"Системата минус 60"- рецепти

  • 261 382
  • 146
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 35
Кюфтенца от елда

Необходими продукти:
1 ч. ч. елда
2 ч. ч. вода
80 г сушени домати
20мл зехтин
1 малка глава лук
черен пипер, сол (може да се добавят и др. подправки на вкус)

Приготвяне:
Елдата се вари във вода, докато набъбне и зърната се разпукнат. След което се измива хубаво и пасира до получаването на хомогенна смес. Сушените домати се поставят в топла вода. Прибавят се към пасираната елда заедно с нарязания лук, зехтина и подправките. Оформят се малки кюфтенца, които се нареждат в застлана с хартия за печене тава, пекат се в умерена фурна за 20-25 минути, при поднасяне се гарнират с млечно-чеснов сос.

Забележка: Рецептата е от нета, но променена по мой вкус и съобразена с правилата на Режима.

# 106
  • Мнения: 35
Салам от елда и картофи

Продукти:
1 ч.ч.елда
1 ч.ч. прясно мляко
500гр. сварени картофи
250 гр. извара
1 с.л. масло
1 яйце
сол, пипер

Приготвяне:
Сваряваме млякото и с горещото мляко заливаме елдата. Картофите намачкваме на пюре, добавяме елдата и изварата и хубаво разбъркваме. Добавяме разтопеното масло, яйцето, сол, пипер. Разбъркваме, правим "салам" и го завиваме в намаслено с малко зехтин фолио. Печем в предварително загрята фурна около 30 мин. Като го извадим махаме фолиото и го режем на филии, които поднасяме с кис.мляко (може да и с чеснов сос - кисело мляко, копър, чесън на прах). Консумира се както топъл, така и студен.



Забележка: Рецептата е от нета, но променена по мой вкус и съобразена с правилата на Режима.

# 107
  • Мнения: 35
Тиквени лодки с Котидж кийз

Продукти:
няколко неголеми тиквички (бр. е по желание)
1 кофичка Котидж чийз (може да се замени с извара)
½ яйце (може и без него)
пресен копър, сол, черен пипер

Приготвяне:
Тиквичките се разрязват на половина по дължината и с лъжичка се издълбава част от вътрешността. В купа се смесват изварата, яйцето, издълбаната вътрешност (накълцана или настъргана ренде) и подправките. Пълнят се половинките и се нареждат в застлана с хартия за печене тава. Може да се поръсят с няколко капки зехтин (но не е задължително).  Пекат се в умерена фурна, на вентилатор (това е на вкус – може по-препечени или по-хрупкави). Готовите лодки се сервират топли или студени, с млечно- чеснов сос (кисело мляко, копър, сол и чесън на прах)


Забележка: Това е моя измишльотина, която е много подходяща за горещите летни вечери - леко, вкусно и много бързо ядене. Wink Мисля, че няма дадена подобна рецепта.

# 108
  • Мнения: 35
Пълнени домати с извара и сирене

Продукти:
3 големи домата (по около 150 гр. единия)
150 гр. обезмаслена извара (Котидж чийз)
50 гр. краве сирене (нискомаслено)
20 гр топено или синьо сирене
сол, черен пипер на вкус
(ако се приготвя за обед - в плънката може да се сложат няколко нарязани на ситно обезкостени маслини)

Приготвяне:
Изрязват се капачета на доматите и с лъжичка се изгребва сърцевината.  1/3 от нея се смесва със сиренето (предварително настъргано),   изварата и подправките. Доматите се намазват отгоре с леко затопленото топено или синьо сирене (трябва да е меко) и се „залепя”  капачето.  Доматите се подреждат върху застлана с хартия за печене тава и се пекат в предварително загрята фурна, на вентилатор. Може да се поръсят с пресен магданоз преди сервиране.

Забележка: Идеята е от рецепта от нета, но продуктите и приготвянето са променени по мой вкус.

# 109
  • Мнения: 35
Видях, че Жанета е дала две страхотни рецепти със скариди и оризови спагети. Ще ви предложа и моя вариант - много лек и вкусен вариант за обяд (а ако се направят само скаридите, без оризовите спагети и царевицата - може да се използва и за вечеря Wink)

Оризови спагети със скариди

Продукти:
оризови спагети 1/2 пакет
скариди 0.5 кг
1-2 с.л. зехтин
2-3 с.л. замразена царевица (това е по желание)
чесън на прах (може и пресен, според вкуса)
мъъъничко нарязана на ситно червена люта чушка (чили)
копър на вкус
малко сол и черен пипер

Приготвяне:
Оризовите спагети се приготвят според упътването, отцеждат се и се оставят настрани.
Отделно се слагат скаридите на сух тиган, да изври водата, добавя се зехтина и леко се запържват до лека коричка, през това време се добавя чесъна, чилито, подправките и царевицата. Когато се запържат, се слага копър и се добавят готовите оризови спагети. Всичко се обърква добре и ястието е готово!
(Приготвянето отнема много малко време и не изисква сериозни кулинарни умения, а резултата е повече от добър  Wink)

# 110
  • Мнения: 35
Това е една от моите рецепти за домашен хляб. Често правя на моите момчета и гарантирам, че е много лесна, а за вкуса и аромата - ще се убедите сами, ако решите да пробвате. Peace
Държа да подчертая този хляб е подходящ само за ЗАКУСКА!

Хляб без месене


Продукти:
3 ч.ч. брашно (около 2 1/2 за замесването, осналото - за поръсване и оформяне на хляба)
1 ч.л. суха мая (или 1/2 кубче прясна)
1ч.л. захар
1 ½ ч.л. сол
около 1 1/4 ч.ч. гореща вода (не се притеснявайте, сухата мая издържа до 42’)

Приготвяне:
В голяма купа се смесват водата, маята, захарта и солта.
Добавя се брашното по малко и се разбърква с дървена лъжица(тестото трябва да е толкова гъсто, че да се бърка трудно с лъжицата, но все пак да не е съвсем като за месене).  
Тестото се оставя покрито с найлоново фолио или чиста кърпа във включена на 30-40’ фурна, за да втаса (трябва да удвои обема си).
Фурната се включва на мах (при мен на 300’) и се загрява глинен, железен, чугунен или йенаглас съд с капак, в който ще печем хляба. Тестото се изсипва върху обилно набрашнена повърхност, поръсва се отгоре пак обилно с брашно и без да се меси, леко се загъва като плик, колкото да се събере тестото, поставя се със сгънатата част надолу върху добре набрашнен плот.  
Покрива се с чиста кърпа и се оставя така докато фурната и съда за печене се загреят до нужната температура (то си втасва допълнително).
След като фурната достигне нужната температура, изважда се съда, в който ще печем хляба, капака се оставя настрани, а дъното се поръсва с брашно
Внимателно се премества тестото в  съда за печене (леко се подхваща отдолу, за да не спадне), поръсва се с брашно, правят се разрези с остър нож отгоре и се покрива с капака.
Пече се 10 мин. на 300’ и след това се намаля температурата на 175’ – за около 25-30 мин.
Оставя се да се охлади върху решетка и непокрит с нищо, важно е добре да изстине преди да се яде, за да не се смачка при рязането.

Забележка: Не се страхувайте за съда - аз пека в глинен гювеч, но съм го правила и в йенаглас тенджерка с капак. Няма да се спука, ако се постави в студената още фурна.
Само много внимавайте като го вадите от фурната, за да сложите тестото в него - адски е горещ и може да се изгорите лошо!:peace:
Утре мисля да пека и ще снимам по стъпки, за да е по-лесно и нагледно, ако искате.


Коригирах мъничко водата и добавих, че може да се използва и прясна мая (така е като готвя "на око" нямам навик да меря... Peace

Последна редакция: чт, 13 яну 2011, 15:49 от наДядоКоледаСнежанката

# 111
  • Мнения: 35
Салата от печени домати

Продукти:
1  филийка ръжен хляб (или ръжени сухарчета)
2  с.л. зехтин
3-4 домата ( не много големи)
 чесън на прах ( на вкус)
150г. рукола
1 ч..л. балсамов оцет
сол, черен пипер  (на вкус)
дестина  черни маслини (без костилките)
50г. моцарела, нарязана на кубчета

Приготвяне:
Ръжения хляб се нарязва на кубчета (сухарчетата се натрошават), поръсват се с 1 с.л. зехтин и се запичат на сух тефлонов тиган. Прехвърлят се в чиния.
Доматите разполовяват по дължина (ако са по-големи – на четвъртинки),  поръсват се с чесъна на прах и се нареждат с разрязаната част нагоре  в застлана с хартия за печене тавичка (фурната е загрята предварително на 250’, като се сложат доматите се включва на вентилатор).
В купичка се приготвя заливката като се разбиват  балсамикото, останалия зехтин, солта и черния пипер.
Руколата се измива и отцежда хубаво от водата.  НАрежда се в чунията, в която ще сервираме салатата.
Изпечените домати се нареждат върху руколата, поръсва се върху тях заливката.  Отгоре се разпределят хлебните кубчета, моцарелата и маслините.
Сервирайте веднага.


Забележка: Тази салата е подходяща за обед, но с малки промени, мисля че може да стане и за вечеря. Приготвени по този начин, оранжерийните домати загубват "найлоновия" вкус и се получава много приятна, лека и засищаща салата.  Peace

# 112
  • Мнения: 99
Рецептата е на Lindita и я копирам от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=399538.msg11327701#msg11327701

КАРТОФЕНА ПИЦА

Продукти:
1кг. Картофи
300гр. стерилизирани домати
50-100гр. маслини
2 кисели краставички
1глава лук
1/2ч.ч. сух босилек
150гр. кашкавал
3-4с.л. зехтин
3-4с.л. галета (най добре за да е системно си направете гарета от ръжени сухари)
1щипка сол
1щипка захар (пропуснете я!)
Начин на приготвяне:
1.   Картофите се измиват, обелват се, нарязват се на кубчета и се сваряват в подсолена вода. След това се пресоват и се овкусяват със сол и 1с.л. зехтин.
2.   Лукът се нарязва на колелца и се запържва в мазнина за около минута. Доматите се пресоват и се прибавят към лука. Овкусява се с подправките и се вари на тих огън за около 15мин.
3.   Тава за печене се намазва и се поръсва с галета. В нея се разстила ½ от картофеното пюре, върху него се сипва доматената плънка.
4.   Отгоре се разпределят нарязаните обезскостени маслини, кисели краставички и настъргания кашкавал. Накрая се разстила останалата част от картофеното пюре и се пече 20-30мин. при температура 220градуса.
Аз сложих: картофи, ръжени ядки, копър, кашкавал, царевица, маслини, кисели краставички, сирене, топено сирене, галета, лютеница разредена с вода. И отгоре сложих кашкавал и запекох

# 113
  • Мнения: 99
Източник-рецептата и снимката са от тук: http://nanita-nordina.blogspot.com/2009/04/blog-post_20.html


КАРТОФЕНА ТАРТА СЪС СПАНАК



Продукти:
1кг. картофи
500гр. спанак
2к.ч. натрошено сирене
3стр. пресен лук
1к.ч. нарязан магданоз
3бр. яйца
3бр. сварени яйца
2скл. чесън
1ч.л. риган
сол

Приготвяне:
Обелените картофи се сваряват на пара.Намачкват се със вилица и се оставят да поизстинат малко.Спанака се сотира и отцежда.Към картофите се добавя едно яйце,една кафена чашка сирене,магданоза,зелената част на пресния лук,сол и се обърква добре.Към спанака се добавят две яйца,нарязания на ситно чесън,риган,нарязаната бяла част от лука,сол и се обърква.От хартия за печене се изрязва лист с големината на дъното,на тавичката в която ще се пече.Намазнява се тавичката там където няма хартия за печене.Разстила се картофената смес,така че да образува борд.Изсипва се спаначената смес.Трите сварени яйца се обелват и нарязват на половинки.Подреждат се въху спанака,като леко се притискат.Пече се в загрята фурна до порозовяване.Може да се сервира със млечно-чеснов сос и зелена салата.

# 114
  • Мнения: 80
Омлет
1 яйце плюс един белтък (принципно е разрешено до половин яйце. на 200 гр. месо във вариант 6)
150-200 гр. варено бяло пилешко месо
подправки по желание :кимион, чубрица и червен пипер
Разбива се яйцето и белтъка, прибавя се месото и сместа се изсипва в тефлоновия тиган. Запича се от двете страни. 

# 115
  • Мнения: 3 453
ИЗВАРА С МОРКОВИ

Необходими продукти
200 гр. обезмаслена извара (0.6%)
200 гр. моркови
50 гр. кисело мляко 2%

Приготвяне
Изварата се разбива заедно с киселото мляко до еднородна, пухкава смес. Прибавят се почистените, измити и ситно настъргани моркови и сол на вкус. Консумира се студено.

"Изварата с моркови" има високо съдържание на белтък с еднороден произход, ниско сдържание на мазнини и сравнително ниско съдържание на въглехидрати. От изброеното до тук следва, че "Изварата с моркови" е добър избор за консумация през целия ден.

 
 Източник-http://www.kaminata.net/topic-t1897.html

# 116
  • Мнения: 7
Свежа салата
1 голяма краставица
1-2моркова
копър
магданоз
сол
балсамов оцет

Краставицата и морковите се настъргват и объркват хубаво с малко сол и балсамов оцет.Прибавят се нарязани на ситно магданоз и копър

# 117
  • Мнения: 19
Мариновани пилешки гърди (рецепта от книгата)
пил.месо
1с.л. лимонов сок
1ч.ч кисело мляко
1/2 ч.ч джоджен
няколко скилидки накълцан чесън
1/2ч.л. лют пипер
1 ч.л.сол

# 118
  • UK
  • Мнения: 88
Картофени мъфини
Продукти: 5 средни картофа,1 лук, 2 яйца, 2 с.л. кис.мляко, 4 с.л. ръжено брашно, 1/2 ч.л.сода бикарбонат, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.л. сол 
Картофите се сваряват,обелват и пасират; прибавя се към тях всичко останало и се разбърква добре. Изсипва се в намазнени формички за мъфини - аз ползвам купички за крем карамел, вършат същата работа, и се пекат около 15мин.

Пълнени печурки с хлебни трохи
Продукти: 400гр по едри печурки,1 лук, 2 фил.стар хляб - по рецепта е бял,но не виждам проблем да се замени с ръжен, 1-2 лъж.масло, сол и черен пипер на вкус, магданоз, 50гр настърган кашкавал
Гъбите се измиват и им се махат пънчетата. За няколко минути се запържват лука,пънчетата /нарязани на ситно/ и трохите /без корите/, овкусява се с подправките. Нареждат се гъбите в тавичка,пълнят се със сместа и се пекат 10-15мин на 220 градуса. Изключвате фурната,вадите тавичката и наръсвате гъбите с кашкавала; връщате в топлата фурна за 5мин

Не знам в какъв цвят се публикуват рецепти за закуска, тъй като следващата рецепта е лесна и много вкусна, но има захар и бисквити, все пак реших да я споделя
Лек крем с киви
Продукти: 2 кивита,125гр крема сирене, 125гр извара, 4с.л. захар, 2с.л. кис.мляко, 4-5 обикновени бисквити
Кивитата се обелват и заедно с всички останали продукти се пасират. Поднася се в десертни чаши и се украсява с парченца киви
.

# 119
  • UK
  • Мнения: 88
Патладжан с моцарела
Продукти: 2-3 патладжана, 125гр моцарела, мащерка, зехтин, цол, черен пипер
Патладжаните се нарязват на тънки филийки, нареждат се в намазнена тавичка и се поливат с малко зехтин. Поръсват се с подправките и се запичат за около 40мин в умерена фурна като се обръщат и от двете страни. Моцарелата се нарязва на тънки филийки и се нарежда по една фил. в/у фил. патладжан. Връща се във фурната и се запича до златисто.


Пъстърва с тиквички и маслини
Продукти: 4 пъстърви - или друга риба по желание, 2-3 тиквички, 20 маслини, риган, 2-3 стръка копър, сол
Тикв. се нарязват на кубчета, масл. се обезкостяват и режат на четири. смесват се и към тях се прибавят подправките. С тази смес се пълни рибата, увива се поотделно във фолио и се запича на скарата от 2-те страни за около 30мин

Яйца по бургаски
Продукти: 2 домата, 4 яйца, олио/зехтин/масло - каквото предпочитате, сол, червен пипер, 1/2 ч.ч. вода
Доматите се нарязват на филийки и се нареждат в тиган, прибавя се водата,подправките и малко олио/зехтин/масло. загрява се до завиране, отгоре се чукват яйцата и тигана се покрива с капак. Ври до втвърдяване на белтъка. яйцата се изваждат с реш. лъжица, а сосът се изсипва около тях.

Пица от качамак
Продукти: 1 пак.инст.качамак, 6-7 домата, 10-15 маслини, зехтин, зел. подправки - риган,мащерка,босилек
Качамакът се насипва постепенно в 1л вряща вода като се бърка непрекъснато. Вари се 5 мин, сваля се от огъня и се изсипва в намазнена тавичка. Заглажда се с лъжица, отгоре се нареждат доматите на филийки и нарязаните маслини. залива се със зехтин и се запича в предв. загрята фурна. Когато е готово се поръсва със зел. подправки.

Освежаваща салата
Продукти: 120гр спанак, 2 краставици, 2 портокала, 8 листа зел. салата, 60гр фъстъци/семки,кашу или др. предпочитани ядки/, 80гр сирене, сол, черен пипер, зехтин, лим.сок
Продуктите се нарязват, смесват и овкусяват.

Печен сандвич с броколи
Продукти: 4 фил ръжен хляб, 6-7 розички броколи, 3 с.л.извара, соев сос, сол, копър
Броколите се сваряват за 5-10мин, пасират се и се смесват с изварата. Бърка се хубаво докато се получи еднородна смес. Овкусява се с подправките, намазват се 2 от фил. със сместа и се покриват с другите 2. Запичат се на скаричка.

Пълнени домати с яйца
Продукти: 10 големи домата, 10 яйца, 150гр кашкавал, масло, черен пипер, сол
На доматите се отрязва капаче отгоре, издълбават се, оцеждат се и се подреждат в намазнена тавичка. Посоляват се, слага се във всеки домат мъничко масло и се счуква по 1 яйце. Пече се около 20мин в умерена фурна. Поднася се с настърган кашкавал отгоре.

Последна редакция: вт, 22 фев 2011, 09:28 от Nepopravimata

Общи условия

Активация на акаунт