"Системата минус 60"- рецепти

  • 261 384
  • 146
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 99
от beki8


ДЖОБОВЕ ОТ СВИНСКО МЕСО

Необходими продукти:
1 3/4 кг свинско месо без кост
3 домата
2 червени пиперки
2 тиквички
1 глава червен кромид лук
1 с.л. растително масло
1 ч.ч. месен бульон
червен пипер
сол
зелени подправки

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете свинското месо на филийки с дебелина 3 см, на всяко парче направете надлъжен разрез, за да се оформи "джоб", посолете със сол и черен пипер. Накълцайте зеленчуците на тънки ивици, добавете нарязаната на ситно зелена подправка и объркайте. Обелете тиквичките и ги нарежете на малки кубчета. Добавете ги към останалите зеленчуци. Напълнете парчетата месо със зеленчуковата смес, вържете ги с конец и подредете в намазана с масло правоъгълна тава. Печете във фурната до готовност, като поливате с бульона.
Преди да сервирате, махнете конците от месото, подредете в плато и поръсете със ситно нарязани зелени подправки.
ВАРИАНТ: За плънка на джобовете може да се използва и полусварен бланширан ориз.


ПИЛАФ ОТ ЕЛДА

Необходими продукти:
1 кг елда
500 г свинско месо без кост
300 г кромид лук
2 моркова
1 с.л. растително масло
черен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Запържете нарязаното на малки парченца месо за 10-15 минути, после добавете нарязания на колелца лук и настърганите на едро ренде моркови. Отгоре изсипете елдата и долейте вода, така че да покрие 5 мм над елдата. След 20-30 минути, когато водата се изпари, пилафът е готов.
Може да разбъркате съставките едва когато разпределяте пилафа в отделни чинии.
Украсете ястието със свежи подправки.
ВАРИАНТ: Ако докато запържвате месото, добавете 1 ч.л. горчица, то ще стане по- крехко и ще придобие пикантен вкус.

# 91
  • Мнения: 99
от beki8


СВИНСКИ ПЪРЖОЛИ НА ГРИЛ С ЛЕКА САЛАТА

Необходими продукти:
1 кг свински гърди с кост
6 домата
3 краставици
200 г нискомаслено кисело мляко
1/2 л кефир
1 зелена салата
1 връзка магданоз
1 връзка керевиз
1 лютива чушка
млян черен пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
За приготвянето на маринатата накълцайте на ситно магданоза и керевиза, добавете нарязаната на колелца лютива чушка, солта, черния пипер и кефира и объркайте.
Нарежете свинските гърди на пържоли, начукайте месото и мариновайте за 2 часа. Изпечете пържолите на грил.
Сложете пържолите върху листа от зелената салата и сервирайте със зеленчуците, нарязани на резенчета и овкусени с кисело мляко.
ВАРИАНТ: Тази рецепта може да се приготви и с обезкостено свинско месо. Салатата може да се овкуси също така с лимонов сок или оцет.


ТЕЛЕШКО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ НА ФУРНА

Необходими продукти:
450 г телешко месо без кост
2 тиквички
100 г зелен лук
2-3 домата
1 с.л. растително масло
1 с.л. оцет
1/2 ч.ч. кисело мляко
копър и магданоз
млян черен пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете месото на малки парчета, смесете с накълцания лук, посолете, овкусете с черен пипер, добавете оцета и налейте топла вода, колкото да покрие продуктите. Варете до готовност.
Преместете месото в тава, около него наредете леко запържените нарязани тиквички и домати, залейте с кисело мляко, поръсете със ситно нарязаните копър и магданоз и печете 15 минути.
Сервирайте ястието топло, като го аранжирате с копър и магданоз.
ВАРИАНТ: За тази рецепта може да се използва всякакво друго месо. Не забравяйте, че говеждото трябва да се задушава по- дълго време, за да не е жилаво.

# 92
  • Мнения: 99
от beki8


ГНЕЗДА ОТ ГОВЕЖДО МЕСО

Необходими продукти:
300 г говежда кайма
2 сварени яйца
1/4 ч.ч. прясно мляко
1 глава кромид лук
магданоз
сол
За соса:
1 с.л. растително масло
1 ч.ч. доматен сок
10 г магданоз
млян черен пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Омесете каймата с нарязаните на ситно лук и магданоз, посолете, овкусете с черен пипер и оформете четири гнезда. Във всяко гнездо сложете по половин яйце с белтъка нагоре.
Сосът се приготвя, като към доматения сок добавите ситно нарязан магданоз и пипер. Залейте гнездата със соса и запечете на фурна 25-30 минути.
ВАРИАНТ: За плънка на гнездата може да се използва варена елда, смесена със ситно нарязани домати.


РУЛЦА ОТ ЗЕЛЕ С КРЕНВИРШИ

Необходими продукти:
8 кренвирша
8 зелеви листа
1 глава кромид лук
1 с.л. растително масло
1 с.л. доматено пюре
1/4 ч.л. сол
1 дафинов лист
млян черен пипер
3-4 стръкчета копър

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Попарете зелевите листа във вряща подсолена вода за 5 минути. Излейте водата, оставете листата да изстинат и ги подсушете. Във всяко листо завийте по един кренвирш. Запечете рулцата в тавичка с малко вода. Отделно запържете нарязания на полумесеци лук с доматеното пюре. Изсипете получената смес върху рулцата и долейте вода, така че да ги покрие. Посолете, овкусете с черен пипер. Печете до готовност. Извадете от фурната, добавете дафиновия лист и поръсете с копър.
ВАРИАНТ: Вместо доматено пюре е по- добре да се използват пресни, ситно нарязани домати.


ПИЛАФ С ГОВЕЖДО В ГЮВЕЧ

Необходими продукти:
500 г говеждо месо (от плешката)
10 моркова
300 г ориз
1 глава кромид лук
1/8 ч.л. лимонена киселина
1 с.л. растително масло
1 дафинов лист
млян черен пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сварете ориза до полуготовност. Нарежете на кубчета месото, морковите и лука. Объркайте месото със зеленчуците, сложете всички продукти в намазан с мазнина глинен гювеч. Отгоре изсипете ориза и долейте вода, така че да покрие напълно ястието. Добавете солта, пипера и лимонената киселина. Гответе 50 минути. Преди да свалите от огъня, сложете дафиновия лист. Сервирайте ястието поръсено със ситно нарязани зелени подправки.
ВАРИАНТ: Пилафът може да се приготви и с елда, а също така и със свинско месо.

# 93
  • Мнения: 99
от beki8 -рецептите на Мириманова Peace


СТЕК ОТ ГОВЕЖДО МЕСО СЪС СУШЕНИ СИНИ СЛИВИ

Необходими продукти:
1 кг говеждо месо без кост
2-3 глави кромид лук
4-5 моркова
1 с.л. растително масло
1 ч.ч. червено сухо вино
1 ч.ч. сушени сини сливи
1/2 с.л. канела
млян черен пипер
сол
пресен магданоз

НАЧИН НА ПРИГОРВЯНЕ:
Нарежете месото на порционни парчета. Запържете лука и морковите в мазнината, добавете солта, пипера и виното и оставете да заври. С приготвения сос залейте месото и го задушавайте 40 минути. Добавете измитите и попарени сини сливи и канелата. Задушавайте до готовност.
Сервирайте ястието украсено с клонки магданоз.
ВАРИАНТ: Към стековете може да се добавят ябълки, нарязани на кубчета.


САРМИЧКИ

Необходими продукти:
1 глава зеле
250 г свинска кайма
1/4 глава кромид лук
1 яйце
1 морков
1 с.л. растително масло
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. соев сос
млян джинджифил
млян черен пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Отделете листата на зелката и ги попарете. Нарежете моркова на кубчета и го пуснете със вряща вода. Овкусете каймата със сол и черен пипер и я смесете с яйцето, соевия сос, ситно нарязания лук, моркова и джинджифила. Объркайте хубаво.
Разпределете каймата върху зелевите листа, навийте ги на пурички и ги нарежете на парчета с дължина 4 см.
Добавете към доматеното пюре чаена чаша вода и сложете сместа да заври. Прибавете малко джинджифил и  соев сос и посолете. Залейте сармите с приготвения сос и задушавайте 15 минути.

Подредете готовите сърми в плато, отделно сервирайте соевия сос.
ВАРИАНТ: Към каймата може да се добави и полусварен ориз. В този случай трябва да задушавате половин час.


ЗАДУШЕНО ГОВЕЖДО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ ПО ПРОВАНСАЛСКИ

Необходими продукти:
300 г говеждо месо без кост
20 г доматено пюре
скилидка ситно нарязан чесън
50 г кромид лук
100 г тиквички
100 г карфиол
60 г зелен фасул
10 г пресен магданоз
2 с.л. растително масло
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете месото на кубчета, посолете и го запържете с 1 с.л. растително масло до образуване на златиста коричка. После добавете доматеното пюре, чесъна и малко вода и задушавайте до готовност.
Нарежете на ситни лука, запържете го в останалата мазнина, добавете нарязаните тиквички, сипете малко вода и задушавайте за няколко минути. разделете карфиола на розички, нарежете фасула на парчета с дължина 3-4 см и ги сварете поотделно. Смесете месото със зеленчуците, добавете малко вода и задушавайте още 10 минути.
Сервирайте ястието, поръсено със ситно нарязан магданоз.
ВАРИАНТ: Тази рецепта може да се приготви с патладжани. В този вариант препоръчвам, когато смесвате месото със зеленчуците, да добавите нарязани на едри кубчета домати.

Последна редакция: ср, 15 дек 2010, 15:50 от janeta*

# 94
  • Мнения: 99
от beki8 -рецептите на Мириманова


ВАРЕН ЕЗИК

Необходими продукти:
200 г говежди език
1 ч.л. соев сос
2 ч.л. сухо бяло вино
1 глава кромид лук
2 ч.л. млян джинджифил
2 ч.л. млян китайски (звезден) анасон
2 ч.л. канела
2 ч.л. карамфил
100 г саламурени краставици
20 г маслини
магданоз
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Измийте езика, залейте го с топла вода, добавете подправките, соевия сос, виното, лука и солта. Сварете на слаб огън до готовност. Пуснете топлия сварен език за 5 мин в студена вода, след което обелете кожата. Преди да сервирате езика, го охладете и нарежете на парченца. Гарнирайте със саламурените краставици и маслините, украсете с магданоз.
ВАРИАНТ: За да стане езика по- сочен, може да го залеете със сос, приготвен от настърган хрян и оцет.


ОРИЗ БОЛОНЕЗЕ

Необходими продукти:
450 г говеждо месо без кост
1 глава кромид лук
1 с.л. доматено пюре
50 г мариновани чушки
3 скилидки чесън
100 г бланширан ориз
1 с.л. растително масло
1 с.л. сухо бяло вино
пресен магданоз
пресен копър
млян черен пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Смелете говеждото месо с машинка за месо. Омесете нарязания на ситно чесън, солта и пипера и задушавайте до готовност. Отделно запържете в тиган ситно нарязаните лук и мариновани чушки. Малко преди да свалите от огъня, добавете доматеното пюре и виното. Смесете каймата, посолете и разбъркайте. Сварете ориза. преди да сервирате, изсипете готовото месо със зеленчуците върху сварения ориз и украсете с магданоз и копър.


ОВНЕШКО РАГУ С ОРИЗ

Необходими продукти:
500 г овнешко месо без кост
300 г ориз
2 с.л. доматено пюре
2 моркова
1 глава кромид лук
3 ч.ч. бульон
1 с.л. растително масло
магданоз
дафинов лист
пикантни подправки на вкус
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете месото на кубчета, посолете, поръсете с пипер и изпържете с растителното масло в тиган. След това прехвърлете месото в касерола, залейте го с бульона, добавете нарязаните на дребни кубчета и запържени моркови и лук, доматеното пюре, солта и подправките и оставете да заври. Смесете ориза с месото, сложете дафинов лист, объркайте всичко и задушавайте докато се сгъсти. Когато оризът поеме цялата течност, покрийте с капак и сложете настрани за един час. Преди да сервирате украсете с магданоза.
СЪВЕТ: Не забравяйте, че ако при запържването на месото или зеленчуците сте използвали дори само 1 с.л. растително масло, всякакви други мазнини по време на обяда са недопустими.

# 95
  • Мнения: 99
от beki8 -рецептите на Мириманова


РУЛЦА ОТ СВИНСКО МЕСО С ОРИЗ

Необходими продукти:
1 кг свинско месо без кост
2 глави кромид лук
2 скилидки чесън
1 морков
1 патладжан
100 г ориз
2 нара
2 домата
2 с.л. соев сос
1 с.л. растително масло
сок от 2 лимона
пресен магданоз
пресен копър
млян черен пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете свинското месо напречно на мускулните влакна, начукайте, посолете, напръскайте с малко соев сос. Сварете ориза до полуготовност. Нарежете на тънки лентички лука, морковите и патладжаните и ги запържете. Накълцайте на ситно чесъна. Объркайте зеленчуците с ориза и овкусете с останалия сос. Разпределете плънката от ориза със зеленчуците върху парчетата месо, навийте ги на рулца и забодете краищата с клечка за зъби. Залейте рулцата с чаена чаша вода, добавете лимонов сок, нарязаните на колелца домати и подправките и задушавайте 20 минути. Преди да сервирате, подредете рулцата в плато, украсете с магданоз и копър и със зърна от нара.
ВАРИАНТ: Вместо с патладжан, рецептата може да се приготви с тиквички или сладки чушки.


ШИШЧЕТА ОТ ГОВЕЖДО МЕСО

Необходими продукти:
1 кг говежда рибица
2 глави кромид лук
1 с.л. растително масло
салата
пресен копър
пресен магданоз
зелен лук
2 ч.ч. трипроцентов оцет
млян черен пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
нарежете рибицата на парченца по 50 г, поръсете със ситно нарязания лук, черния пипер и солта и напръскайте с оцета. Оставете да се маринова 3 часа в хладилник. Когато месото поеме маринатата, махнете лука и нанижете месото на шишчета по 8 парченца, изпечете на фурна в намазана с растително масло тава. Аранжирайте готовите шишчета върху лист от салатата, поръсете с нарязания зелен лук и украсете с пресния магданоз и копър. Отделно може да поднесете варен ориз.
ВАРИАНТ: Месото може да се маринова и в кефир. В този случай то ще стане по- вкусно, ако го запечете на грил.


КОТЛЕТИ ОТ ОВНЕШКО МЕСО С КОСТ

Необходими продукти:
4 котлети по 150г от овнешко месо с кост
180 г кашкавал или бяло саламурено сирене
4 глави кромид лук
4 с.л. ситно нарязан кориандър
4 с.л. сухо бяло вино
млян черен пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Начукайте леко котлетите, поръсете ги с пипер и ги задушете със ситно нарязания лук до готовност. Извадете котлетите и ги посолете.
За да приготвите соса, натрошете сиренето/кашкавала в соса от задушените котлети и оставете леко да се разтопи. После добавете виното и варете, докато сместа се сгъсти. Овкусете с пипер и сол и добавете кориандъра. Сервирайте котлетите с приготвения сос и гарнитура от сварен ориз.
ВАРИАНТ: Лично аз предпочитам за гарнитура на това ястие зеленчуци, като например лека салата от краставици, пиперки и домати.

# 96
  • Мнения: 99
от beki8 -рецептите на Мириманова

ПЪЛНЕНИ ТИКВИЧКИ

Необходими продукти:
800 г телешка кайма
10 големи тиквички
2 домата
2 пиперки
2 глави кромид лук
пресен магданоз, копър и кориандър
1 с.л. зехтин
млян черен пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Обелете тиквичките, издълбайте вътрешността им. Запържете каймата заедно със ситно нарязаните лук и чушки, поръсете с пипер и посолете на вкус. Малко преди да свалите от огъня, добавете зелените подправки. Напълнете тиквичките с готовата кайма, отгоре поръсете с нарязаните на ситно домати и сложете в тенджера. Залейте с вода, така че пълнените тиквички да са покрити изцяло, захлупете с капак и задушавайте до готовност.
ВАРИАНТ: Към плънката за тиквичките може да се добави полусварена елда или ориз.


ПЪЛНЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ  "АСОРТИ"

Необходими продукти:
700 г говеждо месо без кост
1 кг твърди домати и 700 г меки
10 големи тиквички
10 пиперки
400 г ябълки
2 глави кромид лук
1/2 ч.ч. ориз
босилек
пресен магданоз
кориандър
млян пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Смелете говеждото с машинка за месо, добавете ситно нарязаните лук, босилек, магданоз и кориандър. Сложете сол, пипер и сварения ориз и разбъркайте. Нарежете меките домати и ги оставете да врат 10 минути в малко количество вода (не бива да ги покрива изцяло). Обелете тиквичките, нарежете ги на две половини по дължина, издълбайте вътрешността. Изрежете горната част на пиперките и ги почистете от семената. Изрежете капачетата на твърдите домати, издълбайте месестата част и ги посолете. Изчистете ябълките от семената и ги нарежете на колелца. Напълнете тиквичките, чушките и доматите с каймата и ги покрийте с капачетата. Подредете пълнените зеленчуци на слоеве, като редувате със слоеве ябълки. Залейте с приготвения от доматите сос и задушавайте до готовност.
ВАРИАНТ: В рецептата може да се включат и патладжани. Не забравяйте, че те изискват по- дълга топлинна обработка, за това трябва да ги сложите в тавата така, че да са по- близо до задната стена на фурната.


"РОШАВИ" КЮФТЕНЦА

Необходими продукти:
200 г говеждо месо без кост
30 мл мляко
1 глава кромид лук
4 с.л. сварен ориз
1 ч.л. семена кимион
2 с.л. доматено пюре
1 с.л. краве масло
1 дафинов лист
млян черен пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Смелете говеждото с машинка за месо. Накълцайте лука на ситно, смесете го с каймата, добавете кимиона и млякото, посолете, поръсете с черен пипер и омесете. Оформете малки топчета с диаметър 3-4 см. Оваляйте кюфтенцата в ориза и ги сварете в малко количество вода, като добавите доматеното пюре и дафиновия лист. Сервирайте кюфтенцата украсени с клонка магданоз.
ВАРИАНТ: "Рошавите" кюфтенца може да бъдат приготвени и от свинско месо.

# 97
  • Мнения: 99
от beki8 -рецептите на Мириманова


РУЛО С ОРИЗ И ПЛОДОВЕ

Необходими продукти:
400 г кайма
100 г сварен ориз
1 глава кромид лук
3 мандарини
2 яйца
50 г сушени сини сливи
1 с.л. растително масло
пресен магданоз
млян черен пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Добавете към каймата нарязания на ситно лук, сол, пипер, разбитите яйца (оставете малко за намазване) и объркайте. Разделете сместа на 4 равни порции, оформете всяка от тях като кръгло кюфте, в средата сложете варения ориз, парченца мандарини и ситно нарязаните сушени сини сливи. Съединете краищата им, като оформите руло. Намажете рулото с яйце. Сложете рулото в кръгла тавичка, прободете го на 3 места и запечете на фурна, докато се образува златиста коричка. Нарежете готовото руло на порции, подредете ги в плато и украсете с копър и магданоз.
ВАРИАНТ: Предпочитам да сервирам това руло с гарнитура от елда.


КЮФТЕТА С КАЙМА

Необходими продукти:
250 г кайма
100 г сварен ориз
1 яйце
1 с.л. растително масло
1 глава кромид лук
пресен магданоз
млян черен пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Смесете каймата с ориза, добавете нарязания на ситно и запържен лук и суровото яйце, посолете, поръсете с пипер и омесете. Оформете малки кръгли кюфтенца, сложете ги в тенджера и ги залейте с вода, така че течността да ги покрива изцяло. Захлупете тенджерата и варете на умерен огън до готовност. Сервирайте като поръсите с нарязания на ситно магданоз.
ВАРИАНТ: Към това ястие може да се приготви и доматен сос, като нарежете на дребно домати и магданоз и ги задушите с малко вода, докато омекнат.


СВИНСКИ РУЛЦА С ШУНКА

Необходими продукти:
12 парчета свинско месо
50 г настърган пармезан
100 г шунка
500 г домати
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
150 мл червено сухо вино
1 с.л. зехтин
пресен магданоз
млян черен пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Начукайте месото и пригответе плънката. Нарежете на дребно шунката, добавете пасирания чесън, ситно нарязания магданоз, настъргания пармезан, сол и пипер. Разпределете плънката на тънък слой върху месото, оформете от месото рула и забодете краищата им с клечки за зъби или завържете с конец за готвене. Нарежете лука на тънки шайби и го изпържете в зехтина при непрекъснато разбъркване. Сложете рулцата в тигана, запържете ги от всички страни на силен огън, добавете виното. Когато виното се изпари, сложете обелените и нарязани на парченца домати. Намалете огъня, захлупете с капак и оставете ястието да се задушава, докато сосът се сгъсти. Малко преди да го свалите от огъня добавете сол, пипер и ситно нарязания пресен магданоз.
ВАРИАНТ: Вместо шунка за плънка на рулцата може да се използват домати, нарязани на тънки филийки.

# 98
  • Мнения: 99
от beki8 -рецептите на Мириманова



ПЪЛНЕНИ ПАТЛАДЖАНИ НА ФУРНА

Необходими продукти:
2 патладжана
200 г говежда кайма
100 г настърган кашкавал
1 глава кромид лук
2 с.л. сварен ориз
2 с.л. доматено пюре
2 скилидки чесън
2 с.л. растително масло
2 ч.л. микс от сушени подправки
зелени подправки
млян пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разрежете патладжаните по дължина на две половинки, издълбайте част от вътрешността, посолете и оставете да се отцедят за 30 минути. Издълбаната вътрешна част нарежете на кубчета и запържете в растителното масло заедно с накълцания лук и каймата. Добавете доматеното пюре, счукания чесън, сварения ориз, ароматните подправки и оставете на огъня още 10 минути. Посолете, поръсете с пипер и напълнете със сместа издълбаните патладжани. Отгоре поръсете с настърган кашкавал. Запечете във фурната 20 минути. сервирайте ги поръсени със ситно нарязана зелена подправка.
ВАРИАНТ: Оризът може да се замени с елда.


ГОВЕЖДО ПО ТАТАРСКИ

Необходими продукти:
1 кг говеждо месо от бута
110 г доматено пюре
250 г кромид лук
300 г саламурени краставички
800 г ориз
300 г домати
3-4 скилидки чесън
1 с.л. растително масло
дафинов лист
черен пипер на зърна
свежи подправки за украса
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Почистете месото от ципите и сухожилията и го нарежете на парченца. Посолете и поръсете с черен пипер, залейте с бульон или вода, добавете доматеното пюре и задушавайте почти до готовност на слаб огън в затворен съд. Обелете краставичките и ги нарежете на тънки ивици. Запържете в мазнината нарязания на полумесеци лук. Сварете ориза до полуготовност. Към задушеното месо добавете краставичките и запържения лук и оставете да се задушава 10 минути. Добавете ориза, зърна черен пипер, дафинов лист и задушавайте още 20 минути.
пет минути преди да свалите от огъня, добавете нарязаните на парченца домати и счукания чесън. Преди поднасяне поръсете ястието със ситно нарязани зелени подправки.
ВАРИАНТ: С лука може да добавите ситно нарязано зеле.


ОВНЕШКО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ В ГЮВЕЧЕТА

Необходими продукти:
1 1/4 кг овнешко месо (от гръдната част или от плешката)
600 г ориз
400 г зеле
200 г моркови
150 г целина
110 г корен от магданоз
200 г кромид лук
4-5 стръка див чесън
черен пипер на зърна
дафинов лист
зелена подправка за украса

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете месото на парченца - по 4-5 за всяка порция, разпределете в гювечета, залейте с вода, добавете сол и печете във фурна 20 - 30 минути. После добавете полусварения ориз, настърганото зеле, нарязаните на кубчета моркови и целина, корените магданоз и накълцания лук и върнете във фурната. Малко преди ястието да е готово, сложете пипера, дафиновия лист и накълцания чесън. Сервирайте месото в гювечето заедно със зеленчуците и соса, като поръсите със ситно нарязана зелена подправка.
ВАРИАНТ: това ястие може да се приготви и със свинско месо, но тогава препоръчвам, преди да добавите ориза, да поръсите месото с малко ситно нарязани пресни или замразени печурки.   

# 99
  • Мнения: 99
от beki8 -рецептите на Мириманова


ОГРЕТЕН С МЕСО

Необходими продукти:
300 г говеждо месо
160 г варен колбас
1 глава кромид лук
300 г тиквички
1/2 ч.ч. прясно мляко
3 яйца
2 с.л. настърган кашкавал
1 с.л. растително масло
млян черен пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете на кубчета говеждото месо и колбаса. Прибавете накълцания лук и задушавайте с малко вода. Посолете, поръсете с черен пипер и задушавайте още 30-40 минути. Нарежете тиквичките на филийки и ги задушете. В намаслена тава подредете на слоеве, като редувате тиквичките и задушеното месо. Разбийте леко яйцата, посолете ги, добавете млякото и разбъркайте. Залейте зеленчуците и месото с получената смес и поръсете с кашкавала. Запечете 20 минути на 200 градуса. Поднесете ястието поръсено със зелен лук. Гарнирайте със саламурени краставички, домати и каперси.
ВАРИАНТ: Вместо колбас може да се използва друг вид месо, например овнешко, а тиквичките може да се заменят с обелени патладжани.


РУЛЦА ОТ ЕЗИК

Необходими продукти:
300 г език
1 глава кромид лук
100 г печурки
2 скилидки чесън
1/2 ч.ч. сметана
2 връзки кориандър и пресен магданоз
2 зърна черен пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сварете езика в подсолена вода заедно със зърната черен пипер. После го потопете в студена вода и веднага го обелете. Нарежете езика на тънки филии. Нарежете лука и гъбите на ситно и ги задушете с малко вода. Смесете гъбите с магданоза, кориандъра, ситно накълцания чесън и сметаната. Разпределете получената смес върху парчетата език и ги завийте на рулца. Запечете на фурна 10 минути. Подредете рулцата в плато и ги сервирайте топли, украсени със зелени подправки.
ВАРИАНТ: Вместо гъби може да използвате ситно нарязани домати.


СВИНСКО МЕСО С ТИКВИЧКИ

Необходими продукти:
450 г крехко свинско месо без кост
1 тиквичка
180 г кашкавал
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 с.л. растително масло
1 скилидка чесън
пресен магданоз
черен пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете месото на малки парчета, объркайте ги със сол, черен пипер и накълцан на ситно чесън. Сложете ги в намазана с растително масло тенджера и ги поръсете с 2 с.л. настърган кашкавал. Обелете тиквичката, нарежете я на филийки и ги подредете върху месото, овкусете със сол и пипер и поръсете с останалия настърган кашкавал. Залейте с киселото мляко и задушавайте 1 час. Когато сервирате, сложете в чинията задушените тиквички, а върху тях - парчетата свинско месо и залейте със соса, получен при задушаването. Украсете с магданоз.
ВАРИАНТ: Тиквичката може да се замени с обелен патладжан, нарязан на кубчета.

# 100
  • Мнения: 35
Вкусно кремче с извара и ябълки/мандарини

Продукти:
200г. финна извара (или котидж чийз)
100г. кисело мляко
2-3 ябълки или мандарини, а може и двете  (количеството е по желание и според големината на плодовете)
1/2 ч.л. канела (ако се сложат само ябълки)

Приготвяне:
Ябълките се обелват и почистват от семките. Мандарините се обелват и изчистват от ципите. Отделят се няколко парченца, които се нарязват на кубчета. Всички останали продукти се слагат в кухненски комбайн (или с пасатора) и се пасират до хомогенна  пухкава смес. Добавят се предварително отделените парченца плодове, всичко се разбърква леко с лъжица и се сипва в чаши или купички. Оставя се в хладилника да се охлади.

Ами това е, изглежда вкусно, мирише вкусно, а мисля че и на вкус ... ще е вкусно!  Joy



Забележка: Видях, че на първа страница има подобен крем, по рецепта на Мириманова, но на мен лично тази комбинация на плодове повече ми допадна.

Последна редакция: вт, 11 яну 2011, 18:43 от наДядоКоледаСнежанката

# 101
  • Мнения: 35
RUISNÄKKILEIPÄ (РЪЖЕНИ СУХАРЧЕТА)

Продукти за 24бр.:
(1дл. = 100мл.)

25г. мая
5дл. вода
2ч.л. сол
1с.л. кимион (това е по-желание, може и без него)
8дл. ръжено брашно
3дл. бяло брашно (спокойно може да се замени със смляни овесени, ръжени или пшеничени трици)

Приготвяне:
1. Брашното и триците се смесват в купа.
2.Маята се натрошава в топлата вода, добавят се солта, кимиона (ако се използва), 2/3 от брашното.
3. Замесва се тесто и се поставя в чиста купа за около 1 час на топло да втаса.
4. Тестото се изсипва на добре набрашнена повърхност и се примесва пак до получаването на твърдо тесто. Оформя се на руло и се нарязва на 24 парчета.
5. Всяко парченце се разточва на много тънка питка и се слага в застлана с хартия за печене тава ( в една тава се събират 4 бр.). След като се сложат в тавата, може да им се изреже дупка в средата.
6. Фурната е предварително загрята на 275’.
7. Готовите питки-кори се пекат за около 5-6 мин. на вентилатор или докато леко покафенеят.
8.  Изваждат се върху чиста кърпа една върху друга, а ако им е изрязана дупка – могат да се нанижат на подходяща стойка. Не се поставят в плик или нещо др., за да не омекват, а да се запазят хрупкави.
9. Могат да се съхраняват до месец (ако останат толкова време, защото са много вкусни)

Последна редакция: ср, 12 яну 2011, 10:48 от наДядоКоледаСнежанката

# 102
  • Мнения: 35
Задушено пиле с броколи

Продукти:
200 гр. почистени пилешки гърди
400 гр. нарязано на "цветчета" броколи
1 с.л. зехтин
1/2 ч.л. оризово брашно (или царевично нишесте
1 малък морков

Приготвяне:
Пилешките гърди се почистват и измиват, нарязват се на порционни парчета (2 на 2, 2 на 3 см или на ленти - 1 на 4 см), които се задушават с мъничко топла вода и зехтин на тих огън. Когато поомекне месото, се добавят нарязаните на кубчета моркови и се посолява на вкус. 4-5 минути по-късно се добавят измитото и нарязано на "цветчета" броколи, след което се добавя размитото в малк овода оризово брашно (царевично нишесте) . Ястието се оставя да ври още 10 минути и се поднася поръсено с нарязан на ситно магданоз и резенче лимон.

# 103
  • Мнения: 35
Лека салата с оризови спагети Марги

Продукти:  
1 пак. оризов нудълс
1 китайска зелка
1-2 с.л. царевица (може и да се пропусне)
пилешко филе (сварено или изпечено на тефлонов тиган без мазнина)
сол, 3 с.л. бяло балсамико (или ябълков оцет), 1 с.л. зехтин, няколко капки сусамово олио

Приготвяне:

Приготвяме нудълса според указанието, нарязваме на дребно китайската зелка,добавяме царевицата, пилешкото филе нарязваме на ивички или кубчета. От останалите продукти правим дресинг, с който заливаме и хубаво разбъркваме салатата. Пробвайте и, ако е необходимо, додобавете някой от продуктите. Покриваме със свежо фолио. Добре е да престои поне половин час в хладилника за овкусяване. Невероятно лесна, проста и вкусна.

Последна редакция: вт, 11 яну 2011, 19:58 от наДядоКоледаСнежанката

# 104
  • Мнения: 35
Салата с риба тон, грейпфрут и авокадо

Продукти:
1 салата айсберг
2 броя авокадо
половин грейпфрут
3 стръка пресен лук
1 консерва риба тон филе
1 лимон
зехтин
сол

Приготвяне:
В дълбока купа накъсваме салатата, като не е задължително да е айсберг, аз предпочитам класическа зелена салата и маруля, но като че ли айсбергът остава по-дълго време хрупкав, но общо взето трябва да се търси баланса хрупкавост/вкус, което пък зависи от това колко време преди сервиране приготвяме салатата.
 
След това изчистваме резените от половин розов грейпфрут от ципи и жилки и ги нарязваме на не много дребни кубчета. Разрязваме и обелваме и авокадото, нарязваме го на полумесеци, а после още веднъж, докато парчетата станат на полу-полумесеци.
 
Нарязваме на кръгчета и трите стръка пресен лук, добавяме натрошеното филе от риба тон и овкусяваме със сока от един лимон, зехтин и солта.

Забележка: Рецептата съм копирала от нета и малко съм променила по мой вкус, но за съжаление не съм записала кой е автора Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт