ALMOIXÀVENA (MOIXÀVENA) - Алмойшавена

  • 14 976
  • 42
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
          ALMOIXÀVENA (MOIXÀVENA) - Алмойшавена



Представям ви тази сладка закуска,с трудно за произнасяне име,която от известно време е хит по испанските кулинарни форуми - бърза,лесна,много вкусна и засищаща.
Продуктите са дадени в грамове,даже и течностите,но аз не се задълбочавах толкова и ми се получи чудесно - мерих течностите в мл.

200гр.вода
100гр.олио
130гр.брашно
4 яйца
свинска мас(може и без нея)
захар и канела за посипване
щипка сол

  Приготвя се парено тесто като за еклери - кипват се водата,солта и олиото,дръпва се от огъня,сипва се наведнъж брашното и се бърка докато започне да се отделя от стените на съда.Охлажда се леко и едно по едно се добавят яйцата,като се разбърква добре след всяко яйце.Получава се еластично,гладко тесто.



  Застила се голяма тава с хартия за печене,като се намаслява леко,изсипва се тестото и се разстила с помощта на шпатула или широк нож на много тънък слой,затова използвайте най-голямата си тава или разделете тестото в две тави.Отделно се смесват захарта и канелата и се посипва обилно.Най-отгоре се слага свинската мас на много малки парченца,ако нямате или не я харесвате може да я пропуснете.



  Запича се в загрята фурна - 180С,за 35-40 мин.Много интересно се надига на вълни и заема причудливи форми.Пече се докато покафенее и подсъхне коричката.


 
  Чудесна закуска с чаша мляко или чай.

  Източник

# 1
  • София
  • Мнения: 15 474
   Сега го пека, но не знам меко ли трябва да бъде, или цялото хрупкаво?

# 2
  • Мнения: 1 425
Хммм много интересно предложение....нещо като празен еклер се получава вероятно Thinking.....Ще се пробва обезателно,благодаря за рецептата.... Peace Hug

# 3
  • София
  • Мнения: 15 474
  Ето какво стана! За съжаление, внука реши да му снимам и количката Joy ! Хареса се, нежно, въздушно и леко.

http://media.snimka.bg/6519/019293524.jpg

# 4
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
lina kaz, ще се получи ли с масло вместо мас?


Тайна , много хубавко ти е станало Hug.Ти ползва ли мас? У дома не е на почит, дано може да се замени с масло newsm78.

# 5
  • София
  • Мнения: 15 474
lina kaz, ще се получи ли с масло вместо мас?


Тайна , много хубавко ти е станало Hug.Ти ползва ли мас? У дома не е на почит, дано може да се замени с масло newsm78.
Нито мас, нито масло. Само олиото,което е в тестото!

# 6
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
 Ето какво стана! За съжаление, внука реши да му снимам и количката Joy ! Хареса се, нежно, въздушно и леко.

http://media.snimka.bg/6519/019293524.jpg

  Радвам се,че ви е харесало! Hug
 
lina kaz, ще се получи ли с масло вместо мас?


Тайна , много хубавко ти е станало Hug.Ти ползва ли мас? У дома не е на почит, дано може да се замени с масло newsm78.

  Да,имаше коментари,че са пробвали с масло,също се получава,но и нищо да не сложиш пак става,както Тайна.
  Чара му е в хрупкавата захарна коричка,с аромат на канела.

# 7
  • Мнения: 176
Рецептата изглежда страхотна, благодаря, за което! Задължително ще се опита тези дни.

# 8
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
Тайна ,lina kaz - благодаря ви.Непременно ще го  опитам ,много харесвам захар и канела Flutter.

# 9
  • Мнения: 503
Интересна рецепта!Ще стане ли ако се изпекат две платки и помежду им се сложи млечен крем ?А отгоре да се залее с разтопени бонбони Лакта.

# 10
  • София
  • Мнения: 2 658
обичам такива лесни рецепти за закуска  Simple Smile Ние вкъщи обаче не обичаме канела и ще я заменя с ванилия.

# 11
  • Мнения: 782
Ива, браво че вдигна темата отново  Grinning не знам как съм я пропуснала  Rolling Eyes

lina kaz, много благодаря   bouquet Днес я направих за сл.закуска в къщи, омете се за нула време....май ще трябва двойна доза да правя  Wink

# 12
  • Sofia
  • Мнения: 926
Звучи много вкусно Simple Smile
Сега се пече, но ме притеснява че не ми стана като тесто, поскоро като гъста смес за кекс Rolling Eyes

Стана супер  bouquet

Последна редакция: ср, 04 авг 2010, 19:42 от Nassy Z

# 13
  • Мнения: 20
Опекох го.Стана много вкусен и въпреки,че не обичам канела,го хапнах с удоволствие!
Благодаря за лесната и вкусна рецепта!

Последна редакция: чт, 05 авг 2010, 20:41 от Ния*

# 14
  • София
  • Мнения: 2 658
ето я и нашата закуска:





Определено смятам да я редувам с американските палачинки. Wink Но няма да сложа пак масло отгоре, много тежко става. С ванилия чудесно се комбинира.  Peace

# 15
  • София
  • Мнения: 816
  bouquetОтивам да бъркам.Благодаря.

# 16
  • Мнения: 456
Утре сутринта ще пробвам рецептата и аз  chef  Дали ще се получи обаче без хартия за печене, само в намаслена тавичка?
petia_tag, мерси за линка към тази рецепта Hug

# 17
  • София
  • Мнения: 2 658
Утре сутринта ще пробвам рецептата и аз  chef  Дали ще се получи обаче без хартия за печене, само в намаслена тавичка?
petia_tag, мерси за линка към тази рецепта Hug
няма защо! Според мен ще залепне само с масло. Може би е добре да поръсиш с грис отгоре, за да го извадиш после лесно от тавата.

# 18
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
Утре сутринта ще пробвам рецептата и аз  chef  Дали ще се получи обаче без хартия за печене, само в намаслена тавичка?
  Намасляваш,поръсваш с брашно или грис и след като извадиш тавичката от фурната,я сложи върху мокра,изцедена кърпа да постои малко,би трябвало да се отлепи по-лесно от дъното. Peace

# 19
  • Мнения: 594
Поздравления и от мен за чудесната рецепта!
Тази сутрин я направих и сега чакам домочадието да се събуди и да я оцени подобаващо  Grinning

# 20
  • Мнения: 456
Петя, lina kaz, благодаря за отговорите!
Аз все пак направих половин доза в една йенска намаслена тавичка и не залепна Party Макар че малкия не беше очарован, ние с татко му много я харесахме. Съсем скоро пак ще направя  chef

# 21
  • софия
  • Мнения: 100
Изглежда чудесно и утре на закуска ще се пробва  bouquet

# 22
  • варна
  • Мнения: 74
Рецептата звучи чудесно, но може ли да ми помогнете с грамажите, че нямам везна - колко е долу горе количеството брашно в чаена чаша например

# 23
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
Една чаена чаша.

# 24
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
Вчера не успях да покажа снимка, ето я :



 lina kaz , благодаря за рецептата   bouquet.

# 25
  • София
  • Мнения: 816
Моята въобще не се,,надигна,, стана като чипс.Къде бъркам newsm78

# 26
  • Мнения: 134
Тази сутрин я направих. Благодаря за рецептата  bouquet Лесно, вкусно и бързо.  Grinning

# 27
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
  Много се радвам,че рецептата се хареса! Heart Eyes Grinning

Моята въобще не се,,надигна,, стана като чипс.Къде бъркам newsm78

   Ако е правена точно рецептата,не би трябвало да има провали  newsm78,пареното тесто е леко за работа.Може би си го сложила в недостатъчно нагрята фурна?

# 28
  • София
  • Мнения: 816
Ми не,тя моята фурна задължително се подгрява,че е с български реотан LaughingПравила съм еклери ,станаха.Но не съм се отказала NaughtyЩе я преборя

# 29
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
Ми не,тя моята фурна задължително се подгрява,че е с български реотан LaughingПравила съм еклери ,станаха.Но не съм се отказала NaughtyЩе я преборя

   И моята фурна така  Joy Twisted Evil,включвам преди да съм почнала каквото и да е  Laughing

   Щом са ти се получавали еклери и алмойшавената ще стане. Peace

# 30
  • малкия йеросалим
  • Мнения: 849
Направих го в събота и стана страхотно.Ометох го за нула време.
Сега обаче имам питанка-ако направя тестото вечерта и го оставя в хладилника дали ще му стане нещо?
Искам  сутринта само да го пека,че сутрините с двете деца ми е като лудница и страдам от липса на време,а много ми се иска пак да си хапна от  Алмойшавена.

# 31
  • Мнения: 24
Чудесна е рецептата, ЕТО го и моя  Grinning
Присъединявам се към въпроса на mama moni  Peace

# 32
  • Мнения: 0
 newsm50  Жени без работа  Grinning

# 33
  • Мнения: 503
Днес за следобедна закуска спретнах това чудо ,но...фатална хрешка Naughty ,забравих да застела тавичката с хартия и тестото залепна.Това не попречи да излапам почти половината тава. Laughing

# 34
  • Мнения: 2
Днес направих алмойшавена и стана страхотна. Благодаря за рецептата  Peace

# 35
  • Мнения: 64
А ок ли е в тефлонова тавичка вместо върху хартия?

# 36
  • Мнения: 14
А ок ли е в тефлонова тавичка вместо върху хартия?
Става и така - днес го направих в тефлонова тавичка - леко намаслена и стана идеално. Благодаря а вкусната рецепта!  bouquet

# 37
  • Мнения: 48
Днес, най-после отделих време и направих Алмойшавена. Изненадах се, че стана много бързо и лесно. Веднага се изяде, че и рецепта раздавах. За мен най-трудното е да се разстели в тавата. С нож и бъркалка ми беше трудно, накрая си намокрих ръката и така го разстелех.
Мас не използвах, но по-късно си купих от Лидъл, и следващия път ще добавя. Обичам да спазвам рецептите.
Благодаря за рецептата, става любима в семейството. Hug Hug Hug

# 38
  • Варна
  • Мнения: 355
Звучи супер! Също се присъединявам към питането дали може да се забърка предната вечер и да се опече сутринта, че моята ламя още със ставането крещи ам-ам и няма време за много приготовления.

# 39
  • Мнения: 503
https://www.youtube.com/watch?v=wgjh949iLGk
Един друг вариант на сладкиша.

# 40
  • Щастлива мама на 3 слънца
  • Мнения: 2 169
яко на какво има вкус

# 41
  • София
  • Мнения: 15 474
Вкуса е като на еклер!

# 42
  • Щастлива мама на 3 слънца
  • Мнения: 2 169
а коя е оргиналната рецепта, че в нета има и др. и гарнира ли се с нещо

Общи условия

Активация на акаунт