/рецепта на GalaEluard/
За спаначеното тесто:
500 г почистен и измит спанак
4 яйца
100 мл прясно мляко 0.1% + 1 с. л. Ескуиза 0.2%
2 с. л. царевично нишесте
черен пипер
сол на вкус
За плънката:
400 г сирене Котидж
стрък пресен лук
магданоз
копър (див лук по желание)
сол и черен пипер на вкус
200 г пушена сьомга
Приготвяне:
Спанакът се накъсва на едро и се изсипва в незалепващ съд на средно силен котлон, докато се задуши и омекне. При нужда се отцежда (при мен нямаше нужда). В блендер се слагат омекналия спанак, 2 с. л. нишесте, жълтъците от 4-те яйца, сол, черен пипер, млякото + Ескуизата.
Всичко се разбива и се слага в купа. Отделно белтъците се разбиват на сняг с щипка сол. Разбитите белтъци се прибавят към спаначената смес, постепенно и внимателно, да стане въздушна сместа.
В тава се слага хартия за печене и готовото тесто се изсипва и разстила равномерно. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор за 15мин. След като се изпече, още докато е топъл блатът, се навива с хатрията на руло и се остава да изстине.
Всички продукти за пълнежа (без сьомгата) се слагат в блендер и се пасират. Вече изстиналия блат се развива внимателно, с помощта на нож отделяме блата от хартията и го прехвърляме в/у ново парче хартия за печене. Намазваме с плънката, нареждаме парченцата пушена сьомга по целия блат. Внимателно навиваме на стегнато руло, завиваме с хартията за печене и слагаме в хладилника да стегне поне за 30 мин.