Сполучливи попадения от моят кулинарен опит

  • 123 196
  • 68
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 2 126
Фунийки с крем
(Източник)

За тестото - 2яйца,250гр-кисело мляко,150гр.-захар,100мл.-олио,1пакетче амонячна сода,1ванилия,и щипка сол,700гр.-брашно.

Тестото се разточва. Реже се на ленти и се увива около фунийки от фолио.

За крема - 125гр-масло,2жълтъка,1/2прясно мляко,120гр.пудра захар,100гр-брашно и1бр.- ванилия.
И втори крем - 1 литър прясно мляко,1 пакет крем  (нишесте),10 суп. лъжици захар.

Аз си направих фунийки от капачки за буркани и от скромният ми опит с фунийките научих че трябва да се намазняват преди да се увият или самото тесто или металната фуния Peace
Трябва да се точи доста тънко тестото че при мен се получиха дебели,бухнаха много,а уж точих тънко.Може би содата ще спестя следващият път.

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:10 от Дес

# 16
  • Мнения: 2 126
Продължавам с една много често практикувана рецепта за бърза пица.

Бъркана пица(без месене)
Източник

1 бр. яйце
1 пакетче суха мая(може и половин кубче прясна мая)
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. захар
щипка сол
плънка по избор - колбаси, гъби, сирена, зеленчуци и други


И още един вариант по рецептата на Лабрекс:

8 с.л. с връх брашно
2 яйца
4 с.л. сметана (или гъсто кисело мляко)
кефир, пресно мляко или бира ( използвах бира) - около 4 с.л.

Всичкото това се бърка с миксер, с тел (аз предпочитам с тел, по-бързо е), получава се не гъсто тесто,  като разбъркана квасена сметана. Изсипвате върху намаслена тавичка - размери на дъното 20/30 см. Ръсите с нарязан салам, шунка, ивички чушка, парченца домат и ръсите с настърган кашкавал. Печете в предварително загрята на 180 град фурна приблизително 20-ина  мин. На мен ми хареса много! Или пък бях много гладна.

източник руски  
 
 



Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:10 от Дес

# 17
  • Мнения: 2 126

Тесто за пица "Верди"
Източник

оригинална ресторантска рецепта


500 гр. брашно
20 гр. мая - 1/2 кубче
1 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
8 с.л. олио

Замесва се тесто /маята се разтваря в хладкото млякото + много малка щипка захар, яйцата се разбиват и всичко се омесва до меко тесто/. Откъсва се топка колкото юмрук, ръцете се намазват с олио, разтегля се до някъде, поставя се в намазнена тава и се раздърпва до краищата. Пицата се намазва с доматен сок, после кашкавал и после всичко останало. Пече се на силна фурна 250-300'С за 10 мин

# 18
  • Мнения: 2 126

Голи сарми  
Източник


600 г смляно месо
3/4 ч.ч. (150 г) ориз
6 с.л. (60 г) брашно
3 бр. яйца
125 г масло
1 бр. лимон
1 глава (100 г) целина
1/2 ч.л. (3 г) червен пипер
черен пипер
сол
 
 Към смляното месо се прибавят изчистеният и измит ориз, белтъците на двете яйца, черен пипер и сол на вкус. Сместа се омесва добре и от нея се оформят дребни продълговати кюфтета. Овалват се в брашно и без да се разплескват, се оставят да престоят 1/2 час. Във вряща подсолена вода се пуска целината, предварително обелена, измита и нарязана на осминки. След като поври целината, се прибавят 3 с.л. масло и кюфтетата, като се пускат едно по едно. Варят се на тих огън, за да не се разкъсат, до пълното омекване на ориза. Трите яйца се разбиват със сока от лимона и към тях се прибавя постепенно и при непрекъснато разбъркване сосът от ястието. С получения яйчен сос се заливат кюфтетата, наредени в чиния. Останалото масло се запържва с червения пипер и се изсипва върху кюфтетата.

Последна редакция: пн, 16 авг 2010, 23:29 от Дес

# 19
  • Мнения: 2 126
Пандишпаново руло
(Източник)


4 яйца,половин чаша нишесте,половин чаша брашно,1ч.ч. захар

Разделям белтъци от жълтъци.Жълтъците разбивам със захарта,а белтъците с щипка сол.Прибавям жълтъчната смес към белтъчната като бъркам с дървена лъжица.Добавям нишестете и брашното и ги разбърквам с лъжицата.Пекох в голяма тава(тази от фурната ми).Когато е готово вадя и слагам върху влажна хавлиена кърпа,навивам.Като поизстине мажа с каквато плънка си искам - сладко,конфитюр,течен шоколад,сметана с плодове.Навивам и поръсвам с пудра захар.Това от снимката ми е с плънка сметана и сладко от боровинки,а отгоре намазано със сметана че нямах пудра захар Wink

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:09 от Дес

# 20
  • Мнения: 2 126
Ще запиша една рецепта за гевречета,която tracy_t от форумa сподели по моя молба,все още не съм ги правила,но ще ги направя и приложа снимка.Нейните изглеждаха превъзходно Laughing

ГЕВРЕЦИ

Източник


100 мл. топла вода
150 мл. топло прясномляко
25 гр. жива мая
1 ч.л. сол
200 гр. захар
70 мл. олио
600 - 700 гр. брашно (за меко еластично тесто)

За намазване:
2 с.л. мед азтворен в 1 с.л. вода
сусам

Маята се разтваря във водата, заедно със солта и 1 л. захар. В прясното мляко се разтваря захарта. В брашното се прави кладенче и се изсипва млякото , олиото и разтворената мая. Омесва се еластично тесто и се оставя 30 мин. на топло да втаса. Разделя се на 8-10 топчета (зависи колко големи искаш гевреците). С намазани в олио ръце се "точат" - издължават се, оформят се като пръчки (около 30 - 40 см). Двата края се съединяват и се дооформя да не си личи съединението. Нареждат се в подмазана тава и се оставят да втасат (да увеличат двойно обема си). намазват се с меда и се поръсват със сусам. Пекат се на 220 градуса до порозовяване.

# 21
  • Мнения: 2 126
Чудни кашкавалени сандвичи
по
bordovsky

150 гр. кашкавал
5 с.л. зехтин  (олио)
2 с.л. брашно
100 мл. вода.

6 - 8 филии хляб (типов, пълнозърнест, ръжен)
шарена сол

Кашкавала се настъргва на средно ренде. Добавят се всички останали продукти и сместа се разбърква енергично. Разпределя се върху филиите хляб, размазва се внимателно с нож. Сандвичите се пекат на парти грил до зачервяване на кашкавала. Поднасят се веднага, поръсени с шарена сол.

Това е една перфектна закуска за любителите на принцеси с кашкавал,вкусът им е супер Peace

Последна редакция: сб, 05 яну 2013, 12:37 от Дес

# 22
  • Мнения: 2 126
Соленки с кашкавал
Източник


200 гр. кашкавал
200 гр.краве сирене
125 гр.течно масло
300 гр.кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л.сол
500 гр.брашно
яйце за намазване

Приготвяне

Кашкавалът и сиренето се настъргват на ситно и се смесват с киселото мляко разбито със содата. Прибавят се маслото и солта.Сместа се разбърква добре и с брашното се замесва меко,еластична тесто.
Тестото се разделя на 6 топки.Всяка се разточва на тънък кръг и се нарязва на 16 триъгълника,които се завиват на кифлички. Кифличките се нареждат в тава,покрита с хартия за печене и се намазват с разбито яйце.Отгоре се поръсват с маково семе или сусам. Пекат се в предварително загрята на 170*фурна до порозовяване.

Моите бележки:Аз сложих в сместта около 1 кафеена чашка овесени трици и вместо масло ползвах маргарин Белла 80% мазнини.Първите две тави направих не на кифли,а изрязах с формички за сладки,за да се радват дечицата  останалите на кифлички.СУпер ефектни,мекички и вкусни Peace

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:09 от Дес

# 23
  • Мнения: 2 126
Ще ги правя за Коледа и си отбелязвам впечатлилите ме рецепти за:

Меденки

Тази рецепта е от арабела,от нашата отчетна тема и цитирам дословно както я е написала:

2 яйца, 1 ч.ч олио, 1 к.ч мед, 1 ч.ч захар, канела, 1 1/2 ч.л сода и брашно до твърдо тесто.
Тестото трябва да е средно твърдо, то в хладилника си стяга допълнително. Аз го слагам да се охлади и вадя по малко. Пекат се на умерена фурна и се вадят още светли. Много бързо стават, като ги извадиш са мекечки, после се стягат. Но, по принцип, по тази рецепта, дори и препечени, пак бързо омекват. Аз винаги забравям по някоя тава (днес също)   и още на същия ден могат да се ядат.

А тази от tracy_t

2 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 кафена чаша мед
1 ч.л. хлебна сода
1 пак. канела
брашно колкото поеме за твърдо тесто. Прави се на топчета и се пече в подмазана тава или на хартия за печене, После по желание могат да сд слепят с шипков мармалад и орехи.


Mеденките на Umbra
2 яйца
1 ч.ч. захар
3 с.л. мед
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. сода, угасена с оцет
1 с.л. канела
около 2 1/2 ч.ч. брашно

1 млечен шоколад, пр. мляко

Яйцата, олиото, захарта и меда се разбививат с миксер, докато се получи хомогенна смес. Отделно се смесват брашното, содата и канелата. Към сухата смес постепенно се добавя течната и се омесва меко тесто. Не трябва да лепне много, но в никакъв случай не бива и да е твърдо. Затова и брашното е приблизително, започнете с 2 ч.ч. чаши и добавяйте постепенно, колкото още е нужно. Готовото тесто се завива във фолио и се оставя в хладилника за 30 мин.

Върху набрашнена повърхност се разточва вече охладеното тесто и с формичка се изрязват меденките. Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене.
Сладките се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато покафенеят леко.

Глазурата аз приготвям в микровълнова фурна, но може да се направи и на водна баня. Натрошавам шоколада в купичка, капвам малко пр. мляко и слагам в микровълновата за 30 сек. Като изтекат изваждам и разбърквам, сипвам още няколко капки пр. мляко и отново в микровълновата за 10 сек. Изваждам и бъркам интензивно, докато се получи гладка смес. Ако е нужно се сипва още прясно мляко, глазурата не трябва нито да е прекалено рядка, нито много гъста. Може да се направи и с натурален шоколад.

Вече изстиналите меденки се намазват с шоколада и се оставят глазурата да изсъхне хубаво. Прибират се в кутия и при тях се пуска парченце ябълка, с която се оставят за една нощ. На сутринта ябълката се вади. От влагата меденките пускат аромата си много приятно и стават по-меки. Меденките могат да се направят една седмица преди Коледа или ден – два преди празника. Ако изберете втория вариант, ябълката може да се държи и по-дълго време, за да омекнат хубаво сладките, освен ако не ги предпочитате хрупкави.

Последна редакция: сб, 27 ное 2010, 13:11 от Дес

# 24
  • Мнения: 2 126
Пиле "Фантазия"


Една много вкусна рецепта която издирвах отдавна и случайно се натъкнах на нея в архива:
Темата

ПРОДУКТИ:
 Пилешко филе,Кисели краставички,Гъби, Пушени гърди, Чесън,1 чаша бяло вино,Къри,Черен пипер,Соев сос(всичко е на око,може да слагате от всички продукти по ваш вкус).
Филето се начуква на тънко през найлон,маже се със чесън(счукан),черен пипер и къри.Панира се в брашно яйца и галета.Запържва се леко в сгорещена мазнина(може във фритюрника),след това се слага в тавичка.Отгоре се нареждат нарязаните пушени гърди,нарендват се краставичките,слагат се гъбите(ако предпочитате може предварително да ги задушите леко или да ги замените с мариновани от буркан),и се нарендва кашкавал.Сипва се чашата с вино и половин чашка от сока на киселите краставици,соев сос и се слага малко масло отгоре.Пече се докато се зачерви кашкавала.

  
 
 
 
 

# 25
  • Мнения: 2 126
Милинки

1 кубче мая, или 7гр суха
250 мл топла вода
2 суп.л мед
3 суп.л олио
1 ч.л сол
500гр брашно

Маята се разтваря в топлата вода, добавят се и останалите продукти и се меси меко тесто. Втасва около половин час, най добре е да се покрие с кърпа. След като втаса се оформят топки - пълнежа може да е от сирене, кашкавал или салам. Вариации - много.Може да се оформи и като погача. Втасват още малко и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Моите са без пълнеж и заливка от разтопено масло объркано с брашно.Станаха страхотни Peace

Източник

Още една подобна рецепта,която също изпробвах Peace

Mилинки по Мама Цоцоланка

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:08 от Дес

# 26
  • Мнения: 2 126
Един много сполучлив хляб който правя в машинката:

Хляб с айрян- polin_a

250мл. айрян
2 яйца
1,5 с. л. захар
1 с. л. сол
60 гр. разтопено масло
500 гр. брашно / може и малко повече
5гр. суха мая

# 27
  • Мнения: 2 126
Два пъти печен сладкиш на ЗИЧЕ

ПРОДУКТИ:
1 коф.-кисело мляко
1ч.ч.-захар
2 1/2ч.л.- сода бикарбонат /Аз слагам един бакпулвер и 1к.л.- сода/
1/3ч.ч.-олио
2бр-яйца слагат се послидни

ПРИГОТВЯНЕ:
Всичко се бърка и НАКРАЯ СЕ ЧУКАТ ДВЕТЕ ЯЙЦА/много е важно това да се спази/
Сместа се дели на две равни части.
1/2 от сместа се изсипва в намаслена и набрашнена тава и се пече на 180-200 градуса.След като се захване блата и стане твърд,но без да е запечен,вадя и мажа със сладко от боровинки. Изсипвам другата половина от сместта в която съм сложила пресни или замразени боровинки и отново пъхам във фурната.Пече се на по-слаба температура 170 градуса до готовност.
Сладкиша е невероятен препоръчвам опитайте.
Тази рецепта е универсална и с нея можете да правите вариянти по желание.
Аз например между двата блата съм слагала и шипков мармалад,сладко от смокини,сладко от сливи.Понякога и начукани орехи слагам върху сладкото и заливам останалата половина смес.
Пека в тава 28-30 см.

# 28
  • Мнения: 2 126
Ябълков сладкиш с бисквити
Източник

Продукти:
1 пак. масло, 1 пак. чаени бисквити, 5-6 ябълки, 4 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, канела.

В тава се разтопява маслото и върху него се нареждат бисквитите. Отгоре са разпределят ябълките, обелени и нарязани на кубчета. Поръсва се с канела.
От яйцата, захарта и брашното се забърква тесто, което се изсипва върху ябълките и се разпределя равномерно. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса

# 29
  • Мнения: 2 126
Болярска питка
Източник

 1/2 ч.ч. олио,
 около 1кг. брашно;
4 бр. яйца;
 1с.л. сол; 1с.л. захар;
1 пакет суха мая;
400мл. хладка вода,
1/4ч.л. сода разбита в 2с.л. кисело мляко;
100гр, препържено масло.

 Брашното с маята се пресява и се прави кладенче.Вътре се сипват олиото, киселото мляко със содата, солта, захарта, водата и яйцата(единият жълтък се отделя за намазване на питката).
 Замесва се меко тесто и се разделя на 4 топки.Топките престояват известно време да се отпуснат(поставени в/у брашно и завити с мокра кърпа), но не и да втасат.
 Всяка топка се разточва на кора около 40-45см.Налагат се една върху друга, като всяка се намазва с масло.Завиват се на руло и се усуква.Поставя се в тава намазана с  мазнина навита като охлюв.Когато втаса много хубаво(да увеличи два пъти обема си) се намазва с жълтък който е разбит с малко олио и се пече в предварително загрята фурна на 210градуса.Пече се около 25-30мин, като фурната накрая се намалява на 150-170градуса.Като се извади питката се напръсква с вода и се завива с кърпа.

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:11 от Дес

Общи условия

Активация на акаунт