Това,което умея най-добре

  • 78 381
  • 177
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 1 885
Козунак

Рецептата,която ще ви разкажа е съвсем лесна за изпълнение и дори начинаещ в месенето би се справил. За мен лично трите най-важни неща за успешен козунак са:
1. Да имате време/около 6 часа/.
2. Да имате голямо желание.
3. Да имате топло помещение.
Да,има месене,но не е чак толкова много,че да се разколебаете. Когато меся козунак,релаксирам и се чувствам чудесно! Опитайте и ще видите,че не е трудно,а и как ухае не само домът,ами и целият вход Grinning ...
За два козунака с дължина 30 см. са нужни:
3 яйца /един от жълтъците отделям за намазване на козунака/
140 мл. прясно мляко /2 каф. ч. без малко/
140 гр. захар /2 каф. ч. без малко/
1 пак. суха мая /7 грама/
3и1/2 ч.ч. брашно /големи/
кората на 1 лимон /настъргана на специалната звездовидна приставка на рендето/
1/2 ч.ч. разтопена смес от масло и малко олио
стафиди и парченца млечен шоколад за пълнеж,филирани бадеми и захар за поръсване
Още преди да започна правенето на козунака,затоплям стаята. В този случай пуснах парното,затворих вратата и не я отварях ненужно.
Млякото и захарта слагам да се затоплят до разтваряне на захарта. Не е нужно да кипва.
От тази смес,която в никакъв случай не трябва да е гореща,а топла, слагам 6 с.л. в купичка,добавям маята и не повече от 1/2 ч.л. брашно,и разбърквам леко. Оставям на топло да шупне.
Разтопявам маслото с малко олио в подходящ съд и се старая да го поддържам топло за момента,в който ще ми трябва.
Брашното пресявам и слагам в дълбока купа.
Яйцата разбърквам на ръка и слагам при останалата млечна смес. Разбърквам и слагам при брашното. Добавям лимоновата кора и вече разтворената,и шупнала мая. Всичко разбърквам добре с дървена лъжица и ако има нужда добавям още малко брашно,за да се получи тесто,което не лепне,но не и да е прекалено твърдо. Прехвърлям го на плота и започвам да меся,като постоянно го заливам с по 1 с.л. топла мазнина и меся,докато я поеме. От топлината на ръцете,тестото допълнително се отпуска. Много ми е приятно през това време да слушам хубава музика. Така макар,че натоварвам ръцете в известна степен,мислите ми се отпускат. Ако по време на месенето се появят мехурчета,това е добър знак. Месенето приключва,когато цялата мазнина бъде усвоена от тестото. На финал то вече не е така мазно и лесно се оформя на гладка топка. Дълбок съд омаслявам и прехвърлям в него тестото. Покривам със свежо фолио и оставям на топло/в моя случай върху печката,която бях включила на 80 градуса/,докато изпълни купата или утрои обема си. При мен,това се случи за около 2 часа,през които изгледах много интересен филм за пътешествия в Индия Simple Smile. Когато тестото е добре втасало,го прехвърлям на намазнения плот и омесвам още малко. Разделям го с остър нож,първо на 2 равни части/за 2 козунака/,а всяка от тях на 3 също равни топки. Бях решила единият да има пълнеж от шоколад,а другият от стафиди. Трите топчета за първия оформих на дълги ленти. Върху тях по дължината им сложих парченцата шоколад и ги завих. Усуках добре на фитили и така оплетох на плитка трите фитила. Разположих козунака в добре намаслена продълговата форма с дължина 30 см. По този начин направих и втория,като вместо шоколад,сложих стафиди. Нямах коняк,в който предварително да ги накисна,но и така станаха доста сочни/сорта им е тъмен и много ароматен/. Сложих формите във фурната с отворена врата,която бях пуснала на 60 градуса и ги покрих с кърпа. Изчаках още около 45 мин. да втасат или докато удвоят обема си. Намазах козунаците с предварително отделения жълтък,който разбърках с няколко капки вода. Поръсих ги обилно със захар,защото много обичам тази коричка и с малко филирани бадеми. Пекох първите 10 мин. на 75 градуса,а след това около 30 мин. на 170 гр. Към 20-тата минута започнаха да стават златисти и ги покрих с хартия за печене,за да не изгорят. Готови са,когато при почукване "бият на кухо". Оставих ги да изстинат във фурната до сутринта,тъй като вече бях доста уморена. Малко по-трудно ги извадих,но не беше невъзможно Wink. Ако малко след печенето се извадят от формите и се сложат на метална решетка,ще бъде по-добре.
Много пухкави и вкусни козунаци си хапнахме на сутринта,с конци и чуден аромат.
Да ви е сладко и не се колебайте да си приготвите сами,защото няма по-хубаво от домашното! Simple Smile
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/

# 106
  • Мнения: 1 885
Спаначен тарт

Нужни са:
за блата:
250 гр. брашно /1 ч.ч. и 2 каф.ч./
125 гр. масло/меко/
1 яйце
1 ч.л. заквасена сметана/използвам на "Бор Чвор"/
1/2 ч.л. сол
за плънката:
500 гр. спанак
3 яйца
100 гр. заквасена сметана
250 гр. рикота/или много фина извара/
20 гр. масло
сол на вкус
Брашното пресявам и слагам в купа. Добавям солта,мекото масло,яйцето и сметана. Разбърквам добре и омесвам в самата купа на топка. Оставям в хладилника за 1 час.
Спанака почиствам и измивам/винаги използвам и дръжките/. В тенджера с масло го задушавам с малко сол до омекване. Когато е готов,а това става бързо,го отцеждам много добре/използвам голям гевгир/. В купа разбърквам рикотата,сметаната и яйцата. Ако е нужно,добавям сол. Слагам добре отцедения спанак и разбърквам.
Изваждам тестото и го разполагам във формата. Тъй като е маслено,не я намаслявам. Оформям по стените,за да бъде равномерно. Изсипвам плънката,заглаждам и пека в предварително загрята на 180 гр. фурна. за около 40 мин. или до лека златиста коричка. Може да се поднесе и топло,и студено. Много е вкусен!
Да ви е сладко! Simple Smile
Заповядайте на страничката ми https://www.facebook.com/a.todorova75/

# 107
  • Мнения: 1 885
Агнеса

Нужни са:
125 гр. масло /меко/
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. смлени орехи
1 ч.ч. брашно /пресято/
кората на 1 лимон /настъргана на специалната звездовидна приставка на рендето//ако нямате лимон,не е фатално/
4 яйца /използвам много пресни,домашни/
1 ч.ч. пудра захар
2 ванилии
Отделям белтъците от жълтъците. Жълтъците прибирам в хладилника докато ми потрябват. Разбивам белтъците на гъст сняг. В купа разбърквам маслото и захарта на крем. Вече без миксер добавям орехите и брашното. Става много гъсто тесто. Постепенно прибавям белтъците,като разбърквам внимателно,за да запазят въздушостта си. Формата,в която ще пека намазвам с масло и леко поръсвам с брашно. Изсипвам сместа и пека в предварително загрята на 170 гр. фурна,около 25 мин. или до суха клечка.
Докато сладкишът леко изстива,разбивам до бял крем жълтъците с пудрата захар и ванилията. Нанасям върху още топлия блат. Идва ред на сушенето на глазурата. В оригиналната ми рецепта го суша 24 часа. Ако обаче не разполагате с толкова време,може да го изсушите за 3-4- мин. във фурна на не повече от 50 градуса.
Когато е напълно изстинал се реже на ромбове.
Невероятен десерт! 😍🌷
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/

# 108
  • Мнения: 1 885
Най-вкусната содена питка

За кръгла форма с диаметър 25 см. са нужни:
1 кофичка кисело мляко /400 гр./
1 ч.л. сода за хляб
4 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
2 яйца/от които 1 жълтък се отделя за намазване/
малко масло и брашно за формата
Брашното пресявам и слагам в купа. Добавям солта и разбърквам. Киселото мляко разбърквам със содата,докато шупне добре. Слагам го при брашното. Прибавям едното цяло яйце и белтъка на второто. Разбърквам добре и леко омесвам в самата купа. Наложи ми се да поръся 2-3 пъти с много малко брашно,за да не лепне. Целта не е да стане тесто за месене. Формата,в която ще пека намазвам с масло и леко поръсвам с брашно. Слагам тестото и заглаждам с мокра лъжица,за да се разпредели равномерно. Намазвам го с жълтъка и пека в предварително загрята на 170 гр. фурна за около 30 минути. На 20-тата минута вече имаше златиста коричка и покрих с фолио,за да се допече отвътре. Готова е когато се надуе добре и при почукване "бие на кухо". Оставам я да се охлади върху метална решетка,покрита с фолиото от печенето. Така леко се задушава и омеква още повече. Ако остане от нея я съхранявам увита в памучна кърпа.
Питката се приготвя много бързо.
Да ви е сладко! 🤩🌷
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/

# 109
  • Мнения: 1 885
Руло от тиквички

Нужни са:
за блата:
3 средно големи тиквички /измити и настъргани на едро ренде/
3 яйца
4 с.л. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол или на вкус
1/2 връзка копър
2 с.л. крема сирене
за плънката:
200 гр. крема сирене
3 с.л. заквасена сметана /може и гъсто кисело мляко/
1/2 връзка копър
Настърганите тиквички посолявам и отцеждам добре. В купа разбърквам крема сиренето,сметана,яйцата и копъра. Добавям брашното,което съм пресяла с бакпулвера. На края слагам тиквичките и разбърквам добре.
Загрявам фурната на 180 гр. В тавата на самата печка слагам 2 пласта хартия за печене. Намазвам с масло и изсипвам блата. Разпределих го равномерно в тавата. Ако в краищата има малко течност,не се притеснявайте. Пекох около 25 мин. или до златист загар. Оставих блата да се охлади. През това време в купа разбърках добре крема сиренето,сметаната и копъра. Изстиналия блат обърнах върху ново парче хартия за печене и внимателно го отлепих от хартията,с която е печено. Така коричката остана отдолу,а аз намазах равномерно с плънка по-меката страна. Навих на стегнато руло,увих в същата хартия за печене и преместих в хладилника. На сутринта нарязах и сервирах с чери домати и маслини.
Може би в плънката могат да се сложат и други неща,но аз така го обичам.
Рулото е чудесно предястие Simple Smile.
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/

# 110
  • Мнения: 1 885
Най-лесният сметанов сладолед

Нужни са:
600 мл. пълномаслена,млечна сметана с 35% масленост /добре изстудена/
400 мл. подсладено кондензирано мляко /може и със стайна температура/
4 с.л. пудра захар /с връх или на вкус/
1 ч.л. бурбонска ванилия
Приготвянето на сладоледа отнема само 10 минути. Сложих сметаната,кондензираното мляко и ванилията в дълбок съд. Имайте предвид,че докато започне да се сгъстява,от сместа постоянно пръскат капчици и затова е добре съдът,в който разбиваме да е наистина дълбок. Пръскането е неизбежно и може би това е най-неприятна част от рецептата. Следващия път ще покрия отстрани купата,за да го избегна. Започнах да разбивам с миксер и когато на 7-мата минута започна леко да се сгъстява,добавих захарта. Разбъркването продължава докато сместа започне да се сгъстява. Не трябва да е нито течна,нито много гъста като обичайно разбитата сметана. Това отнема от 8 до 10 минути. Не бива след това да се разбива много,защото има риск да се пресече. Сместа изсипах в кутия /17х17х7см/ и сложих във фризера за една нощ. Малко преди сервиране я извадих,за да се отпусне.
За соса нарязах на ситно пресни ягоди,които поръсих с 2 с.л. захар. Оставих ги в хладилника за 10-15 мин.,за да си пуснат сока. С тях гарнирах сладоледа. Ползвам ги и при направата на торти.
Ще ви споделя,че имаше един момент на 5-6-тата минута,в която леко загубих кураж,че сместа ще се сгъсти,но се случи! Simple Smile
Сладоледът е с невероятен,сметанов вкус! Препоръчвам ви го Simple Smile.
В коментари,ще ви покажа продуктите,които използвах.
източник: Нели Йонева
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/

# 111
  • Мнения: 1 885
Вкусна запеканка със спанак

За тавичка с размер 24х24 см. са нужни:
500 гр. спанак /почистен,измит и нарязан на средно; винаги използвам и дръжките/
3-4 стръка пресен лук
3 яйца
200 мл. течна,млечна сметана
150 гр. сирене /натрошено/
сол на вкус
4-5 с.л. масло
150 гр. кашкавал /настърган на едро/
2 с.л. галета
В тиган разтопявам 4 от предвидените лъжици масло и задушавам лука. Когато започне да омеква,добавям спанака,малко сол и задушавам до омекване на спанака. Не целя да се сготви съвсем,а леко. Махам от котлона. В купа разбърквам яйцата,добавям сметаната и на края натрошеното сирене. Ако сиренето е обезсолено,може да се добави сол на вкус. Имах половин пакетче останало крема сирене,което също добавих/ не съм го включила в продуктите,защото не е задължително/. Тавичката,в която ще пека намазвам с масло. Слагам първи пласт от спанака и покривам с млечната смес. Отгоре слагам втората,останала част от спанака и завършвам с млечната смес. Поръсвам с галетата и разпределям останалата лъжица масло на няколко места. Пека в затоплена на 180 гр. фурна,около 20 мин.,или докато се стегне. Когато това се случи,поръсвам с кашкавала и допичам до златиста коричка. Сервирам топло. Днес допълних със студен таратор.
Пропорциите,които съм написала,могат да варират.
Да ви е сладко,приятели! Simple Smile
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/

# 112
  • Мнения: 1 885
Много вкусна шоколадова торта

Формата,която използвах е с диаметър 24 см.
За блата са нужни:
180 гр. брашно /1 ч.ч. и 3 с.л./
150 гр. захар /2 каф. ч. без малко/
125 гр. кафява захар /1 каф. ч. и 2 с.л./
60 гр. натурално какао /1 каф. ч.ч./
1и1/4 ч.л. сода за хляб
1и1/4 ч.л. бакпулвер
щипка сол
2 яйца /със стайна температура/
140 мл. гъст айрян
75 мл. олио
140 мл. горещо кафе /аз си приготвих еспресо,но може и "нес"/
За крема са нужни:
500 мл. течна,млечна сметана за разбиване с по-висок % масленост /35%/
200 гр. заквасена сметана /използвам на "Бор Чвор"/
100 гр. бял шоколад
100 гр. черен шоколад
по 3-4 с.л. захар за сметаните или на вкус
За блата пресях брашното със содата и бакпулвера. Сложих го в дълбока купа и добавих останалите сухи съставки-солта,двата вида захар и какаото. Разбърках добре. В отделен съд разбърках айряна с яйцата и олиото. Не съм използвала миксер. Течната смес изсипах при сухата и разбърках. На финал добавих горещото кафе. Разбърках добре и така сместа за блата бе готова. Тя е доста по-течна от обичайното кексово тесто,но това не бива да ви притеснява. Блатът ще стане много сочен. Покрих дъното на тортената форма с хартия за печене,сложих и стегнах ринга и изрязах излишните краища отвън. Леко намаслих хартията и стените на формата. Изсипах сместа и пекох в загрята на 170 гр. фурна около 30 мин. или до суха клечка. Не извадих веднага блата от фурната,а оставих да изстива на отворена врата. Много е важно да изстине напълно преди да бъде разрязан. Когато вече беше охладен,го освободих от ринга и прехвърлих внимателно върху метална решетка,за да изстине напълно. През това време приготвих крема. Течната сметана разбих на крем,като добавих захарта,когато вече започна да се сгъстява. Заквасената сметана разбърках със захарта само с лъжица. Смесих двете сметани и отново разбърках внимателно само с лъжица. Прибрах в хладилника докато ми потрябва.
На водна баня разтопих двата шоколада заедно до гладка, млечна смес. Оставих да се охлади и добавих към сметаната. Може би защото тя беше студена,шоколадът се превърна в малки парченца. Първо реших,че това ще е проблем,но напротив получи се много интересна текстура. Ако сметаната не е била в хладилник,може би ще се получи по-еднородна смес. Аз лично отново бих направила по моя начин. И така готовия крем прибрах в хладилника,да се стегне,докато блатът изстине напълно. Когато това се случи,го разрязах внимателно с дълъг,къдрав нож за хляб. Получиха се две платки. Тъй като при печенето отгоре се надигна,първо отрязах тази "шапка",за да го изравня. И тъй като ми остана малко и от крема,си хапнахме вкусната комбинация от двата излишъка Grinning.
В чинията за сервиране сложих първия блат и го намазах добре с крем. Сложих втория,притиснах леко и намазах отгоре и отстрани. Прибрах за една нощ в хладилника. На сутринта си разтопих малко бял и тъмен шоколад,изсипах ги върху хартия за печене,с клечка ги смесих леко и прибрах в хладилника,за да се охладят. След това с нож оформих разни елементи,къде успешни,къде на чак толкова,но като цяло се получиха. С тях украсих тортата,а в центъра и сложих няколко половинки ягоди.
Сега ще се отдам на празника,а на всички вас пожелавам много усмивки и чудесно настроение! Heart
Рецептата за тази фантастична торта взех от блога на Пеп-4о,за което и благодаря!!!
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/

# 113
  • Мнения: 1 885
Кашкавалени топчета

За около 18 средно големи топчета са нужни:
300 гр. настърган кашкавал /винаги е добре да ползваме хубав,по-твърд кашкавал; аз купувам на "Йовчев" и сирене,и кашкавал и са много вкусни/
2 яйца
8 с.л. равни брашно
1 ч.л. равна бакпулвер
олио за пърженето
Настъргания кашкавал сложих в купа и смесих с брашното,бакпулвера и яйцата. Разбърках добре и оформих топчета с ръка. Направих всички топчета,за да са готови,тъй като бързо се изпържват и трябва да се слагат новите. В малка тенджерка сложих достатъчно олио,за да се получи маслена баня. Когато мазнината се сгорещи достатъчно/загрях я на 4 от 6 степени на моята печка/,сложих топчетата. Когато получиха златист загар от едната страни,ги обърнах,за да се изпържат и от другата. Много бързо се случва това. Изпържих на два пъти. Готовите топчета сложих в чиния с домакинска хартия,за да се отцеди евентуалната излишна мазнина. Сервирах ги топли със салата.
Да ви е сладко! 😊😊
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/

# 114
  • Мнения: 1 885
Понички

Нужни са:
2 яйца
100 мл. прясно мляко
100 гр. меко масло
1 с.л. мед
1 ч.л. суха мая /пълна/
1/2 ч.л. сол
2 с.л. захар
ванилия
около 3 ч.ч. брашно
Първо активирах маята в малко топло мляко с 1 ч.л. от захарта и лъжичка брашно. Оставих я да шупне.
Брашното пресях и сложих 2 ч.ч. от него в дълбока купа. Останалото отделих,за да видя от какво количество ще имам нужда при замесването. Добавих солта,останалата захар,ванилията,яйцата,мекото масло,меда и останалото мляко. Накрая изсипах маята и разбърках много добре. Трябва да се получи меко,но нелепнещо тесто. Замесих го в самата купа и добавих брашно,за да не лепне. Получи се мека топка тесто,което оставих в купата и покрих със свежо фолио. Оставих го в хладилника за през нощта. На сутринта го извадих на стайна температура за 1 час,за да се отпусне. Разточих го на кора с дебелина около 0.5 см. Не трябва да е нито много тънко,нито дебело. С чаша изрязах голям кръг и с капаче от кутийка "клечки за зъби" вътрешното кръгче. В малка тенджерка сложих повече олио,за да се получи ефектът "маслена баня" и загрях добре. Намалих котлона на 3 от 6 степени на моята печка и пържих поничките за кратко от двете страни до златиста коричка. Изваждах ги в чиния,покрита с домакинска хартия,която да поеме евентуалната излишна мазнина. Сервирах със сладко по избор. Разбира се могат да се потопят в течен шоколад или да се поръсят с пудра захар. Не се получиха перфектни на вид,но са много вкусни и зарадвах момчетата ми! 😍
Да ви е сладко! 😋🍩
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/

# 115
  • Мнения: 1 885
Торта "Киндер пингуи"

За форма с падащ ринг, с диаметър 25 см. са нужни:
за блатовете:
3 яйца
3 с.л. захар /пълни/
3 с.л. топла вода
2 с.л. какао /натурално/
4 с.л. брашно /пълни/
1/2 пак. бакпулвер
за крема:
500 гр. фина извара
250 мл. течна, млечна сметана за разбиване
4-5 с.л. пудра захар за изварата
3-4 с.л. пудра захар за течната сметана, ако не е подсладена
за глазурата:
80 гр. черен шоколад
4 с.л. прясно мляко
2 с.л. масло
За приготвянето на блатовете отделих белтъците от жълтъците. Белтъците разбих на гъст сняг и оставих на страна докато ми потрябват. Жълтъците и захарта разбих на крем докато побелеят и добавих топлата вода. Разбих още малко и добавих какаото. След като и то се хомогенизира, вече без миксер прибавих брашното, което съм пресяла с бакпулвера. Постепенно към тази смес добавих белтъците, като разбърках внимателно с шпатула от долу на горе. Трябва да се запази въздушността им.
Загрях фурната на 170 градуса. Дъното на формата покрих с хартия за печене, сложих ринга и стегнах. Отрязах излишната хартия, която остана от външната страна. Леко намазах дъното и стените с масло и изсипах половината смес за балата. Пекох докато се стегне или до суха клечка. Това стана бързо. Не бива блатът да се препича, а да остане мек. Освободих го от ринга и прехвърлих на метална решетка, за да изстине. Отново покрих дъното на формата с хартия и повторих процедурата с втория блат. Докато и той изстина, приготвих крема. Разбих на гъст крем течната сметана. Към края добавих захар, ако не е подсладена. Оставих на страна. Изварата ,която купих беше много фина като крем и не се наложи да я пасирам до гладкост. Ако обаче е със зърнеста структура, трябва да се пасира със захарта, която е на вкус. Разбърках я с миксер с предвиденото количество захар или на вкус. Смесих я с разбитата сметана, разбърках за кратко с миксер и така кремът бе готов. В тортена чиния сложих ринга, стегнах го и поставих първия блат. Отгоре изсипах крема, разпределих го равномерно и покрих с втория блат. Леко притиснах и оставих за през нощта в хладилника.
На сутринта приготвих глазурата, като на водна баня в купа загрях млякото, маслото и начупения шоколад, без и кипва. Трябва да се получи средно гъст, гладък, лъскав крем. Изчаках да изстине съвсем леко.
Тортата освободих внимателно от ринга, като първо с мокър нощ обиколих страните. Залях с глазурата и я разпределих равномерно. Изчаках 5 минути и отрязах първото парче, което се топеше в устата.
Да ви е сладко! 😍😋
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/

# 116
  • Мнения: 1 885
Паниран кашкавал в кори за баница

За 4 порции са нужни:
около 600 гр. кашкавал
2 яйца
3-4 кори за баница /ползвах "Одрински"/
олио за пържене
Кашкавалът нарязах на еднакви парчета с дебелина 1 см. Корите разрязах на 4 равни части. Във всяка част опаковах парче кашкавал. В тиган загрях олио, достатъчно да се получи маслена баня /височина около 1 пръст/. Загрях на 4 от 6 степени на моята печка.
В чиния разбих яйцата. Потопих всяко от пакетчетата кашкавал и пържих до златист загар. Обърнах, за да се изпържи и от другата страна. Това се случва доста бързо. Няма никакъв шанс кашкавалът да се разтече. Извадих парчетата в чиния с домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Сервирах топли със салата. Simple Smile
По същия начин мисля ,че може да се панират и парчета бяло сирене.
Да ви е сладко! 😋
източник: pep-4o
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/

# 117
  • Мнения: 1 885
Бананов сладолед

Нужни са:
397 гр. подсладено кондензирано мляко /само в Лидъл намерих такова на "Pilos"/
400 мл. течна, млечна сметана
250-300 гр. пюре от плод /аз пюрирах 3 средно големи банана/
Добре пюрираните банани смесих с кондензираното мляко. Разбърках добре до хомогенна смес и оставих във фризера за 30 мин. Когато времето да извадя сместа наближи, разбих на гъст сняг сметаната. Винаги трябва да бъде добре охладена! Смесих я с плодово-млечното пюре, разбърках с миксер и насипах във формички за сладолед. Тъй като голяма част от сместа остана, я прехвърлих в кутия и така имам и сладолед, който да сервирам на топки. Оставих за една нощ във фризера.
Сладоледа на топки сервирам редувайки със смлени орехи и натрошен шоколад. Представих ви този във формите на клечка, защото са ми съвсем нови и са по-ефектни. 😍🍧
Да ви е сладко! 😋
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/

Последна редакция: пн, 18 юни 2018, 13:05 от beniii

# 118
  • Мнения: 1 885
Пиле със спанак и кокосово мляко

За 3 добри порции са нужни:
около 700 гр. пилешки пържоли без кожа
2 каф. ч. кокосово мляко
4 триъгълници топено сирене
около 300 гр. пресен спанак /почистен, измит и нарязан на средно големи ивици/
3-4 скилидки чесън
сол на вкус
черен пипер
масло и олио
В голям и дълбок тиган загрях масло и олио и изпържих пилешките пържоли добре от двете страни. Посолих и добавих скилидките чесън. Когато замирисаха на вкусно, налях една чаена чаша гореща вода. Намалих степента на котлона на 3 и задушавах под капак около 15 минути. През това време няколко пъти обърнах пържолите. След това добавих кокосовото мляко и топеното сирене. Готвих още около 10 минути и добавих спанака. Ако стане по-гъсто, може да се долее още малко вода. Ястието готвих още около 10 минути. На финал поръсих с черен пипер на вкус и сервирах топло.
Да ви е сладко! 😋
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/

# 119
  • Мнения: 1 885
Овесена каша

За 1 порция са нужни:
250 мл. вода
6 с.л. фини овесени ядки
1 ч.л. масло
кафява захар или мед на вкус
банан, малини, орехови ядки /или други любими плодове/
В касерола слагам водата с щипка сол и когато заври, добавям овесените ядки. Намалявам степента на котлона на 4 от 6 степени на моята печка и варя около 3-4 минути или докато се сгъсти. Слагам маслото и захарта /меда/, разбърквам и прехвърлям в купа. Отгоре подреждам нарязан на шайби банан, малини и нарязани на ситно орехи. Кашата поднасям топла, но може и охладена.
Да ви е сладко! 😋
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/

Общи условия

Активация на акаунт