Безглутенови рецепти

  • 182 045
  • 313
  •   1
Отговори
# 285
# 286
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
хубав тиквеник правя по рецепта за един ябълков сладкиш на редове:

смесвам царевичен грис с брашно от елда (или друго каквото ползвате безглутеново), смлени ядки, захар и канела.
настъргвам тиквата (или ябълките, може и смесено) и посипвам с малко захар да пусне вода. добре е тиквата да е сочна.

намазнявам тавичка (аз ползвам продълговатата за кекс, защото правя малко количество) и поръсвам със сухата смес да се покрие дъното, някъде половин см.
слагам от тиквата и притискам, пак ръся суха смес и така редувам. най-отгоре е суха смес.
слагам масло на филийки, ако ще е веган - олио.
оставам няколко часа да оплежи, за да може сухата част да се овлажни.
печа на умерена фурна около 20мин.

от оризовите кори си правя баница: ред кори, ред плънка и накрая заливам с яйца и мляко, като млякото е повече. притискам, че корите се огъват нагоре, оставям да омекнат и изпичам.
при мен става сочна, но няма хрупкавата консистенция на истинската баница. Peace
жилава става, ако няма достатъчно течност. Peace

# 287
  • Мнения: 47 898
Оказа се, че семейно имаме непоносимост към белтък. Кофти, защото почти няма безглутенова рецепта без яйца. Някой да знае сполучлива рецепта за хлебче/питка с достъпни материали без яйца

# 288
  • Мнения: 11 784
Оказа се, че семейно имаме непоносимост към белтък. Кофти, защото почти няма безглутенова рецепта без яйца. Някой да знае сполучлива рецепта за хлебче/питка с достъпни материали без яйца

Аз правя в хлебопекарна с микса за хляб на Шар, няма яйца.

# 289
  • Мнения: 47 898
Не харесвам микса и нямам програма за безглутенов на хлебопекарната, но може би ще се наложи да експериментирам с него
По рецептата от пакета ли правиш

# 290
  • София
  • Мнения: 10 768
Оказа се, че семейно имаме непоносимост към белтък. Кофти, защото почти няма безглутенова рецепта без яйца. Някой да знае сполучлива рецепта за хлебче/питка с достъпни материали без яйца

Имам едно предложение, виж дали ти върши работа: Здравословен хляб без мая.
 Малко е странен и необичаен този хляб, но с 2 малки парченца се наяждаш.

# 291
  • Мнения: 47 898
Благодаря
Интересно е, ще го пробвам, но( ох звуча като мрънкало) заради голямото количество ленено семе не би ставал за ежедневна консумация, (има доста фитоестрогени)
Иначе на мен вероятно доста ще ми допадне на вкус

# 292
  • Мнения: 11 784
Не харесвам микса и нямам програма за безглутенов на хлебопекарната, но може би ще се наложи да експериментирам с него
По рецептата от пакета ли правиш

О аз не правя на програма за безглутенов хляб , на обикновената си програма пека. И аз не съм му любител голям на микса, но нямам време да експериментирам а с него винаги ми се получава хляба.
400гр брашно, 400мл вода, 2с.л. олио, по равна 1ч.л. сол и захар и една равна чаена лъжичка мая без глутен(ползвам на Noglut). Пускам на обикновената си програма която ми е 3 часа и 5мин, на най-висока степен на препичане.

# 293
  • Добрич
  • Мнения: 5 427
За първи път правя безглутенов хкяб и се получи това образувание в хлебопекарната. На вкус е добре, обaче на форма... Мисля си, че може би количеството идва малко за моята машина. Попитах и в темата за машина за хляб. Машината е Горение за 2600 г. и за първи път правя в нея само с 500 г. брашно. Имам чувството, че тестото не е било достатъчно, за да изпълни равномерно съда. Програмата ми за безглутенов хляб е 3ч и 20 мин. Пуснах я и излязох, а когато се прибрах "хлебчето" беше готово. Четох, че се слага ксантанова гума за подобряване на текстурата, но предпочитам по-натурални съставки, а на мен текстурата ми харесва, както се получи. За разлика от формата.

Ето рецептата:

0,500кг. брашно /50 г. сусамено, 50 г, тиквено., 50 г. ленено, 150 г. ленено, 100 г. оризово и 100 г. от елда/
450мл. вода /хладка до леко топла/
1 м .л. сол/ малката мерителна лъжичка към машината/
1 г. л. захар /голямата мерителна лъжица/
2 м.л. оцет
2 г.л.  олио 
20 г.. прясна мая


Скрит текст:

# 294
  • София
  • Мнения: 10 768
Лененото брашно е вредно, когато се подложи на топлинна обработка, така че по-добре го замени с друго!

# 295
  • гр. София
  • Мнения: 38
хубав тиквеник правя по рецепта за един ябълков сладкиш на редове:

смесвам царевичен грис с брашно от елда (или друго каквото ползвате безглутеново), смлени ядки, захар и канела.
настъргвам тиквата (или ябълките, може и смесено) и посипвам с малко захар да пусне вода. добре е тиквата да е сочна.

намазнявам тавичка (аз ползвам продълговатата за кекс, защото правя малко количество) и поръсвам със сухата смес да се покрие дъното, някъде половин см.
слагам от тиквата и притискам, пак ръся суха смес и така редувам. най-отгоре е суха смес.
слагам масло на филийки, ако ще е веган - олио.
оставам няколко часа да оплежи, за да може сухата част да се овлажни.
печа на умерена фурна около 20мин.

от оризовите кори си правя баница: ред кори, ред плънка и накрая заливам с яйца и мляко, като млякото е повече. притискам, че корите се огъват нагоре, оставям да омекнат и изпичам.
при мен става сочна, но няма хрупкавата консистенция на истинската баница. Peace
жилава става, ако няма достатъчно течност. Peace
Здравейте! От скоро съм на безглутеново хранене. За баницата от къде намирате оризови кори?

# 296
  • Добрич
  • Мнения: 5 427
Лененото брашно е вредно, когато се подложи на топлинна обработка, така че по-добре го замени с друго!
Ясно ми е, че при топлинна обработка губи ценни качества, но не съм знаела, че става вредно. Може би действието е подобно на студено пресованите масла, които не са подходящи за обработка при висока температура.

# 297
  • Мнения: 11 784
Вела когато не е специален микс за хляб а ти си смесваш брашната, да трябва да се сложи ксантова гума, иначе няма как да стане хляба липсва слепващия агент глутен и ксанта го замества или бакпулвер без глутен също може. Иначе става сбит, като твоя Simple Smile
А в прясната мая доколкото знам има глутен  Thinking

ейнджъл12 оризови кори пускат и в Лидл понякога иначе има по сайтовете за безглутенови храни, например в този https://dietbg.com/shop/ аз основно от там пазарувам.

# 298
  • Добрич
  • Мнения: 5 427
Благодаря! Мисля да пробвам следващия път с хлебна сода. Ще трябва да пусна машината на друга програма, защото 3 ч. и 20 мин. са много за тесто със сода.

На опаковката на маята ми пише, че е без глутен. И без това за 500 г. брашно 20 г. прясна мая ми се вижда много. Ясно ми е,  че това не е пшенично брашно и затова маята е повече, но не желая да прекалявам с нея.

А амонячната сода дали е подходяща? По принцип тя е за по-тежки теста.

Последна редакция: сб, 16 фев 2019, 15:48 от Вела

# 299
  • Мнения: 244
Здравейте, от около година съм се влюбила в хляба направен с квас. Има рецепти за хляб с квас в плебопекарна също, но най-важното е правилната ферментация. Квас може да се направи от всичко, което ферментира. Наскоро правих даже хляб с нахутен квас и вкуса и аромата са несравними.

Общи условия

Активация на акаунт