Уред за кисело мляко

  • 169 672
  • 742
  •   1
Отговори
# 690
  • Мнения: 11 818
Cuckoo, студено мляко подквасваме в машините. Завито или във фурна, не знам дали ще стане и колко време ще отнеме. Иначе свекърва ми преди да й купя машината подквасваше в печката на 40 градуса, като и млякото е топло преди да го закваси. Готова закваска не съм купувала до сега, подквасвам с кисело мляко 4,5 % (гледам в съдържанието да няма сухо мляко, обикновено Верея купувам май).

# 691
  • Мнения: 205
Здравейте! Имам уреда за квасене на мляко на Тефал от 2-3 години, но чак сега реших да пробвам да квася мляко, тъй като си ремонтирах кухнята и вече имам място Simple Smile . Вече 2 пъти квася, млякото става гъсто, но на топченца. Каква може да е причината? Квася домашно мляко, като ползвам за подкваса Боженци. В темата прочетох, че квасите със студено мляко, а аз го слагам с температура, както когато се кваси с одеало.

# 692
  • Мнения: 9
В моята хлебоперка може да се кваси кисело мляко, но да ви кажа честно, аз предпочитам да си го правя ръчно, както моята баба ме е учила.

# 693
  • София
  • Мнения: 19 206
В моята хлебоперка може да се кваси кисело мляко, но да ви кажа честно, аз предпочитам да си го правя ръчно, както моята баба ме е учила.
На коя програма и колко време в пекарната?

Боженци не ми изглежда много истинско, стои прекалено гладко дори за купешко мляко, сигурно има нишесте или желатин.

# 694
  • Мнения: 9
В момента съм на вилата и няма как да ти кажа.

# 695
  • Варна
  • Мнения: 3 930
3. 50 градуса във фурната много ли ще е и колко време му е нужно?

От 40 г. квася мляко без машина и все става , ама откак се появиха фурните с термостат е мниго по лесно.Времето зависи от  началната температура , закваската ,температурата във втасвателе , във случая фурната , като кисело мляко става с много различен вкус, в зависимост от използваната марка за закваска. Освен това трябва да се има предвид, че вкусът на крайния продукт е различен от този на използваната закваска, тъй като тук от голямо значение е не само закваската, но и изходната суровина –  прясното мляко.Гледам да сложа закваската при около 40 градуса , ако е много по висока ще се убият бактерийте в закваската.Сетне във фурната на 50 градуса.Когато фурната изключи от термостата я изключвам от копчето и ...... то си става след 4 до 6 часа.Е зимата по бавно , а и се налага да включвам фурната 1 - 2 пъти през час за да се поддържа температурния режим. Simple Smile

# 696
  • София
  • Мнения: 19 206
3. 50 градуса във фурната много ли ще е и колко време му е нужно?

От 40 г. квася мляко без машина и все става , ама откак се появиха фурните с термостат е мниго по лесно.Времето зависи от  началната температура , закваската ,температурата във втасвателе , във случая фурната , като кисело мляко става с много различен вкус, в зависимост от използваната марка за закваска. Освен това трябва да се има предвид, че вкусът на крайния продукт е различен от този на използваната закваска, тъй като тук от голямо значение е не само закваската, но и изходната суровина –  прясното мляко.Гледам да сложа закваската при около 40 градуса , ако е много по висока ще се убият бактерийте в закваската.Сетне във фурната на 50 градуса.Когато фурната изключи от термостата я изключвам от копчето и ...... то си става след 4 до 6 часа.Е зимата по бавно , а и се налага да включвам фурната 1 - 2 пъти през час за да се поддържа температурния режим. Simple Smile
Много благодаря. Ще опитам по твоя метод, сега няма нужда да включвам 2-3 пъти.

# 697
  • София
  • Мнения: 634
Хайде пак на темата : някой да има за продаване уред за заквасване на кисело мляко  ?

# 698
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Няма ли ги онлайн, те не са скъпи по принцип, ако са без излишни екстри?

Ето например Горене
https://ured-za-kiselo-mljako.pazaruvaj.com/gorenje/jm20w-p351169723/

# 699
  • София
  • Мнения: 634
Благодаря - помогна ми  Grinning

# 700
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
А в Лидл периодично пускат също за 20 и няколко лева. В ОЛХ също има обяви за по 15-20 лв.

# 701
  • София
  • Мнения: 634
Мерси - ще проверя в Лидъл

# 702
  • Мнения: 2 452
може ли да препоръчате някой модел с таймер че повечето които видях са без и също да не е много скъп мерси

# 703
  • София
  • Мнения: 1 832
Става да се кваси мляко и в хладилна чанта. Опитах веднъж и стана, но не съвсем гъсто, но не и рядко. Аз зная, че трябва да се прибави киселото мляко, когато прясното е около 41-42 градуса. На компотен буркан по 1 с.л.
На зрънца става, ако е сложено киселото мляко в по-горещо прясно.
Аз варя прясното мляко поне 15 минути в млековарка /с двойно дъно, не извира/, защото ме е страх от салмонела. Доста се чудих на лидълската машинка, но ме отказаха малките бурканчета и дългото време на квасене.

# 704
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Таймерът е напълно безполезна функция. Винаги можеш да си включиш аларма. А ако мислиш, че е удобно уредът да се самоизключва- нищо подобно, ти трябва да си там, за да прибереш веднага млякото в хладилника. Така че, дали ще се самоизключи или ти ще го направиш е все тая.

Общи условия

Активация на акаунт