИГОТВЯНЕ
Разделете белтъците и жълтъците на яйцата. Разбийте белтъците на сняг.
Оставете белтъците за кратко в хладилника.
Загрейте фурната на 170 градуса.
Разтопете на водна баня шоколада.
Изчакайте малко да се охлади и прибавете крема сиренето и хубаво объркайте до еднородна смес.
Прибавете и жълтъците и отново хубаво объркайте.
Накрая прибавете белтъците на сняг и леко объркайте да стане хомогенна сместа.
Пригответе си тавичка около 15 -20см и я покрийте със хартия за печене или процедирайте както е показано в клипа.
Изсипете сместа и хубаво разпределете навсякъде.Може и да я стръскате за да не остане празно място.
Пече се на водна баня в предварително загряна фурна на 170 градуса за 15-20 мин.
След като се охлади го поръсете с пудра захар.

Моята стана малко тънка ,защото в по голям съд я пекох ,но вкуса е перфектен.


# 829
  • Пловдив
  • Мнения: 614








ПРОДУКТИ
250 мл.- хладко прясно мляко
1-яйце
1 ч.л.с връх -сол
1ч.л.-захар
2 с.л.- олио
1 с.л.- оцет
1 пакетче суха 7гр. - мая /или 1/2 кубче 21гр. /
около 600гр. брашно за средно меко тесто




ПРИГОТВЯНЕ:
Сухата мая направо в брашното слагам.
Прясната мая, разтварям във топлото мляко.

От всичките останали продукти замесих средно меко тесто.
На ръка, ако се меси , в кладенче се изсипват всички продукти и се замесва тестото.
На машина, ако се меси, се слагат всички продукти и се меси докато спре да маже под бъркалките.
ВЕДНАГА ОФОРМИХ НЕ ОСТАВИХ ТЕСТОТО ДА ВТАСВА!!!
Оформих на топка .
В кръгла желязна купа 20 см. диаметър, покрих с хартия за печене и сложих топката тесто .
Хубаво набрашних отгоре тестото да побелее.
Нарязах отгоре тестото с ножче за бръснене.
Оставих да втаса завит с кърпа във фурната на 50 градуса около 40 -50мин.


Пекох на 180 градуса ДОКАТО СЕ ПРЕПЕЧЕ ХУБАВО ОТДОЛУ И ОТГОРЕ.


# 830
  • Пловдив
  • Мнения: 614






ПРОДУКТИ
1бр. -пилешки гърди
1 малка глава -броколи
2 големи -моркова
2 -чушки зелени
2 -чушки червени
1/2 стрък праз лук
2 картофа
1 бомбичка-топено пушено сирене
200гр. кашкавал
сол
олио

ПРИГОТВЯНЕ
Гърдите нарязани на жулиени или на късчета
Картофите обелваме и нарязваме като за мусака .
Броколите на розички.
Морковите обелени и нарязани на кръгчета.
Чушките на ивици.
Праза на колелца.
топеното сирене на колелца.
Кашкавала настърган.
В дълбок тиган слагам олио, всички зеленчуци и пилешкото, без броколите и задушавам.
Прибавих и броколите за 2 минути и хубаво обърках.
Сложих и нарязаното топено сирене и половин чашка водичка.
Оставих така да къкри около 5-10 мин. за да се разтопи хубаво топеното сирене.
Прибавих и част от настърганият кашкавал за 2 мин.
Сервирах топло като отгоре поръсих с настърган кашкавал.
Това е бързо и адски вкусно!



# 831
  • Пловдив
  • Мнения: 614




продукти за една голяма тава

1/2 п. - точени кори

1ч.ч./200мл./ - ориз
2ч.ч. бланширан лапад
4 бр -яйца
150гр- сирене
1с.л.равна-сол
1ч.л.-захар
200 гр -краве масло

приготовление:
В съд с вода и малко олио се слага оризът да се свари докато поеме водата но без да се развари.
Като поизстине се прибавят яйцата лапада,сиренето,солта,захарта и хубаво се обърква.
Обилно се намаслява тава,и малко олио се сипва, за да не залепва кората

Слагат се 3 кори така, че да излизат извън стените на тавата.
Изсипва се сместа ,изравнява се хубаво и се загръщат краищата на корите , слага се отгоре отново 3 кори като капаче.

Клина се пече на печка с дърва отгоре, или във фурната ,но само долният реотан да е включен.
След като се опече от едната страна се обръща на дъска или равен капак /нещо плоско и по голямо от тавата или тигана/прехвърля в друга тава или тиган пак обилно намазана с масло за да се опече и от другата.
Отгоре се маже обилно с масло.
След опичането и изваждането от фурната се завива с кърпа за да се задуши.
Този го правих на котлона  и стана супер.
Всичката тази смес може да се направи на тиган като се раздели на две плънката.По същият начин се прави както и с тавата, но се пече на котлона на слабо и се обръща за да се изпече и от другата страна.
Точно този е правен на тигана.



# 832
  • Пловдив
  • Мнения: 614



за миш-маша
1 буркан -печени червени чушки нарязани
1 македонска наденичка-нарязана на парчета
3 стръка -пресен кромид
олио или зехтин
Всичко тона го изпържих и накрая прибавих
резен /около 100гр/- натрошено сирене
3-4 яйца
Хубаво разбърках и пържих до готовност

Точени кори взех по един лист и сгънах на две
сложих от плънката и загънах от двете страни и навих на руло.



Направих толкова ,докато изразходих плънката.
В тиган загрян с олио поставих рулата и изпържих до златисто.


това е... много бързо и вкусно!



# 833
  • Пловдив
  • Мнения: 614



Видях рецептата на този КЛИП и ми хареса ,макар ,че аз правя същите патладжани без моцарелата.
Това ми се видя по интересно и запретнах ръкави.
Става бързо и много вкусно.




ПРОДУКТИТЕ са тези които, аз сложих ,
а вие може да си направите и по оригинална рецепта, има я под клипа.

2бр. -патладжани нарязани на един пръст дебели колела
пакет бейби Моцарела
сол
нарязан магданоз

по желание може да сложите
2 ч.л. Подправка универсална
10 Листа- босилек, нарязани

за соса
1 консерва- домати нарязани на кубчета
1к.ч.-зехтин Extra Virgin
½ чаена лъжичка.универсална Подправка
¼ чаена лъжичка. сух риган
5 скилидки пресован чесън

Приготвяне
Нарязах патладжана на дебели кръгове и посолих и оставих да пуснат водата си на домакинска хартия.
През това време направих соса .
В зехтина леко запържих чесъна и добавих доматите и подправките.
Оставих да къкри до сгъстяването на соса.
Подсуших с домакинска хартия всички кръгчета патладжан и намазах обилно със зехтин всяко едно.
Поставих в тавичка и отгоре на всяко кръгче сложих от соса.
Разпределих го навсякъде и полях с още малко зехтин отгоре.
Сложих във предварително загряна ,фурната за 30 мин да се пече на 220 градуса.
Извадих и на всяко парче патладжан сложих по едно топче моцарела.



Запекох докато се стопи моцарелата.
Сервирах като поръсих с нарязан магданоз.


# 834
  • Пловдив
  • Мнения: 614





ТОВА Е РЕЦЕПТАТА МНОГО БЪРЗО И ЛЕСНО
Аз не го мазах със жълтък и орехи не поръсих.
Вижте клипа

# 835
  • Пловдив
  • Мнения: 614





Продуктите са само-
5л.-домашно прясно мляко и
25 капки мая за сирене и кашкавал
сол по желание, в къщи не дочаква да се соли

Така го направих
Млякото затоплих на котлон до телесна температура около 35-40 градуса.Леко да е топло на пръста ви.  НЕ СЕ ВАРИ!!!!
Добавих 25 капки мая и хубаво разбърках.
Оставих завито с одеяло около 2ч. и половина, докато се пресече и стане твърдичко.
Отделя се много суроватка това да не ви притеснява.
Нарязах с ножа на парчета.
Върху друга тенджера изсипах в торбичка от тензух  а   суроватката да събера ,защото с нея ще  осоляваме сиренето..
Торбичката я стегнах и оставих в гевгира и него върху друга тенджера за да се отцеди хубаво,
Почти когато е изкапала суроватката поставих в купа и притиснах с някаква тежест.
Винаги поставяйте формата върху скара, гевгир, за да не бъде дъното на формата в допир с отцеждащата се течност.
След като се отцеди, се нарязва на парчета и се слага в саламура.
Саламурата се прави от суроватката и сол на вкус.
Зрее на температура 12 градуса до готовност.
Ние го обожаваме безсолно и така си го ядем Simple Smile))



# 836
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ВКУСНА ЗАПЕКАНКА





Продукти
1бр. -праз лук
2-3 -чушки нарязани
1-2-моркова нарязан
няколко гъби
малко блоколи
2 -3 картофа нарязани на кубчета
1 сварено пилешко бутче накъсано на парчета
кашкавал 50 гр нарязан на кубчета
сол ,
чер пипер,
червен пипер на върха на ножа
олио

за сос бешамела
Продукти:
40г- краве масло
2ч.л.- брашно
1,ч.ч.- прясно мляко
2 -жълтъка /може и без тях за тази запеканка/
сол

Приготвяне:
Кравето масло слагам в тиган да се разтопи.
Брашното разтворих във вода да стане на каша и разбърках.
Тигана махнах от огъня и добавих брашнената каша и бърках енергично.
Налях и прясно мляко хубаво разбърках да се получи еднородна смес и върнах
на котлона.
Бърках непрекъснато с шпатула.
Когато се получи гладък и леко гъст сос махнах от котлона.
Сложих сол и добавих двата леко разбити с вилица жълтъка .
Бърках докато се получи еднородна смес.

За поръсване отгоре:
100 г. настърган кашкавал



Зеленчуците в малко олио ги задушавам в тиган.
Прехвърлям в тавичка и слагам и парчетата кашкавал.
Правя сос бешамела както съм описала по горе.
Изсипвам го върху зеленчуците и хубаво обърквам всичко.
Слагам тавата за 15 минути във фурната на 220градуса да поври.
Отгоре поръсвам с настърганият кашкавал и запичам.

ДА ВИ Е СЛАДКО КАКТО И НА НАС!


# 837
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПИТКА КЪДРАВЕЛКА






ПРОДУКТИ
500 мл.- прясно мляко, /или 250мл.вода и 250мл. прясно мляко/
1/2 кубче- мая,или 1 пакетче суха
1 с.л.- захар,ако искате по сладка сложете 2с.л.
1 с. л.- сол,
2 -яйца, (1 жълтък за намазване отгоре),
4 с.л. олио или зехтин - за тестото,
олио за оформяне
в жълтъка също олио 1с.л. и 1с.л. прясно мляко и щипка захар



ПРИГОТВЯНЕ
Брашното пресято изсипвам в дълбока купа.
Правя кладенче и слагам всички останали продукти.
Маята ако е жива я начупвам на ситно в брашното ,ако е суха направо я изсипвам в него.
Бъркам с лъжица, а след това с ръка докато се оформи хубаво еластично тесто.
След като се събере го удрям 100 пъти в масата.
В хлебопекарна замесвам под бъркалките да не маже.
Оформям питката/тази е разточено тесто, намазано с олио, навито на руло, и нарязано с нож на шайби/ с намаслени ръце и оставям да втаса.



След като е удвоила обема си, намазвам с жълтъка и слагам да се пече на 180 градуса.
Оформянето всеки може да си го направи по негов избор.



# 838
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ЯЙЦА ПЕЧЕНИ НА ВЕСТНИК



Знам,сега ще се надигнат много хора ,които ще започнат да ме поучават, колко е вредно на вестник да се пече яйцето.
Дедите ни са израснали с това и са по-здрави от сегашните уж пазещи се, а по магазините всичко е отрова!!!.
За това ще им кажа ,подминете тази публикация и не ме поучавайте, или си го направете на кафява хартия ,НО няма да е същото!!!
Та ,така ето ги прекрасни и безумно вкусните яйца.


продукти
2 яйца
сол
аз поръсих щипка лют пипер
вестник , или кафява хартия Simple Smile

Направете вестника на правоъгълна "тавичка" като ъглите ги завиете.
сложете на НЕ много силен котлон, аз пекох на керамичен на 4 степен./ Ако е и на печка на дърва оххххх/
чукнете яйцата във вестникарската "тавичка" и посолете отгоре.
Не бъркайте а оставете да се печат така до готовност.
Вие решавате дали да са ви рохки или твърдо печени.
Яжте направо от вестника ..ммм сладост!!!





# 839
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Пита Симка



Рецепта на Simka Georgieva една невероятна жена и невероятните и пити.
Пиша рецептата и с която прави нейните красиви творения с тестото.
Моята не се получи, защото бързах и нямах време да я  оформям но беше много вкусна.
Аз имам почти същата рецепта ,но ето нейната направо от извора.



За 1 кг. брашно - половин кубче мая,
500 мл. течност (само вода, само прясно мляко или двете в различни съотношения),
по 1 с.л. захар и оцет,
сол,
1-2 с.л. олио - за тестото, и отделно за намазване (щедро) при оформяне,
2 белтъка (жълтъците за намазване отгоре).
Омесвам до гладко тесто - да не е нито твърдо, нито меко.
Престоява 10-тина минути.
Разделям на части, оформям на топки и веднага оформям питката.
Докато оформям питката тя почти втасва.
Ако не е втасала достатъчно - оставям допълнително да втаса.
Намазвам с жълтъците.
Пека в загряна предварително на 200 гр. фурна - 40-50 минути.







Общи условия

Активация на акаунт