БЯЛО ГРОЗДЕ

  • 2 774
  • 4
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 2 437
Имам много бяло грозде в двора и ми е жал да го изхвърля.
Търсих в нет-а рецепти, но всичките са свързани с махане на семките (с игла!), което нямам време да правя.

Моля, дайте ми съвет за бързи, лесни рецепти...сокове, вино...за желето открих една рецепта, така, че имам.
Нещо друго?

Ще съм благодарна.

# 1
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Може да направиш компот и сок. За сока - пробвала съм със сокоизстисквачка - става, обаче много бързо се задръства филтъра от семките, защото се раздробяват. За големи количества не е подходяща. Става с машина за мелене на грозде за вино и после през тензух. Сипваш в бутилки и заваряваш 5 минути.
Виното е сложно - трябват доста познания. Ако не сте правили досега, потърси информация от винари. Има значение колко време ще стоят семките и люспите във виното, преди да с прецеди, мери се захарността, при необходимост се добавя захар, необходими са големи съдове (бидони).

# 2
  • София
  • Мнения: 86
Ние също имаме доста бяло грозде.Правихме сок и компот, а и една торта с грозде отгоре и желатин.
И аз ще очаквам идейки. Hug

# 3
  • Мнения: 431
И аз имам много бяло грозде в градината (голяма асма). Понеже не пием вино, правя го на сок със соковарка. Едно време продаваха такива руски (съветски). Сега не знам дали има такива по магазините. Струва си да се купи, още повече, ако имате грозде в двора.
Зърната се оронват, слагат се в соковарката, тя на котлона и след време отдолу излиза готов сок - чист, без вода. Веднага се налива в бирени бутилки, затварят се и се слагат легнали на пода (при мене е теракота), докато изстинат. Така става вакуум и сокът може да стои 2-3 години.
Може да се сложи захар в началото при гроздето. Ако гроздето е достатъчно сладко, може и да не се слага. Последните години не слагам захар и сокът е много добър.
Мръндарина, може ли да пуснеш рецептата за желето?

# 4
  • София
  • Мнения: 2 437
Благодаря! Май ще направя сок, нооо...нямам такава соковарка...Мисля да сложа зърната, да ги намачкам, да добавя малко захар и каквото стане...после ще прецедя през марля.
Само не знам тези бирени бутилки с какво се затварят? Нямам капачки...
В краен случай може и в буркани да сложа сиропа  newsm78
Това желе не знам дали ще се яде от домашните, а пък и от сиропа винаги мога да врътна едно желе.

иначе ето я рецептата, която открих за желето http://kak-da.bg/viewpost.php?idto=1343

Много благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт