"Системата минус 60"- рецепти

  • 261 377
  • 146
  •   1
Отговори
# 120
  • ул. "Мечтание"
  • Мнения: 6 147
Доматена яхния с печен пипер

1 буркан печен пипер
1 буркан доматено пюре
2 средноголеми глави лук
1/2 л. вода
1/2 глава чесън

Лука и пипера нарязвам на дребно и слагам да се посварят в подсолена вода. Когато лука е готов слагам доматеното пюре. Варя докато се сгъсти. Накълцвам чесъна на дребно и го добавям почти накрая за да си запази вкуса и аромата.

# 121
  • ул. "Мечтание"
  • Мнения: 6 147
Свинско с кафяв ориз

1/2 кг свинско (предпочитам плешката)
1 стрък праз (може и с лук, ако предпочитате)
1 ч.ч. кафяв ориз
5 ч.ч. вода
1 с.л. мазнина
сол
подправки по желание (аз не добавям нищо)

Нарязвам свинското на малки парченца и го осолявам предварително с морска сол. Оставям го около час да поеме солта. След това го запечатвам на сух тиган.
Измивам и накълцвам на дребно праза. В една тенджера слагам една супена лъжица мазнина (каквато предпочитате, аз готвя с косово масло или олио от гроздови семки) и задушавам праза за не повече от 2-3 минути. Добавям ориза, който също е измит предварително, месото и водата. Варя до почти пълното извиране на водата и свалям от котлона. Прибавят се подправките.

Забележка: Когато готвя месо посолявам предварително месото и след това не добавям никаква сол в яденето.

Последна редакция: пт, 25 мар 2011, 12:41 от Нощни очи

# 122
  • Мнения: 825
Лимонов басмати ориз Simple Smile

Подходящ за вечеря
/може да се гарнира със сладки плодове или зеленчуци в зависимост от избрания вариант/

1 с.л. синапено семе
1 ч.л. куркума
3 зрънца кардамон (задължително се махат след като се свари ориза)
1/2 ч.л. кимион
1 ч.л. канела (и/или пръчка канела, която се маха преди лимона)
1/2 ч.л. сол
2, 3 стръка (прясна) мащерка

1 ч.ч. ориз басмати

1 лимон


Запичам в тенджерката синапените семена, когато почна да усещам аромата им добавям куркумата и малко след това изсипвам ориза, който преди това съм измила и накиснала за 10-15 минути. Наливам вряла водата поне на 2 етапа (това го правя за всеки вид ориз особено ако не съм имала време да го кисна преди това, трябва да ожаднее и чак тогава да получи водата си Wink ) в крайно съотношение 1:2 (аз го обичам така, но може и с повече вода понася до към 1:3,5 - в крайна сметка, винаги преди да загори  Mr. Green може да се направи корекция). Заено с първата доза вода прибавям всички останали подправки включително и солта (ако не ви допадат - пропуснете ги или сложете копър/магданоз и пак ще стане великолепен ориз).

Вари се 15-18 минути на бавен огън с похлупак.

Вадят се пръчката канела и 3-те зрънца кардамон (да не се забравят)!

Изцежда се лимона и се полива равномерно ориза.
Оставя се да поеме за няколко минути.

В чинията нареждам плодовете или зеленчуците (някои от тях могат да се добавят при варенето на ориза, например зелена ябълка или зелена чушка  зависи от варианта) и за всеки случай още лимон  Crazy

Подходящ за обяд
При запичането на семената се добавя малко масло и накрая след поливането с лимон се поставят няколко тънки филийки масло върху ориза.

Добър апетит  Sunglasses

# 123
  • Мнения: 825
Елда

1 - измивам добре
2 - изчаквам да изсъхне
3 - запичам до червено (в тефлонов тиган без мазнина)
4 - заливам с вряла вода и оставям на тих огън (около 10 минути)
5 - махам от котлона и за още 10-15 минути оставям да си "почине" (със затворен капак)

После вече е въпрос на вкус - с масло, със зехтин, с индийски подправки, с пресни зеленчуци, в яхния, с мед и ядки, с различни сосове, само със сирене... или с всичко, което ви хрумне.

Например:

Подходящо за закуска
Елда с ябълка, лъжица мед, канела и шепа сурови ядки

Подходящо за обяд
Елда с нарязани на кубчета домати с много магданоз, див лук, коркума, копър и сирене, малко зехтин и оцет

Подходящо за вечеря
Елда с котидж и няколко лъжици кисело мляко, чесън и копър

Добър апетит!

Последна редакция: вт, 12 юли 2011, 20:47 от Лебед

# 124
  • Мнения: 9
    Кюфтета от ЕЛДА

 Елдата се сварява( около 300 гр.), хубаво се отцежда след което се смила. Към нея се добавят:
- 1- 2 яйца
- 100 гр. настърган кашкавал
- настърган лук
- сол, черен и червен пипер
- магданоз
 Смесват се продуктите, оформят се кюфтенца и се печат в/у хартия за 10- 15 мин.
 Сервират се поляти със сос от системна майонеза.

    Плодова каша с ЕЛДА

 Елдата се сварява( около 150 гр.), хубаво се отцежда след което се смила. Към нея се добавят:
- настъргана ябълка
- сока от един портокал
- 1 киви, нарязано на ситно
Смесват се продуктите, по желание се поръсва с канела.
Това ястие е много приятно особено когато престой 2- 3 часа и се желира.



Последна редакция: ср, 09 ное 2011, 12:30 от ogledalo

# 125
  • Мнения: 9
   РЪЖЕН ХЛЯБ - за домашна хлебопекарна
 Рецептата е за машина "Moulineh-OW 1101.31", но става за всякаква, достатъчно е да се съобрази грамажа.Необходима е дълга програма, за да се омеси добре, в случая -3 часа на средно изпичане. Мерките са от приложените към фурната аксесоари!
 Продукти:
500 гр. ръжено брашно "ТЕХРА"
2 ч. л суха мая "saf-instant"
2 ч. л. сол
3 с. л. кафява захар
330 мл. топла вода
3 с. л. олио
 В казанчето на фурната се слагат течните съставки, върху тях се изсипват предварително смесените сухи, 2-3 мин. след като стартира програмата с дървена лъжица е нужна малко помощ на фурната, обират се стените тъй като тестото е лепкаво. След изпичането се изважда веднага и изтива върху решетка!
 Готовият хляб е на половина по-малко бухнал, защото в ръженото брашно няма глутен!


РЪЖЕН ХЛЯБ с овесени трици - за домашна хлебопекарна
 Рецептата е за машина "Moulineh-OW 1101.31", но става за всякаква, достатъчно е да се съобрази грамажа.Необходима е дълга програма, за да се омеси добре, в случая -3 часа на средно изпичане. Мерките са от приложените към фурната аксесоари!
 Продукти:
400 гр. ръжено брашно "ТЕХРА"
100 гр. овесени трици
2 ч. л суха мая "saf-instant"
2 ч. л. сол
3 с. л. кафява захар
330 мл. топла вода
3 с. л. олио
 В казанчето на фурната се слагат течните съставки, върху тях се изсипват предварително смесените сухи, 2-3 мин., след като стартира програмата с дървена лъжица е нужна малко помощ на фурната, обират се стените тъй като тестото е лепкаво. След изпичането се изважда веднага и изтива върху решетка!
 Хляба е много вкусен, особено след ден! 
 

Последна редакция: нд, 13 ное 2011, 11:58 от ogledalo

# 126
  • Мнения: 9
Подходящи за закуска!

Овесени блокчета (около 9-10)
50 гр финни овесени ядки
50 гр масло
1 голяма ябълка
1 с.л. пшеничен грис
Приготовление:
Ябълката се обелва, почиства от семките и се настъргва на едро. Разбърква се добре с овесените ядки и гриса.
Маслото се разтопява на котлона или в микровълновата и се излива върху останалата смес.
В малка тавичка ( форма за кекс с размер 8 на 28 см) се постила  хартия за печене и сместта се разстила на дъното.
Пече се около 40 минути на 170 градуса или до готовност, зависи от фурната.
Оставя се да се охлади напълно, преди да се нареже.

# 127
  • Мнения: 0
Продукти за Кекс с моркови
яйца - 4 броя
масло - 1 ч.ч. разтопено краве
захар - 2 и 1/2 ч.ч.
брашно - 3 ч.ч.
моркови - 3 ч.ч. ситно настъргани
орехи - 1 ч.ч. смлени
лимони - 1 ч.л. настъргана кора от лимон
ванилия - 1 пакетче
канела - 2 ч.л.
карамфил - 3 розички счукан
бакпулвер - 2 ч.л.
сол - 1 и 1/2 ч.л.

# 128
  • Мнения: 0
Рецепта за люто-кисела супа

Продукти за 4 порции:
100гр. свинско месо
100гр. сурови скариди
3-4 изсушени китайски гъби
30гр. връхчета от бамбук
1,5 л. пилешки бульон
1 яйце
3-4 стръка лук
2 ч.л. соев сос
1 с.л. чили сос
1,5 с.л. оцет
1 с.л сусамово олио
1 с.л. нишесте
2 с.л. шери
1 с.л. захар
черен пипер и сол на вкус

-Приготвяне на китайска люто-кисела супа:

Първо трябва да нарежем свинското месо на ивици, чиято дължина да е около 5 см. Поставяме ги в дълбока тенджера заедно със скаридите и пилешкия бульон. След като бульона заври се оставя за около 5 минути на слаб огън.
През това време трябва да оставим гъбите да се накиснат във вряла вода, за да омекнат. За целта са необходими 5 минути. Нарязваме ги на ситно и ги прибавяме към врящия бульон. Когато всичко отново заври го оставяме за още 2 минути на котлона.
Сваляме от огъня и добавяме разбитото яйце. Бъркаме докато не се получат бели конци. Една лъжица от сместа се прибавя към нишестето и 2 с.л. студена вода. След това ги връщаме при супата докато бъркаме и я оставяме отново да заври. Сваляме от котлона и прибавяме останалите подправки. Всеки може да направи супата по-люта или по-кисела в зависимост от личния си вкус.  Добър апетит!

# 129
  • Мнения: 2 294
Свежа зимна салата
Продукти за 1 порция
5-6 листа китайско зеле
1 морков
1 малка глава цвекло
Китайското зеле се нарязва на ситно, моркова и цвеклото се настъргват на едро ренде. Всичко се смесва в купа(за предпочитане стъклена) и се овкусява със сол и малко оцет.
Може да се направи дресинт от извара и кисело мляко или да се консумира с плодове или с ориз/елда

# 130
  • Мнения: 2 208
Царевичен кекс подходящ за обяд, то си е качамак ама печен продукти:

3 яйца
1 ч.ч. кисело мляко с една ч. л. сода изгасена в нея
3 ч.ч. царевично брашно
1ч.ч.сирене или кашкавал или и двете
8 с.л. олио, може и по-малко

Разбива се в този ред, поставя се в намаслена тавичка и се пече в загрята фурна на 200 градуса, по желание може накрая да се поръси с настърган кашкавал и да се запече до порозовяване.

# 131
  • Мнения: 890
Салата  "Табуле"

Продукти:
1ч.ч сварена киноа;
2 връзки магданоз;
2 домата;
1 глава  или 2 стръка пресен лук;
1 лимон(сока);
зехтин и сол на вкус;                                           

Начин на приготвяне:
Сварете киноата във вода в съотношение 1:1 и я оставете да изстине. Нарежете на дребно магданоза, доматите и лука. Сложете всичко в голяма купа, добавете лимоновия сок, зехтина, солта и разбъркайте добре.                                           


# 132
  • Варна
  • Мнения: 1 885
Кюфтета на фурна
Подходяща е за обяд. За вечеря също, но без галета!

Необходими продукти:
1 кг кайма
1 глава стар лук
1 стрък зелен лук
1 стрък пресен чесън
магданоз
сол
черен пипер
чубрица
кимион
галета за овалване

Начин на приготвяне:Нарязваме зеленчуците на ситно, прибавяме ги към каймата, добавяме подправките и объркваме сместа. Покриваме я с фолио за свежо съхранение и я оставяме в хладилника за около 3-4 часа, може и повече, за да поеме добре ароматите. Застиламе тава с хартия за печене (за да ни е по-лесно измиването на тавата). Оформяме кюфтета с желаната големина, овалваме ги в галета и ги подреждаме в тавата.Печем ги в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 минути. Все пак по някое време е добре да проверим дали са готови, тъй като по-малките се изпичат и по-бързо.

# 133
  • Варна
  • Мнения: 1 885
Пастети за закуска
предоставени от ГРИП


1.Пастет с авокадо: Едно авокадо, копър, чесън, някакви ядки,сок от половин лимон и малко зехтин ги смилам в блендера.
2.Пастет с дробчета: Сварявам дробчетата и ги пасирам с малко зехтин, лъжица- две / коняк /, индийско орхче, щипка черен пипер и половин глава задушен кромид лук.
3. Пастет с извара: Купичка извара, няколко червени печени и обелени чушки,скилидка чесън ги пасирам със зехтин, прибавям и счукани орехи.
4. Пастет със сьомга: Пушена сьомга или друга риба, сок от лимон и лъжица майонеза ги пасирам.
5. Пастет с маслини: Маслини и лук ги пасирам с малко зехтин и лимон.
6.Пастет с тиквички: Изцедено мляко, настъргани и сварени тиквички, сол, зехтин, копър и чесън.
7. Пастет с извара: Извара, лъжица майонеза, сварено яйце, лимон, зехтин и черен пипер.
8. Пастет с лютеница: Лютеница, натрошено сирене, скилидка чесън и смлян кимьон.
9. Пастет с патлаждан: Кьополу от син домат, чушка зелена, сол, чесън, зехтин и лимон.
 

# 134
  • Варна
  • Мнения: 1 885
ВАРЕН ОРИЗ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ

Необходими продукти
•   ориз - 400 - 500 г
•   лук - 1 голяма глава
•   чесън - 3 скилидки
•   моркови - 1 брой голям
•   чушки - 1 брой
•   тиквичка - 1 малка
•   сол
•   черен пипер
•   бульон - зеленчуков
•   олио - за запържване
Измийте ориза и загрейте около 100 мл олио в голяма тенджера. Задушете накълцания лук, а след малко добавете и ситно нарязания чесън, морковите. След няколко минути добавете нарязаната чушка и тиквички, разбъркайте и изчакайте и те да се задушат. След това сипете ориза, разбъркайте за 1 минута и долейте 1 л горещ зеленчуков бульон (може и вода). Оставете да се задушава, като редовно разбърквате. Доливайте горещ бульон или вода периодично, като общото количество на течността е около 2 л. Накрая овкусете със сол, черен пипер и по желание малко къри или куркума. Похлупете и оставете да се задушава 20-30 минути преди да поднесете.

Последна редакция: сб, 13 окт 2012, 21:37 от gpym4e

Общи условия

Активация на акаунт