Здравейте момичета,пускам тази тема,защото искам тази година да си направя домашни курабии,а много държа да са мекички,защото такива правеше майка ми и за  мен бяха страхотни!

Първият ми опит беше по рецептата на Сладка хапка,станаха много вкусни и ароматни,въобще като цяло нямам забележка,но бяха по хрупкави и трошливи,а аз искам точно обратното,да не би да съм разточила тестото по тънко и за това да се е получило така,не ги правих с мас,а с олио и масло по равни части, а от майка ми разбрах,че е важно да са с мас,защото с нея ставали по мекички,днес мисля пак да замеся малка доза,този път ще умеся по мекичко тестото и ще ги изрязвам по дебелички,ще се радвам и Сладка хапка да се включи,за да каже защо се получиха по твърди.

Ще се радвам да споделите вашите рецепти за мекички и ароматни курабийки!

Ето и рецептата на Сладка Хапка ако някой се интересува!

Ето ви моята рецепта за великденски курабийки (пък вие ако искате, може да си биете мъжете и по друго време Very Happy ) Много е сполучлива, всички, които са ги опитали, ги одобряват. При приготвянето им има два трика - да не се замесва много твърдо тестото и да не се правят много големи, че стават като паници.
Продуктите са: (изглеждат много и са много, защото това е великденската доза - излиза цяла кофа Very Happy . Аз ги правя наполовина, ако е за ежедневна консумация)
10 яйца
2 ч. ч. разтопена мас
4 амоняка
1 кг. захар
1 кофичка кисело мляко (500 г)
6 ванилии
2 кг. брашно
кората на 1 лимон
Приготовление:
Яйцата и захарта се разбиват добре. Амонячната сода се разтваря в киселото мляко и се прибавя към яйчената смес. Бърка се докато се разтвори цялата захар. Прибавя се разтопената мас (да не е гореща) при непрекъснато бъркане. Следват лимоновата кора, ванилиите и накрая - брашното. От брашното оставете около 2 шепи за размесването.
Сместа се оставя 1 нощ на хладно (аз я държа в покрита купа в хладилника). Курабиите се пекат на следващия ден, наредени в обилно намаслена тава, наредени по-нарядко, защото много бухват. Намазват се преди печене с яйце, поръсват се със захар и се пекат в предварително загрята на 200г. фурна. Все пак следете Т на фурната, защото различните фурни пекат различно Wink
Традиционната форма на тези курабийки е кръгла - изрязват се с малка чашка (около 5 см. в диаметър - не някоя голяма водна чаша, те после доста се надуват).