Това,което умея най-добре

  • 78 391
  • 177
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 1 885
Патладжани с доматен сос и сирена

Нужни са:
1 кг. патладжани /3-4 броя/
500 гр. смлени домати /използвах от консерва/
2 топки моцарела
200 гр. кашкавал
2 ч.л. сух риган
1 голяма скилидка чесън
2 с.л. бяло вино
олио/зехтин
сол на вкус
1 ч.л. захар /кафява/
Патладжаните почистих от дръжките, измих и нарязах на едри филии с дебелина 1 см. Посолих ги и подредих прави в купа. Оставих ги за час да си пуснат горчивия сок и ги изплакнах. Откъснах голям лист алуминиево фолио и върху него наредих подсушените патладжани. Намазах ги с олио от двете страни. С използването на фолиото си спестявам миенето на повече съдове. Тиган с керамично покритие загрях на 5 степен от 6 на моят котлон. Изпекох патладжаните от двете страни до хубав загар. Може да се ползва и грил-тиган. След като бяха готови, в същия тиган сложих 3-4 с.л. олио и пресования чесън. Намалих степента на котлона на 4 степен. Пържих чесъна за 3-4 секунди и веднага добавих смлените домати, ригана, солта, захарта и виното. Соса готвих около 5 минути и отстраних от котлона. Кашкавала настърган на едро, а моцарелата нарязах на тънки шайби.
В случая използвах единични съдове за печене, но може да подредите ястието и в малка тава. На дъното на всеки съд сложих от доматения сос, подредих патладжани, сложих отново сос, поръсих с кашкавал и сложих парченца моцарела. Продължих с патладжан, сос и кашкавал, патладжан и завърших със сос, моцарела и кашкавал. Сложих да се пекат в загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути или до апетитен загар.
Сервирах леко охладени с чаша студено бяло вино.
Да ви е сладко! 😋
Заповядайте на страничката ми Simple Smile https://www.facebook.com/a.todorova75/

# 136
  • Мнения: 1 885
Сметанов мус с череши

За 6 чаши да нужни:
500 мл. течна млечна сметана с 35% масленост /или не по-малко от 30%/
400 гр. цедено кисело мляко /използвах „Олимпус“ с 10% масленост/
пудра захар на вкус /4-5 с.л./
300 гр. череши
Добре охладената сметана разбих на гъст крем, като към края добавих част от захарта. Добавих цеденото мляко и останалата захар, и разбърках с миксер за кратко, до хомогенизиране на сместа. Измитите череши нарязах на едри парченца, добавих в купата при сметановата смес и разбърках. Сместа разпределих в чаши и охладих за кратко преди сервиране.
На дъното на някои от чашите, по желание на малкия ми син, сложих смлени бисквити, които разбърках с разтопено масло. Декорирах с череша и поръсих с малко от бисквитената смес.
Да ви е сладко! 😋
Заповядайте на страничката ми Simple Smile https://www.facebook.com/a.todorova75/

# 137
  • Мнения: 1 885
Нуга сладолед със зелени смокини

Нужни са:
500 мл. течна млечна сметана с 35% масленост /или не по-малко от 30%/
3 яйца
6 с.л. захар
1 ч.л. ванилия
6-7 зелени смокини от сладко /нарязани на дребно/
1 каф. ч.ч. орехи
6 с.л. захар
Първо приготвих крокана, като загрях котлона на 4 степен от 6 на моята печка. В касерола сложих 6 с.л. захар и ги загрях до получаване на карамел. Не съм разбърквала, а само разклащах съда. Към карамела добавих ситно нарязаните орехови ядки. Сега вече разбърках с лъжица. Хартия за печене намазах с масло и върху нея изсипах горещия крокан. Оставих го да изстине напълно и го счуках. За целта използвах плик, който увих в памучна кърпа и с чук смлях орехите.
Яйцата измих много добре и подсуших. Разделих ги на белтъци и жълтъци и сложих в два отделни съда. Първо разбих белтъците, като към края добавих 3 с.л. от предвидената захар. Когато сместа стана гъста и се образуваха стегнати връхчета, бе готова. Жълтъците разбих с другите 3 с.л. захар до бяла и пухкава смес. Измих и подсуших бъркалките на миксера. Последно разбих на гъст крем добре охладената сметана.
Жълтъчната смес добавих при белтъчната и разбърках с миксер за кратко. Тази яйчена смес добавих към сметаната. Разбърках с шпатула до хомогенизиране. Добавих парченцата смокини /отцедени от сиропа им/, счукания крокан и разбърках. Форма с размер 30х10 см. „облякох“ със свежо фолио и в нея изсипах сместа. Загладих и прибрах в хладилната камера за през нощта. Ако не разполагате с толкова време, охладете за не по-малко от 3 часа. Преди сервиране обърнах десерта в подходящо плато. Ножа, с който отрязах парчетата, предварително облях с гореща вода и подсуших.
Съхранявах в камерата на хладилника.
Ако все пак имате притеснения относно суровите яйца, разбийте белтъците и жълтъците на водна баня.
Да ви е сладко! 😋
източник: http://www.cookwithasmile.com/%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%…/
Заповядайте на страничката ми Simple Smile https://www.facebook.com/a.todorova75/

# 138
  • Мнения: 1 885
Линцерови сладки с мармалад

За около 30 броя са нужни:
125 гр. масло
1 каф. ч. захар
1 яйце
250 гр. брашно /1и1/2 ч.ч./
1и1/2 ч.л. бакпулвер
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. ванилия
щипка сол
шипков мармалад за намазване
пудра захар за поръсване
В купа сложих мекото масло, солта, ванилията и захарта. С миксер разбърках до гладка смес. Добавих яйцето и отново разбърках. Брашното пресях с бакпулвера и го добавих заедно с лимоновия сок, като разбърках с шпатула. Купата прибрах за 15 минути в хладилник, за да се стегне леко. Прехвърлих тестото на набрашнения плот и омесих меко тесто. Ако има нужда, добавяме още съвсем малко брашно. Разточих на лист с дебелина около 2 мм. Изрязах с форма, като на половината изрязах и малък кръг в средата. От изрезките и малките кръгчета-среди омесих още тесто, което също оползотворих до край. Загрях фурната на 170 градуса. В голяма тава, покрита с хартия за печене, подредих едната част от сладките. Пекох около 10-15 минути или до леко порозовяване. Не бива да ги препичаме. Когато изпекох всички, ги слепих с шипков мармалад и поръсих леко с пудра захар. Може да се слепят и още топли. Хапнахме си и на момента, но на сутринта просто се топяха в устата… Задължително ги съхранявам покрити с фолио за свежо съхранение или в плик.
Да ви е сладко!😋
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/

# 139
  • Мнения: 1 885
Бутер фунийки с домашен крем

За 20 бр. са нужни:
275 гр. охладено бутер тесто /купувам от „Била“/
1 жълтък
захар
масло за намазване на формите
За крема:
500 мл. прясно мляко
2 жълтъка
3 с.л. натурално нишесте /моето е царевично/
4-5 с.л. захар или на вкус
1 ч.л. ванилия
1 с.л. масло
Голямата тава на фурната покрих с хартия за печене. Фурната загрях на 200 градуса. Формите намазах с масло. Тестото извадих от хладилника и нарязах на 20 ленти с широчина около 1 см. Рязах по дължината за да се получат повече и по-къси ленти /дано да го обяснявам ясно/. Увих всяка форма, започвайки от горе със съвсем леко прехлупване. Намазах отгоре с жълтъка, който разбърках с няколко капки вода. Поръсих с фина захар. Сложих бутер фунийките да се пекат до приятен загар. Важно е да не останат сурови. Готовите фунийки оставих за кратко да се охладят и освободих от формите. Това не се оказа съвсем лесна работа. С остър нож леко минах по най-горната част на вече готовите фунийки, което позволи с едно леко завъртащо движение да ги махна без да се разчупят. Бутер фунийките подредих в чиния и оставих настрана, докато приготвя и останалите. С домакинска хартия избърсах евентуалното полепнало тесто по формите, отново леко намазах с масло и повторих процедурата с оформянето на лентите. Така изпекох и останалите.
За крема в касерола сложих двата жълтъка, захарта и ванилията. Разбърках с кухненска бъркалка и добавих 1 с.л. от предвиденото студено мляко. Сложих и нишестето. Разбърках до гладка смес и прибавих и останалото мляко. Разбърках и сложих на загретия котлон. През цялото време разбърквах, докато кремът завря. Отстраних от котлона, оставих леко да се охлади и добавих маслото. Отново разбърках и оставих напълно да изстине.
С малка лъжичка напълних фунийките и подредих в плато за сервиране.
Сервирах към следобедното кафе и не само. Съхранявам ги в хладилника.
Да ви е сладко! 😋
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/

# 140
  • Мнения: 1 885
Руло с чийз крем и боровинки

За блата са нужни:
5 яйца
6 с.л. захар
7 с.л. брашно /пълни, но без връх/
1 ч.л. ванилия
За крема са нужни:
250 гр. крема сирене
200 мл. течна млечна сметана
5-6 с.л. пудра захар или на вкус
150 гр. боровинки
малко тъмен ром за напръскване на блата, но не е задължителен
Яйцата разделих на белтъци и жълтъци. Белтъците разбих на сняг, като към края добавих 3 с.л. от предвидената захар. Жълтъците разбих на крем с останалите 3 с.л. захар и ванилията. Добавих ги в купата с белтъците, разбърках за кратко с миксера до хомогенизиране на сместа. Постепенно добавих и пресятото брашно, като разбърквах с шпатула.
Фурната загрях на 160 градуса. Тавата на самата фурна покрих с два пласта хартия за печене. Намазах леко с масло и изсипах сместа. Разпределих равномерно и загладих. Пекох около 13 минути или до суха клечка. Подготвих си голяма памучна кърпа, която леко навлажних. Готовия блат прехвърлих върху нея, освободих от хартията и навих на стегнато руло. Оставих да се охлади добре. Боровинките сложих в малък гевгир и измих под течаща, студена вода. Оставих да се отцедят. В дълбока купа сложих добре охладената течна сметана и разбих на гъст крем. Към края добавих част от захарта, разбърках още малко и на порции прибавих крема сиренето, редувайки с останалата захар. На финал трябва да получим гладък крем.
Вече изстиналия блат внимателно развих, напръсках с няколко капки тъмен ром и намазах равномерно с крема. От крема оставих 1 ч.ч. за украсата на края. Поръсих с боровинките и навих на стегнато руло. Прехвърлих го на голям лист фолио за свежо съхранение, навих и прибрах в хладилника за не по-малко от 2 часа. Преди да сервирам рулото го освободих от фолиото и разположих в чиния. С пош го украсих, използвайки отделения крем и допълних с още малко боровинки и листа мента. Отрязах първото парче и сервирах на прекрасните ми момчета Heart
Да ви е сладко! 😋
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/

# 141
  • Мнения: 1 885
Пудинг с ориз

За 10 чаши са нужни:
2 каф.ч. ориз /чашата е с вместимост 110 гр./
1200 мл. прясно мляко
4 яйца
8 с.л. захар
1 ч.л. ванилия
щипка сол
Млякото загрях в малка тенджера. От него отделих 1 каф.ч. В по-голяма тенджера сложих измития ориз, 1 ч.ч. вода /250 мл./ и щипка сол. Варих до поемане на цялата течност и добавих топлото мляко. Намалих степента на котлона на 4 от 6 на моята печка и варих до омекване на ориза. Трябва да сме на близо и да следим да не изкипи млякото. Затова е нужно и тенджерата да е по-голяма. Малко преди да е готов, добавих 6 с.л. от предвидената захар. В купа с кухненска бъркалка разбих добре яйцата с ванилията и отделената чашка мляко. Тенджерата с ориза отстраних от котлона и на тънка струйка при постоянно разбъркване добавих яйчената смес. Фурната загрях на 170 градуса и вдигнах скарата с едно ниво нагоре. В чаши разпределих от сместа и ги сложих в дълбока тава, в която налях гореща вода, така че да стига до средата им. Пекох десерта около 35 минути или до приятен загар. Охладих напълно преди да сервирам.
Да ви е сладко! 😋
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/

# 142
  • Мнения: 1 885
Бисквитено луро с бял шоколад и зелени смокини от сладко

Нужни са:
250 мл. течна млечна сметана
300 гр. бял шоколад
220 гр. обикновени бисквити
няколко зелени смокини от сладко
В касерола загрях сметаната и преди да заври, я отстраних от котлона и добавих начупения на малки парченца шоколад. Разбърках и изчаках да се разтопи напълно. През това време начупих на ситно бисквитите. Разбира се може да направите това и в кухненски робот, но е важно да не ги смелим на много ситно. Моите бяха обикновени, но по-тънки и лесни за чупене. Смокините нарязах на малки парченца. Към напълно разтворената сметана с шоколад добавих бисквитите и смокините, и разбърках добре. Оставих на стайна температура, докато сместа се охлади и бисквитите се напоят добре. След това сложих в хладилника за около 20 минути, за да се стегне и да се оформи по-лесно рулото. Отрязах голямо парче фолио за свежо съхранение и върху него изсипах охладената смес. Внимателно оформих и завих на руло, което престоя цяла нощ в хладилника. На сутринта го отвих и покапах с разтопен тъмен шоколад. Отрязах първото парче с нож, който предварително облях с гореща вода и подсуших. Рулото се сервира добре изстудено.
Да ви е сладко!😋
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/

# 143
  • Мнения: 1 885
Чийз сладолед "Мохито"

Нужни са:
200 мл. течна млечна сметана
300 гр. крема сирене /използвам “Clever” от Била/
3 лимети /малки зелени лимони/
1 с.л. тъмен ром
9 с.л. захар
около 10 листа от свежа мента
Лиметите измих добре с топла вода и подсуших. Настъргах кората им, като внимавах да не засягам бялата част, която горчи. Изстисках сока на единия лимон, като количеството трябва да бъде 50 мл. Ако е нужно, взимаме малко сок и от още един. В купа разбих на гъст крем добре охладената сметана. В друга по-дълбока купа сложих крема сиренето, захарта, рома, кората и сока на лиметите и с миксер разбих на гладък крем. Добавих разбитата сметана, ситно нарязаните листа мента и разбърках още малко с миксер до хомогенизиране на сместа. Изсипах я в подходящ съд, покрих с фолио за свежо съхранение и оставих в хладилната камера за през нощта. Преди сервиране извадих сладоледа да се отпусне. Поднесох с лист мента.
Да ви е сладко! 😋
Източник: https://www.evatoneva.com/index.php
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/

# 144
  • Мнения: 1 885
Лесен плодов сладолед

За 4-5 порции са нужни:
400 гр. пресни ягоди
100 гр. пресни малини
2 средно големи банана
50 мл. течна млечна сметана
3-4 с.л. заквасена сметана
3 с.л. пудра захар или на вкус
Разбира се, може да приготвите сладоледа с купени, замразени плодове, но за мен най-добре е да си ги подберем и замразим сами. От съществено значение е да имате кухненски робот, защото само той може да превърне замразените плодове в пюре. Почистих ягодите от листенцата и измих добре. Нарязах на средно големи парченца и сложих в кутия. Поръсих с 2 с.л. пудра захар изчаках да се стопи и разбърках. Прибрах кутията в хладилната камера. Бананите нарязах на средно големи колелца и сложих в друга кутия, като към тях добавих и малините. И нея прибрах в хладилната камера за през нощта.
На сутринта преди да приготвя сладоледа, извадих двете кутии с плодове 10 минути преди да ги използвам. В купата на кухненския робот сложих плодовете и включих на висока скорост. Малко след това, добавих течната сметана и още 1 с.л. пудра захар. Пасирах отново и добавих заквасената сметана. На няколко пъти отварях купата и разбърквах леко, за да не останат по-едри парченца от плодовете. След около 7 минути се получи идеалната смес. Сервирах веднага и украсих по желание. Останалата смес прехвърлих в една от кутиите и съхраних в хладилната камера.
Да ви е сладко!😋
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/

Последна редакция: чт, 26 сеп 2019, 23:03 от beniii

# 145
  • Мнения: 1 885
Печени ябълки със стафиди и ром

Нужни са:
 ябълки
 стафиди
 кафява захар
 тъмен ром
 масло
 Фурната загрях на 180 градуса. Ябълките измих и подсуших. Все още не разполагам с уред за премахване на семенната част на ябълки, затова използвах нож и малка лъжичка, с които отстраних сърцевината. Постарах се да запазя възможно най-много от месестата част на плода. Внимателно обелих малък кант най-горе на ябълките, за да не се разпукат при печене. Подредих ги в малка тавичка, така че да са плътно една до друга. В дупчиците им сложих малко кафява захар, напълних със стафиди, сложих по 1 ч.л. ром и по едно парченце масло. В тавичката изсипах около 150 мл. гореща вода и пекох до омекване и леко карамелизиране на ябълките. Хапват се и топли и студени.
 Да ви е сладко! 😋
 Ако не разполагате с ром, може да го пропуснете, но ароматът му придава един разкош на печените ябълки.
Заповядайте в моята кухня Simple Smile https://inthebeniskitchen.com/

Последна редакция: чт, 26 сеп 2019, 23:03 от beniii

# 146
  • Мнения: 1 885
Свеж десерт с цедено кисело мляко и ягоди

Нужни са:
1 кг. цедено кисело мляко /използвах на „Олимпус“ -10% масленост/
500 гр. ягоди
6-7 с.л. пудра захар или на вкус
няколко шоколадови бисквити /натрошени/ /в Била открих хубави бисквити без палмово масло; в коментар ще приложа снимката им/
1 ч.ч. смлени орехи
Цеденото мляко разбърках с пудрата захар до усвояването и. За радост ягодите бяха удивително сладки и нямаше нужда от повече подслаждане. Измих ги отстраних листчетата. Нарязах ги на шайби. В чашите сложих по 1-2 лъжици мляко, подредих пласт от ягодите, поръсих със смлени орехи, сложих още мляко, натрошени бисквити, ягоди, бисквити и завърших с млякото. Сложих останалите шайби ягоди вертикално по чашата, за да се виждат при сервиране. Прибрах далече от любопитните погледи за през нощта , на сутринта допълних със смлени орехи, сложих цяла ягодка и поднесох.
Да ви е сладко! 😋
Може да приготвите десерта с друг ваш любим плод, или пък сладко! Важно е да се използват узрели и сладки плодове, тъй като макар и подсладено, цеденото мляко леко киселее. Може да добаавите настърган или разтопен шоколад или каквото обичате.
Заповядайте в моята кухня Simple Smile https://inthebeniskitchen.com/

# 147
  • Мнения: 1 885
Кокосови бонбони тип "Рафаело"

Нужни са:
200 гр. масло /меко/
300 мл. сладко кондензирано мляко топ „Сгущенка“
2 ч.ч. кокосови стърготини /чашата е с вместимост 250 мл./
1 ч.л. ванилия
кокос за овалване
по желание цял бадем за пълнеж
В дълбока купа сложих мекото масло и ванилията, и разбърках до крем с миксер. Постепенно докато разбърквах, добавих гъстото мляко. Вече без миксер прибавих кокоса и разбърках добре. Покрих купата с фолио за свежо съхранение и оставих в хладилника за поне 3 часа. От добре охладената и стегната смес с помощта на лъжичка взимах малки топчета, които оформях и овалях в кокос. Охладих ги още малко и сервирах в любимите ми кокосови купички.
Да ви е сладко!😋
По желание може да сложите цял бадем в средата и тогава да оформите. Моите момчета не обичат и затова пропуснах този момент.
Разбира се, бонбоните се съхраняват в хладилник и се поднасят студени.
От тези продукти получих около 60 броя с диаметър 2,5 см.
Заповядайте в моята кухня Simple Smile  https://inthebeniskitchen.com/

# 148
  • Мнения: 1 885
Задушено месо и картофено пюре

Нужни са:
1 кг. свински врат /вратни пържоли, но може и друг вид/
3-4 големи моркова
4-5 големи скилидки чесън
1 с.л. сух органичен бульон
няколко зърна пипери микс /бял, червен и черен/
1 каф. ч. бяло вино
няколко стръка суха мащерка
олио
сол на вкус
В широк и дълбок тиган загрях олио и запържих месото от двете страни до приятен загар. През това време обелих морковите и ги нарязах на по-дебели шайби. Леко преместих месото и добавих целите скилидки чесън и морковите, за да се запържат леко и те. След около минута върнах месото на мястото си и подредих съставките в тигана. Поръсих със сухия бульон, добавих зърната пипер, обърнах веднъж вратните пържоли и залях с виното и гореща вода, която да покрие месото. Сложих стръковете мащерка, покрих с капака, като оставих съвсем малък отвор и готвих на 3 степен от 6 на моята печка. Ако водата изври, се добавя още малко, като целта е на края да има малко сос, а не а остават на мазнина. Готвя бавно и за да стане много крехко, ми бяха нужни 2 часа.
Сервирах с картофено пюре. 🥔🥛🥄
Много пъти съм споделяла с вас как го приготвям, но отново ще напиша моят начин, който всъщност е класически. Важно е да се приготвя със стари картофи. Обелвам, нарязвам на едри парчета и сварявам 1 кг. картофи в подсолена с 1 ч.л. сол вода. Когато са напълно сварени, ги отцеждам, добавям минимум 80 грама масло, 1 ч.ч. топло мляко и с ръчен уред са пресоване ги превръщам в пюре. Добавям още малко мляко, в зависимост от желаната гъстота.
Да ви е сладко! 😋
Заповядайте в моята кухня Simple Smile https://inthebeniskitchen.com/

# 149
  • Мнения: 1 885
Обикновен кекс

 https://inthebeniskitchen.com/

Нужни са:
4 големи яйца
1и1/2 ч.ч. захар /чаша с вместимост 250 мл./
1 ч.ч. кисело мляко
1/3 ч.ч. олио
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. ванилия
2 ч.ч. брашно
2 кутии локум /роза и обикновен//нарязан на малки парченца/
1 каф. ч. орехи /счукани/
½ каф.ч. стафиди
шепа филирани бадеми
масло за намазване на формата
В дълбока купа сложих яйцата, захарта и ванилията, и разбърках с миксер до утрояване на обема. След това при непрекъснато разбъркване добавих на тънка струйка олиото, а след това и киселото мляко с добре шупналата в него сода. Вече без миксер добавих пресятото брашно и разбърках с кухненска бъркалка. Добавих половината орехи и стафиди и разбърках леко. Фурната загрях на 160 градуса. Формата за кекс намазах много добре с масло и облепих с бадемите навсякъде. В нея изсипах сместа и отгоре подредих парченцата локум, които овалях леко в брашно, с надежда да не потънат, останалите орехи и стафиди. С дървено шишче леко ги побутнах навътре. Пекох в загрятата фурна за около 40 минути или до суха клечка. В последните 10 минути увеличих степента на печката на 170 градуса, но и покрих кекса с алуминиево фолио. Изчаках да изстине около 10 минути и още топъл го обърнах в чинията за сервиране. Разрязах напълно охладен.
Да ви е сладко!
Сигурна съм че знаете, но напомням, че вратата на фурната при печене на кекс, не се отваря в първите 25 минути.
Заповядайте в моята кухня Simple Smile https://inthebeniskitchen.com/

Общи условия

Активация на акаунт