(Био) зеленчукова градина 12

  • 69 008
  • 741
  •   1
Отговори
# 720
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
МХ,
Винаги работех не село.
Точно след събитието   "Чернобил", хванах радикулит ,остър.Една година не можех да направя цяла крачка.Градината ме спаси.Тук тревичка да я скубнеш, на една педя да се пресегнеш пак,.... така се раздвижих.

# 721
  • Мнения: 1 296
Хихихи, за първи път да чуя, че на някой плевенето му се е отразило положително Laughing
Коментара ми е в рамките на добрият тон, разбира се.
Аз това лято от усърдно плевене, три дена бях скована на инжекции.

# 722
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Струва ми се, че когато за първи път потърсих съвет и попаднах на този форум бях най-много впечатлена от думата "био". Дали пък да не си запазим името като добавим само някой плюс, тоест темата плюс всичко, което ни е на душата.
"(Био) зеленчукова градина +"

# 723
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Макар и идеята да тръгна от мене, мисля, че може би не е сега моментът да сменяме името на темата. Зима, Коледа, студ и сняг. Интересът към земеделието не е голям. Като позапролети, ще дискутираме пак.

Както се казва в маркетинга - да не отиде енергията от ребрандирането напразно.

Суша парчета месо по три кила и добре стават, че чушки за пънене все не успявам. Каква е тайната?

# 724
  • Мнения: 1 296
А това какво означава Embarassed, за пръв път чувам този термин.

# 725
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 39 016
.. чушки за пънене все не успявам. Каква е тайната?

специален сорт са чушките за сушене. тънки кожи, тънко месце, суховати...  Hug

# 726
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Най-едри низи пиперки съм виждал по Северозапада - по метър. Когато наесен слънцето е ниско, къщите греят отдалеч - оранжево и алено от пиперките, бяло от прозорците, мораво от покривите. С повечко късмет намерете хълм наблизо, такъв, щото да погледнете селото от юг. Къщите са тъй правени, че са като буквата Г, с острото ъгълче, обърнато на север. и отворени към вас.

В Тракия и Тополвградско сушат смокини, бамя  Wink. По нашия край - кисели полудиви ябълки, за ошав. Те са кожести и кисели. По празник купиш малко сливи, размесиш ги с киселиците и така - пестеливичко.

Милият ми дядо, тъй и не забравил беднотията си детска, когато купуваше сушени сливи, скришом си отсипваше в джоба и си ги гризеше - сам. Хлапашки навик, открадната сладост, бедняшки рефлекс. Беше на 90, когато го видях да го прави за последно.


tzarina:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B … D0%B8%D0%BD%D0%B3. Чуждица е думата.

# 727
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Куркума,
Чушките се казват "селски", широки са , тънки, .
Податливи са на опрашване от лютивите селски/ гръчкавите/ и често налютват.Тази година беше по-сушава та и капията се изсуши добре.
Тази година изсуших 10 низи/връви/селски, капии и 2 гръчкави.Дължината е 1,5 метра.Двата края се връзват , така че дължината е 0,75 м.При низането чушките се кръстосват.
Та в северозапада, точно  в ъгъла  който гледа на юг са верандите/терасите/
Та там се качват високо да не ги огрява /пърли/ слънцето.Ако терасата е остъклена може да се ползва за пикирания домат през пролетта..Остъклената тераса , при тези модерни времена се нарича въздушен слънчев колектор, който топли къщата през зимата.
Ако ти е малко слънцето за сушене, може да ползваш модерните методи .Слънчева сушилня с концентрирана светлина..
Значи имаш един зид.Закачваш чушките от северната му страна.Подпираш една ръждива ламарина на зида някъде към 30 градуса спрямо земята..Срещу ламаринения лист на 5-6 метра поставяш концентратора на земята.Слънцето попада на концентратора.Лъчите се отразяват върху ламарината , топлят я и сушат чушките над нея .
Чушките са на сянка.Профила на концентратора е парабола, облепена с алуминиево фолио.
Един лист 2 кв.метра за концетратора, един под чушките, ще ти изсушат 10 низи пипер.

Последна редакция: пн, 21 ное 2011, 22:43 от rorik

# 728
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
Няма  време за чудене за име на темата ,защото сме на самия финал.Номер 13 вече е неизбежен.Какво пък на късмет да е!
Хайде,кой ще я направи .-

# 729
  • Мнения: 2 037
Номер 13 май ги прескачат. Grinning

# 730
  • Мнения: 9
Аз мога чак утре 4-5 следобед да пусна нова тема .
Ако е прекалено късно,няма да се обидя някой да ме изпревари : ) .

Като чета за домашните ви мезета,за момент се замислям ям ли месо,не ям ли .
Е,сега не,но "едно време" много обичах тези на баба и дядо .
Сега покрай вас като че ли ми се "избистрят" спомените и ми става едно топло ...
На един дълъг прът ги редяха,най-обичах бабек . Сега тази стая е пълна с вещи,наблъскани в човали и кашони,пък с пръта се протягам да щракна ключа на лампата .
Като минавам покрай кокошарника и плевнята и все ме хваща носталгията,да знаете колко кофи с мляко е обърнала кравата заради мен ...
За малко да ми се прииска да си взема няколко кокошки под наем от баща ми,но баш тогава изпод касетките,от където преди бързах да взема яйцата още топли,изкача някой пор и ме връща в реалността,няма как да ги опазя аз живи ...
Е,нищо,някой ден ще имам коза и ще се казва Пенка . Ама аз всичко искам да кръстя Пенка,любимото ми име : ) .

# 731
  • Мнения: 854
avocett, чета блога ти и не мога да се наситя.
Не искам много възвишени думи да изредя, щото няма и да успея да ги подредя както трябва.
Само искам да кажа "Благодаря ти!". Че те има. Че си такава, каквато си.

# 732
  • Мнения: 465
Ехо!
Здравейте,Зарзаватчии!
Вместо да преименуваме Темата зимно време ,когато всичко спи-минете през Клюкарника и гласувайте за Банда на Годината!
Нека бъдем повече!
Ние раждаме истински плодове,зеленчуци и любов даваме.И получаваме от земята!
Хайде! Hug

# 733
  • Мнения: 86
Вече го направих,но като гледам Червилата са с числено превъзходство  Laughing

# 734
  • Мнения: 1 437
Един глас и от мен   Peace

Общи условия

Активация на акаунт