Хумус

  • 14 185
  • 29
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 978
Някоя "израелска" или "арабска" мама може ли да ми каже как се приготвя? мерси.

# 1
  • Мнения: 3 461
Ох, на мен ми е любимо,но не знам точната рецепта,знам само.че се приготвя от chick peas.Докато се разтърся,предполагам,че някой ще я напише. Simple Smile

# 2
  • Мнения: 3 461
Сега пуснах търсачката в google на хумус рецепти,излезе една много интересна,но нямам време в момента да я преведа.

# 3
  • Мнения: 1 283
Аз съм яла!Прави се от сварен нахут(пасиран),майонеза и 4есън...май! Blush Някой ,ако знае какво още се слага да свирка! Whistling

# 4
  • Мнения: 7 430
Оле...моя Миро много обича нахут и ме заинтригува да го изненадам с това ядене...дано някой даде рецептичката Wink

# 5
  • Мнения: 1 399
ммм...кой не чете в готварския форум Laughing Laughing
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=22465.msg435147#msg435147
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=35255.0

P.S. Аз за сметка на това пак съм се навряла дето не ми е работа Laughing Laughing

# 6
  • Мнения: 7 430
ммм...кой не чете в готварския форум Laughing Laughing
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=22465.msg435147#msg435147
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=35255.0

P.S. Аз за сметка на това пак съм се навряла дето не ми е работа Laughing Laughing

Благодаря  Hug Heart Eyes...и напротив....виж как помогна на една изтерзана душа като мен newsm51

# 7
  • Мнения: 2 452
ммм...кой не чете в готварския форум Laughing Laughing
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=22465.msg435147#msg435147
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=35255.0

P.S. Аз за сметка на това пак съм се навряла дето не ми е работа Laughing Laughing

Благодаря  Hug Heart Eyes...и напротив....виж как помогна на една изтерзана душа като мен newsm51

Дидке, вместо да се терзаеш, прескочи до съседния арабски магазин и си купи (може и в до супермаркета да отидеш; и там се продава). Моят мъж също много обича, но аз съм на "вие" с чик пийс и не купуваме, но съм виждала много в магазините, защото той все ме поглежда очаквателно, но аз съм твърдо "не".

# 8
  • Мнения: 978
Stella, мерси много. То явно няма кой да чете в готварския, ама добре че има мами дето четат в чужбинския. Wink Laughing Аз нямам навик да търся с търсачката, защото не ми бачка Кредора там, а и не ми се вярваше хумуса да е попуярен в бг. Но пуснах темата тук най-вече за да получа рецепти от "първа ръка", а не побългарени вариации. Но като гледам там са разяснили кое как. Благодаря ти още веднъж.

# 9
  • Мнения: 2 952
     Ето ...ние  го купуваме  готов  в кутии ...обаче също се и прави ..лесно.Нахут се  вари към 30 мин.После в блендера  с  малко сол  и чесън...ако  ти се вижда  гъсто сложи малко вода(ние не слагаме) , може да сложиш тахан малко също .Това е оригиналната рецепта.Майонеза    не се слага ,нищо  друго не се  слага освен както писах.Обаче  ако искаш си го промени  според вкуса ви.Така се прави обаче.
   От източника (не от книги ) Peace Wink

# 10
  • Мнения: 4 244
Ако ти трябват още рецепти с нахут мога да ти дам за нахут с ориз и нахутена крем сума

# 11
  • Мнения: 978
Дай де, дай. Ние веганите кво сега да мрем ли? Grinning

Петя, и на мен това с майонезата ми се вижда малко съмнително. Но при първа възможност ще го пробвам.

# 12
  • Мнения: 4 244
Нахут с ориз

Продукти
1 ч.ч. нахут
1 ч.ч. ориз
1 лук
1 с.л. доматено пюре
мащерка, сол и малко зехтин (или друга мазнина)

Приготовление
Нахута се накисва в вода за 1 нощ.
След това се изплаква, изчистват се люспите и се ооставя настрани.
Лука се нарязва на ситно и се задушава в мазнината. Прибавя се ориза и той се задушава много малко. Добавя се дом, пюре разтворено в вода (или домати от буркан) и се слага нахута. Оставя се да поври - долива се вода непрекъснато за да я поеме и хубаво да набъбнат ориза и нахута.
Ккъм края се прибавят солта и мащерката ( Солта по възможност да е морска)


Крем супа от нахут

Продукти
1 ч.ч. нахут
1 лук
1 с.л. доматено пюре
копър, кисело мляко (сметана)
масло (друга мазнина по избор)

Приготовление
Нахута се накисва за една нощ, изплаква се, почиства се от люспите.
Лука се задушава в мазнината. Добавя се нахута и се покрива с вода, слага се дом. пюре. Оставя се да къкри и към края ссе добавя копъра и солта

# 13
  • Мнения: 978
Фиди, заслужаваш титлата "Царица на форумите"! Мерси.  bouquet

# 14
  • Мнения: 4 244
Фиди, заслужаваш титлата "Царица на форумите"! Мерси.  bouquet
Ади да ни мЪ засрамвЪш тъй  Embarassed Embarassed Embarassed

А за вегански рецепти съм винаги насреща, че имах един период от 10тина години бях наложително веганка Laughing

# 15
  • Мнения: 1 630
Моя хумус го правя с консерва сварен нахут - махам шлюпките и го измивам
в блендера с малко сусамово олио, сол и евентуално малко чесън и готово
  chef

# 16
  • Мнения: 208
Момичета,аз лично не обичам хумус,но гледам,че домашните покраи мен наблягат на този,които е подправен с лимон,леко лют червен пипер и магданоз.Опитайте,може да ви хареса.Тук има такова разнообразие на подправен по различен начин хумус,че можете да експериментирате според вкуса си. Simple Smile

# 17
  • Мнения: 1 173
А к'во е това нахут? Embarassed

# 18
  • Мнения: 4 244
На немски е Kircherbsen а на български можеш да го срещнеш при печените ядки като страгали, има и друго име - лахут
Така че ако трябва и снимка да ти пейстна, че да ти светне Mr. Green

# 19
  • Мнения: 1 173
На немски е Kircherbsen а на български можеш да го срещнеш при печените ядки като страгали, има и друго име - лахут
Така че ако трябва и снимка да ти пейстна, че да ти светне Mr. Green

Аааа тва го знам какво е Party... само че българското име му не знаех. Embarassed ooooh!
Мерси Фидка, знам че на теб може да се разчита. Hug
От туй нещо се прави фалафел. Много го обичам.   chef

# 20
  • Мнения: 5 183
Тук продават много видове готов хумус, както и по отделно съставките му - нахут в консерва, тахан ... на мен ми е най-вкусен този, който е готов с добавка от пе4ен патладжан. Отваряме си консервата, добавяме малко 4есън и лимонов сок и става мммммммммммммммммммммммммм муцка  chef

# 21
  • Мнения: 7 430
Оха...благодарско за рецептичките...още днес ще изненадам Мирко Свирко Wink Hug

# 22
  • Мнения: 392
Нахут разбрахме какво е, ами хумус пък какво е? То и аз не знам за какво става дума. Нахута доколкото разбрах тук му викат ревитя, ама на мен не ми харесва варено, само на пържени кюфтенца(ако е това, де).

# 23
  • Мнения: 978
Мами от изтока, а как го ядат хумуса там? Знам, че го слагат в арабски питки, и това ли е всичко? Да ви се похваля, ден открих страхотни магазини в един очукан край на Кеймбридж където можеш да откриеш и от "пиле мляко" що се отнася до всякакви национални кухни! Китайска, арабска, персийска, японска, гръцка....Познайте колко неща си накупих! Joy Едното от тях- лозови листа!

А някой да знае нещо за семолината?

# 24
  • Мнения: 208
Да слага се в пити,добавя се фалафел,пържени картофи,кисели домати,маслини,люта чушка,прясно нарязани на много ситно домати и краставици и им гледайте сеира на гладниците. #CrazyТук хумуса се консумира,както кетчупа и майонезата по Европа и Америка.Освен това хумус не се яде с вилица,а се загребва направо с парче от питата,дори това как го правиш,дали от ляво надясно или обратно има някакво значение.Обаче аз не зная какво Embarassed Embarassed Embarassed

# 25
  • ENGLAND
  • Мнения: 4 096
Семолината на български е грис. Днес за първи път го правих на мойта гладничка и го изяде за отрицателно време.

# 26
  • Мнения: 5 183
Аз съм 4увала 4е имат някакво типи4но ястие - нещо като слоеве запържена кайма  хумус, разстелени в тави4ка... не запомних, но има кого да попитам. Зву4еше като да е много мазно, но моята съседка /българка, женена за тур4ин, който има приятели араби/, казва 4е е много вкусно

# 27
  • Мнения: 208
Нарича се ''пастел''.Представлява баница с месо,която се приготвя от тестени кори,запържена кайма,пържен или печен патладжан,чесън,магданоз.Реди се в тава на пластове или се навива на руло.Наистина е много вкусно.Не е задължително да е много мазно,слагаш толкова мазнина,колкото предпочиташ  chef

# 28
  • Мнения: 1 399
Нарича се ''пастел''.Представлява баница с месо,която се приготвя от тестени кори,запържена кайма,пържен или печен патладжан,чесън,магданоз.Реди се в тава на пластове или се навива на руло.Наистина е много вкусно.Не е задължително да е много мазно,слагаш толкова мазнина,колкото предпочиташ  chef
Ммм, това на мен ми звучи много добре. Ама хумуса къде се слага? Rolling Eyes
Тук има една рецепта за пастел. Плънката е по-различна, но може рецептата да се ползва поне за тестото  chef

# 29
  • Мнения: 978
Благодаря на всички за отговорите. А тази баница с патладжана непременно ще я опитам.

Общи условия

Активация на акаунт