Сьомга и картофи с броколи в ИКЕА.Някой пробва ли?

  • 5 116
  • 12
  •   1
Отговори
  • Мнения: 45
Здравейте.Опитвам се да направя  не сьомгата,а  гарнитурата,с която се сервираше.Представляваше топла  гарнитура от картофи и  броколи,но не пасирани и от там  нататък не успях да определя какво  друго съдържаше и как беше приготвено,а определено много  ми хареса и  искам да го прилагам  и вкъщи.Моля ви ,ако някой  го е опитал,да сподели как  мисли че се приготвя....и друго ,ако реша да експериментирам дали ще стане добре ,ако настържа на ренде картофите и ги  потопя във вряла вода,броколите  на пара и след това на ситно и с малко масло и кашкавал да оформя като кюфтенца?

# 1
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Ако ползваш английски направо тук:

http://www.ikea.com/aa/en/pdf/20111_recipes/sfm_recipes_2.pdf

Или на бг:

POTATO AND SALMON BAKE

картофи Au Gratin
сьомга
броколи - предварително задушени
лук, нарязан на кубчета
щипка сол, черен пипер, копър и магданоз.

Фурната се включва, за да се загрее до 180°С.

Сьомгата се нарязва на парчета.
Огнеопорна тавичка се намазва с мазнина и вътре се поставя сьомгата. Отгоре се поставят броколите, лукът и подправките. Най-отгоре се поставят /нарязаните и приготвени явно вече/ картофи о гретен. Слага се да се пече за 20 мин. , докато се образува коричка.
Отгоре се поръсва с пресен магданоз.

Сервира се с прясна салата или зеленчуци.

Последна редакция: вт, 04 окт 2011, 12:39 от InaDot

# 2
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Има още едно:

GOURMET SALMON PIE

Сьомга
1 пакет смачкани замразени картофи на ИКЕА
Млади броколи - само цвета
грах и царевица
сол и пипер

Фурната се загрява предварително до 180 °С.

Сьомгата се нарязва на парчета. Слага се в микровълновата за 4 мин. и се обелва. Картофите се приготвят както е отбелязано на пакета  newsm78 .
Смесват се сьомгата, картофите и всички други съставки.
Поставят се в намаслена тавичка , заравнявасе и се пече 20 мин., докато стане златисто-кафяво.

Може да се сервира със салата или зеленчуци.

Последна редакция: вт, 04 окт 2011, 12:57 от InaDot

# 3
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
И една алтернатива, с дискусия:
http://www.popupexplorer.com/forum/index.php?topic=74374.0

Медальони от картофи и броколи

Продукти:

2 чаши млади броколи - само цвета;
700 гр. картофи с кората;
3,5 чаши галета , направена от френски хляб без кора;
3 големи яйца, разделят се;
половин чаша прясно настърган пармезан;
1 ч.л. сол;
1/2 ч.л. смлян бял пипер;
6 с.л. олио /по-добър вкус се получава с масло, бъдете внимателни, за да не загори, опитайте с 2 с.л. масло + 4 с.л. олио/

Приготовление:

Сварете броколите в  голяма тенджера с подсолена вода, докато омекнат - за 5 минути. Извадете ги с решетеста лъжица и ги оставете настрана.

Върнете тенджерата на котлона, за да заври водата отново. Сложете картофите и варете, докато омекнат- около 35 минути. Отцедете ги. След като изстинат, ги обелете. Нарежете ги на средно големи парчета. Нарежете броколите на ситно.

Към картофите добавете броколите, 1 чаша галета, 3 жълтъка, пармезана, сол, бял пипер. Разбийте с миксер белтъците на сняг. Внимателно и бавно ги добавете към сместта с картофите.  

Оформете от сместа крокети с диаметър 5 см и дебелина 2.5 см. Оваляйте ги в галета и ги поставете в тава за печене.

Загрейте 3 с.л. олио /или 1 с.л. масло + 2 с.л. олио/ в голям тиган на средна температура. Сложете половината от крокетите да се пържат, докато станат златисти - около 4 мин. от всяка страна. Прехвърлете ги в тавата за печене. Добавете останалата мазнина и опържете останалите.

Изстудете крокетите, покрийте ги и ги оставете в хладилника. Открийте ги и ги запечете за 10 мин. на 200 °С във фурната /могат да се приготвят до 8 часа предварително/

Bon Appétit

Последна редакция: ср, 05 окт 2011, 17:00 от InaDot

# 4
  • Мнения: 45
Благодаря ти,златна си!Не очаквах да намериш рецептата точно,а то и варианти предлагаш  Crazy само да попитам  Potatoes Au Gratin какво  ще рече,защото точно ефекта на картофите не знам как да постигна.Сякаш суровите картофи бяха  минати на ренде и след това потопени  във вряла вода(става въпрос за рецептата  POTATO AND SALMON BAKE   от първия коментар

  ooooh!  ама така се развълнувах ,че даже не погледнах,че всички коментари са на един потребител и сега редактирах !Благодаря ти  много!!!!

# 5
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Преведох и третата рецепта, която дадох.

В рецептите се цитират продукти с марка "Икеа". Не знам какво означава, защото не съм пазарувала в такъв магазин досега. Видях в тази на околовръстното, че накрая има магазин за хранителни стоки, но не се задълбочих.
Предполагам, че такива продукти продават там или поне някъде в магазините им по света. Най- вероятно и тези картофи "о гретен" са оттам.

# 6
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Вчера минах през ИКЕА. В магазина за хранителни стоки след касите има замразена сьомга и въпросните картофи о гретен. Видях пакети с картинка кюфтетата; предполагам в големите пакети са кюфтетата, а в малките - соса.

Аз си купих от страхотните им бонбони, по които въздишах 2 седмици /имах други и не исках да се изкушавам допълнително/

# 7
  • Мнения: 45
Ето го значи ключа от бараката  Hug Аз винаги  си имам едно  на ум с полуфабрикати,но ще пробвам да го направя,защото предполагам стана ясно ,че не аз,а мъжката част вкъщи иска точно такова  ooooh!  ,но с бонбоните ме заинтригува-шоколадови или  други изкушения?Другият път ще разгледам  храните след касите,защото след първия път там бях като разглобена и само исках да си тръгна.Благодаря ти  още веднъж!

# 8
# 9
  • Мнения: 9
 Здравейте,
попаднах на темата, докато и аз търсех рецептата на гарнитурата към сьомгата в ИКЕА  Simple Smile
 mucana, изглежда имаме еднакъв вкус и на мен толкова много ми хареса тази гарнитура, че скоро ще имаме гости и трябва да я направя   chef Имам опасение, обачее, че има сметана. Не съм сигурна, но плътността ми навява подобна мисъл  Crazy
 Направо незнам, ще правя риба и трябва да е тази гарнитура!

# 10
  • Мнения: 45
За жалост аз само с питането си останах засега.Нямам никакво време за готвене,а за експерименти да не говорим,но  скоро ще се опитам да забъркам тази  гарнитура.Все пак ,ако някой я пробва преди мен,моля  да сподели опит какво се е получило  и някакви  тънкости в приготвянето Blush

# 11
  • Мнения: 468
хе-хе, темата се е върнала!

аз правих нещо подобно, водейки се по първата рецепта. стана мн. вкусно! и е “нещо различно“ с така полезното броколи и риба. освен това - без 4ерен пипер - е подходящо за малки деца (мойто е на 1г.7мес.).

това, което измених:
- не ползвах икейски картофи; предполагам, 4е биха придали особен вкус на ястието, но нямах под ръка;
- добавих морков;
- поръсих с кашкавал при запи4ането.

mucana, InaDot, използвам възможността да ви благодаря за хубавата и лесна рецепта!



# 12
  • Мнения: 45
И аз нямам намерение да използвам икейски картофи-не съм фен на полуфабрикати,а предполагам те са такива.Освен това вече ми е омръзнало от тежката българска кухня,на която баба и мами са ни  научили,искам да свикна да приготвям по-леки храни и засега успявам,но задължително трябва да има месо  ooooh! ,иначе се отива до топлата витрина в магазина и се накупуват един куп пържоли и други мъжки вкусотии  Sick

Общи условия

Активация на акаунт