Идея за РД?

  • 981
  • 11
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2 655
Съпругът ми има рожден ден Laughing на 2.11. Исками се да приготвя нещо по специално за 4 човека, разбира се първо, второ и трето.
Знам, че сте страхотни и имате какво да предложите.
А някой на скоро да е посрещал РД?
Какво приготвихте?

# 1
  • Мнения: 1 708
Ще ти предложа моите специалитети:
Пълнени яйца
Сваряваш яйца колкото искаш,режеш ги наполовина изваждаш жълтъците и прибавяш сол и запържен до златиста лук.Отгоре намазваш с майонеза и украсяваш по свое желание.Когато прибавяш лука ,изцеди го от мазнината и ако е необходимо добавяй малко докато стане на каша.
Салата
Нарязваш домати,краставици,лук,царевица и заливаш със сос от 1 пак майонеза.3-4 супени лъжици кисело мляко,чесън  и копър.
За да не се мъчиш можеш да направиш пържоли с гъби и топено сирене задушени за 40 минути в плик.Става мозък.
За десерт можеш да направиш тиквеник, ябълков щтрудел,торта.Незнам какво предпочиташ.Ако искаш рецепти за тях дай знак.Ако не ти харесва идеята с пържолите ще ти дам рецепта за пълнено пиле .

# 2
  • Балчик
  • Мнения: 9 213
Тиквеник или щтрудел не е ли твърде обикновено за рожден ден? ако не държиш да е торта, имам страхотна рецепта за ефектен  крем- снежни топки с ванилов сос, поляти с шоколад-ако ти трябва рецептата пиши.

Последна редакция: чт, 27 окт 2005, 18:37 от djemma

# 3
  • Мнения: 533
Djemma, защо не пуснеш рецептата за снежните топки, много добре звучи.

# 4
  • Мнения: 7 430
Djemma, защо не пуснеш рецептата за снежните топки, много добре звучи.

И аз имам желание да направя Wink и ще чакам рецептичката Mr. Green

# 5
  • Мнения: 5 500
Почвам отзад напред Mr. GreenКакво е Рожден ден без торта Flutterако ти се разхожда до Виница на центъра в сладкарница Анжелика правят най-невероятната, най-вкусната и най-дебелеещата шоколадова торта Луна. Това нещо е съвършенно на вкус!!!
За основно предлагам пържоли с картофи и гъби в гювеч или телешко със сметана в гювеч, не е изискано и красиво на вид, пече се около три-четири часа на по-ниска температура, в това е тайната му, но пък е лесно и невероятно вкусно! Много невероятности станаха Mr. GreenАко искаш кажи коя рецепта да напиша, че стана късно вече.
Салатата на Снежи ми се струва прекрасна идея!
Успех в готвенето, Пела Laughing

# 6
  • Балчик
  • Мнения: 9 213
Ето рецептата :
 Шоколадови снежни топки
3 яйца, 750 мл пр.мляко,2 к.ч. пудра захар, 2 ванилии, 1 с.л.нишесте,50 гр. шоколад,2 с.л.олио,25 гр масло.
Белтъците се разбиват на сняг с 1/2 к.ч пудра захар. Прясното мляко се сварява, ароматизира се с  1 ванилия и се подслажда с останалата захар.С голяма лъжица се пускат топки от белтъчната смес във врящото мляко и след 2-3 сек се обръщат. След още 2-3 сек се вадят с решетъчна лъжица.и се поставят в красиви купички или чаши.Нишестето се размива с малко студена вода и се разбива с трите жълтъка.Млякото, в което са варени снежните топки, се прецежда и в него се сварява нишестето, слага се и другата ванилия. Така полученият ванилов сос се налива около топките.Разтопява се шоколадът с олиото и маслото и се полива десерта. Слага се да се охлади. Ефектно и вкусно !

Последна редакция: чт, 27 окт 2005, 18:41 от djemma

# 7
  • Мнения: 1 708
Сетих се за един страхотен десерт Ванилова изненада:Вземаш кори за баница.Разтилаш 2-3 листа мажеш със мед и режеш на равни квадрати.Печеш ги в силна фурна 5-6 минути. Оставяш ги да изтинат.Правиш домашен ванилов крем-1л.мляко,1 ч.чаша захар и повече ако харесвате по сладко.3-4 жълтъка,7-8 супени лъж.брашно и 3-4 ванилии.Нареждаш един квадрат и заливаш с крем така че да не се разтича(крема трябва да е по гъст)и така колкото ти прецениш етажа правиш.Най-отгоре слагаш настърган шоколод и ако имаш захаросани плодове.

# 8
  • out of space
  • Мнения: 8 569
Днес ще празнуваме РД на Юли и споделям какви салати ще правя:

1. Зелена салата+краставица+зелен лук+сурови тиквени семки

2. Снежанка с готово цедено кисело мляко

3. Топло пушена риба+лук+магданоз+лимон+майонеза

4. Шопска салата

5. Царевица+ролца от раци+кисели краставички+варени картофи+майонеза

# 9
  • Мнения: 3 927
Аз също ще посрещам РД на втори, но ще ходя на един курс и май няма да празнувам официално Sad, а и ще изчакам родителите ми да дойдат на гости след 7.ноември.....

Иначе менюто ми за моя ден е:
Салати:
1. сварени яйца на дребно + речешки ролца + майонеза, чер пипер, лимонов сок, много копър. Като опция може малко кус-кус за придаване на повечко обем на салатата Wink
2. Шопска или салата от нарязани на кубчета и сварени червено цвекло, картофки, морковки, с кисели краставички, пресен лук и магданоз, олио, оцет, сол.

Основно
Пиле по хавайски с гарнитура варени картофи.

С тортата всеки път е различно. Сега смятам да изпробвам тортите на Дилайт. Може да направя набързо и една бкалава с локум, че много ми допадна.

От няколко години имам един принцип при приготвяне на ястия за гости: всичко да се сервира в големи съдове/купи, така че всеки да се самообслужва. Това сервиране в чиниите вече го недолюбвам.

# 10
  • София
  • Мнения: 2 019
Мойто предложение за салатка е: смесват се извара, майонеза, смлени орехи и чесън.
За основно праввя пилешки ролца, като нарязвам малки пържолки от гърдите и хубаво ги начуквам. Върху всяко парче поставям тънка филийка бекон и навивам на ролце. Взимам иената и я намазвам обилно с масло. Подреждам в нея ролцата като ги панирам в брашно, яйце, галета и пак яйце. В средата на чинията слагам една чашка ризото, като внимавам при изсипването да не си развали формата, а от двете страни слагам по едно ролце. Доукрасявам с марулка, чушка, кисела краставичка. Става много красиво и вкусно.
А любимият ми десерт са профетеролите. Правя обикновени кръгли еклери, пълня с крем от смесени сметана и ванилов крем на д-р Йоткер, а отгоре ги заливам с шоколадов мус. Колеги и приятели са леди по тях.

# 11
  • В центъра на моретата
  • Мнения: 1 575
Наскоро и аз имах рожден ден. Менюто ми беше следното:

САЛАТИ:

- салата от зеле, моркови и целина;
- салата тип "Руска":  царевица, грах, кис. краставички, ябълка, пушен кренвирш, майонеза, кис. мляко;
- салата с царевица и ролца от раци + майонеза, горчица, кис. мляко;
- кьопоолу;
- извара с маслинова паста  и ситно нарязан лук - това изненада гостите ми, тъй като не бяха консумирали да сега такава салата. Правих я по следния начин: 0,500 кг. извара, 0,250 кг маслинова паста, 1 не голяма глава лук се настъргва или нарязва на много ситно; малко кисело мляко - 1/2 кофичка и 2-3 с.л. майонеза, сол на вкус (маслиновата паста е солена)

ОСНОВНО:
Пилешки пържолки от бутчета  на канапе от бекон:
Начукани предварително и държани 1 денонощие в марината, опекох пържолките на грил-тигана (може и на скара или в йенска тенджера), след което сложих парчета бекон нарязан на филийки на тигана само за 1 минута, колкото да си пусне аромата. Намазах бекона с топено сирене и отгоре сложих пържолките. Така ги наредих в йенска тенджерка и около 10-15 мин. ги сложих да клокнат непосредствено преди да ги сервирам. Може и предварително да се направи и да се държат в топла фурна след това.
Добре би било  да се направи и гъбен сос от крем супа от гъби  или сос със топено сирене и да се залеят. Аз лично направих гъбен сос и го сложих в сосиера - не всеки обича да "мокри"пържолките.
Като гарнитура - сварени къртофи с масло или пържени картофи с чесън и подправки (аз направих второто: след като нарежа картофите, овалвам ги в подправки и лючив червен пипер, пържа ги във фритюрник и веднага, след като ги извадя ги наръсвам със счукан чесън и сол, и ги затварям да се задушат в йенска тенджера).

Става бързо и лесно, а е доста вкусно.

Мезета: филета и ядки

Десерт: торта - "Гараш". От Варна съм и намерих едно ново място, където ми харесаха страшно много "Гараш" тортите

Общи условия

Активация на акаунт