ДЖОБОВЕ ОТ СВИНСКО МЕСО
Необходими продукти:
1 3/4 кг свинско месо без кост
3 домата
2 червени пиперки
2 тиквички
1 глава червен кромид лук
1 с.л. растително масло
1 ч.ч. месен бульон
червен пипер
сол
зелени подправки
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете свинското месо на филийки с дебелина 3 см, на всяко парче направете надлъжен разрез, за да се оформи "джоб", посолете със сол и черен пипер. Накълцайте зеленчуците на тънки ивици, добавете нарязаната на ситно зелена подправка и объркайте. Обелете тиквичките и ги нарежете на малки кубчета. Добавете ги към останалите зеленчуци. Напълнете парчетата месо със зеленчуковата смес, вържете ги с конец и подредете в намазана с масло правоъгълна тава. Печете във фурната до готовност, като поливате с бульона.
Преди да сервирате, махнете конците от месото, подредете в плато и поръсете със ситно нарязани зелени подправки.
ВАРИАНТ: За плънка на джобовете може да се използва и полусварен бланширан ориз.
ПИЛАФ ОТ ЕЛДА
Необходими продукти:
1 кг елда
500 г свинско месо без кост
300 г кромид лук
2 моркова
1 с.л. растително масло
черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Запържете нарязаното на малки парченца месо за 10-15 минути, после добавете нарязания на колелца лук и настърганите на едро ренде моркови. Отгоре изсипете елдата и долейте вода, така че да покрие 5 мм над елдата. След 20-30 минути, когато водата се изпари, пилафът е готов.
Може да разбъркате съставките едва когато разпределяте пилафа в отделни чинии.
Украсете ястието със свежи подправки.
ВАРИАНТ: Ако докато запържвате месото, добавете 1 ч.л. горчица, то ще стане по- крехко и ще придобие пикантен вкус.