Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Диети и отслабване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
120-134 от 145 отговора

ул. "Мечтание"

Мнения: 5 994
Доматена яхния с печен пипер

1 буркан печен пипер
1 буркан доматено пюре
2 средноголеми глави лук
1/2 л. вода
1/2 глава чесън

Лука и пипера нарязвам на дребно и слагам да се посварят в подсолена вода. Когато лука е готов слагам доматеното пюре. Варя докато се сгъсти. Накълцвам чесъна на дребно и го добавям почти накрая за да си запази вкуса и аромата.
Цитирай

ул. "Мечтание"

Мнения: 5 994
Свинско с кафяв ориз

1/2 кг свинско (предпочитам плешката)
1 стрък праз (може и с лук, ако предпочитате)
1 ч.ч. кафяв ориз
5 ч.ч. вода
1 с.л. мазнина
сол
подправки по желание (аз не добавям нищо)

Нарязвам свинското на малки парченца и го осолявам предварително с морска сол. Оставям го около час да поеме солта. След това го запечатвам на сух тиган.
Измивам и накълцвам на дребно праза. В една тенджера слагам една супена лъжица мазнина (каквато предпочитате, аз готвя с косово масло или олио от гроздови семки) и задушавам праза за не повече от 2-3 минути. Добавям ориза, който също е измит предварително, месото и водата. Варя до почти пълното извиране на водата и свалям от котлона. Прибавят се подправките.

Забележка: Когато готвя месо посолявам предварително месото и след това не добавям никаква сол в яденето.
« Последна редакция: пт, 25 мар 2011, 12:41 от Нощни очи »
Цитирай


Мнения: 680
Лимонов басмати ориз Smile

Подходящ за вечеря
/може да се гарнира със сладки плодове или зеленчуци в зависимост от избрания вариант/

1 с.л. синапено семе
1 ч.л. куркума
3 зрънца кардамон (задължително се махат след като се свари ориза)
1/2 ч.л. кимион
1 ч.л. канела (и/или пръчка канела, която се маха преди лимона)
1/2 ч.л. сол
2, 3 стръка (прясна) мащерка

1 ч.ч. ориз басмати

1 лимон


Запичам в тенджерката синапените семена, когато почна да усещам аромата им добавям куркумата и малко след това изсипвам ориза, който преди това съм измила и накиснала за 10-15 минути. Наливам вряла водата поне на 2 етапа (това го правя за всеки вид ориз особено ако не съм имала време да го кисна преди това, трябва да ожаднее и чак тогава да получи водата си Wink ) в крайно съотношение 1:2 (аз го обичам така, но може и с повече вода понася до към 1:3,5 - в крайна сметка, винаги преди да загори  Mr. Green може да се направи корекция). Заено с първата доза вода прибавям всички останали подправки включително и солта (ако не ви допадат - пропуснете ги или сложете копър/магданоз и пак ще стане великолепен ориз).

Вари се 15-18 минути на бавен огън с похлупак.

Вадят се пръчката канела и 3-те зрънца кардамон (да не се забравят)!

Изцежда се лимона и се полива равномерно ориза.
Оставя се да поеме за няколко минути.

В чинията нареждам плодовете или зеленчуците (някои от тях могат да се добавят при варенето на ориза, например зелена ябълка или зелена чушка  зависи от варианта) и за всеки случай още лимон  Crazy

Подходящ за обяд
При запичането на семената се добавя малко масло и накрая след поливането с лимон се поставят няколко тънки филийки масло върху ориза.

Добър апетит  Cool
Цитирай


Мнения: 680
Елда

1 - измивам добре
2 - изчаквам да изсъхне
3 - запичам до червено (в тефлонов тиган без мазнина)
4 - заливам с вряла вода и оставям на тих огън (около 10 минути)
5 - махам от котлона и за още 10-15 минути оставям да си "почине" (със затворен капак)

После вече е въпрос на вкус - с масло, със зехтин, с индийски подправки, с пресни зеленчуци, в яхния, с мед и ядки, с различни сосове, само със сирене... или с всичко, което ви хрумне.

Например:

Подходящо за закуска
Елда с ябълка, лъжица мед, канела и шепа сурови ядки

Подходящо за обяд
Елда с нарязани на кубчета домати с много магданоз, див лук, коркума, копър и сирене, малко зехтин и оцет

Подходящо за вечеря
Елда с котидж и няколко лъжици кисело мляко, чесън и копър

Добър апетит!
« Последна редакция: вт, 12 юли 2011, 20:47 от Лебед »
Цитирай


Мнения: 9
    Кюфтета от ЕЛДА

 Елдата се сварява( около 300 гр.), хубаво се отцежда след което се смила. Към нея се добавят:
- 1- 2 яйца
- 100 гр. настърган кашкавал
- настърган лук
- сол, черен и червен пипер
- магданоз
 Смесват се продуктите, оформят се кюфтенца и се печат в/у хартия за 10- 15 мин.
 Сервират се поляти със сос от системна майонеза.

    Плодова каша с ЕЛДА

 Елдата се сварява( около 150 гр.), хубаво се отцежда след което се смила. Към нея се добавят:
- настъргана ябълка
- сока от един портокал
- 1 киви, нарязано на ситно
Смесват се продуктите, по желание се поръсва с канела.
Това ястие е много приятно особено когато престой 2- 3 часа и се желира.



« Последна редакция: ср, 09 ное 2011, 12:30 от ogledalo »
Цитирай


Мнения: 9
   РЪЖЕН ХЛЯБ - за домашна хлебопекарна
 Рецептата е за машина "Moulineh-OW 1101.31", но става за всякаква, достатъчно е да се съобрази грамажа.Необходима е дълга програма, за да се омеси добре, в случая -3 часа на средно изпичане. Мерките са от приложените към фурната аксесоари!
 Продукти:
500 гр. ръжено брашно "ТЕХРА"
2 ч. л суха мая "saf-instant"
2 ч. л. сол
3 с. л. кафява захар
330 мл. топла вода
3 с. л. олио
 В казанчето на фурната се слагат течните съставки, върху тях се изсипват предварително смесените сухи, 2-3 мин. след като стартира програмата с дървена лъжица е нужна малко помощ на фурната, обират се стените тъй като тестото е лепкаво. След изпичането се изважда веднага и изтива върху решетка!
 Готовият хляб е на половина по-малко бухнал, защото в ръженото брашно няма глутен!


РЪЖЕН ХЛЯБ с овесени трици - за домашна хлебопекарна
 Рецептата е за машина "Moulineh-OW 1101.31", но става за всякаква, достатъчно е да се съобрази грамажа.Необходима е дълга програма, за да се омеси добре, в случая -3 часа на средно изпичане. Мерките са от приложените към фурната аксесоари!
 Продукти:
400 гр. ръжено брашно "ТЕХРА"
100 гр. овесени трици
2 ч. л суха мая "saf-instant"
2 ч. л. сол
3 с. л. кафява захар
330 мл. топла вода
3 с. л. олио
 В казанчето на фурната се слагат течните съставки, върху тях се изсипват предварително смесените сухи, 2-3 мин., след като стартира програмата с дървена лъжица е нужна малко помощ на фурната, обират се стените тъй като тестото е лепкаво. След изпичането се изважда веднага и изтива върху решетка!
 Хляба е много вкусен, особено след ден! 
 
« Последна редакция: нд, 13 ное 2011, 11:58 от ogledalo »
Цитирай


Мнения: 9
Подходящи за закуска!

Овесени блокчета (около 9-10)
50 гр финни овесени ядки
50 гр масло
1 голяма ябълка
1 с.л. пшеничен грис
Приготовление:
Ябълката се обелва, почиства от семките и се настъргва на едро. Разбърква се добре с овесените ядки и гриса.
Маслото се разтопява на котлона или в микровълновата и се излива върху останалата смес.
В малка тавичка ( форма за кекс с размер 8 на 28 см) се постила  хартия за печене и сместта се разстила на дъното.
Пече се около 40 минути на 170 градуса или до готовност, зависи от фурната.
Оставя се да се охлади напълно, преди да се нареже.
Цитирай


Мнения: 0
Продукти за Кекс с моркови
яйца - 4 броя
масло - 1 ч.ч. разтопено краве
захар - 2 и 1/2 ч.ч.
брашно - 3 ч.ч.
моркови - 3 ч.ч. ситно настъргани
орехи - 1 ч.ч. смлени
лимони - 1 ч.л. настъргана кора от лимон
ванилия - 1 пакетче
канела - 2 ч.л.
карамфил - 3 розички счукан
бакпулвер - 2 ч.л.
сол - 1 и 1/2 ч.л.
Цитирай


Мнения: 0
Рецепта за люто-кисела супа

Продукти за 4 порции:
100гр. свинско месо
100гр. сурови скариди
3-4 изсушени китайски гъби
30гр. връхчета от бамбук
1,5 л. пилешки бульон
1 яйце
3-4 стръка лук
2 ч.л. соев сос
1 с.л. чили сос
1,5 с.л. оцет
1 с.л сусамово олио
1 с.л. нишесте
2 с.л. шери
1 с.л. захар
черен пипер и сол на вкус

-Приготвяне на китайска люто-кисела супа:

Първо трябва да нарежем свинското месо на ивици, чиято дължина да е около 5 см. Поставяме ги в дълбока тенджера заедно със скаридите и пилешкия бульон. След като бульона заври се оставя за около 5 минути на слаб огън.
През това време трябва да оставим гъбите да се накиснат във вряла вода, за да омекнат. За целта са необходими 5 минути. Нарязваме ги на ситно и ги прибавяме към врящия бульон. Когато всичко отново заври го оставяме за още 2 минути на котлона.
Сваляме от огъня и добавяме разбитото яйце. Бъркаме докато не се получат бели конци. Една лъжица от сместа се прибавя към нишестето и 2 с.л. студена вода. След това ги връщаме при супата докато бъркаме и я оставяме отново да заври. Сваляме от котлона и прибавяме останалите подправки. Всеки може да направи супата по-люта или по-кисела в зависимост от личния си вкус.  Добър апетит!
Цитирай


Мнения: 1 157
Свежа зимна салата
Продукти за 1 порция
5-6 листа китайско зеле
1 морков
1 малка глава цвекло
Китайското зеле се нарязва на ситно, моркова и цвеклото се настъргват на едро ренде. Всичко се смесва в купа(за предпочитане стъклена) и се овкусява със сол и малко оцет.
Може да се направи дресинт от извара и кисело мляко или да се консумира с плодове или с ориз/елда
Цитирай


Мнения: 2 208
Царевичен кекс подходящ за обяд, то си е качамак ама печен продукти:

3 яйца
1 ч.ч. кисело мляко с една ч. л. сода изгасена в нея
3 ч.ч. царевично брашно
1ч.ч.сирене или кашкавал или и двете
8 с.л. олио, може и по-малко

Разбива се в този ред, поставя се в намаслена тавичка и се пече в загрята фурна на 200 градуса, по желание може накрая да се поръси с настърган кашкавал и да се запече до порозовяване.
Цитирай


Мнения: 507
Салата  "Табуле"

Продукти:
1ч.ч сварена киноа;
2 връзки магданоз;
2 домата;
1 глава  или 2 стръка пресен лук;
1 лимон(сока);
зехтин и сол на вкус;                                           

Начин на приготвяне:
Сварете киноата във вода в съотношение 1:1 и я оставете да изстине. Нарежете на дребно магданоза, доматите и лука. Сложете всичко в голяма купа, добавете лимоновия сок, зехтина, солта и разбъркайте добре.                                           


Цитирай

Варна

Мнения: 1 573
Кюфтета на фурна
Подходяща е за обяд. За вечеря също, но без галета!

Необходими продукти:
1 кг кайма
1 глава стар лук
1 стрък зелен лук
1 стрък пресен чесън
магданоз
сол
черен пипер
чубрица
кимион
галета за овалване

Начин на приготвяне:Нарязваме зеленчуците на ситно, прибавяме ги към каймата, добавяме подправките и объркваме сместа. Покриваме я с фолио за свежо съхранение и я оставяме в хладилника за около 3-4 часа, може и повече, за да поеме добре ароматите. Застиламе тава с хартия за печене (за да ни е по-лесно измиването на тавата). Оформяме кюфтета с желаната големина, овалваме ги в галета и ги подреждаме в тавата.Печем ги в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 минути. Все пак по някое време е добре да проверим дали са готови, тъй като по-малките се изпичат и по-бързо.
Цитирай

Варна

Мнения: 1 573
Пастети за закуска
предоставени от ГРИП


1.Пастет с авокадо: Едно авокадо, копър, чесън, някакви ядки,сок от половин лимон и малко зехтин ги смилам в блендера.
2.Пастет с дробчета: Сварявам дробчетата и ги пасирам с малко зехтин, лъжица- две / коняк /, индийско орхче, щипка черен пипер и половин глава задушен кромид лук.
3. Пастет с извара: Купичка извара, няколко червени печени и обелени чушки,скилидка чесън ги пасирам със зехтин, прибавям и счукани орехи.
4. Пастет със сьомга: Пушена сьомга или друга риба, сок от лимон и лъжица майонеза ги пасирам.
5. Пастет с маслини: Маслини и лук ги пасирам с малко зехтин и лимон.
6.Пастет с тиквички: Изцедено мляко, настъргани и сварени тиквички, сол, зехтин, копър и чесън.
7. Пастет с извара: Извара, лъжица майонеза, сварено яйце, лимон, зехтин и черен пипер.
8. Пастет с лютеница: Лютеница, натрошено сирене, скилидка чесън и смлян кимьон.
9. Пастет с патлаждан: Кьополу от син домат, чушка зелена, сол, чесън, зехтин и лимон.
 
Цитирай

Варна

Мнения: 1 573
ВАРЕН ОРИЗ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ

Необходими продукти
•   ориз - 400 - 500 г
•   лук - 1 голяма глава
•   чесън - 3 скилидки
•   моркови - 1 брой голям
•   чушки - 1 брой
•   тиквичка - 1 малка
•   сол
•   черен пипер
•   бульон - зеленчуков
•   олио - за запържване
Измийте ориза и загрейте около 100 мл олио в голяма тенджера. Задушете накълцания лук, а след малко добавете и ситно нарязания чесън, морковите. След няколко минути добавете нарязаната чушка и тиквички, разбъркайте и изчакайте и те да се задушат. След това сипете ориза, разбъркайте за 1 минута и долейте 1 л горещ зеленчуков бульон (може и вода). Оставете да се задушава, като редовно разбърквате. Доливайте горещ бульон или вода периодично, като общото количество на течността е около 2 л. Накрая овкусете със сол, черен пипер и по желание малко къри или куркума. Похлупете и оставете да се задушава 20-30 минути преди да поднесете.
« Последна редакция: сб, 13 окт 2012, 21:37 от gpym4e »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
120-134 от 145 отговора