Уред за кисело мляко

  • 169 536
  • 742
  •   1
Отговори
# 15
  • В градината...
  • Мнения: 15 928
Вече забравих каква закваска позлвах - от години карам със закваска от моето мляко, домашното.

# 16
  • София
  • Мнения: 9 826
Вече забравих каква закваска позлвах - от години карам със закваска от моето мляко, домашното.
А когато пътуваш нанякъде как я запазваш?Чела съм,че може да се стерилизира буркан с мляко,но честно казано ме е страх да пробвам,знам ли?!

# 17
  • Балчик
  • Мнения: 9 213
Но ако се стерилизира ще умрат бактериите.  Rolling Eyes

# 18
  • Балчик
  • Мнения: 9 213
Taкааа, започнах втория си опит в машината. За закваска взех това мляко:




Ето колко е гъсто:



Първата партида заредих така:
- две бурканчета със сладко от малини
- едно бурканче със сладко от череши
- две бурканчета с ванилия и захар
- едно бурканче с какао и захар
- едно бурканче с нес кафе и захар:




Втората партида ще бъде с натурално мляко и  4 бърканчета с мюсли, захар и парченца пъпеш:


Резултатът ще покажа довечера. Peace

# 19
  • В градината...
  • Мнения: 15 928
Валенцето, да, с пътуването е проблем. Но аз отсъствам максимум до 5-6 дни - закваската не й пречи.

# 20
  • Мнения: 146
Аз за сега правя мляко по бабешкия начин, но мисля че с машинка може да се разчита на непроменящо се качество, защото каквото и да си говорим трудно се поддържа оптималната температура с подръчни средства.
Така че, ще ви следя.
 Peace

# 21
  • Мнения: 2 381
Но ако се стерилизира ще умрат бактериите.  Rolling Eyes

Джемма и аз бях учудена, но се оказа, че не само, че може, но млякото не губи качествата си. Запазва се няколко месеца. Имаше обаче някакъв трик, на който не обърнах внимание. Тази информация имам от доста възрастен човек с опит.

Така и така се включих. Мислех, че когато има захар, плодове (каквито и да е други съставки) к. мляко няма да се получи. Джемма, ако беше оставила млякото първият път щеше ли да се получи по- гъста консистенция? (т.нар. плодови млека)

Последна редакция: чт, 29 юли 2010, 19:17 от Niki1

# 22
  • Балчик
  • Мнения: 9 213
Ето какво се получи. За сега пробвахме само млякото със сладко от малини. Преди разбъркване:




След разбъркване:




Но ако се стерилизира ще умрат бактериите.  Rolling Eyes

Джемма и аз бях учудена, но се оказа, че не само, че може, но млякото не губи качествата си. Запазва се няколко месеца. Имаше обаче някакъв трик, на който не обърнах внимание. Тази информация имам от доста възрастен човек с опит.

Така и така се включих. Мислех, че когато има захар, плодове (каквито и да е други съставки) к. мляко няма да се получи. Джемма, ако беше оставила млякото първият път щеше ли да се получи по- гъста консистенция? (т.нар. плодови млека)

Имах предвид, че такова мляко няма да става за закваска, защото може би няма д аима живи бактерии, а не че не става за консервиране.

Какво имаш предвид ако бях оставила млякото първия път? Ако си бях оставила от вече заквасеното ли?  Не исках, защото не ми хареса консистенцията,  а със всяко следващо заквасване нали се намалява качеството- така нареченото израждане. Сега ще оставя едно бурканче обаче.

# 23
  • Мнения: 2 381
Предпочитам по- гъстото мляко, затова попитах. Рядко ми се видя на снимката. Добро за пиене, доколкото разбирам. Мерси за споделеното Simple Smile

# 24
  • Балчик
  • Мнения: 9 213
Да, аз писах, че е рядко, но закваската беше абсолютно същата. Сега с Бор Чвор е по-добре. Сердика не става, отписвам я. Като си взема натурална закваска ще си правя самo с нея. Peace

# 25
  • DE
  • Мнения: 971
Аз имам ето такава малка за 1л. мляко !

 



Не варя предварително млякото, сипвам 1л. прясно мляко 3,5%, добавям 2 с.л кисело мляко 3,5%.
Включвам и след 9 часа машинката почва да ми пее една песничка и готово.
Млякото става гъсто !
Вадя пласмасовата купа и като истине съхранявам в хадилника.
След  на 4 часа е готово за таратор, трябва да се държи по дълго.
След няколко дни Ще пусна и снимка че по скоро не съм правила !

# 26
  • Мнения: 25 447
Джемма, не съм сигурна, че можеш да получиш това, което искаш по този начин. Защо не пробваш първо да подквасиш млякото, а след като е готово, да прибавиш другите неща? Иначе го разводняваш и не знам дали не прецакваш процеса.
Другото, което ми направи впечатление е, веднага след като го извадиш от машината ли го пробваш? Киселото мляко има нужда да престои 1 денонощие в хладилник, за да се стегне и сгъсти, а и да има време лактобацилите да се размножат. Чак след това е препоръчително да се консумира.

# 27
  • В градината...
  • Мнения: 15 928
То и аз като заквасвам, млякото е рядко, но като го сложа за няколко часа в хладилника, да спре процеса, и става супер гъсто, особено на другия ден.

# 28
  • Велико Търново
  • Мнения: 2 553
Момичета, някъде бях чела преди мнооооооого години, че за да стане гъсто кравето мляко трябва да се вари около час, а овчето около 30 мин.. Един път съм пробвала с краве мляко и наистина стана доста гъсто.

# 29
  • Балчик
  • Мнения: 9 213
matze, как не вариш млякото? Домашно ли ползваш или заводско. Заводското няма нужда от варене, но домашното...

Как` Сийка, така повече ми харесва като добавям предварително неща. Знам, че няма да стане супер гъсто, но и така ме устройва чудесно. Става като боза гъсто, идеално мляко за пиене. Малкия се кефи и го унищожава за отрицателно време. Квася по 2 литра, ама като гледам, то само за него са тия 2 литра.  Laughing Всъщност това с добавките искам да си е рядко, да става за пиене, а натуралното искам да е гъсто.
Пробвам го не веднага след квасене, а след престой 3-4 часа в хладилника. Но и днес си е такова, каквото и снощи. Важното е, че не е рядко, нормално гъст за пиене е това с добавките. Натуралното още не съм пробвала, сега ще си взема едно. Simple Smile

dannyny , това се дължи на по-малкото вода в млякото за това време тя се изпарява и затова става гъсто след това. Боагодаря за споделеното, това е добро особено за разредените с вода млека. Някои кравари го правят тоя номер. Peace
Най-вероятно ще го пробвам следващият път. ето вижте какво е рядко млякото:



Ето като го извадя от хоадилника, има суроватка в бурканчетата:



Иначе е гъсто млякото, бърканчето е ръбесто и си личи как се отделя млякото, заело формата на буркана, но след разбъркване със суроватката става рядко:



Е, ако и със  закваската на Елби не постигна желания резултат, ще си го яден и така. Не ми пречи, вкусно е и със сигурност по-добре от купешкото.

Последна редакция: пт, 30 юли 2010, 15:41 от Джемма

Общи условия

Активация на акаунт