Рецептата,която ще ви разкажа е съвсем лесна за изпълнение и дори начинаещ в месенето би се справил. За мен лично трите най-важни неща за успешен козунак са:
1. Да имате време/около 6 часа/.
2. Да имате голямо желание.
3. Да имате топло помещение.
Да,има месене,но не е чак толкова много,че да се разколебаете. Когато меся козунак,релаксирам и се чувствам чудесно! Опитайте и ще видите,че не е трудно,а и как ухае не само домът,ами и целият вход ...
За два козунака с дължина 30 см. са нужни:
3 яйца /един от жълтъците отделям за намазване на козунака/
140 мл. прясно мляко /2 каф. ч. без малко/
140 гр. захар /2 каф. ч. без малко/
1 пак. суха мая /7 грама/
3и1/2 ч.ч. брашно /големи/
кората на 1 лимон /настъргана на специалната звездовидна приставка на рендето/
1/2 ч.ч. разтопена смес от масло и малко олио
стафиди и парченца млечен шоколад за пълнеж,филирани бадеми и захар за поръсване
Още преди да започна правенето на козунака,затоплям стаята. В този случай пуснах парното,затворих вратата и не я отварях ненужно.
Млякото и захарта слагам да се затоплят до разтваряне на захарта. Не е нужно да кипва.
От тази смес,която в никакъв случай не трябва да е гореща,а топла, слагам 6 с.л. в купичка,добавям маята и не повече от 1/2 ч.л. брашно,и разбърквам леко. Оставям на топло да шупне.
Разтопявам маслото с малко олио в подходящ съд и се старая да го поддържам топло за момента,в който ще ми трябва.
Брашното пресявам и слагам в дълбока купа.
Яйцата разбърквам на ръка и слагам при останалата млечна смес. Разбърквам и слагам при брашното. Добавям лимоновата кора и вече разтворената,и шупнала мая. Всичко разбърквам добре с дървена лъжица и ако има нужда добавям още малко брашно,за да се получи тесто,което не лепне,но не и да е прекалено твърдо. Прехвърлям го на плота и започвам да меся,като постоянно го заливам с по 1 с.л. топла мазнина и меся,докато я поеме. От топлината на ръцете,тестото допълнително се отпуска. Много ми е приятно през това време да слушам хубава музика. Така макар,че натоварвам ръцете в известна степен,мислите ми се отпускат. Ако по време на месенето се появят мехурчета,това е добър знак. Месенето приключва,когато цялата мазнина бъде усвоена от тестото. На финал то вече не е така мазно и лесно се оформя на гладка топка. Дълбок съд омаслявам и прехвърлям в него тестото. Покривам със свежо фолио и оставям на топло/в моя случай върху печката,която бях включила на 80 градуса/,докато изпълни купата или утрои обема си. При мен,това се случи за около 2 часа,през които изгледах много интересен филм за пътешествия в Индия . Когато тестото е добре втасало,го прехвърлям на намазнения плот и омесвам още малко. Разделям го с остър нож,първо на 2 равни части/за 2 козунака/,а всяка от тях на 3 също равни топки. Бях решила единият да има пълнеж от шоколад,а другият от стафиди. Трите топчета за първия оформих на дълги ленти. Върху тях по дължината им сложих парченцата шоколад и ги завих. Усуках добре на фитили и така оплетох на плитка трите фитила. Разположих козунака в добре намаслена продълговата форма с дължина 30 см. По този начин направих и втория,като вместо шоколад,сложих стафиди. Нямах коняк,в който предварително да ги накисна,но и така станаха доста сочни/сорта им е тъмен и много ароматен/. Сложих формите във фурната с отворена врата,която бях пуснала на 60 градуса и ги покрих с кърпа. Изчаках още около 45 мин. да втасат или докато удвоят обема си. Намазах козунаците с предварително отделения жълтък,който разбърках с няколко капки вода. Поръсих ги обилно със захар,защото много обичам тази коричка и с малко филирани бадеми. Пекох първите 10 мин. на 75 градуса,а след това около 30 мин. на 170 гр. Към 20-тата минута започнаха да стават златисти и ги покрих с хартия за печене,за да не изгорят. Готови са,когато при почукване "бият на кухо". Оставих ги да изстинат във фурната до сутринта,тъй като вече бях доста уморена. Малко по-трудно ги извадих,но не беше невъзможно . Ако малко след печенето се извадят от формите и се сложат на метална решетка,ще бъде по-добре.
Много пухкави и вкусни козунаци си хапнахме на сутринта,с конци и чуден аромат.
Да ви е сладко и не се колебайте да си приготвите сами,защото няма по-хубаво от домашното!
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/