Доброто здраве се основава на доброто хранене. Всеки се нуждае от четирите основни хранителни вещества – вода, белтъчини, въглехидрати и мазнини, както и от витамини, минерали и микроелементи.
За да бъде снабден организмът ни с всички необходими нутриенти, освен задължителното им присъствие в храната, е важно правилното им и пълноценно усвояване. Има много материали за това какви са фазите на хранене, но най-важният факт е, че всяко хранително вещество се усвоява в различна част от нашата храносмилателна система – устна кухина, стомах, дванадесетопръстник, тънки черва, дебело черво. Предпоставка за такова са хубавото сдъвкване на храната, правилното функциониране на храносмилателните ензими и възможността на тези органи да усвояват полезните вещества от храната и да успяват да ги доставят до всички клетки. Не случайно се казва, че: „Водата трябва да се яде, а храната да се пие”.