Хайде научете ме как телешко ...

  • 6 840
  • 22
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 2 655
Никога нищо не съм готвила с телешко месо, но знам че Вие ще ме научите.
Приемам всички рецепти. Обещавам да ги пробвам, а после да споделя мнение.
БЛАГОДАРЯ ВИ предварително!

# 1
  • Мнения: 3 211
Ами, ако нямаш тенджера под налягане е много гадно. Последният път го варих 3часа и половина.
А иначе без предварително варене правя една рецепта с телешки каренца. Купуваш шол и го наряваш на много тънки каренца, начукваш ги, овкусяваш със сол и черен пипер, овалваш в брашно и пържиш, после ги слагаш в тенджера върху обърната чиния, редиш един ред карета, топено сирене и пушено сирене, после пак карета, сирене и т.н. Малко водичка в тенджерата и задушаваш на слаб огън до готовност (около 2часа).

# 2
  • Мнения: 3 927
Телешко месо готвя рядко. Купувам само шол, защото никакво друго месо от теленцето (или май май от кравата) не ми увира Sad.
Нарязвам шола на малки парченца - кубчета, лентички, каквото дойде. Слагам в гювеч, поливам със соев сос и оставям да се маринова час-два. После добавям нарязани на парчета моркови, лук на полумесеци, гъбки - малките цели, големите на две-три, понякога слагам малко картофи. Поръсвам с подправки - сол, черен пипер, мащерка, червен пипер, чубрица, риган - каквото ми дойде, не спазвам правила; наливам малко вода и бутам гювеча да се пече във фурната. За печене отиват около 3 часа, ако не и повече.....и после месото се топи Wink

има много интерсени рецепти във форума, като например телешкото фрукасе на bomboto.......

# 3
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Телеико задушено

На месото се пробиват 10-20 дупки, в тях се поставят парченца чесън, морков, зърна черен пипер, парченца дафинов лист. Месото го заливаш с соев сос, червено вино и лимонов сок. Нека престои в хладилника час-два, но и половин час е достатъчен.
Слагаш олио в тенджерата (ако е херметическа- супер) и като се загрее достатъчно слагаш и месото, така както си е цялото (без да го режеш или нещо от сорта). Целта е да се позапържи от всички страни (внимава се да не загори, защото соса после не е така вкусен, а също и в първия момент месото залепва, но това да не те шашка- отлепя се само след малко). Когато си го запържила вече добавяш вода- да покрие месото и изсипваш и течността, в която си мариновала месото. Ако ти е херметическа тенджерата я затваряш с капака и след като заври намаляваш огъня и засичаш 20 мин. След това се добавят около кило (може и по-малко) цели, от по-дребните обелени картофа. Засичат се още 10 мин. и яденето е готово. Сервира се като телешкото се реже на филийки.

Това ядене ми е в топ 5 на любимите вкусотии.


Телешко с гъби:

600 гр телешко (шол)
1 глава лук
250 гр гъби
250 гр доматено пюре
1/2 чаена чаша заквасена сметана
1/4 чаена чаша червено вино
2-3 скилидки чесън
сол, черен пипер
1 лъжица сос Уорчестър- може и да не слага

В тиган се загрява малко олио и телешкото нарязано на хапки се запържва за 7-8 минутки. Изважда се и в същия тиган се запържва лука нарязан на ситно за около 5 минути. Дабавят се счукания чесън и гъбите нарязани на филийки и се задушава още 5 минути. В тавичка, в която предварително сме отделили вече изпърженото месо се прибавят и лука и гъбите. Залива се с доматеното пюре, разтворено във вода, виното, солта, черния пипер и соса Уорчестър. Тавичката се покрива с фолио и се пече около 40 минути в загрята фурна (на 180-200 градуса). След това се маха фолиото, добавя се сметаната, разбърква се и се пече още 20 минути. Сервира се с варен ориз.


Телешко по родопски

600 гр. телешко месо се сварява заедно с малко сол и се нарязва на дребно. В тиган се задушават 3 глави лук с 3 моркова, нарязани на кубчета. В друг съд се пържи нарязаното месо, добавят се 500 гр. печурки на дребно, сол и се задушава; добавят се 100 мл червено вино, задушените лук и моркови, 4-5 кисели краставички на кубчета, 500 гр. доматен сок, 3-4 скилидки чесън на ситно, 1 дафинов лист. Всичко се задушава на бавен огън докато остане на собствена мазнина.

# 4
  • София
  • Мнения: 2 019
Телешко в България трудно се намира. Винаги съм се чудила защо му викат телешко, като си е чисто говеждо. То месото кърваво червено, а те телешко написали. Та телешкото е на цвят като свинското. Както и да е. Аз ти предлагам бърза и лесна рецепта. Телешкото нарязано на филйики се запържва в малко мазнина. Прибавя се лук нарязан на полумесеци (повечко) и настъргани моркови. Една-две лъжици дом. пюре и няколко скилидки чесън. Наливам и малко водичка, горе долу да покрие продуктите. Затварям в тенджерата под налягане и варя до готовност.

# 5
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 516
Аз телешкото го правя само на "телешко варено"
Сварявам телешкото, нарязано на кубчета. Хубаво се препенва, за да стане бистър бульона. Отделно сварявам лук, нарязан на по-големи парчета, моркови и 4-5 картофа, нарязани на големи кубчета. След като се сварят двете неща ги смесвам и подправям с керевиз.
Много се тачи у нас това ястие.

Последна редакция: ср, 02 ное 2005, 19:38 от lalka

# 6
  • Мнения: 299
Телешкото месо се нарязва на тънки пържолки. Пържолките се запържват  леко и се редят в иенска тенджера. В същата мазнина се запържва една ситно нарязана глава лук. Добавят се 1-2 лъжици брашно, 1-2 лъжици доматено пюре, гъби, моркови и се разрежда с вода, толкова, че да може после да покрие месото. Добавят се подравките и с получения сос се  залива телешкото месо. Подправките, които ползвам са сол, черен пипер и дафинов лист.
Месото се пече на умерена температура. По време на печене може да се добави още вода, ако сосът е малко.
Сервира се с гарнитура от картофено пюре или ориз.

# 7
  • Мнения: 3 251
" Телешко с айрян "
Телешкото се нарязва на "жулиени"/малки парченца , дълги и дебели колкото кутрето ти /.Една по - голяма глава стар лук се нарязва на полумесеци. На дъното на голям гювеч или от малките такива , се слага месото , отгоре лука , малко сол и черен пипер . За всяка порция се слага по 1 ч.ч. айрян . Запечатва се гювеча и се слага  за 3 часа на слаба фурна . Става  наистина вкусно !

# 8
  • Мнения: 2 000
Телешко най-често готвя в глинения гювеч с картофи, зеленчуци, каквито имам из хладилника, вино и вода. Захлюпвам го и слагам във фурната поне за 3-4 часа на 180 градуса.
Ако не го приготвям в гювеча си сварявам предварително месото и след това си готвя разни манджички. Например с ориз и сметана: Запържвам лук със зеленчуци и свареното месо. Като се задушат наливам 3.5 ч.ч. от бульона в който се е варило месото и като заври слагам 1 ч.ч. ориз. След 25 мин. добавям няколко лъжици заквасена сметана и готвя още 5 мин.
Готвя и винен кебап пак с предварително свареното месо: Запържвам лук. Слагам свареното месо и запържвам още малко. Добавям 1 ч.ч.вино, 1 суп.л.брашно, 1суп.л.червен пипер, 2 суп.л.доматено пюре и наливам от месния бульон. Оставям да поври 30-40 мин. След това прибавям 3-4 кисели краставички, нарязани на лентички или колелца, и 1 ч.л. чубрица. Ври още 10 мин. Обикновено за гарнитура приготвям от готовите картофени пюрета.

# 9
Айде малко телета и от мене  Laughing

Аз  харесвам  "Роуст биф" (правя го традиционно всяка неделя)

Телешкото месо го подправям със сол, черен пипер, чубрица. Намазвам го с горчица и мед.
В тавата, в която ще го пека наливам малко олио и на котлона запържвам леко месото от всички страни. Около него нареждам лук нарязан на колелца, моркови на по-едри парчета, картофи (ако са малки са цели) или на пак на по-едри парчета, пащърнак - пак на едро. Наливам една чаша (250 гр) червено вино или бира и половин чаша вода. А забравих - зеленчуците също леко ги посолявам и наръсвам със сух магданоз, и разбърквам. Всичко това се завива с фолио и във фурната за около час, час и половина. Сервира се с йоркширски пудинг и грейви разбира се. Аз слагам в гарнитурата и броколи.


Другият вариант, който също много употребяваме е:
Нарязвам телешкото на хапки, подправям ги предварително със сол и черен пипер.
В тиган запържвам една глава червен лук, 1-2 моркова. Бутам и месото. Запържвам го и към края наливам една готова консерва домат. Изчаквам да изври течната история, добавям босилек и това е.
Сервира се върху ориз (скотове много го бухат това ястие)

Шницел по Виенски е третият вариант. За него ти трябва тънички пържолки, които се начукват почти до прозрачност. Посоляваш със сол и черен пипер. После пържолката се топи в брашно, яйце, галета и се пържи веднага. Сервира с парченце масло отгоре, лист магданоз и парче лимон (гарнитурата по желание) Grinning

# 10
  • Мнения: 127
Аз правя сармички с телешко месо и малко сланинка. Сваряваш много добре месото, нарязваш го на малки хапчици, които овалваш в сол, черен и червен пипер. Всяко парченце, заедно с тънък резен сланина се увива в зелев лист. Сармичките се подреждат в тенджера, поливат се с малко зелев сок и мъничко вода и се варят. Добър апетит!

# 11
  • Spain
  • Мнения: 3 750
ами някои да ми обясни как се готви теле6ко с боровинки (сладко от боровинки ) - 4е доста 4есто съм 4увала за това пък не знам как то4но и какво представлява  Embarassed Rolling Eyes

# 12
Телешко варено:телешки гърди,моркови на кръгчета ,една предварително опечена на котлона глава кромид лук се слага  в тенджерата под налягане/с горните продукти/ ,кервиз  на листа и корена,сол,нарязан пащернак,чер пипер и всичко това са вари -30-40 минути,след което се добавят един,два домата/по желание/.

# 13
Имайте предвид, че телешкото се приготовлява като секса - бавно и дълго.

От години готвя само телешко.
Примерно:
1.5 кг. телешко месо - за предпочитане шарено. 0.5 кг. гъби. 3 големи глави лук. 2 големи моркова. 1 саламче топено или пушено сирене. 1 супена лъжица мед. 1 супена лъжица горчица. 1 целина /малка/ с листата. 2 кубчета пилешки бульон. 1 кубче зеленчуков . чер пипер, босилек . 300 мл. бяло вино.

Месото се нарязва на парчета и леко се запържва в олио - само да си промени цвета. В пръстен гювеч се нареждат лук- нарязан на шайби, месо, топено сирене, подправки, бульона, втори ред - иотгоре меда ,горчицата и 1 суп. л. бутер. виното и вода - да се покаже. Захлупвам с 4/5 зелеви листа, защото под капака изгаря по-бързо. 30 мин. на 250 гр.С и 4 часа на 150/160 гр.С.
Става невероятно вкусно и крехко. 

# 14
  • Мнения: 257
 Една моя позната ШПИКОВА телешкото месо, т.е. прави му отвори и слага чесън в тях. После го готви както си иска. Става много вкусно.

# 15
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Една моя позната ШПИКОВА телешкото месо, т.е. прави му отвори и слага чесън в тях. После го готви както си иска. Става много вкусно.

е да де, написала съм рецепта, в която се използва този метод. Чесън+морков+черен пипер+дафинов лист, тази комбинация прави телешкото вълшебно.

# 16
  • Мнения: 6 243
тази тема ще си я "сейвна" във фаворитите.

Ето и моя принос: Телешко по пражки
месото се нарязва на тънки резени, начуква се и осолява. можеда се поръси и с черен пипер. Всяка пържолка леко се овалва в брашно. В тиган се разтопява пушен бекон (сланина) и в мазнината се запължват пържолките. След това в йенска тенджерка се редят пържолките, а между редовете се слага заквасена сметана, разбита с малко водичка. Пече се на слаба фурна под капак или покрито с фолио до пълна готовност. Става за около 3 часа, ноако нямате време може фурната на мах. и е готово за 2 часа.

# 17
# 18
  • Мнения: 843
мм.. с удоволствие...
  Прочее вчера ми се случи за експериментирам.  И то с телешко, което не си позволявам.. че е "трудна" мръвка. Благодарение на една рецепта тук и тема.. , вместо с пилешко и свинко .. пробвах с телешко и то  мои вариации.
     Имах телешко за готвене.. / шол/   и понеже  щеше да се развали го сварих, нарязано на кубчета.. / всичкото  беше около 1.300/  С едната част направих   "телешко варено".. Другото "изфантазирах" благодарение на момичето/ ОТ ТОЗИ ФОРУМ/ , спечелило наградата на сп. Меню.
 Свареното телешко / в тенджера под налягане - за около 35 мин/ + половин лъжичка сос " Уочестър"/..
   Нареждам  нарязните на едри кубчета варено телешко/ изцедено!/ и нареждам в дъното на огнеупорен съд. Малко пушено сирене и/или кашкавал/ кой , както харесва,по парченцата месо / Отгоре , гъбки, около 200-300 гр. пресни, нарязани на шайби. те  трябва да покрият месото.
  Отгоре : настъргани , или нарязани на  пръчици картофи. Последният ред е от  нарязн на шайби лук/2-3- глави лук... да покрие/... После се залива с пакетче майонеза/ намазва /+ малко сол и сос Уочестър/   / ако телешкото е варено  със сол.. не слагате./   пахлупвам с капака
След като заври ястието във фурната, намаляте  и печете бавно.Може и бързо. както го направих аз .. и пак стана!!!/ Майонезата ми беше малко, та добавих малко кис. мляко...
    колкото за телешкото...
     Сосът Уочестър си е моя приумица. Подходящ е за телешко, особено, когато замествате вино.  В кебапи..и в гювечета.
   И нещо важно, както споменаха тук. В нагорещено олио се  пържат за кратко парченцата телешко, оваляни в брашно. Да останат крехки.. после те издържат всякаква обработка:-))
Успех! И да споделиш откритие.
     

# 19
  • Мнения: 3 478
Пела, конкретна рецепта няма да ти пиша, но само искам да ти кажа че аз от както съм тук готвя масово само телешко. Просто всичко, което в БГ си го правихме със свинско тук го правя с телешко, проблеми няма. Знаеш тук и каймата им е изцяло телешка дори. 

# 20
  • Мнения: 257
Една моя позната ШПИКОВА телешкото месо, т.е. прави му отвори и слага чесън в тях. После го готви както си иска. Става много вкусно.

е да де, написала съм рецепта, в която се използва този метод.

Sorry, не бях прочела!

# 21
  • София
  • Мнения: 3 328
Ако забравите нарязаното на каквито порции ви трябва телешко месо за една нощ в хладилника, потопено "до шия" в прясно мляко, то никак няма да ви се разсърди. Напротив - ще ви се отплати на следващия ден с крехкост и сочност. Опитайте!

# 22
  • Мнения: 165
аз правя от телешки шол-шницели,арязвам месото на по тънки пържоли,поръсвам с подправки,овалвам ги в галета ,потапам в разбито яйце и пържа в нагорещено олио до златист цвят-стават много крехки и сочни Hug

Общи условия

Активация на акаунт