"Системата минус 60"- рецепти

  • 261 383
  • 146
  •   1
Отговори
  • Мнения: 99
Ако някой продукт не е в списъка на разрешените храни за обяд или вечеря, това не означава че сме забравили за него, това означава, че за обяд и вечеря не е позволен!!!

Начин на публикуване на рецептите в темата:
Черен цвят рецептите за обяд: ОБЯД
Син цвят за рецептите за вечеря: ВЕЧЕРЯ
Всички рецепти за вечеря са подходящи за обяд!!!

Обяд-между 12ч. и 13ч.
- Не е важно в колко часа обядвате, преди или след 12.
- На обяд може да приготвяте храната по всякакъв начин, освен пържене, най-много задушаване на лук, но тогава не трябва да приемате сметана, майонеза и масло/олио.
- Майонеза, сметана, растително олио или зехтин са разрешени до 14.00 ч. в малки количества (около чаена лъжичка). Соев сос, кокосово мляко, кетчуп, хрян и т.н. също в малки количества.
- Супи готвим или с вода и картофи, или с месен бульон и без картофи. Може да ядете супи от фасул и грах. Но помнете, че супите не засищат за дълго, затова не се увличайте.
- Може да ядете всякакво суши.
- Ниско-маслени кисело-млечни и млечни продукти може да ядете, но обръщайте внимание на състава. Например топеното сирене съдържа сметана и не бива да се яде. Изварата понякога има захар - също не бива.
-От соевите продукти може само Тофу
- Може да съчетавате продуктите както искате освен: Макарони, картофи, батати и бобови не може с продукти от групата на месни и рибни продукти, освен яйца, тях може да прибавяте в неголеми количества.
-Може само ръжени сухари или в краен случай ръжен хляб
- Може за използвате подправки, чесън, магданоз

Разрешени плодове
1. ябълки (1-2 в продължение на целия ден (може и след 12))
2. Цитруси
3. Сливи ( не много)
4. Киви
5. Диня (1-2 парчета за дена ( може и след 12))
6. Сини сливи
7. Ананас
8.Авокадо
Ако някой плод не е в списъка, значи не трябва да се яде!!!

Разрешени зеленчуци
Всички, но:
1. картофи, батати и фасул (не зелен боб), а така също и бобовите култури се ядат без месни и рибни продукти
2. замразен грах се разрешава, но не и консервиран
3. Може за се яде замразена царевица или царевица на кочан.
4. Солени и мариновани зеленчуци се разрешават в малки количества, това се отнася и за различните корейски салати, морско зеле, кисело зеле, маслини и всички осолени зеленчуци.
5. В гупата на разрешените зеленчуци попадат и гъбите и бобовите.
6. Съчетанието на гъби с месо да става внимателно ( не че не може, но по-добре по-рядко)

Разрешени месни и рибни продукти
1. Варени колбаси и наденички
2. Котлети ( не пържени)
3. Месо ( всякакво - пилешко, заешко и конско - изобщо ВСЯКАКВО), субпродукти ( това не значи, че може да се яде кожа и сланина)
4.Пача
5. Риба (солена в малки количества)
6. Морски продукти
7. Рачешки рулца
8. Шишове, ако не са мазни и без много маринати
9. Варени яйца
10. Принципа при месните е да предпочитате варени или печени меса, задушени и на последно място - на сух тиган
11. от консервите - само рибни в собствен сос

Разрешени варива
1. Ориз
2. Елда
3. Макарони от твърди сортове пшеница ( не бива да се съчетават с месни и рибни продукти, може със сирене)
4.оризова юфка/ оризово фиде
5. Царевица - не повече от 1 чаша седмично

Разрешени напитки
1. Всякакъв чай без захар ( може и между обяда и вечерята)
2. Кафе без захар
3. Сухо червено вино
4. Прясно изцеден сок
5. Млечни и кисело-млечни напитки.

Вечеря-тя трябва да е по-близо до 18ч., а не до 15ч.
- не бива да пържите ( на грил - може)
- Никакво масло или друга мазнина не се позволява
-може да използвате подправки, чесън, магданоз
-соев сос (нищо друго соево не може) и балсамов оцет - в много малки количества
- сол се разрешава, захар не
- може да се съчетават продуктите от един вариант, но внимавайте с вариант №6 - старайте се да не съчетавате продуктите от него, или например 200гр. месо с половин яйце
- нищо осолено, мариновано, пушено не може!

По долу са представени 7 варианта:

ВЕЧЕРЯ!!! НЕ ЯДЕНЕ ЗА ЦЯЛ ДЕН, А САМО ВЕЧЕРЯ!!!

Трябва да изберете един от тези варианти и да ядете само това, което е написано, НЕ БИВА ДА ДОБАВЯТЕ ПРОДУКТИ ОТ ДРУГИТЕ ВАРИАНТИ!!!
Не бива да се опитате да изядете всичко, което е дадено във варианта, който сте избрали, а само това, което искате! Със всеки един от вариантите можете да пиете напитките, които са изброени в края на поста.

Вариант 1-"Плодове и мляко"
1. Ябълки (1-2бр.),  Цитруси, Сливи ( малко),  Киви, Диня ( 1-2 парчета), Сини сливи, Ананас
2.  Прясно или кисело мляко, айрян, извара (БЕЗ: сирене, кашкавал, топени сирена и други подобни!!!)
3.  Прясно изцеден сок

Вариант 2-"Плодове и зеленчуци"
1. Ябълки (1-2),  Цитруси, Сливи ( малко),  Киви, Диня ( 1-2 парчета), Сини сливи, Ананас
2. Зеленчуци всякакви, ОСВЕН:
- картофи, грах, гъби,  тиква, патладжан, авокадо, бобови, батати, царевица
3. Сок от разрешените плодове и зеленчуци

Вариант 3-"Плодове и зърнени"
1. Ябълки (1-2),  Цитруси, Сливи ( малко),  Киви, Диня ( 1-2 парчета), Сини сливи, Ананас
2. сок от изброените плодове
3. ориз
4. елда

Вариант 4-"Зеленчуци и мляко"
1. Зеленчуци всякакви, ОСВЕН:
- картофи, грах, гъби,  тиква, патладжан, авокадо, бобови, батати, царевица
2. Прясно или кисело мляко, айрян, извара (БЕЗ: сирене, кашкавал, топени сирена и други подобни!!!)
3. сок от разрешените зеленчуци

Вариант 5-"Зеленчуци и зърнени"
1.Зеленчуци всякакви, ОСВЕН:
- картофи, грах, гъби,  тиква, патладжан, авокадо, бобови, батати, царевица
2. Ориз
3. Елда
4. Сок от разрешените зеленчуци

Вариант 6-"Месо, риба, яйца"
1. Месо (всякакво) и субпродукти - без кожа и сланина
2. Риба
3.Морски продукти
4. варени яйца
5. Пача, желирани ястия

Вариант 7-"Мляко, сирене, сухари"
1. Прясно или кисело мляко
2. Извара- до 5% масленост
2. Сирене до 50 гр. Всякакво сирене може, даже синьо.
3. Сухари - ръжени - 3-4 бр.

Какво може да се пие?
1. Чай всякакъв (ако е зелен или билков, може и след 18.00)
2. Кафе ( може и след 18.00)
2. Газирана вода (много внимателно, повишава апетита) или обикновена (може и след 18.00)
4. Червено сухо вино ( може и след 18.00 )

Рецепти на руски от Сайта на Мириманова:
РЕЦЕПТИ ЗА ОБЯД
РЕЦЕПТИ ЗА ВЕЧЕРЯ

МОЛБАТА НИ Е ПРЕДИ ДА ПУСНЕТЕ РЕЦЕПТА В ТЕМАТА ТУК ДА Я НАПИШЕТЕ В ТЕМАТА, В КОЯТО ОБСЪЖДАМЕ ДИЕТАТА ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ ДАЛИ РЕЦЕПТАТА Е ПОДХОДЯЩА ЗА "СИСТЕМАТА МИНУС 60"!!!




Темата е само за рецепти - без коментари за храните или за самата диета. За тях си има отделна тема!


Последна редакция: вт, 01 юни 2010, 16:36 от ЗлаВещица

# 1
  • Мнения: 2 294
Спанак/Лапад/Коприва с ориз

Продукти за 2-3 порции
1 к.ч. ориз - бял или кафяв ( за предпочитане кафяв)
спанак/лапад/коприва - около 200 грама - аз слагам на око
сол на вкус
джоднен(гюзум) на вкус
 
Слагате продуктите в тенджера и заливате с вода в съотношение ориз:вода - 1:4. Варите до готовност на ориза. Не добавяме мазнина. С кафяв ориз отнема около 40 минути. Ястието трябва да остане "на мазнина", за да не стане прекалено сух ориза след като поеме водата.

Последна редакция: ср, 02 юни 2010, 14:35 от bebok_86

# 2
  • Мнения: 99
Салата от пресни тиквички

1 тиквичка
връзка копър
сол, оцет/лимонов сок, олио(съвсем малко колкото да може да се овкуси-но по правило мазнината е забранена за вечеря!!!)

Тиквичката се измива и се реже на половина. С картофобелачка се реже на лентички с дължина по избор. Реже се копъра и се овкусява със сол, олио и оцет на вкус. Оставя се в хладилника за поне 2 часа да се охлади и маринова.

Салатата направих по идея на Labrex (но в оригинал рецепта има и други продукти, които не стават за вечеря по системата). Салата може да се консумира като гарнитура към ориз, или с млечни, или с плодове! Т.е. варианти №2, №4, №5

Последна редакция: ср, 02 юни 2010, 09:33 от janeta*

# 3
  • София
  • Мнения: 6
Тиквички с кисело мляко и чесън

2 бр. тиквички
1/2 кофичка кисело мляко
1 стрък зелен чесън

Тиквичките ги обелвам и нарязвам на тънки ленти по дължина (важно е да са тънки лентите, за да се изпекат добре). Леко ги посолявам. Пека ги от двете страни на тефлонов оребрен тиган. Заливам ги с киселото мляко, в което съм нарязала на ситно чесъна, малко копър и черен пипер. По желание може да се прибави 1 чаена лъжичка дижонска горчица.

Последна редакция: вт, 01 юни 2010, 17:10 от dddesita

# 4
  • Мнения: 99
Ориз с ябълки

Сварете ориз(за предпочитане кафяв) по обичайния начин. Ако е кафяв ориз добавяте малко повече вода. Малко сол и оставяте да ври. 15мин. преди да стане готов добавяте обелени и нарязни на кубчета ябълки. Вари се до готовност. Ябълките придават на ориз сладко-кисел вкус. При изтиване се получава нещо като ориз в ябълково желе.


Източник: http://mirimanova.info/forum/index.php?showtopic=114

Последна редакция: вт, 01 юни 2010, 17:38 от janeta*

# 5
  • Бургас
  • Мнения: 1 198
Пилешко с гъби в сос от кисело мляко
пилеко филе/месце-колкото пожелаете,
100-150 г гъби
1 кисело мляко
1 с.л.майонеза/сметана/може и повече ако не слагате друга мазнина/
сол,чер пипер,подправка за скара,сух чесън-за овалване на месцето.
Овалвате месцето в подправките.Може да го задушите малко в тигана.Добавяте при него да се задушат и гъбите и изсипвате в йенска тенджера.
Приготвяте сместта от киселото млкяо и майонезата/с,етаната,разбърквате и добавяте 2-3 с.л. вода.Заливате месцето с приготвената смес.Слагате капака или фолио о оставяте на силна фурна около 1 час.Махате капака и печете още 10-15 минути.
Ястието може да се приготви и без предварително задушаване.

# 6
  • Мнения: 2 294
СИСТЕМНА ШОПСКА САЛАТА

Продукти за 1 порция
1/2 домат
1/2 краставица
стрък зелен лук, ако нямате зелен 1/2 глава стар лук
2-3 печени чушки
извара
сол и оцет на вкус
ЗА ВЕЧЕРЯ НЕ ДОБАВЯМЕ МАЗНИНА

Последна редакция: ср, 02 юни 2010, 14:35 от bebok_86

# 7
  • Мнения: 11 816
ПЛОСЪК РЪЖЕН ХЛЯБ

Системата позволява консумация на ръжени сухари и в краен случай ръжен хляб - за обяд, и за вечеря (7 вариант). Почти невъзможно е обаче да се намерят истински такива в магазините. Открих една изключително лесна (не се меси) и бърза рецепта на изцяло системен ръжен хляб-сухари. Трябва ви само ръжено брашно (за предпочитане закупено от био щанд или магазин), суха мая, вода и сол. Приготвянето е описано от авторката на рецептата тук  - http://vkuhniata.wordpress.com/2010/01/15/flat-rye-bread/



Последна редакция: нд, 13 юни 2010, 19:19 от ЗлаВещица

# 8
  • Мнения: 159
Тиквички пълни с извара



-200 гр извара
-1 скилидка чесън
-1с.л. кисело мляко
-зелени подправки (копър, магданоз)
-сол на вкус
-2 тиквички
Тиквичките се измиват и нарязват на кръгчета с дебелина 4-5 см, изрязва се внимателно вътрешността със семената. Чесънът се намачква и се смесва с изрязаното от тиквичката, изварата, киселото мляко, подправките и солта. Нареждаме тиквичките в тавичка, пълним ги и печем в загрята фурна за около 15 мин на 250 С.
Източник: http://mirimanova.info/forum/index.php?showtopic=114&view=fi … dpost&p=12511

Последна редакция: ср, 02 юни 2010, 15:28 от Bubeto*

# 9
  • Мнения: 159
Постни сърми с елда



1 неголяма зелка
1 водна чаша сварена елда
1 среден морков
1 глава лук
1 домат
подправки на вкус( магданоз, черен пипер...)

Зелето се слага в кипяща вода и се вари докато омекнат листата. Вадим го, изчакваме да изстине и отделяме листата ( ако не се отделят добре, варим още малко).
Задушаваме моркова, лука и домата, посоляваме на вкус и смесваме със сварената елда и подправките. Правим сърми, подреждаме ги в тенджера и слагаме вода колкото да ги покрие. Задушаваме 20 мин. на бавен огън, ако е необходимо добавяме вода. Може да се приготвят и на пара за около 20- 30 мин.
Източник: http://mirimanova.info/forum/index.php?showtopic=114&view=fi … dpost&p=16543



# 10
  • Мнения: 159
Салата с моркови и извара

- 2 моркова
- 400гр извара
- чесън на вкус
- сол
-  няколко лъжици кисело мляко
- пресни зелени подправки ( копър, магданоз..) на вкус

Настъргваме морковите, добавяме изварата, подправките, чесъна, киселото мляко и солта.
Източник: http://mirimanova.info/forum/index.php?showtopic=114&view=fi … dpost&p=17200

# 11
  • Мнения: 159
Плодова извара

- 1 портокал
- 1 мандарина
- 1 ябълка
- 2 кивита
- 200 гр извара

Всичко се смесва в блендер, може да се добави и кисело мляко.
Източник: http://mirimanova.info/forum/index.php?showtopic=114&view=fi … dpost&p=83722

Последна редакция: ср, 02 юни 2010, 16:25 от Bubeto*

# 12
  • Мнения: 159
Елда с домати и соев сос

1 чаша елда
2 чаши вода
1 голям домат
1 ч.л. лимонов сок
2 с.л. соев сос
кориандър или магданоз, черен пипер, сол
Сваряваме елдата. Добавяме домата нарязан на кубчета и магданоза. Смесваме соевия сос и лимоновия сок- добавяме ги. Посоляваме и слагаме черен пипер на вкус.
Източник: http://mirimanova.info/forum/index.php?showtopic=114&view=fi … post&p=105656

# 13
  • Бургас
  • Мнения: 1 198
Ориз с пресни чушки на фурна.
1 ч.ч. ориз
2-3 чушки
1 гл лук/1 връзка пресен лук
зехтин/олио
1-2 с.л. червен пипер
магданоз
джоджен
сол
Задушавате лука,добавяте и нарязаните чушки,а след 2 минутки и ориза в подходящ съд с малко мазнина и вода,.Бъркате 2 минутки и добавяте червения пипер,разбърквате и изсипвате сместта в тава.Добавяте джожден и малко магданоз/може да изберете и само едното/,но с джоджен става по-вкусно.Добавяте вода и печете на макс във фурната,като предварително посолявате.
Ястието може да се приготви и без червен пипер!

# 14
  • Мнения: 11 816
Салата "Табуле"

1/3 ч.ч. булгур
2-3 връзки магданоз
1 домат
2 стръка зелен лук или 1/2 глава стар лук
1/2 връзка мента или пресен джоджен
1/2 лайм или лимон
зехтин, сол

Булгурът се залива с гореща вода до края на чашата и се оставя около час да престои, докато поеме водата и набъбне. Прецежда се и към него се добавят нарязаните на ситно магданоз, мента, лук, доматът (без семките, само месестата част) се реже на малки кубчета. Овкусява се със сокът от лайма, зехтин, сол. Обърква се и се оставя да престои в хладилник поне половин час.
По желание може да се добави повече домат, а също и краставица на ситно.

Общи условия

Активация на акаунт