Вкусно , лесно и непретенциозно!

  • 237 576
  • 81
  •   1
Отговори
# 15
  • DE
  • Мнения: 971
                                    Пиколини, мини пици


                                  

Тесто за пица, аз правя малко на "око".

1 яйце
около 400гр. брашно
сол, захар по половин ч. лъжичка.
Хладка вода.
Половин пакетче суха мая или 1/2 кубче прясна мая.

Меся средно меко тесто ,покривам и оставям малко да почине.
Не трябва да бухва много.
Разточвам на лист с дебелина около 1см. С чаша изрязвам кръгове и гарнирам.
Лютеница или домати.
Малки кюфтенца, шунка, салам, гъби, сирене, кашкавал, чушка ,царевица, грах, боб.
ВсъЩност на вкус и налични продкти.

Ако искате блата да не се надуе а остане  по-тънак и плосък, вече оформените пици, преди гарнирането се перфорират на няколко места с вилица.

Поради липса на мая съм правила и с бакпулвер и прясно мляко.

Да ви е сладко !

# 16
  • DE
  • Мнения: 971
                                    Моите сочни и вкусни мариновани месца





Така приготвям марината за пилешки филета и месо за барбекю



В голяма купа

Олио, доматено пюре, горчица, соев сос или подправка на маги
сол, черен и червен попер, пресован(счукан) чесън, лук, джожен или чубрица.

Пилешките филета се нарязват на тънки карета, смесват се със сместа като с помоЩа на вилица
перфорирам филето.
Оставям да престои една ноЩ в хладилника.
Филетата се пекат (пържат) 2-3 минути от всяка страна.
Когато са  тънко нарязани се пекат бързо и остават сочни.

Добър апетит !

# 17
  • DE
  • Мнения: 971
                                           Пуешко (братен) с пълнеж


 




Парче пуешки гърди около 1кг .
Месото се разрязва стъпаловидно до получаването на един голям шницел.
Приготвам марината.
Олио, сол, 1 глава лук, 6-7 скилидки чесън, черен и червен пипер, чубрица, 4.л горчица, течна подправка на "Маги" (соев сос).
Оставям за една нощ в хладилника.
За пълнежа запържвам леко чушки и гъби.
Разтилам месото, слагам няколко парчета топено сирене, отгоре чушките и отгоре сместа от маринатата.
Завивам и стягам добре с конец, да се получи стегнат вързоп.
В тавичката в която Ще пека, в загрята мазнина запържвам месото леко от всички страни. Вадя.
Првя запръжка с лук малко бръшно и червен пипер и доливам вода (водата не трябва да покрива месото).
Връщам месото обратно, добавям 2 домата разрязани на две, моркови, малко сол.
Пека на 200 градуса около час, като обръщам месото няколко пъти.

Добър апетит !

# 18
  • DE
  • Мнения: 971
                                                Питки с кисело зеле и бекон



400гр брашно
200мл пр.мляко
1 яйце
3 с.л олио
1 с.л захар
1 ч.л сол
1 мая(пакетче суха)
150-200 гр. бекон(пушено месо)
200-250gr. кисело зеле


Меси се тесто. След като втаса добавям наразания на кубчета бекон и киселото зеле
Зелето трябва да е много ситно нарязано(настъргано) и изцедено.



Оформям малки питки, нареждам в тава, оставям повторно да втаса и пека на умерена фурна, 200*.
Препоръчвам да се пекат на хартия.
От вън са хрупкави а от вътре мекички.

Ако зелето и бекона са много солени може да се редуцира малко солта.

Добър апетит !

Последна редакция: чт, 08 мар 2012, 15:55 от matze

# 19
  • Мнения: 2
Рецептите ти са невероятни. Очарована съм. Особено картофките с пушено месче. Пробвах ги със свинско от плешката и се получи страхотно. Поздрави.

# 20
  • DE
  • Мнения: 971
                                      Картофени крокети с кайма



                      

ВсъЩост съвсем обичайни картофени кюфтета !
Към вече пюрираните и овкусени картофи добавям 2-3 топени сирена и предварително запържената и оцедена от мазнината кайма.
Пожелание се прибавя магданоз и 2 скилидки пресован чесън.
Приготвям гъста каша от две разбити яйца, брашно и малко черен пипер.
Потапям предварително оформените крокети в сместа и пържа в тиган с повечко мазнина и на не много силен огън.
 
Към вече готовите крокети, един млечно-чеснов с много копър сос...!
Това е ! НиЩо особенно, но пък вкусно !

Да ви е сладко !

Последна редакция: ср, 16 фев 2011, 21:22 от matze

# 21
  • DE
  • Мнения: 971
                                                Кекс (сладкиш) с хляб





Ей тази Щуротия правех преди години доста често, после бях забравила за нея докато не видях неЩо подобно преди няколко дни по телевизията.
Какво е необходимо:

3-4 филии хляб или стар козунак
3-4 яица (разделям белтъците и жълтъците)
около 300+ мл. прясно мляко
3 с.л захар
ванилия
плодове от компот
масло за намазване на тавичката

В купа надробявам хляба, прибавям захарта, ванилията, жълтъците  и млякото.
 
Разбърквам добре с лъжица. Не е необходимо сместа да е хомогенна маса.
Прибавям леко белтъците, предварително разбити на гъста пяна.

Изсипвам сместа в добре намаслена тавичка. Гарнирам с плодове от компот, поръсвам с ядки, разпределям малки бучици масло и пека първо около 15 мин на 200* и после намалявам Т. на 160*



Да ви е сладко !

Последна редакция: пт, 30 сеп 2011, 01:04 от matze

# 22
  • DE
  • Мнения: 971
                                                      Свинско печено


                                    

Свинско месо(плешка)
Лук, патладжан, моркови, гъби, домати, чесън.

Месото което Ще се приготвя винаги мариновам в;
олио, червен и черен пипер, сол, лук, чесън и соев сос
и оставям поне за ден в хладилника.

В тиган с малко мазнина се запържва месото от всички страни.
( за бързо, добре запържено с коричка месо не се препоръчват тигани с тефлоново покритие)

Месото се прехвърля в тавичка или кесерола с капак.
Добавят се зеленчуците (без предварителна топлинна обработка), по желание суха чушка и дафинов лист, прибавя се маринатата и около ч.ч вода.

Месото не трябва да е покрито от соса.
Пече се под капак около час, след това се отваря и се дозапича.

Добър апетит !

# 23
  • DE
  • Мнения: 971
                                                                       Бързи банички


                                              

Необходими са кори за баница и сирене.

От лист за баница се изрязват триъгълници или правоъгълници.
В широката част се разпределя натрошено сирене.
КраиЩата лекo се превиват на вътре и се завива на рулце.
Края се топва във вода, за да не се разтвори при пърженето.
В тиган с повечко мазнина и на не много силен огън се запържват бавно от всички страни.

Да ви е сладко!

# 24
  • DE
  • Мнения: 971
                                                    Какво да сготвя набързо?

                                                    Запържена кайма с яйца

                                

Запържва се каймата с лук.
Овкусява се със сол, черен и червен пипер. Нарязват се два средно големи домата почистени от семките.
Добавят се 4 яйца и на слаб огън се запържва още минутка.
Пожелание се добавят 2-3 лъжици течна сметана или пушено сирене.

Вкусно с нудели, сварени картофи или просто на филийка...!

Добър апетит!

Последна редакция: пт, 17 мар 2017, 23:50 от matze

# 25
  • DE
  • Мнения: 971
                                                       Нудели по въглищарски


      


1 пакет (500гр) макаронени изделия.
Прясно мляко, топено сирене, шунка, гъби, чесън.

Нуделите се заваряват до полуготовност.
В по- дълбок тиган се сипва прясното мляко (около 200- 300мл), прибавят се топеното сирене, шунката и предварително леко запържените гъби.
Като заври се  добавят нуделите и няколко скилидки пресован чесън.
При леко бъркане се заварява няколко мунутки.
Овкусява се с черен пипер и магданоз преди сервирането.

Добър апетит!

Последна редакция: пн, 23 сеп 2013, 17:12 от matze

# 26
  • DE
  • Мнения: 971
                                                 Задушени свински пържоли с лук

                    

Пържолите се запържват добре от двете страни.
Нареждат се в тавичка.
Покриват се с няколко плочки топено сирене, гъби (пресни или от консерва).
4 глави лук, нарязани на кръгове се запържват и се разпределят върху месото.
Поръсва се с черен пипер, налива се коло 1/2 чаша вода.
2-3 домата, изчистени от семките се режат на две и се поставят върху лука.
Запича се във фурната.

Добър апетит!

Последна редакция: нд, 02 окт 2011, 00:11 от matze

# 27
  • DE
  • Мнения: 971
                                                        Нудели по китайски

                                


1 пак. китайски нудели
500-600 гр месо (пилешко, пуешко или свинско)
3 настъргани моркова
2 глави лук, черен пипер, соев сос.

Нуделите се сваряват(попарват) няколко минутки във подсолена вода и се отцеждат.

Месото нарязано на тънки ленти се запържва и се отделя.
В същата мазнина се запържват двете глави лук до златисто.
Прибавят се настърганите моркови, нуделите, месото, черен пипер и соевия сос (обилно се полива) и няколко минутки с помоща на два прибора леко се разбъркват.

*  Не се соли тъй като соевия сос е доста солен.
**Може да се използва зелен или праз лук.

Да ви е вкусно!

Последна редакция: пн, 19 дек 2011, 01:45 от matze

# 28
  • DE
  • Мнения: 971
                                                                  Зеленчукови кюфтенца


                                                          


Зеленчуци от тези замрaзените
Настърган кашкавал
Шунка, кренвирш или някакъв друг вид колбас нарязан на ситни ленти(кубчета)
2 яйца
1-2 с.л брашно
черен пипер, сол

Зеленчуците се размрaзяват.
Добавят се другите продукти и всичко се разбърква.
С лъжица се гребва от сместа и в загрята мазнина се запържат кюфтенцата на не много силен "огън"
Добър апетит!

Последна редакция: чт, 18 дек 2014, 16:37 от matze

# 29
  • DE
  • Мнения: 971
                                   
                                             Boeuf Bourguignon


               

                                 


*1-1,5 kg Телешко месо(нарязано на големи парчета)
*5 глави лук
*4-5 моркова
*300 гр  гъби
*3 с.л доматено пюре
*Парче бекон
*100 мл телешки бульон
*Бутилка сухо червено вино
*Магданоз(листа, корен), черен пипер, сол, 2 скилидки чесън, 3 дафинови листа.

Подготовка

В тенджера се запържват лукът и гъбите, добавят се морковите.
Задушават се няколко минутки и се отделят в купа.
Месото овкусено със сол и черен пипер се овалва в брашно и се запържва добре от всички страни и се отделя.

В мазнината в която е пържено месото се прибавя доматеното пюре, чаша вино и се кипва.
Прибавя се бульона, останалото вино, бекона, месото и подправките.
Кипва се добре и след това на слаб "огън" се оставя да къкри около 2,5 часа.
Половин час преди да е готово ястието се добавят лука, морковите и гъбите.

Добър апетит !

           

Общи условия

Активация на акаунт