"Системата минус 60"- рецепти

  • 261 413
  • 146
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 99
от beki8  bouquet


ВЕГЕТАРИАНСКА ЗЕЛЕВА СУПА

Необходими продукти:
1кг зеле
3 картофа
1-2 глави кромид лук
1-2 моркова
3-4 домата
дафинов лист
1 с.л. растително масло
млян черен пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Кипнете вода, подсолете и намалете огъня. Накълцайте на дребно прясното зеле, нарежете на жулиени обелените и измити картофи. Пуснете зеленчуците във врящата вода. запържете до златист цвят в растителната мазнина обеления и нарязан на дребно лук, добавете нарязаните на тънки ивици моркови, запържете ги, после добавете нарязаните домати, сипете малко вода и задушете.
Изсипете задушените зеленчуци в бульона, сложете дафинов лист, сол и пипер.
СЪВЕТ: Ако предпочитате супи, приготвени на основата на месен бульон, не трябва да слагате в тях картофи.


БОРШ С ПАТЛАДЖАНИ

Необходими продукти:
1л зеленчуков бульон
1 картоф
100г патладжани
100г прясно зеле
1/2 пиперка
1 глава цвекло
100г кромид лук
1/2 морков
2 с.л. доматено пюре
1 дафинов лист
зелени подправки за украса

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете цвеклото на жулиени, запържете в малко растително масло с доматеното пюре, залейте с малко вода и задушете до готовност.
Във врящия бульон пуснете нарязаните на малки парченца картофи и патладжани, оставете да кипне и добавете накълцаните на тънки лентички зелени пиперки. варете 15-20 минути. добавете задушеното цвекло, запържените лук и моркови, сол, пипер, дафинов лист и варете още 5-7 минути. Сервирайте супата със ситно нарязана зелена подправка.
ВАРИАНТ: Вместо патладжани може да се използват тиквички.

# 76
  • Мнения: 99
пак от beki8-това са рецептите на Мириманова (да припомня Wink)


ВЕГЕТАРИАНСКА СУПА

Необходими продукти:
600г прясно зеле
4 моркова
4 едри картофа
1 глава целина
1 корен от магданоз
1200 мл вода
2 глави кромид лук
1 с.л. растително масло
сол
свежи подправки

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете на ситно кромида, запържете го в растителното масло, добавете нарязаните на кубчета моркови, целина и корен от магданоз и задушавайте на слаб огън 10-15 минути в плътно затворена тенджера, като разбърквате от време на време. После добавете накълцаното зеле и нарязаните картофи и оставете на огъня, докато зеленчуците омекнат. Към задушените зеленчуци добавете гореща вода, сол и подправки и оставете да ври до готовност. Сервирайте супата поръсена с нарязани на ситно зелени подправки.
ВАРИАНТ: В супата може да се добавят ситно нарязани гъби.


АШХАБАДСКА СТУДЕНА СУПА

Необходими продукти:
125г кефир
175мл вода
100г обезкостено овнешко месо
1 краставица
1/2 сварено яйце
30г зелен лук
10г пресен копър
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете на кубчета месото, лука, краставицата и яйцето. Наситнете копъра. Смесете продуктите, залейте с кефира, разреден с вода.
Сервирайте супата поръсена със зелени подправки.
ВАРИАНТ: Можете да приготвите студена супа с друго месо - например свинско или пилешко.


СТУДЕНА СУПА С КАЛМАРИ

Необходими продукти:
200г сварени калмари
4 краставици
2 сварени яйца
1 ч.л. ситно нарязан зелен лук
1 1/2 л квас (руска национална слабо алкохолна напитка, получена на базата на ферментация на дрожди)
сметана
сол
зелени подправки

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете на дребни кубчета калмарите, краставиците и яйцата. смесете продуктите, добавете лука, посолете и залейте с кваса.
Преди да поднесете, застройте супата със сметана и поръсете със ситно нарязано зелени подправки.
ВАРИАНТ: Ако тази студена супа ви се струва прекалено екзотична, можете вместо калмари да използвате по- традиционния варен колбас.

# 77
  • Мнения: 99
от beki8


КРЕМ СУПА ОТ БРОКОЛИ С ЯЙЦА

Необходими продукти:
700г броколи
2 с.л. оцет
4 яйца
200г меко козе сирене
100 мл готварска сметана с 10% масленост
80г пармезан
1 с.л. зехтин

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Във вряща подсолена вода пуснете нарязаните броколи и ги варете до омекване. Запазете бульона, а броколите изсипете в блендер. Добавете от бульона толкова, че да се получи гъсто и гладко пюре.
Разбийте козето сирене със сметаната. Настържете пармезана на ренде. 1/4 от настъргания пармезан сложете в тиган с не залепващо покритие, докато се разтопи. оставете да изстине малко, извадете получения чипс с лопатка и охладете. от останалите 3 дози пармезан пригответе още чипс.
В тенджера кипнете вода и изсипете в нея оцета. разбъркайте и чукнете внимателно във врящата вода яйцата, намалете огъня и варете 2-3 минути до готовност. извадете яйцата с решетеста лъжица.
Затоплете 4 супени чинии, сипете супата, сложете яйцата, върху тях - козето сирене, а най - отгоре - чипса от пармезан. Сервирайте веднага.
ВАРИАНТ: Вместо броколи може да сложите карфиол.


# 78
  • Мнения: 99
от beki8  bouquet


ЗЕЛЕНА СУПА С ЯЙЧЕНО СУФЛЕ

Необходими продукти:
2-3 пилешки бутчета
5 яйца
1 глава лук
резен целина
1 ч.ч. прясно мляко
1 връзка копър
1 връзка магданоз
250г замразен зелен фасул
500г броколи
1 дафинов лист
4 зърна черен пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Измийте бутчетата, сложете ги в тенджера с вода и ги оставете да заврат. Отстранете образувалата се пяна с решетеста лъжица, добавете нарязания лук, морков и целина, които предварително сте запекли леко на сух тиган. Намалете огъня и варете 30 минути. Пет минути преди да свалите ястието от огъня, сложете в бульона сол, пипер и дафинов лист. Отделете месото в купа.
Прецедете пилешкия бульон в чиста тенджера и оставете да ври на тих огън.
Докато бульонът се вари, пригответе суфлето. Измийте, подсушете и нарежете копъра и магданоза. Разбийте яйцата с миксер. При непрекъснато разбъркване добавете млякото и половината от нарязаните магданоз и копър. Изсипете яйчената смес в намазана с масло широка тенджера, покрийте с капак и пригответе на водна баня в продължение на 25 минути. Оставете готовото суфле на хладно място.
Измийте броколите, накъсайте ги на розички и ги добавете в бульона заедно с фасула. След като сместа заври, оставете на котлона 7 минути.
Обезкостете пилешкото месо. Нарежете го на дребно и го добавете в супата. Оставете да ври 2 минути. Нарежете охладеното суфле на кубчета.
Сипете супата в чинии и във всяка от тях сложете по няколко парченца суфле. Поръсете с копър и магданоз.
ВАРИАНТ: Ако не искате супата да е много мазна, ви препоръчвам да използвате пилешки гърди.


СУПА ОТ ЛЕЩА

Необходими продукти:
280г червена леща
1 с.л. зехтин
500 мл зеленчуков бульон
1 пресен домат
1 стрък пресен керевиз
млян бял пипер
щипка къри
щипка млян джинджифил

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сгорещете зехтина. Изсипете в него измитата леща и при непрекъснато разбъркване я запържете на силен огън за 20 секунди. Добавете смлените пипер, джинджифил и къри. Разбъркайте и оставете на огъня още 10 секунди. Добавете бульона. Варете на среден огън 20 минути.
Разпределете супата в чинии, добавете нарязаните керевиз и домати.
ВАРИАНТ: В супата може да се добави малко счукан чесън.

# 79
  • Мнения: 99
от beki8


ВИТАМИНОЗНА СУПА

Необходими продукти:
500 мл зеленчуков бульон
2 с.л. растително масло
1 голяма глава лук
4 средни моркова
4 големи картофа
4 стръка керевиз
400г домати
2 тиквички
200г броколи
100г зелен фасул
2 с.л. къри паста
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Накълцайте на дребно лука. Нарежете морковите на кръгчета, картофите на резенчета, керевиза и тиквичките на малки парченца. Обелете доматите, разрежете ги на четири, залейте ги с гореща вода, сложете ги да заврат и свалете от огъня. Разрежете фасула на половинки и отрежете краищата. Накъсайте броколите на розички.
Сгорещете растителното масло в голям тиган, запържете лука 2-3 минути, добавете морковите, картофите, керевиза и кърито. Продължете да пържите още 3 минути при непрекъснато бъркане. добавете доматите и бульона. Посолете, сложете черен пипер и преместете супата в тенджера. След като супата заври, добавете тиквичките, броколите и зеления фасул и варете до готовност.
СЪВЕТ: Не забравяйте, че по време на обедното хранене не се препоръчва да се комбинират картофени с месни ястия.


СТУДЕНА ЗЕЛЕНЧУКОВА СУПА

Необходими продукти:
4 ръжени хлебчета
4 добре узрели домата
1 пиперка
1 тиквичка
1 глава червен лук
1 краставица
1 морков
1 стрък керевиз
30г твърд кашкавал
4 яйца
1 скилидка чесън
1 връзка магданоз
4-5 листенца босилек
1/2 лимон
1 с.л. зехтин

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Отрежете капачетата в горната част на хлебчетата, внимателно издълбайте средата, като оставите стена с дебелина 1 см.
Бланширайте доматите и тиквичките. Оставете да изстинат, обелете ги и ги нарежете на малки кубчета, като преди това сте почистили доматите от семената. изчистете пиперката от семената и също я нарежете на кубчета. Накълцайте на ситно магданоза и босилека. Сложете всички зеленчуци и магданоза в блендер, добавете сока от 1/2 лимон и вода, за да получите гъста смес. Посолете и разпределете сместа в хлебните купички.
Разбийте яйцата с босилека, кашкавала и щипка сол. От получената смес направете омлет от двете страни, оставете да изстине, нарежете го на малки ромбове и ги прибавете към супата. Захлупете с хлебните капачета и сервирайте.
СЪВЕТ: Ако се придържате към системата Минус 60, препоръчвам да не изяждане хлебните купички.


ДОМАТЕНА СУПА С ЦАРЕВИЦА И ЧЕРНИ ГЪБИ

Необходими продукти:
800г домати от консерва със сока
350г замразена царевица
1 голяма глава кромид лук
2 скилидки чесън
половин опаковка сушени китайски черни гъби (шиитаке)
1 л. зеленчуков бульон
2 с.л. доматено пюре
2 с.л. зехтин
5-6 сушени домата
1 с.л. ситно нарязан кориандър
1 ч.л. кимион

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Накиснете гъбите във вода за 30 минути. Като набъбнат ги нарежете на ивици. Нарежете лука на кубчета, скълцайте чесъна.
Сгорещете в тенджера зехтина на слаб огън задушете в него за 5 минути лука и чесъна. Добавете кимиона и задушавайте още минута.
Нарежете доматите на кубчета и заедно със сока ги излейте в тенджерата. Когато сместа заври, добавете към нея бульона и царевицата, а накрая доматеното пюре и гъбите. Варете на бавен огън 20 минути. Пет минути преди да свалите от огъня, добавете сушените домати, нарязани на ивици. Посолете, овкусете с черен пипер и поръсете с кориандър.
ВАРИАНТ: Вместо сушени домати може да се използват пресни, а вместо черни гъби - замразени печурки.

# 80
  • Мнения: 99
от beki8  bouquet


ЗЕЛЕНЧУКОВА СУПА С ЛИСТА ОТ ЦВЕКЛО

Необходими продукти:
100г листа от цвекло
100г зеле
100г зелен грах
3 картофа
2 глави кромид лук
2 моркова
1 л вода
1 с.л. растително масло
1 дафинов лист
млян черен пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете листата от цвекло и зелето на тънки ленти, картофите - на кубчета. Нарежете лука и моркова на ситно и запържете в тиган с мазнина. Кипнете водата и сложете в нея картофите. Варете 10 минути, добавете запържените зеленчуци и зеления грах и варете още 10 минути. После добавете листата на цвеклото, зелето, дафиновия лист, солта и пипера и варете 5 минути.
Преди да сервирате поръсете борша със ситно нарязани зелени подправки по избор.
ВАРИАНТ: Листата от цвекло може да се заменят с лапад.


СУПА ОТ ЛАПАД И ЛИСТА ОТ ЦВЕКЛО

Необходими продукти:
500г листа от цвекло
100г лапад
2 краставици
10г зелен лук
100г репички
2 сварени яйца
100г сварен говежди език
магданоз и копър
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете на ситно листата от цвекло, залейте ги с гореща вода и ги сложете да заврат. Добавете накълцания на ситно лапад и варете още 5 минути, посолете и оставете да изстине. Нарежете на малки парченца езика, краставиците, зеления лук и репичките, накълцайте магданоза и копъра. Залейте всички продукти със студения бульон с листата от цвекло и лапад. Преди да сервирате, сложете нарязаното на ситно варено яйце.
ВАРИАНТ: Вместо език може да се използва варено говеждо месо.


СОЛЯНКА* С МЕСО
(солянка- традиционна руска гъста супа с месо или риба и пикантни подправки)

Необходими продукти:
1 1/2 л бульон
250г говеждо месо
140г говежди бъбреци
100г шунка
90г кренвирши или биренки
200г кромид лук
200г саламурени краставички
40г зелени маслини
80г каперси
80г черни маслини
50г доматено пюре
1/2 лимон
пикантни подправки на вкус
нарязана на ситно зелена подправка
1 с.л. растително масло

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сварете месото с костите в бульона. Прецедете и оставете месото да изстине в бульона.
Почистете бъбреците от ципата, разрежете ги по дължина, залейте със студена вода и оставете да се киснат 3-4 часа, като периодично сменяте водата. Измийте ги, отново ги залейте със студена вода и сложете да се варят на тих огън 1 - 1 1/2 часа до готовност.
Нарежете лука на полумесеци, задушете го в растителното масло, добавете доматеното пюре и продължете да пържите, докато мазнината не оцвети и не се отдели от доматеното пюре.
Обелете краставичките, нарежете ги на филийки, добавете малко бульон (да не ги покрива напълно) и задушавайте 10 минути.
Изчистете маслините от костилките. Отцедете каперсите. Нарежете на тънки парченца говеждото месо, бъбреците, шунката и кренвиршите.
Сложете месото, запържените лук и доматено пюре, задушените краставички, маслините, каперсите в тенджера, прибавете дафинов лист, пипер сол и залейте с бульона. Варете 10 минути на слаб огън, после оставете да престои 15 минути.
Преди поднасяне аранжирайте с маслини и резенче лимон.
СЪВЕТ: Солянката с месо трябва да се консумира на обяд единствено като самостоятелно ястие.

# 81
  • Мнения: 492
ЗАДУШЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ РАТАТУИ

Необходими продукти:

1 глава лук
1 патладжан
1 зелена чушка
2 тиквички
3 домата
2 супени лъжици зейхтин
сол на вкус
свеж магданоз
скилидка чесън
стрък дафинов лист


Начин на приготвяне:

Задушаваме  лука и чесъна  до златисто в зейхтина. Добавяме предварително посоления, измит и нарязан на кубчета патладжан, слад като поомекне добавяме постепенно тиквичките и чушката, също нарязани на кубчета. Разбъркаваме периодично. След като всички зеленчуци са сравнително меки , добавяме солта, магданоза и дафиновия лист. Малко преди ястието да е готово, около 3-4 мин. , добавяме обелените и нарязани на кубчета домати.

Последна редакция: чт, 18 ное 2010, 12:37 от svetlane

# 82
  • Мнения: 492
Гъби със скариди и бекон



Необходими продукти:

2 глави лук
300гр. прясни печурки
300гр. скариди
300гр. бекон
2 супени лъжици зехтин
магданоз

Начин на приготвяне:

Задушаваме лука до златисто, прибавяме гъбите. След като печурките се задушат добре, добавяме и измитите скариди, оставяме ги да порозовеят. Бекона и магданоза слагаме последни. Оставяме да покъкри около 5 мин. като не забравяме да разбъркваме.
Сол не се използва, тъй като по-принцип бекона е достатъчно солен.

Последна редакция: чт, 18 ное 2010, 12:38 от svetlane

# 83
  • Мнения: 492
Пълнени картофи със зеленчуци и кашкавал



Необходими продукти:

500гр. картофи
2 стръка праз
1 червена чушка
1 морков
1 тиквичка
настърган кашкавал
сол
магданоз

Начин на приготвяне:

Сваряваме или изпичаме картофите. Задушаваме всички зеленчуци, добавяме сол и ситно нарязан магданоз. Разделяме на две половини изтиналите картофи и внимателно издълбаваме част от вътрешността. Тази издълбана част от картофите смесваме със зеленчуците и  пълним издълбаните картофите. Поръсваме с кашкавал и мятаме в предварително загрята фурна до като получим златист цвят на вече разтопения кашкавал.

# 84
  • Мнения: 99
Още от beki8 и рецептите на Мириманова Peace

Рецепти за ястия с месо-обяд

ПИКАНТНО ЗАДУШЕНО ГОВЕЖДО

Необходими продукти:
500г говеждо месо (без кост)
40г краставица
10г див чесън
10г корен от джинджифил
2г нарязан сладък корен
1 ч.л. канела
1 ч.л. семена от анасон
1 с.л. трапезно вино
1 с.л. соев сос
пресен магданоз
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Пригответе марината. За целта смесете виното със соевия сос, канелата, анасона и солта.
Измийте месото и го нарежете на големи парчета, добавете нарязаните на ситно див чесън, джинджифил и сладък корен. Залейте с маринатата и разбъркайте. Оставете да се маринова 1 час.
След това добавете 2 чаши вода и сложете да заври. Задушавайте говеждото на слаб огън 1 час.
Оставете готовото месо да изстине и го нарежете на тънки филийки. Подредете в чиния и украсете с парченца краставица и магданоз.
ВАРИАНТ: Така може да се приготви и свинско месо.


ПЪЛНЕНИ ТИКВИЧКИ С КАЙМА

Необходими продукти:
2 тиквички
1 глава кромид лук
1 скилидка чесън
1 с.л. зехтин
120г кайма
2 домата
2 с.л. настърган кашкавал
1/2 ч.л. риган
млян черен пипер
сол на вкус
мащерка

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Измийте тиквичките. Разрежете едната на половина, издълбайте и посолете. Нарежете втората тиквичка на кубчета.
Накълцайте лука и чесъна и ги запържете със зехтина. Добавете каймата, ригана и запържете няколко минути. Добавете нарязаната на кубчета тиквичка.
Бланширайте доматите, обелете ги и ги нарежете на кубчета. Една трета добавете към запържената кайма, овкусете със сол и черен пипер.
Изплакнете със студена вода разрязаната на половина тиквичка и подсушете парчетата със салфетка.
Напълнете половинките със сместа с каймата, сложете ги върху доматите и поръсете с настъргания кашкавал. Запечете във фурната 30 минути на 200 градуса.
Преди сервиране поръсете с нарязана мащерка.
ВАРИАНТ: Рецептата може да се приготви, като тиквичките се заменят с патладжани.


Последна редакция: пт, 19 ное 2010, 12:21 от janeta*

# 85
  • Мнения: 99
от beki8

РУЛО ОТ ЗЕЛЕ С МЕСО

Необходими продукти:
600г зеле
600г кайма
2 глави кромид лук
200г замразен спанак
200 мл доматен сок
2 яйца
2 моркова
босилек
пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Отстранете горните листа на зелката и изрежете кочана. Сварете я за 10 минути в подсолена вода. Извадете от водата, оставете да изстива и откъсайте листата, като изрежете дебелата им част. Намажете с растително масло кръгла форма за печене и подредете зелевите листа с жилките надолу, така че да се застъпват. Накълцайте на ситно листата, които останат, и ги смесете с каймата. Прибавете солта, пипера и яйцата. Размразете спанака. Сварете и намачкайте морковите.
Покрийте листата във формата с една трета от обърканата със ситно зеле кайма. Отгоре разстелете намачканите моркови, след това - една трета от каймата и най - отгоре - слой спанак. Поръсете с 2 с.л. нарязан на ситно босилек и разстелете останалата кайма. Съберете краищата на зелевите листа над каймата. Изпечете рулото на фурна, загрята на 200 градуса за 40 минути. Извадете рулото от формата и го поднесете топло, залято с доматения сок.
ВАРИАНТ: Ястието може да се приготви и без спанак.


СОЛЯНКА АСОРТИ С ЧЕРВЕНО ЗЕЛЕ

Необходими продукти:
1 1/2 кг червено зеле
500г ябълки
500г кромид лук
8 кренвирши или 400 г шунка
2 червени пиперки
1/2 ч.ч сухо червено вино
1/4 ч.ч. трипроцентов винен оцет
3 с.л. ситно нарязан керевиз
3 с.л. ситно нарязан магданоз
1 скилидка ситно нарязан чесън
1 ч.л. настъргана портокалова кора
2 ч.л. сол
1/2 ч.л. прясно смлян бахар

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Изчистете зелката, нарежете я на тънки ивици и ги разстелете на тънък пласт в глинен съд.
Обелете ябълките, почистете ги от семките и ги нарежете на жулиени. Отстранете семената от пиперките и ги нарежете на ленти. Изчистете лука и го нарежете на шайби.
Върху зелето подредете на слоеве лука, ябълките и пиперките, като поръсвате всеки слой с част от солта, бахара, портокаловата кора, чесъна, керевиза и магданоза. Повторете слоевете зеленчуци и подправки в същата последователност. Залейте с виното и оцета и задушавайте на слаб огън 1 час и 10 минути, като разбърквате от време на време. Двадесет минути преди да свалите от огъня, добавете кренвиршите, нарязани на кръгчета, или шунката, нарязана на тънки ивици.
ВАРИАНТ: Тази рецепта може да се приготви и с бяло зеле.

# 86
  • Мнения: 99
от beki8  bouquet


БРЮКСЕЛСКО ЗЕЛЕ С КРЕНВИРШИ НА ФУРНА

Необходими продукти:
1 кг брюкселско зеле
200 г кренвирши
1 средно голям морков
100 мл мляко
1 яйце
100 мл бяло вино
50 г настърган кашкавал
сол
зелени подправки за украса

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Отстранете външните листа на брюкселското зеле и го пуснете във вряща подсолена вода, варете 15 минути. Сварете изчистения морков и го оставете да изстине. Нарежете кренвиршите и морковите на кръгчета. Кипнете виното в тенджера. Когато остане на половина, прибавете яйцето и разбъркайте добре.
Сложете зелето, кренвиршите и моркова в намазана с масло форма, залейте със соса, поръсете отгоре с настърган кашкавал и запечете във фурната за 15 минути на 250 градуса.
Украсете със ситно нарязаните зелени подправки.
ВАРИАНТ: Може да замените кренвиршите с варен колбас.


СВИНСКО ПЕЧЕНО (КЛАСИЧЕСКА РЕЦЕПТА)

Необходими продукти:
2 кг свинско месо без кост
9-10 скилидки чесън
1 с.л. растително масло
15 зърна бахар
млян черен пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Намажете месото с олио, набодете на няколко места с вилица, посолете, поръсете с черен пипер и шпиковайте с бахар и чесън.
В тава налейте малко вода, сложете месото и го печете в гореща фурна час и половина до 2 часа, като периодично го поливате със сока от тавата. Когато месото се зачерви, намалете фурната.
Залейте изпеченото месо със сока от тавата и поднесете топло с варен ориз.
ВАРИАНТ: Може да се използва и говеждо месо, но тогава препоръчвам да го сервирате със зеленчукова салата.

# 87
  • Мнения: 4 498
СВИНСКИ РУЛА С КОЛБАС

Необходими продукти:
800 г обезкостено свинско месо
100 г варен колбас
1 пиперка
2 ч.ч. пилешки бульон
4 с.л. ситно нарязан декоративен лук ( резанец )
2 с.л. ситно нарязан магданоз и копър
1 с.л. растително масло
млян черен пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете свинското месо и колбаса на филийки. Смесете магданоза и копъра с растителното масло и разбъркайте добре. Намажете парчетата месо с получената смес. Всяка филийка месо покрийте с 2 парчета от колбаса, навийте на руло и забодете с клечки. Запечете рулата във фурна.
Нарежете чушката на тънки ивици и прибавете към рулата заедно с лука, залейте с бульона и задушавайте до готовност.
Извадете рулата, овкусете ги със сол и черен пипер и ги стоплете. Сервирайте ги полети със соса.
ВАРИАНТ: Вместо декоративен лук може да се използва обикновен кромид лук.

Последна редакция: пт, 19 ное 2010, 12:31 от beki8

# 88
  • Мнения: 99
от beki8   bouquet


СВИНСКИ КЮФТЕНЦА ПО КИТАЙСКИ

Необходими продукти:
225 г китайско зеле
450 г свинска кайма
2 глави кромид лук / връзка пресен лук
2 с.л. соев сос
1 с.л. сухо вино херес
1 яйце
3-4 замразени гъби
1 с.л. растително масло
млян джинджифил
прясна мента
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Смесете свинската кайма със соевия сос, хереса и разбитото яйце. Разделете на равни части и оформете 12 малки кръгли кюфтенца. Загрейте растителното масло, изпържете кюфтенцата до получаване на златиста коричка и ги извадете от тигана.
Сложете в тигана 2 щипки джинджифил и накълцания на ситно лук, след това - нарязаните на малки парченца зеле и гъби и добавете вода. Задушавайте 1-2 минути. После добавете и кюфтенцата. Долейте още 3 с.л. вода и оставете ястието да заври. Намалете огъня, захлупете с капак и задушавайте на слаб огън 20 - 25 минути.
Преди да свалите от огъня, добавете 1 ч.л. нарязана на ситно мента.
ВАРИАНТ: Ако нямате китайско зеле, може да използвате и обикновено, но трябва да го нарежете възможно най- ситно.



ЗАДУШЕНО ГОВЕЖДО МЕСО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ

Необходими продукти:
500 г говеждо месо без кост
400 мл вода
1 кубче бульон
1 глава кромид лук
1 морков
4 глави цвекло
150 г зеле
1 ч.л. трипроцентов оцет или разтворена във вода лимонена киселина
1 дафинов лист
1 с.л. зехтин
млян черен пипер
сол
За соса:
2-3 ч.л. настърган хрян

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете говеждото месо на малки парчета, запържете го в зехтина, поръсете със сол и пипер, добавете водата и кубчето бульон. Захлупете и задушавайте на бавен огън 20 минути.
Нарежете лука на колелца, морковите на кубчета, зелето и цвеклото - на тънки ивици. Прибавете зеленчуците към месото. Добавете оцета (или лимонената киселина) и дафинов лист. Ако е необходимо, сипете малко бульон. Задушавайте на бавен огън, докато месото омекне.
Сервирайте месото овкусено с настъргания хрян.

СЪВЕТ:
Обърнете внимание, че в някой рецепти допускам преди същинското готвене да се използва мазнина за запържване на месото до образуване на златиста коричка. Количеството мазнина обаче трябва да е минимално.

# 89
  • Мнения: 492
Банички от оризиви кори

1пакет оризови кори
4 яйца
1 желтък за намазване
250 гр. сирене

Завираме вода, потапяме всяка от корите за около 5 секунди ( на тези кори, които аз ползвах, такова беше опътването!) Смесваме яйцата със сиренето и нанасяме върху всяка кора. Подреждаме в тавичка, намазваме отгоре с 1 желтък и мятаме в предварително загрята фурна. 


Последна редакция: пт, 19 ное 2010, 15:43 от svetlane

Общи условия

Активация на акаунт