Курабийки във формички

  • 4 852
  • 5
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3 379
Искам да направя курабийки, но да ги сложа във формички - намерих от едно време на майка ми едни формички като звезди, рибки и т.н.

Рецепта за курабийки лесно ще намеря, въпросът е коя е най-подлодяща за да станат наистина като формички, а не да ми се издуят и излязат извън формичките и да станат съвсем безформени.

Имате ли някой хитър съвет под ръка? Simple Smile
 

# 1
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Чакай, чакай, това не са ли формички, с които се изрязват курабийки?

# 2
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
С тези формички се изрязват курабийките,не се пекат в тях Wink
Обикновено маслено тесто за сладки е идеално за целта.Ето ти няколко рецепти,с които гарантирано не се надуват до обезформяване сладките (всъщност се надуват само малко и можеш да ги слагаш по-нагъсто в тавичката):

250гр брашно
на върха на ножа бакпулвер
75гр захар
150гр масло
2с.л. вода
настъргана лимонова кора (ако имаш)
ванилия

Брашното се пресява с бакпулвера,прави се трапчинка в средата и се сипва захарта и ванилията.Добавя се маслото на малки парченца и се стрива с ръце до трохи.Добавят се 2-те лъжици студена вода и бързо се замесва,само колкото да стане на топка, не повече. Оставя се за половин час (или повече) в хладилника,после се разточва на тънка кора - 0,3см - и се нарязва с формичките.
Пекат се върху хартия за печене (или намазана тава) на 180 градуса в предварително загрята фурна десетина минути,до леко златисто.
Може преди печенето да се намажат с 1 жълтък,смесен с 1с.л. мляко и да се поръсят със захар - или след печенето да се намажат с някаква глазура и да се украсяват.Стават и за слепване 2х2.

Коледни меденки

500гр брашно
1 бакпулвер
1 равна ч.л. канела
смлени 1 пъпка кардамон и 2 карамфилчета (аз ги меля с малко захар в кафемелачката)
150гр захар
50гр масло
1 яйце
1 жълтък
1 шишенце есенция ром
6 капки есенция лимон
2 капки есенция горчив бадем
Захарта се разбива с маслото, прибавят се яйцето,жълтъка и течните есенции.Брашното се разбърква с бакпулвера и сухите подправки (канелата и смлените със захар кардамон и карамфил) и се прибавя към мократа смес.Меси се с бъркалките да месене на миксера.ако стане на трохи,се добавят 1-2 с.л. студено кафе (или просто вода).
Оставя се за една нощ да престои в хладилник!
Разточва се на кора около половин см дебела, реже са с формичките и се пече за 15 мин на 200 градуса върху хартия за печене.

Овесени сладки с глазура (тези са ми любими)

300гр брашно
100гр овесени ядки
2 яйца
100гр меко масло
150гр пудра захар
настъргана лимонова кора

За глазурата - сока от лимона и 150гр пудра захар

Смесват се сухите продукти и в средата се добавят маслото,яйцата и лимоновата кора. Омесва се гладко тесто и се оставя за 30 мин в хладилника. Разточва се на кора 0,5см и се нарязва с формичките. Пекат се около 15 мин на 1-ва шина на 180 градуса.
За глазурата - смесват се сока от лимона с пудрата захар и със сместа се мажат сладките.Оставят се да изсъхнат (или може да се пъхнат за малко на вентилатор във фурната).

# 3
  • Мнения: 3 379
Оле, колко съм зле ...  Embarassed Смятайте откога не съм правила курабийки. Естествено, че се изрязват, а не се пекат в тях, като се замисля, ами че те са пластмасови  Rolling Eyes Laughing

Е, все пак ми беше полезно да попитам... Иначе щях да направя пожар у дома.  Praynig

Личи си кой готви в кйщи  Embarassed

# 4
  • Мнения: 7 106
Хедра, овесените сладки ми звучат много....мммммммм eat. та въпроса ми е овесените ядки са от тези фините, нали?

СЗА, потърси с търсачката една миналогодишна тема - "Коледно" се казва, Бижу, както и други момичета, бяха пуснали в нея много рецепти за курабийки и коледни сладки. Аз правих по 3 от рецептите и всичките излязоха много сполучливи  Peace.

# 5
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Да,от фините Grinning Наистина стават много хубави сладките Grinning

Общи условия

Активация на акаунт