Нужни са:
1 кг. патладжани /3-4 броя/
500 гр. смлени домати /използвах от консерва/
2 топки моцарела
200 гр. кашкавал
2 ч.л. сух риган
1 голяма скилидка чесън
2 с.л. бяло вино
олио/зехтин
сол на вкус
1 ч.л. захар /кафява/
Патладжаните почистих от дръжките, измих и нарязах на едри филии с дебелина 1 см. Посолих ги и подредих прави в купа. Оставих ги за час да си пуснат горчивия сок и ги изплакнах. Откъснах голям лист алуминиево фолио и върху него наредих подсушените патладжани. Намазах ги с олио от двете страни. С използването на фолиото си спестявам миенето на повече съдове. Тиган с керамично покритие загрях на 5 степен от 6 на моят котлон. Изпекох патладжаните от двете страни до хубав загар. Може да се ползва и грил-тиган. След като бяха готови, в същия тиган сложих 3-4 с.л. олио и пресования чесън. Намалих степента на котлона на 4 степен. Пържих чесъна за 3-4 секунди и веднага добавих смлените домати, ригана, солта, захарта и виното. Соса готвих около 5 минути и отстраних от котлона. Кашкавала настърган на едро, а моцарелата нарязах на тънки шайби.
В случая използвах единични съдове за печене, но може да подредите ястието и в малка тава. На дъното на всеки съд сложих от доматения сос, подредих патладжани, сложих отново сос, поръсих с кашкавал и сложих парченца моцарела. Продължих с патладжан, сос и кашкавал, патладжан и завърших със сос, моцарела и кашкавал. Сложих да се пекат в загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути или до апетитен загар.
Сервирах леко охладени с чаша студено бяло вино.
Да ви е сладко! 😋
Заповядайте на страничката ми https://www.facebook.com/a.todorova75/