Сос за пържоли на скара

  • 28 715
  • 10
  •   1
Отговори
  • sofia
  • Мнения: 1 606
В събота ще имам гости и за най-бързо ще го гощавам с мариновани пържоли на скара . Въпросът ми е с какъв сос да ги сервирам - мъж ми се тръшна, че иска сос, а аз не мога нищо свястно да измисля

# 1
  • Мнения: 883
Ето ти една идея за сос:

 30г брашно
 100г дребно нарязани стерилизирани гъби
 черен пипер
 сол

В прецедената мазнина в която сте пържили пържолите, задушете гъбите.
Прибавете брашното и леко го запържете.
Налейте постепенно брашно, докато получите сос с желаната гъстота, който варите 5 минути, отстранявате от огъня и подправяте с черен пипер и прясно масло.
Пържолите ги залейте със соса и веднага поднесете с подходяща топла гарнитура.


Понеже ти няма да пържиш пържолите можеш да задушиш гъбите с мазнина по
избор.

Още една рецепта за сос- http://kulinar.gbg.bg/recview.php?rid=793

# 2
  • ново
  • Мнения: 5 948
І вариант: Ако ще използваш пресни гъби. Нарязват се на малки парчета и се слагат в тиган с мазнина, те си пускат вода, като останат само на мазнина ги изваждаш и в същата мазнина сипваш 3 - 4 с.л. брашно да се поизпържи, наливаш постепенно топла вода и бъркаш, прибавяш 2 - 3 с.л. бяло вино и оставяш да покъкри, подправяш с чер пипер. Връщаш гъбите в тигана и готово!
ІІ вариант, ако не искаш да запържваш, сваряваш гъбите, във водата, в която са вряли прибавяш брашното, размито в студена вода, бяло вино и оставяш да поври, прибавяш малко топено сирене или настърган кашкавал, или заквасена сметана, чер пипер  chef

# 3
Струва ми се, че към маринованите пържоли на скара ще върви сос с по-пикантен вкус. Може да направиш този: запържваш 1 глава лук и 2 скилидки чесън в 4-5 лъжици олио. Добавяш 250 г пресни гъби - нарязани , после чаша бяло вино, посоляваш. Като поври, слагаш настъргани 4 домата или 1/2 буркан стерилизирани и 1 ч. л. чубрица. След 10 мин. сваляш от огъня, ръсиш с черен пипер и магданоз. Това е.

# 4
  • Мнения: 883
Сетих се още нещо- топено сирене с чесън, имаше едно пикантно "Шопско" май се казваше, идеално е, според мен.

# 5
  • sofia
  • Мнения: 1 606
 Да, варианта с гъбите е доста удачен. Благодаря ви, момичета!
 Belalim, какво да го правя туй сирене - да го стопя, ли - що ?

# 6
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
bomboto , да ти споделя снощния си кулинарен сосоуспех  Flutter

- майонеза "Краси" (щото така ми 'аресва);
- 1/2 кошичка "Пършевица" (щото ептем така ми 'аресва);
- 3-4 скилидки чесън (мъжО обича);
- 2 к.л горица;
- млян чер пипер;
- млян бял пипер.
Времетраене на забъркването - 5-7 мин.  Peace
 Става перфекциозно   chef . Може да сложиш и 1 с.л лютеница, но аз исках точно за снощи (панирах риба) соса да е бял!

# 7
  • Мнения: 883

 Belalim, какво да го правя туй сирене - да го стопя, ли - що ?

Да, общо взето да разтопиш топеното сирене  Wink .

# 8
  • Мнения: 5 317
Сетих се още нещо- топено сирене с чесън, имаше едно пикантно "Шопско" май се казваше, идеално е, според мен.
много вкусно звучи,утре ще го пробвам.

# 9
  • Мнения: 2 452

 Belalim, какво да го правя туй сирене - да го стопя, ли - що ?

Да, общо взето да разтопиш топеното сирене  Wink .

След като приготвиш пържолите, преди да ги поднесеш, сложи сиренето и чесъна (чесъна под сиренето) във фурната и ги запечи за кратко само отгоре, докато сиренето се разтопи съвсем леко. Аз съм го правила със синьо сирене; също става разкошно!

# 10
  • Мнения: 1 399
Като стана дума за синьо сирене, се сетих за един сос на Звездев. За свински котлети беше предназначен соса.
Продукти - 100 гр синьо сирене, 150 мл течна сметана, 4 с.л. вода.
Към врящата вода се добавя сиренето. Като се разтопи се прибавя сметаната и ври 2-3 минути, докато се сгъсти.
Значи цялата рецепта беше - върху готовата пържола се слага лозова сърмичка и кашкавал или пармезан. Запича се пак, докато се разтопи пармезана. И след това се залива със соса. Гарнитурата беше от тъмен и бял ориз.

Още един сос, който ние много обичаме.
Продукти - 2-3 глави лук, гъби, моркови, вино-1 каф.чаша, брашно - толкова лъжици, колкото са порциите, вода /ориентировъчно на 7 с.л. брашно, около 1 л вода/, подправки - червен пипер, черен пипер, чубрица, чесън.
Лукът, гъбите и морковите се запържват. Прибавя се брашното и се пържи до златисто. Добавя се водата до гъстотата на сос. Прибавя се виното. Оставя да поври малко и почти накрая се слагат червения пипер и подправките.
Но аз понякога /когато ми писне съвсем от здравословно готвене Laughing/ пържа първо пържолите. След това, в същата мазнина, запържвам лука, гъбите, морковите и т.н. Веднага след като сложа водата и виното, подправям соса. След което редя в йенска тенджера ред пържоли, ред сос. Слагам и по някоя сурова скилидка чесън и пека около 30 мин. Може и повече, на по-слаба фурна.

Общи условия

Активация на акаунт