МАШИНА ЗА ХЛЯБ -42 ТЕМА

  • 67 757
  • 745
  •   1
Отговори
# 690
  • София
  • Мнения: 1 247
И аз като нов собственик на машина за хляб от днес, се боря с един хляб който в момента толкова много набъбна че се залепи на стъклото.Simple Smile)))))
Какво да правя? Peace

# 691
  • Мнения: 1 111
незнам колко време остава до края на програмата ти,но единственото за което се сещам и което е давано като идея във този форум е - да залепиш фолио от вътрешната страна на капака и да се  изпече хляба
ако ли не- просто раздели тестото или го извади  и го изпечи в тава във фурната

# 692
  • Мнения: 319
И аз тук да изчета и следя - че да взема да се науча, от три месеца - нищо не става.....  Mr. Green
Какво брашно ползваш, смени го - използвай някое, от което със сигурност става хубав хляб и спазвай другите съвети. Особено за хубава, отделяща се топка.

# 693
  • Мнения: 319
   Да знаете какво ми се случи тази сутрин.  Сложих да се прави хляб в машината и след 10-ина мин. като се разтрещя тая ми ти машина ,изкара ми акъла ,набързо я изключих и като погледнах едната бъркалка изкочила . Изкарах тестото ,мушнах я , пуснах машината ,работи нормално ама докато бъркаше не се отделих от нея /страх ,лозе пази/. Добре,че си бях в къщи . Поражения няма , само малко е одраскано казанчето . На някой случвало ли се е подобно нещо.
    Да ви кажа и за типовия хляб , четири пъти правих и все несполочливи , изобщо не се надуха ,стоят като тухла -ниски и тежки. Правих на бърза програма , правих на основна програма , правих с по меко тесто , правих с по тежко тесто , не става и не става .
   Моля ,ако някой прави хубаво типово хлябче , да пише как го прави , много искаме цялото семейство да ядем типов хляб.
   Хляба , който сега се прави е 1:1 с типово и бяло брашно , да видим какво ще стане .

Ами това е , хубав ден на всички , с топли и пухкави хлябчета.

п.п. Благодаря на Ердинч ,всичко прочетох , много полезна информация.
п.п.  Ms.Gorgeous / nanu4e/ ползвам рецептите от форума , а фотоапарата ми е развален .


Защо не пробваш с брашно ГРАХАМ става много приятно хлебче.

# 694
  • Мнения: 9 776
И аз като нов собственик на машина за хляб от днес, се боря с един хляб който в момента толкова много набъбна че се залепи на стъклото.Simple Smile)))))
Какво да правя? Peace

Вече е късно, но за друг път може да ти е полезно. Загряваш фурната на печката на 180 градуса и допичаш там. Хваща много хубава коричка. А залепналото гледай да го почистиш веднага, защото иначе засъхва и е много трудно. Peace

Привет на всички! Hug

# 695
  • Мнения: 15
Защо не пробваш с брашно ГРАХАМ става много приятно хлебче.

                 Благодаря за съвета , но съм взела един чувал типово брашно и трябва да го употребя. Сега правя хляб наполовина с бяло , наполовина с типово брашно и се получава , харесва ни . По нататък ще пробвам

# 696
  • Варна - Черна гора
  • Мнения: 551
kukle,
препоръчвам ти следната рецепта за типов хляб - на Гелева.

типов хляб на geleva
- вода - 300 мл
- мая -15 гр.
- типово брашно -500 гр.
- олио - 2  суп. лъж.
- захар - 1 к. лъж.
- сол -3 к.лъж.

Но  Naughty вместо мая 15г. аз слагам 1/8 кубче жива мая и резултата е превъзходен. Хлебчето е много вкусно.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.msg3870726#msg3870726

# 697
  • Мнения: 3 743
Някой да се пиохвали със сполучлив хляб на експресна програма Rolling Eyes Аз вече се отчаях, че тази програма /имам 3 Shocked/ на моята машина е неизползваема. Вчерашният ми експеримент след като изобщо не увеличи обема си, се озова в печката като пита да се доопече Tired

# 698
  • Мнения: 781
Някой да се пиохвали със сполучлив хляб на експресна програма Rolling Eyes Аз вече се отчаях, че тази програма /имам 3 Shocked/ на моята машина е неизползваема. Вчерашният ми експеримент след като изобщо не увеличи обема си, се озова в печката като пита да се доопече Tired
Преди 2-3 страници имаше похвали, аз пробвах, ама пак не ми се получи  Rolling Eyes Скоро няма да пробвам , освен ако не ми се наложи "експресно" да направя хляб  Crossing Arms

# 699
  • Мнения: 3 743
Някой да се пиохвали със сполучлив хляб на експресна програма Rolling Eyes Аз вече се отчаях, че тази програма /имам 3 Shocked/ на моята машина е неизползваема. Вчерашният ми експеримент след като изобщо не увеличи обема си, се озова в печката като пита да се доопече Tired
Преди 2-3 страници имаше похвали, аз пробвах, ама пак не ми се получи  Rolling Eyes Скоро няма да пробвам , освен ако не ми се наложи "експресно" да направя хляб  Crossing Arms

Да, то и аз пробвах тази рецепта и оттам пак се ентусиазирах, но явно си трябва търпение и чакане Tired Жалко, много е удобно за 1 час да ти е готов хляба Blush

# 700
  • Австрия
  • Мнения: 28
Здравейте,
искам да ви покажа и моят хляб от пълнозърнесто и бяло брашно. Рецептата е за машина, но аз си го замесих на ръка и пекох във фурната, защото машината ми е за 700гр. хляб , а този е 1кг.
Много съм доволна от резултата.
Рецептата е за машина Tefal  Dual Home Baker



 

# 701
  • Мнения: 164
Много добре изглежда това хлебче nudel33.Аз си купих една книжка на Надя Пери и там има рецептни на Тефал ,но не съм ги пробвала още. Rolling Eyes

# 702
  • Австрия
  • Мнения: 28
Много добре изглежда това хлебче nudel33.Аз си купих една книжка на Надя Пери и там има рецептни на Тефал ,но не съм ги пробвала още. Rolling Eyes

Точно за тази книжка става въпрос.  Wink
Аз си я купих преди 2 месеца като си бяхме  в България. Изпробвала съм няколко рецепти, но количествата не винаги съответстват, така че когато правиш някоя рецепта за пръв път трябва да внимаваш.
Тази излезе много сполучлива. На стр.57 е за 1000гр.

Има и други рецепти където някои съставки не са с правилния грамаж, а други направо са изтървани, например на стр.15 в рецептата за ръжен хляб не е дадено количеството на ръженото брашно, само на бялото.
До момента не съм особенно доволна от книжката  Sad  Мисля да си купя от тук една друга, в която видях доста рецепти с тъмни брашна. Ние такива предпочитаме, а и австийците са майстори на тъмните хлябове.

Ще се радвам ако споделиш и твоите наблюдения по тази книжка. Може да ми пишеш и на лични.

# 703
  • Мнения: X
много е удобно за 1 час да ти е готов хляба Blush

За един час мога да предложа рецепта за Ирландски соден хляб, ама той се меси само 3 минути (на ръка, не е нужно да се цапа машината) и се пече 35 мин. на 200 градуса С, в обикновена фурна. Вчера бях пуснала пълнозърнест хляб на една дълга програма, като не прецених, че може някой да огладнее по-рано, та спретнах една питка... мммм, много вкусно. Не знам дали ще преборим машинките да пекат такъв хляб. Като ме обземе желание за експерименти, може да пробвам. Иначе консистенцията на тестото е точно както при хляб с мая, т.е. течността е 60% от количеството на брашното. Ето рецептата, в случай, че на някого му е интересна. Брашното може да е комбинация на бяло и пълнозърнесто, и подобни. Рецептата я имам от Нелка (nelka.nelka) и съм й безкрайно благодарна, много сполучлива рецепта. Аз го пека само с бяло брашно, а течността ми е обикновено айран. Дано не ме санкционират за не съвсем уместната рецепта  Praynig, но идеята ми е наистина да се опитаме да пригодим поне една рецепта със сода към машините.

Ирландски соден хляб

250 г бяло фино брашно
250 г грубо смляно пълнозърнесто брашно
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол
30 г чисто масло
300 мл обезмаслено мляко (butter-milk)

1. Смеси брашно, сода и сол.
2. Разтроши с пръсти маслото в брашното.
3. Направи кладенче и добави млякото. Смеси.
4. Меси леко около 3 мин.
5. Оформи на кръг с диаметър 15 см и височина 5 см.
6. Наръси с брашно. Разрежи 2 см дълбок кръст върху хляба.
7. Печи на 200 гр.Ц ок. 35 мин.



Снимката е на Нелка, а имам и снимка на първия ми опит, но на половин доза, пусках я преди време.



Ще се радвам ако споделиш и твоите наблюдения по тази книжка. Може да ми пишеш и на лични.

А-а-а, не съм съгласна да си пишете на лични (само  Wink) - ние какво ще четем и откъде ще черпим опит?   bouquet Hug Много хубаво тъмното хлебче!


Последна редакция: ср, 07 сеп 2011, 16:52 от Анонимен

# 704
  • Мнения: 3 743
много е удобно за 1 час да ти е готов хляба Blush

За един час мога да предложа рецепта за Ирландски соден хляб, ама той се меси само 3 минути (на ръка, не е нужно да се цапа машината) и се пече 35 мин. на 200 градуса С, в обикновена фурна. Вчера бях пуснала пълнозърнест хляб на една дълга програма, като не прецених, че може някой да огладнее по-рано, та спретнах една питка... мммм, много вкусно. Не знам дали ще преборим машинките да пекат такъв хляб. Като ме обземе желание за експерименти, може да пробвам. Иначе консистенцията на тестото е точно както при хляб с мая, т.е. течността е 60% от количеството на брашното. Ето рецептата, в случай, че на някого му е интересна. Брашното може да е комбинация на бяло и пълнозърнесто, и подобни. Рецептата я имам от Нелка (nelka.nelka) и съм й безкрайно благодарна, много сполучлива рецепта. Аз го пека само с бяло брашно, а течността ми е обикновено айран. Дано не ме санкционират за не съвсем уместната рецепта  Praynig, но идеята ми е наистина да се опитаме да пригодим поне една рецепта със сода към машините.

Ирландски соден хляб

250 г бяло фино брашно
250 г грубо смляно пълнозърнесто брашно
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол
30 г чисто масло
300 мл обезмаслено мляко (butter-milk)

1. Смеси брашно, сода и сол.
2. Разтроши с пръсти маслото в брашното.
3. Направи кладенче и добави млякото. Смеси.
4. Меси леко около 3 мин.
5. Оформи на кръг с диаметър 15 см и височина 5 см.
6. Наръси с брашно. Разрежи 2 см дълбок кръст върху хляба.
7. Печи на 200 гр.Ц ок. 35 мин.



Снимката е на Нелка, а имам и снимка на първия ми опит, но на половин доза, пусках я преди време.



Ще се радвам ако споделиш и твоите наблюдения по тази книжка. Може да ми пишеш и на лични.

А-а-а, не съм съгласна да си пишете на лични (само  Wink) - ние какво ще четем и откъде ще черпим опит?   bouquet Hug Много хубаво тъмното хлебче!




Ще пробвам днес да го пусна в машинката, да видим какво ще се получи, мерси Hug Ако не стане, поне си имам рецепта за сполучлива содена питка Wink

Общи условия

Активация на акаунт