На добрите прасенца готвачката

  • 101 331
  • 67
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 816
Започвам с моята основна съставка,на повечето от манджите ми.
      Домашна подправка
По 2кг.зелени домати,червени чушки,кромид лук,моркови и 4вр.магданоз за една доза.
Мелят се през месомелачката,слага се 1кг.сол.Престоява 24ч.като се разбърква и се насипва в буркани.
Соленото го държи стегнато и не се разваля,но при готвене не слагайте сол преди да сте опитали.http://media.snimka.bg/4697/015648467-thumb.jpg

Последна редакция: пн, 07 юни 2010, 15:20 от Сън в лятна нощ

# 1
  • София
  • Мнения: 816

      Лодки
Твърдо сварени яица,разделяме ги на две.
Жъртъка смачкваме и смесваме с майонеза,чер пипер,1-2 ч.л горчица,сол.
Пълним белтъка.
Куполчетата са домашна салата снежанка.

Последна редакция: нд, 09 яну 2011, 13:29 от Сън в лятна нощ

# 2
  • София
  • Мнения: 816

  Руло,,Черно и бяло,,
бял блат-200гр сухо мляко
1ч.ч-пудра захар
2п.масло,2 ванилии
черен блат-2пакета бисквити смлени
4 с.л-захар
2с.л какао
1ч.ч вода/добавя се на части/
От изброените продукти се омесват два цвята тесто,аз ги разтлах в/у стреч фолио един над друг,навиват се и се оставят в хладилника да стегне.  

Последна редакция: пн, 07 юни 2010, 15:11 от Сън в лятна нощ

# 3
  • София
  • Мнения: 816

  Желирана торта-Рецептата е от форума  bouquet
Моята е с грозде
7 желатина
3к.ч. кисело мляко
2,5ч. захар
3 ванилии
3с.л. лимонов сок
5-6 банана/грозденце колкото поискате/
за блата:4 яйца
1ч.ч захар
1ч.ч брашно
1 бакпулвер
На дъното на тавата направих желе от 2 желатина разтворени с вода,в тях подредих украсата от гроздето.Сложих блата,после кремчето от останалите продукти.Метнах в хладилника и като стегна обърнах в/у чиния.








Последна редакция: пн, 07 юни 2010, 15:12 от Сън в лятна нощ

# 4
  • София
  • Мнения: 816

    Еклери
За пареното тесто е необходимо 500гр.вода,250гр.масло/олио,мас/,щипка сол.След като заври водата с маслото и солта се прибавя по-малко от 500гр.брашно и се бърка до отлепяне на тестото от тенджерата.Охлажда се и се слагат 8яица, едно по едно при непрекъснато бъркане/10 по рецепта ама мойте бяха голями/.Тестото трябва да е лъскаво и да пада ,,тежко,,от лъжицата.Изпича се или щприцовано или като мен с лъжичка и направо в тавата.Пече се в затоплена ф-на 150-200 градуса до златист цвят.Тестото се надува на височина и отвътре е кухо.Напълних го с домашен крем:1л.пр.мляко,3 яйца,3с.л.брашно,5с.л.захар,2 ванилии.нарязани орехи и кората от 1лимон.Украсата е по-желание.

Последна редакция: пн, 07 юни 2010, 15:12 от Сън в лятна нощ

# 5
  • София
  • Мнения: 816

   Кишиневска салата-Наричам я така ,защото ми е от приятелка от там Grinning
5 сварени картофа
5 яйца
1средна глава лук наситнен
1кисела краставица
 1морков
1купичка грах
Сварено/свинско,телешко,пилешко/месо наситнено.
1 и половина кутия майонеза.
Продуктите са за една доза,варират според вкуса.

Последна редакция: пн, 07 юни 2010, 15:12 от Сън в лятна нощ

# 6
  • София
  • Мнения: 816

 Шоколадов сладкиш с пияни вишни-бе ми предоставена от момиче от форума,като пуснах тема за нещо от пияни вишни  bouquet
за блата-2 яйца,100гр. захар,100гр.смлени орехи,75гр.брашно,1ч.л.бакпулвер,2с.л.какао,2с.л.гореща вода-така ги прибавих както ги описах,опекох блата в тортена форма,охладих го и го отлепих от стените.Върху него следния крем:500мл. мляко500мл. сметана,5с.л. захар300гр.тъмен шоколад/аз-черен на Своге/,2с.л желатин,50мл.уиски или ром/сложих едно 20год.леле-мале,мъжо щеше да ме убие/.По рецепта се разбива и още250гр. сметана/самостоятелно разбита/ и се прибавя към останалия крем но не го направих.А ако нямате вишни пияни напиите ги с1ч.ч захар1ч.ч. уиски или ром,5сл. конфитюр от горски плодове/не съм го правила /.Слагам крема в/у блата,после в хладилника и отгоре го украсих с вишничките.Страхотен вкус и аромат Flowers SunflowerЦял ден се лензих като майска роза.Някъде по трасето изтрих и снимката с отрязаното парче.И внимавайте с децата,че моето залита един ден.

Последна редакция: пн, 07 юни 2010, 15:13 от Сън в лятна нощ

# 7
  • София
  • Мнения: 816

        Оранжевия кекс -форумска рецепта  bouquet
3яйца,2/3ч.ч. захар,130гр.масло,1 бакпулвер,3-4 с.л. прясно мляко,1 ванилия,2 настъргани моркова,1 1/5ч.ч. брашно,1пакет пудинг/шоколад или карамел/на д-р Йоткер/аз сложих обикновен/
Сложих и плод от ябълки от компот/пият сока и после остава плода,не ми се хвърля, та от компота и стърганото на бебка за сокче морковче и ябълка LaughingИкономията- майка на мизерията.

Последна редакция: пн, 07 юни 2010, 15:13 от Сън в лятна нощ

# 8
  • София
  • Мнения: 816

  Кошнички-рецепта на моя приятелка
1пак.-125гр. масло
2 яица
1-1.5ч.ч пудра захар
1 ванилия
4ч.ч брашно
крем-домашен
1л. мляко
2яица
1ч.ч захар
1ванилия
2с.л брашно
масло-слага се след като се свари крема
украса:
масло
п.захар
сухо мляко-тук съотношението варира в връзка с консистенцията/твърдичко за разточване-повечко п.захар и мляко/
http://media.snimka.bg/4759/015773307.jpg

Последна редакция: пн, 07 юни 2010, 15:22 от Сън в лятна нощ

# 9
  • София
  • Мнения: 816

Плодова пита с дюли-от форума  bouquet
за блата-1 яйце
1 жълтък
125гр.масло
1к.ч. захар
1к.ч кис.мляко
3ч.ч брашно
1 ванилия
Измесва се и се отделя една част в фризера да стегне.
пълнеж от дюли-3ч.ч нарязани дюли
100мл.бяло вино/много е,според мен 50мл.е достатъчно,сложих червено/
1к.ч захар
1 ванилия
1ч.л канела
1ч.ч печени орехи
1ч.ч стафиди/не сложих/
1/2 ч.л инд.орехче/не сложих/
Слага се виното с захарта да кипнат,прибавяме дюлите да поомекнат и останалото.Охлаждаме.
за крема-1 яйце
3с.л нишесте
300мл. мляко
1 ванилия
След като се охладят дюлите се смесват с крема.
Разтиламе блата в тавичка като правим ръбче.Изсипваме сместа и отгоре нарендваме парчето тесто от фризера.Печем  в силно загрята фурна 15-20мин.
http://media.snimka.bg/4759/015773345.jpg

Последна редакция: пн, 07 юни 2010, 15:15 от Сън в лятна нощ

# 10
  • София
  • Мнения: 816

Цвибелкухен-Рецепта от приятелка
за тестото-20гр. мая
4с.л.-олио
100мл.хладка вода
200гр. брашно
сол-щипка
плънка-600гр.лук/сложих праз,според мен е по-вкусно/
150гр.пушени гърди
100гр. сметана/слагам кис.мляко,че ми е тежко с сметана/
2 яйца
100гр.кашкавал
чер пипер
Прави се тестото и се слага в подмазана тавичка,като се прави ръбчеОставям от тестото за да ,,завия,,кухена отгоре.Запържваме лука,добавяме гърдите,овкусяваме.Изсипвам в/у тестото.Разбивам останалото и също изсипвам в/у плънката,настъргвам кашкавала и посривам с тънка кора от отделеното тесто.Обикновено сервирам с сос от кис.млясо и майонеза в равни части,овкусени с сол и чер пипер.

Последна редакция: вт, 13 юли 2010, 14:07 от Сън в лятна нощ

# 11
  • София
  • Мнения: 816

Погача-от приятелка
1кг.брашно
500гр.вода
мая колкото орех
3 яйца/оставя се един жълтък/
3с.л. к.мляко
2с.л. олио
1с.л захар
1с.л сол
1 пакет масло-125гр.
Размивам маята с малко хладка вода.Разбивам яйцата и прибавям останалото/маслото разтопявам и си оставям малко за омесването,с него си мажа ръчичките GrinningДа са ми мекички/Смесвам всичко и наливам в купата при пресятото брашно EmbarassedАз така правя,че ми е по лесно Rolling Eyes
Като стане гъсто си го меся на ръка,оформям погачка,мажа с масълце и оставям да втаса,мажа с жълтък/слагам малко олио,че да е по-лъскаво и да не покафенява много/после у фурнята.Печеш-ядеш.

Последна редакция: пн, 07 юни 2010, 15:16 от Сън в лятна нощ

# 12
  • София
  • Мнения: 816

Мързеливи картофени кюфтета
500гр. картофи-сварени и пасирани
2 яйца
сол,чер пипер,чубрица,черв. пипер,копър-каквото обичате
1/2ч.ч кис.мляко
1ч.л сода-в млякото да шупне
2ч.ч брашно
Размесвам всичко,става гъстичко ,но се изсипва от лъжицата.С лъжица сипвам от сместа в сгорещено олио.По същия начин правя и с кайма,но в тях слагам джоджен.

Последна редакция: пн, 07 юни 2010, 15:17 от Сън в лятна нощ

# 13
  • София
  • Мнения: 816

Кръгленки Laughing
Правих желе от дюли по рецепта на,, Мастърчето,,и ми останаха сварените дюли,обезсемених ги и ги пасирах.Бяха 4 на брой.Добавих 2с.л захар и омешах.Разбих 2 яйца с 4с.л захар,размих 1пакетче суха мая Д-р Йоткер с малко топло мляко и прибавих при пюрето.Брашно около 800гр.http://media.snimka.bg/4806/015868328.jpgКато го размесих това стана.Лепкавое.С намаслени ръце оформих топки които оставих да втасат/не се надига много/.Пекох на 200гр докато се изсуши клечицата и порозовеят.Мислех,че ще е глетаво,но като изтинат са супер вкусни.http://media.snimka.bg/4806/015868322.jpgМоже би ще може да се направи и с друг плод,аз това имах,не ми се изхвърляше и готово,направих си плодово тесто Wink

Последна редакция: пн, 07 юни 2010, 15:17 от Сън в лятна нощ

# 14
  • София
  • Мнения: 816
Супа топчета-нищо необичайно от това,че се прави и с зеленчук от туршия и е супер вкусно.Рецептата е от шоплука.
2 моркова
4 малки зелени домата
3 чушки
2гл.лук
Нарязани надребно и запържени.Когато заври бульона пускаме направените дребни топчета,както обикновено от ориз,кайма и подправки.
Зактройвам с яйце и 1ч.ч кисело мляко и поръсвам с магданоз.

# 15
  • София
  • Мнения: 816

      ,,Чалми,,
300гр. прясно мляко
300мл. олио
5яйца
мая колкото орех
щипка сол
1с.л канела
1с.л какао
От маята разтворена в малко топличко мляко,щипка сол и малко брашънце правя квас и го оставям да втаса.Разбивам яйцата с останалото мляко и прибавям олиото на тънка струйка,разбивам/на ръка с вилицата/и прибавям брашното лъжица по лъжица,накрая разделям тестото на две и едната оцветявам с какаото и канелата.http://media.snimka.bg/4934/016123990.jpg
Разделям двете теста по на 120топчета/бели и кафяви/http://media.snimka.bg/4934/016123993.jpg по показания начин и ги завързвам редя в подмазана тава и пека на 250гр докато порозовеят.Ако ще ги хапваме веднага заливам с студен сироп/вода-захар/в противен случай затварям в кутия в фризера/издържат около 6 месеца/като ги извадя сиропирам с горещ сироп.

Последна редакция: пн, 07 юни 2010, 15:04 от Сън в лятна нощ

# 16
  • София
  • Мнения: 816
http://media.snimka.bg/4934/016123993.jpg

Последна редакция: ср, 25 ное 2009, 20:44 от Сън в лятна нощ

# 17
  • София
  • Мнения: 816
Много се извинявам,нещо не сколасах тия постове,това е остатъка от горната рецептаhttp://media.snimka.bg/4934/016123982.jpg

Последна редакция: ср, 25 ное 2009, 20:46 от Сън в лятна нощ

# 18
  • София
  • Мнения: 816

        Скалички
2 опаковки чаени бисквити-какао
100гр. смляни орехи
125гр.масло100гр.пудра захар10гр.ром или есенция
1ванилия,2 яйца
течен шоколад и кокосови стърготини за украса.
Смесваме продуктите и оформяме в вид на изглед,украсяваме.

Последна редакция: пн, 07 юни 2010, 15:04 от Сън в лятна нощ

# 19
  • София
  • Мнения: 816

         Топчета с пияни вишни
2 оп.бисквити ванилия
100гр.пудра захар
2яйца
100гр.масло
ром или есенция
пияни вишни-или напийте ги с някакъв алкохол от вечерта/сушените вишни или черешки/може би с водка.
шарени и какаови пръчици за украса
Правя топчета в средата с вишничка и овалям в пръчици-трябва да престоят 24 часа.

Последна редакция: пн, 07 юни 2010, 15:05 от Сън в лятна нощ

# 20
  • София
  • Мнения: 816

      Солени кошнички
125гр.меко масло
1равна с.л сол
3с.л кисело мляко
1р.ч.л сода
1р.ч.л лимонтозу
2ч.ч брашно
250гр.сирене
4 яйца/малки или 3 големи/
чубрица
Разбивам маслото,в киселото мляко слагам содата,лим.кис. и солта когато шупне го прибавяме към маслото и разбиваме,прибавям брашното.
В формичките слагам по едно малко топче и притискам по формата/излизат 40 топчета/В средата слагам от сместа направена от разбитите яйца,смачканото сирене и чубрица.Пека в 220градуса до почервеняване.Ужасно са вкусни.

Последна редакция: пн, 07 юни 2010, 15:06 от Сън в лятна нощ

# 21
  • София
  • Мнения: 816

      Малки шницели
750 гр.кайма
2 яйца
2ч.ч брашно
2ч.ч вода
сол,чер пипер,черв.пипер,джоджен,чубрица по 1с.л
1ч.л сода
От обърканата гладка смес сипваме с лъжица в сгорещено олио и пържим до зачервяване,хубаво е да не се правят голями защото не се изпържват добре.Като са готови ги вадя в/у домакинска хартия,че поемат много мазнина.Много са хубави и излизат около 50бр.Идеални за пикник.

Последна редакция: пн, 07 юни 2010, 15:06 от Сън в лятна нощ

# 22
  • София
  • Мнения: 816

           Погача-рецептата е на приятелка,оформянето от форума  bouquet
1кг.брашно
500мл.вода
мая колкото орех
3 яйца
3с.л кисело мляко
2с.л олио/слагам повечко3-4/
1с.л захар
1с.л сол
Жълтък оставям за намазване и го размесвам с олио и мъничко водичка,иначе не мирише хубаво и става по-тъмен цвят.

Последна редакция: пн, 07 юни 2010, 15:06 от Сън в лятна нощ

# 23
  • София
  • Мнения: 816

   Желирано нещо
Имах малко русенско варено което беше много безвкусно и реших да го направя нещо.
Нарязах го наполовина и го наредих с твърдосварени яйца и нарязан праз лук в купа и го залях с 500мл.зеленчуков бульон с 2пак.желатин.За да се стегне му е необходимо повече време/цяла нощ/в хладилника.
Вкусно стана,като пача каза моят мъж. Laughing

Последна редакция: пн, 07 юни 2010, 15:07 от Сън в лятна нощ

# 24
  • София
  • Мнения: 816
http://media.snimka.bg/5246/016746639.jpg
    Свинско с кисели краставички-Супер вкусно
1кг. свински бут нарязан на хапки запържвам до почервеняване.2-3 моркова и 1корен целина/аз сложих от моята подправка на -1 стр./нарязани на жулиени/тънки ,дълги лентички/,вади се месото и се запържват в мазнината1-2 мин.връщам месото и прибавям1-2с. л брашно,1 ч.л черв.пипер и доматено пюре,наливам и гореща вода с разтворен тел.бульон.Оставям да къкри и 10мин преди готовност прибавям 800гр.кисели краставички нарязани на ленти и оцедени .Поръсвам с магданоз при поднасяне.Гарнитура-ориз,карт.пюре.

# 25
  • София
  • Мнения: 816

   Щрудела на моята любима комшийка
2яйца
2л.кис. мляко
250 гр. захар/слагам по-малко-4с.л./
1/2ч.л сода
1ванилия
3 пълни лъжици мас
Брашно колкото поеме за меко тесто,оставям от тестото едно топче и го слагам в хладилника,останалото разтилам в тава и пека до готовност,намазвам с мармалад/сини сливи-не съм пробвала с друг просто защото няма такъв аромат и вкус/в този случай плодовете от един компот,оцедени и смесени с мъъничко галета.Нарендвам тестото от хладилника и връщам в фурната да се зачерви.

Последна редакция: пн, 07 юни 2010, 15:09 от Сън в лятна нощ

# 26
  • София
  • Мнения: 816

   Снежни топки в крем-рецепта от книгата на мама от 46год.
6яйца
1щипка сол
1ч. пудра захар
1ч. мляко
1ч. сметана
2л.захар
1 ванилия
плодове за украса
Белтъците разбивам на твърд сняг с 1щ.сол и изсипвам като оформям топки с две супени лъжици в врящото мляко с ванилия и захар.Вътре се раздува и спадат като спадне обръщате от другата страна/не останаха топки ,а като малки палачинчици/Прецеждам млякото прибавям останалите продукти и правя крем.Украсявам някак си, този път с банан/потъмнява и е по-добре да се сложи преди поднасяне/

Последна редакция: пн, 07 юни 2010, 15:09 от Сън в лятна нощ

# 27
  • София
  • Мнения: 816
          Заек със сос
Както си е заека цял или на парчета от фризера го слагам в тенджерата под налягане и варя/за цял-4часа,за парчета-2ч/Като се свари го премествам в обикновенна тенджера заедно с 1гл.лук,1 морков ситно нарязани,малко сол,чер пипер на зърна и 3 големи скилидки чесън смачкани.Пасирам 2 буркана/от по 300гр./домати-или един домати и един чушки и прибавям към ястието.След като поуври правя запръжка от1/2 ч.ч олио,2 л. брашно и 1ч.л.червен пипер и прибавям.Оставям да покъкри 10мин. мохам от огъня и слагам 1с.л рязан магданоз от фризера.Да ви е сладко.

# 28
  • София
  • Мнения: 816
         Бобени кюфтенца
400гр.сварен боб
2яйца
1/2 ч.ч кисело мляко с 1ч.л сода да шупне
джоджен,чубрица,сол
2с.л брашно
Пържат се в повечко олио,оставям ги на доакинска хартия да се оцедят от мазнината.Могат да се поднесат и като гарнитура,аранжирани с сварен и овкусен ориз.









# 29
  • София
  • Мнения: 816

    Торта,,Цици,,с 200мл.шоколадов силикон Laughing
блат-от форума
4 яйца
4с.л.гореща вода
180гр.захар
1ванилия
100гр.брашно
100гр.нишесте
1/2п. бакпулвер/аз сложих цял/
Бият се белтъците на гъст сняг,жълтъците с водата на пяна и прибавям ванилията и нишестето,белтъците разбърквам с лъжица,прибавям и брашното с бакпулвера и разбърквам само с лъжицата.
Крем-1кофичка заквасена сметана
1крем на д-р. Йоткер-5минутен
100гр.пудра захар
1п. желатин
300мл.прясно мляко
Циците оформих от купено руло,с него облепих вътрешноста на купички и изсипах шоколадовия,,силикон,,сглобих заедно с кръгъл блат с същия крем,изрязах излишното отгоре и го сложих отдолу за да оформя ,,сърцето,,измазах с кремче от п.захар и масло и покрих с марципан ,,Варна,,от форума.

Последна редакция: пн, 07 юни 2010, 15:10 от Сън в лятна нощ

# 30
  • София
  • Мнения: 816

    Лек плодов сладкиш-рецепта на Пенка Чолчева
Бием 100гр.масло с 1ч.ч пудра захар около 10мин.прибавяме последователно 2 цели яйца,1ч.ч кисело мляко в която сме сложили 3/4ч.л сода да шупне,1ч.ч брашно и 1-2 праха ванилия като бием непрекъснато.Накрая прибавяме 1кг. вишни или череши без костилките/аз сложих от компот-1компот от 700мл./Разбъркваме и изсипваме в подмазана и наръсена с брашно тава.Печем в умерена фурна и изстинал поръсваме с пудра захар.

Последна редакция: пн, 07 юни 2010, 15:03 от Сън в лятна нощ

# 31
  • София
  • Мнения: 816

   Гумено руло-вулканизираното руло на зетя Laughing
2п обикновенни бисквити
3с.л какао
3к.ч пудра захар
6с.л гореща вода
1к.ч маргарин/слагам масло/
1к.ч млени орехи/кокосови стърготини/
крем-маслото/маргарина/ се смесва с орехите+1/2 от захарта+1к.ч бисквити+1ванилия.Омесва се добре и се втвърдява в хладилника.
блат-1 -1/2 бисквити+какао+2к.ч захар+водата се месят на ръка дъъълго до еднородна смес/да няма никакви бучици/като се втвърди стои като гумено.У нас зетя го меси,щото е най силен Grinning.разтиламе едно в/у друго и навиваме на руло,охлаждаме.

Последна редакция: пн, 07 юни 2010, 15:03 от Сън в лятна нощ

# 32
  • София
  • Мнения: 816
        МАНАСТИРСКА МАГЕРНИЦА
   Будамяна каша-Роженски манастир-Рецептата е от гост на,,Бон апети,,
Запържваме лук/сложих 1гл.кромид и 1вр.пресен чесън/250гр.кайма,морков,чушка,домат,позапечен кимион/не сложих/.Като се позапържи добавих 1л.гореща вода и поръсих 5 с.л.брашно.Оставих да къкри още 20мин.Поднася се с нарязан магданоз.
П.П Сложих и една малка тиквичка да не иде зян.Добре стана.

# 33
  • София
  • Мнения: 816

        Свинско с кисели краставички-леле,леле вкусотия
1кг.свински бут нарязан на хапки се запържва до зачервяване
2-3 моркова,1 корен целина/не сложих/се нарязват на жулиени,вади се месото и се запържват в мазнината.След 1-2 мин. се слагат 1-2с.л. брашно,1ч.л червен пипер и доматено пюре след 1-2 мин. наливаме топла вода с разтворен бульон вътре.Осоляваме ако е нужно.Оставяме да къкри 10мин.След това слагаме800гр. нарязани кис.краставички на жулиени и варим още10-15мин.Поднасяме с сварен ориз,картофено пюре и поръсваме с магданоз.

# 34
  • София
  • Мнения: 816

        Печени свински хапки
2-3гл.лук  нарязвам на шайби в тавичка.Запържвам до червено 500гр.месо от бут.Сипвам в/у лука и заливам с смес от настърган кашкавал,1/2 кутия майонеза,3с.л кисело мляко,сол,чер пипер.Запичам.

# 35
  • София
  • Мнения: 816

      Лимонаден тутманик-хубаво е лимонадата да е по-истинска аз ползвах,,Искречанска,,намирам я из искърско дефиле/произвежда се мисля в Искрец./но ако няма здраве да е.
2 лимонади по 250мл.
мая колкото орех
2 яйца
1равна л. сол
250гр.сирене/малко ми беше/
100гр.кашкавал
1 п.маргарин/масло сложих/
Брашно колкото поеме.
Маята се разтваря с една лимонада на стайна температура.Замесва се тесто от разтворената мая и др.лимонада+1яйце и солта.Разделя се полученото тесто на 4 топки,разточва се всяка с големината на чиния и се маже с масло,на най-горната мажа масло,яйцето и ръся с сирене,навивам на руло и слагам в тавата.Оставям го да втаса,намазвам с олио и ръся кашкавал и пека40-45мин.на загрята фурна.

Последна редакция: вт, 08 юни 2010, 20:24 от Сън в лятна нощ

# 36
  • София
  • Мнения: 816

      Цветна торта
блата ми е същия като на ,,Циците,,
крема-1кофичка заквасена сметана
2пакета ,,Крема,, сирене
100гр. п.захар
крем на д-р Йоткер без варене
1п.желатин
покритието марципан,,Варна,,

# 37
  • София
  • Мнения: 816

       Селска дроб сърма по.......градски Mr. Green
Запържвам ориз и като се ,,остъклени,,прибавям кайма с каквито подправки искате.Заливам с ТОПЛА вода и слагам в ПОДГРЯТА фурна.Имах в хладилника останали мариновани чушки и патладжан от туршия та сложих и тях отдолу/за пръв път/стана разкошно.

# 38
  • София
  • Мнения: 816
            СТУДЕН БЮФЕТ ЗА ЛЕТНИ ГОСТИ-Рецептите ги правя от години,търпят промени и са вкусни,снимки нямам,като направя пак ще кача,обикновенно правя всичко за градинско събиране.
   Лимонени кошници
лимони-Разрязани наполовина и издълбани
пушена риба/слагала съм и маринована сьомга,но е мазничко и намалям от майонезата/
майонеза
твърдо сварени яйца
сол,чер пипер
зелена салата и магданоз/копър/за украса
   Пълнени домати
твърди домати
сварени яйца
майонеза/слагам крема сирене/
магданоз,босилек
   Фаршировани яйца-за мен тази дума  #Crazyпълнени са си. Laughing
 яйца -твърдо сварени и разрязани наполовина
шунка-наситнена
масло
горчица
сол,чер пипер
маслини/ползвам от тези за готвене/
жълтъка от яйцата-всичко избъркано и пълним белтъците.
   Пълнена франзела-отскоро правя в издълбани малки кръгли хлебчета от Фантастико
та издълбавам и пълня със:шунка/луканка или луканков салам/
кашкавал
сирене
тв.св.яйца
краставица
масло,магданоз,сол,чер пипер.
   Още правя и малки сандвичи с различни пастети:
-с маслини,тв.св.яйца,лук,лимон.сок,чер пипер/на сол внимавам,че като ползвам маслини за готвене те са си солени и ги премивам/
-от краставица,извара,копър,сол.
-от риба,извара,сметана,пресен лук,тв.св. яйца,чер пипер,сол
-от пушено пиле/на грил/,майонеза,горчица,чер пипер и сол
Аз от всичко правя на око/на вкус/държа до последно на хладно и поднасям по-малко иначе се стоплят и не са така вкусни.



 

# 39
  • София
  • Мнения: 816

      Руло,,Стефани,, в картофено руло Grinning-мързеливата.
Сварявам картофи,като изстинат прибавям сол и подправки по желание и разстилам в/у найлон,запържвам кайма с лук и подправки и разтилам в/у картофите,прибавям бланширани за кратко моркови/в микровелето за 3мин./кисели краставички и тв.св.яйца и завивам.Пека в умерена фурна,като порозовее настъргвам кашкавал и обратно до почервеняване.

Последна редакция: вт, 07 сеп 2010, 14:57 от Сън в лятна нощ

# 40
  • София
  • Мнения: 816
            Зимен,, Миш-маш ,,
Туршия-каквато сте правили.Аз правя едни туршиени сърми,увивам в зеле чушка,патладжан/печени/,морков,целина,чесън и заливам с варена марината.Децата изяждат зелето и другото остава.Та от него нарязано и позапържено,4 яйца и 2с.л.с връх размито брашно/в студена вода-100гр./като прибавя брашното,оставям да поври,като го бъркам да не загори на средна температура.Става много вкусно.Внимавайте с солта,ако ви е соленка туршията.  chef

# 41
  • София
  • Мнения: 816

           Тербелия гИвечь
Картофи,соль,масло,кисело и пресно млеко,яйца,магданозъ.
Нарязват ся на кубчета картофите,посолява се съ соль,поръсва се съ масло и се пекътъ въ фурната.Когато ся готови,заливатъ съ се съ следното:кисело млеко,малко отъ пресното,яйца,соль и магданозъ добре разбити.Оставя се да са запечатъ съвсем малко и поднасяте.

# 42
  • София
  • Мнения: 816

    ,,Бинещих,,-рецептата е на бабата на приятел
Отдолу-100гр.масло
1 яйце
1с.л.-кисело мляко+1/2 бакпулвер
1,5с.л.захар
1 ванилия
250 гр.брашно
Прави се тесто, което се разтила в тавата,прави се борд и зе залива с:
100гр.масло
100гр.прясно мляко
200гр.захар
200гр.кокосови стърготини/смлени орехи/
1 ванилия
Това се смесва в тенджерата с последователност-масло,мляко и захар завират,махат се от котлона и сместа се охлажда,слагаме кокоса.Това е оригиналната рецепта.
Прибавката от мен е един разбит на сняг белтък за спойка,тъй като когато е изпечен и охладен,кокоса се разтрошава.Белтъка го даржи слепнал.
Пека отначало на 200гр.когато видя ,че се надига намалявам на 150 и пека докато получи загар.

# 43
  • София
  • Мнения: 816

    ,,Жълъди,,
1ч.ч захар
1/2чаша олио
2с.л.канела
2с.л.мед
2 яйца
1ч.л сода
брашно за меко тесто
Правят се малки топчета и се пекът на умерена фурна,издълбавам  и слепвам с крем:
1ч.ч прясно мляко
1ч.ч смляни орехи
трохите от издълбаното
Слепям,потапям в теч.шоколад и овалям в смляни орехи.Задължително престояват,моите тази година 2 седмици.Но и един-два дена става.

# 44
  • София
  • Мнения: 816

    Чесново-орехов пастет
Смлени орехи,чесън,сол,олио-в съотношение което Ви харесва.

# 45
  • София
  • Мнения: 816

   Картофеното суфле на градинаря-рецепта от опаковката на картофено пюре,,Маги,,  newsm78
1 пакет пюре-направих с готово само първия път,не ми хареса и после само с сварени картофи 500гр.
1 яйце
1 гл.лук-кромид,праз
масло
400гр.кайма
олио
150гр.грах
150гр.моркови
Граха и морковите ако са замразени трябва да ги сварите,може и да ги задушите заедно с лука и каймата.
И така,запържвам каймата с лука и олиото,поръсва се с брашно 1 с.л./не го правя/ и прибавям сол,чер пипер,риган/аз-не/.Тук е мястото на морковите и грахта и задушавам.
Правя сварените картофи на пюре и като поизтинат прибавям яйцето и масълцето.
В намазана тава слатам каймата,отгоре пюрето и запичам докато хване дантелена коричка.

# 46
  • София
  • Мнения: 816

       Тонина солена закуска Laughing-комшийката ще е доволна
1ч.ч кисело мляко гасим с 1ч.л сода
2/3ч.ч олио
1/2ч.ч сирене натрошено
2 1/2 ч.ч брашно
Омесвам и пека на 200-220гр.на втората скара на ф-ната.

# 47
  • София
  • Мнения: 816

        Курабийки
2 яйца
200гр.захар
200ч.ч кисело мляко-гася с 1 ч.л. сода
100гр.мас-топена/ползвам купена,че домашната придава по тежък мирис.
1 ванилия
кората от 1 лимон-убива аромата на маста
Брашно колкото поеме за меко тесто,оформям като топки,поръсвам с кристалчета захар и пека в умерена фурна докато порозовеят.

# 48
  • София
  • Мнения: 816

    Кюфтета с млечен сос
Омесвам 300-400гр.кайма с нарендан лук,яйце,подправки,хляб-стар,накиснат и изтискан.Правя малки кюфтенца и ги запържвам,нареждам в тава с разтояние едно от друго и заливам с следното:Разбивам 3 яйца,2ч.ч кисело мляко,малко от мазнината в която съм пържила кюфтетата,сол.Запичам 10мин.Изваждам и настъргвам кашкавал и запичам,поръсвам с копър или магданоз.

# 49
  • София
  • Мнения: 816

    ,,Чубренки,,
2 яйца-оставям малко от единия жълтък за да намажа отгоре,като прибавям малко вода и олио.
1/3 пл мая-толкова имах Laughing
100мл.топличко мляко
100мл.топличка вода
1с.л.сол
1с.л. захар
2с.л. стрита чубрица
1/2 ч.ч.олио
В 1/2 от течностите размивам маята заедно с захарта и малко брашно и оставям да втаса.Яйцата разбих с останалото.Прибавям квасеца и замесвам тесто което не лепне.Разточвам на кръгче,нарязвам кръгчето на триъгълници и навивам от широкия край към върха.Пека в умерена фурна.

# 50
  • София
  • Мнения: 816

  ,, ТулумбЕчки,, с извара-така ги нарича Красе Simple Smile
1кофичка от к.мляко с безсолна извара
3 яйца
2ч.ч брашно
1ч.л. сода
1с.л. оцет
ванилия
щ.сол
Всичко се избърква добре и се щприцова в сгорещена мазнина.Залива се с захарен сироп 1/1.

# 51
  • София
  • Мнения: 816

 Орехови мъфини с глазура от халва и боза Mr. Green
1ч.ч. захар
1ч.ч.вода
2 с.л. мед
1/2 ч.л. сода
1 бакпулвер
1 ч.ч смлени орехи
1/2ч.ч. олио
Слагам на котлона двете л.мед да кипнат със содата и прибавям към останалото.Слагам в книжни чашки/и после в алуминиевите чашки за крем карамел/напълвам до половината и пека на 250гр.докато се понадигне и после на 200 до готовност.Мазах с смес която прочетох тук в форума:халва,масло и боза-супер е Simple SmileКексчетата стават и за Хелоуин-синът ми каза,че все едно ядките са мозъчета. Laughing

# 52
  • София
  • Мнения: 816


              Прасковки
Много рецепти изчетох преди да ги направя,и както казва мъжО:-Хвърляй книгата и си ги измисли.
3яйца
1/2 ч.ч захар
1ч.ч кисело мляко
1ч.л сода
1ч.ч олио-да ,чаша!
Излезе около 900гр брашно за меко тесто.Пека до порозовяване,внимателно се издълбават още топли,оставих ги да изтинат и после ги напълних с кремче на едно момиче от форума  bouquetстрашно вкусно стана.
1.5-2ч.ч смлени орехи
700гр.конфитюр-/сложих ягоди,а представете си какво би станало с праскови,е няма такъв емотикон/
1п.масло
Напълних половинките,събрах ги,потопих в разтворена с водичка,червена и жълта боя и овалях в кристална захар.По-вкусни са след ден престой.

Последна редакция: пт, 23 мар 2012, 17:31 от Сън в лятна нощ

# 53
  • София
  • Мнения: 816

       Фунийки
4 яйца
1ч.ч кисело мляко
1/2 ч.ч захар
3/4 ч.ч олио
щипка сода
1 п. ванилия
нарендана кора на един лимон/оставям си малко и за поръсване отгоре-обикновенно но не и на тези Rolling Eyes/
брашно колкото поеме за меко тесто.
Измесвам и оставям да почине половин час,след това разточвам тънка кора и режа на лентички които увивам/застъпвам наполовина/ около фунииките предварително намазани с олио,не ги навивам до ръба,че да е лесно да ги махна.Моите формички ми ги е правил свекър ми и са подвижни,като ги притисна и се отлепват лесно,но може да ги направите от капачки от буркан,от херметическата капачка на нес-кафето,капачки от кисело мляко.Пълня обикновенно с домашен крем:
1л. прясно мляко сварявам и преди да кипне прибавям разбити-2 яйца с 8с.л захар/може и повече/,2 ванилии,8с.л брашно/сипвам и малко от студеното мляко/и когато поизтине 1п. масло.
Трябва им 24ч. да омекнат.

# 54
  • София
  • Мнения: 816

   Кошнички
Този път ползвах готови ,,кошнички,,-купих си ги от магазинчето за подправки на Руски паметник,точно на спирката по посока на петте кьошета.Тарталетки са и струват-10бр.-1.5лв.
Крема е-1л.мляко,6с.л грис,като се поохлади 200гр.кокосови стърготини и 200гр.захар.
Украсих с по една розичка и листенце от,,марципан,,Варна.
Това набързо скалъпено.

# 55
  • София
  • Мнения: 816

 Торта,,Дупе на мулатка,,-по повод 16 РД на моя син Laughing
Блата е на Блонди,,Негърчето,,-че това му е любимия сладкиш.
1 яйце
1/2 ч.ч кисело мляко
1ч.л сода
1ч.ч захар
1/2 ч.ч олио
1 1/2 ч.ч брашно
3ч.л какао
Крема е......... Grinningсладък салам/но защото е по-сух,сиропирах блата с кока-кола.Направих салама една идея по-влажен.
100гр. смляни орехи
1п. обикновенни смляни бисквити
100гр.пудра захар
125гр.масло/100гр.обикновенно/
2 яйца+малко прясно мляко,колкото да се разпенят по-добре
ром за аромат/може и течна ванилия-екзотика Simple Smile
Оформих дупето в/у блата,покрих с марципан Варна и украсих LaughingКакво ли не правим да са щасливи децата.

# 56
  • София
  • Мнения: 816

  Картофени кюфтета с орехов сос
8-10 големи картофа
1гл.лук-сложих пресен
1с.л нарязан магданоз- аз сложих копър
1ч.л натрошено сирене-не съм слагала
1/2ч.л прясно мляко
2 яйца,сол на вкус
4с.л брашно по рецепта-аз сложих в последствие още 2 защото се разпадаха при пържене.
сос:-1к.ч смлени орехови ядки
1ч.ч кисело мляко
2с.л копър
1к.ч олио-не съм слагала,самите кюфтенца поемат от мазнината за пържене и според мен е мазно
сол на вкус

# 57
  • София
  • Мнения: 816

          Кифлички с сладко
400 гр. брашно-може и малко повече,да не залепва по пръстите
75гр. масло
2 яйца
150 мл.прясно мляко
25гр.мая
1ч.ч захар
В топлото мляко разтварям маята с 1с.л захар и малко от брашното и приготвям квасец който оставям на топло за да втасва.Поставям брашното в купа,разбивам яйцата с захарта и маслото,прибавям кваса и измесвам,разточвам в кръг и поставям сладко,навивам в вид на кроасанчета,втасват и ги пека на умерена фурна.

# 58
  • София
  • Мнения: 816

   Тиквички с ориз в електрическа тенджера
Извадихме ел.тенджера с намерението да ходи за вторични суровини.Добре,че мъжът ми я пробва,лъсна,сложи нов щепсел и бях наред аз.Виждала ги бях ,но не съм готвила.И започнах....
Нарязах и измих тиквичките, е обратното де Rolling Eyesсложих олио в тавата сложих капака и зачаках.Чудото започваше да се случва,позапържих ги/сложих и сол но втория път няма да сложа,защото отцежда тиквичките и се получава задушаване,не изпържване/измих и прибавих ориз и гореща вода/водата при този вид тенджери не трябва да е много тъй като не изпарява много,конденза от капака си се връща в тенджерата/Когато стана готово/в тази тенджера разбърквах ориза/направих сос:кисело мляко,сол,копър,чесън и заливах всяка порция.
 NaughtyТези тенджери обикновенно са алуминиеви и не е добре гозбата да остава в тях,окислява се.

# 59
  • София
  • Мнения: 816

          Печени чушки с доматен сос
Изпичам чушки,беля ги и ги нареждам в съд.Заливам ги с доматен сос:Нарязвам доматки надребно и ги слагам на котлона с малко олио,сол,магданоз и чесън,но него слагам накрая,след като сваля от огъня/когато е врял с гозбата има съвсем различен вкус после/.Това е.Да Ви е сладко. 





# 60
  • София
  • Мнения: 816

        Малиново чийз нещо
1какаов блат,или екстремно шоколадов/тук в форума имаше един шоколадов сладкиш за отчаяни любители на шоколада Laughingнего ще ползвам следващия път/сега само блат с 3л.какао.
1буркан малиново сладко,2 пакета крема сирене,1/2 ч.ч пудра захар,1желатин.Всичко смесвам и покривам блата/може и да го сиропирате леко/и го слагам в хладилника да стегне.

# 61
  • София
  • Мнения: 816

   Манастирска магерница/манастирска кухня/-,,Будамяна каша,,     
Запържвам лук,250гр.кайма,морков,чушка,домат/оригиналната рецепта е с запечен кимион,но не съм слагала/поръсвам с 5 с.л.брашно и бъркам.Наливаме 500мл.вода и поръсваме с чубрица.При поднасянето с магданоз.

# 62
  • София
  • Мнения: 816

             Двуцветен крем
Единия пласт, крем от грис с кокос и ванилия-прясното мляко се вари и слагам захар и 6с.л грис за 1л.мляко,когато поизтине прибавам 200гр. кокос и 1 ванилия.
Втория пласт-домашен течен шоколад-200гр. какао,200гр. сухо мляко,200гр.пудра захар,125гр меко масло и зависи от големината на яйцата 1 голямо или 2 по-малки яйца.Разбърква се и се украсява по желание.

# 63
  • София
  • Мнения: 816
         Кюфтенца в сладко-кисел сос
800гр. кайма
1гл. кромид лук
2 жълтъка
 1ч.л соев сос
сол-правя малки кюфтенца които пържа в олио около 4с.л ма не точно :green:
сос:
1ч.ч сок от ананас
1ч.л соев сос
2с.л оризов оцет
2с.л захар
2с.л нишесте
Когато извадим кюфтенцата,във олиото прибавям течните подукти и после ръся двете л. нишесте,чакам да се позгъсти и така.Заливам топчетата.

# 64
  • София
  • Мнения: 816
 Кошнички от кайма със сос ,,Бешамел,,
Каймата може да си измесите както си искате,правя кошнички и ги пека....



Изпечени наливам в тях сос,,Бешамел,,-в тиган с олио препичам брашънце,като добие цват на прегорело житце наливам прясно мляко и оставям да се сгъсти/туй на око го правя ама- 1/2 ч.ч олио,3-4 равни л.брашно и около 300мл.мляко някъде там ще да е  :green:После нарендвам кашкавал отгоре им и ги запичам до златисто.

# 65
  • София
  • Мнения: 816
                                       Мусена торта
Блата е обикновен
4 яйца
4с.л. гореща вода
180 гр. захар
1 ванилия
100гр.брашно
100гр.цветно нишесте
1п.бакпулвер
Разделям белтък/жълтък(белтъка бия на пяна,жълтъка бия с горещата вода на пяна)
В жълтъка слагам захарта,ванилията,нишестето+белтъците и разбърквам с миксера.
В брашното слагам бакпулвера,и на ръка с дървена лъжица го прибавям по-малко в другата смес.
Пека на умерена фурна.
1-ви крем-Ганаш

Разтопявам на водна баня,500гр шоколад/купувам такъв за готвене-марципан по скоро,като сложа и сметаната той става като млечен/125гр.масло,когато се стопи прибавям на тънка струйка 800-до 1л.течна сладкарска сметана и бъркам.Свалям от огъня и оставам да почива,после прибирам в хладилника да се охлади до консистенция която ще ми позволи да го размажа във формата.
2-ри крем-домашен+желатин/сложих го отдолу, груба грешка по-мек е от ганаша и се разваля формата/
1 литър мляко
2 яйца
200гр.захар
8с.л. брашно
1 ванилия
2-3 капки есенция ром или Уиски /отлежало ако имате-примерно 18год. :green:/
В горещото мляко изсипвам/от него си отделям малко да разбия яйцата,захарта и останалото на кашица/кашицата Wink и после прибавям един желатин/може би трябваше два ???,е следващия път/

# 66
  • София
  • Мнения: 816

Рибена супа,,Калоян,,-мой приятел,момчето е моряче Simple Smile
В тенджера слагам сол,вода и цялата риба/толстолоб или някаква мазна риба/,като се свари я изваждам и слагам наситно нарязани моркови,лук,целина ,дивисил и 1 картоф за сгъстяване/може и повече/,като се сварят връщаме накъсаната на парчета риба.
Подправката към супата-нарендан обелен домат/зрял за да може да се,,слее,, със супата/чесън,сол и много дивисил.
Любима Simple Smile

# 67
  • София
  • Мнения: 816

Миш-маш за зимата

3 кг. червени чушки - нарязани
2 кг. домати- смляни на кух.комбайн
1 кг. кромид лучец- нарязан кой как ще
2 равни с.л.сол или на вкус
1 ч.ч олио
Нарязаните чушки се изпържват със водна чаша олио,като се свият и сменят цвета,прибавям лука,след като ми замирише на хубаво Simple Smile добавям доматите.Още горещо насипвам в буркани и обръщам с капаците надолу.От тази доза излязоха тези 7 бур. + още един направен на гозба веднага.

Общи условия

Активация на акаунт