За бланширане на картофите?

  • 26 537
  • 16
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3 251
Момичета ,преди време с моя мъж решихме да се правим на фермери и като резултат ми остана цял фризер с бланширани картофи Laughing.Тогава ги бланширах в палмово масло.Сега пак имам голямо количество такива в суров вид и съм решила за свое улеснение данапълня във фризера пак полуготови картофи.Една позната ми каза,че ги бланширала в мас,ако някоя от вас е бланширала с мас картофи ,нека пише. PraynigИнтересува ме дали няма да се усеща миризмата  или да имат дъх на мас,че нещо не се харчи у дома последното?Или да отивам да купувам палмовото масло и да зареждам фритюрника????

# 1
  • Мнения: 163
Бланширам и пържа само в палмово масло. Пробвала съм преди години като беше много скъпо палмовото масло и с олио, но като ги сложа във фризера залепваха и не ставаха кой знае какво.
А идеята за маста, не си ли се струва доста калорична, а и тежичка като храна.
Иначе мъжът ми е разказвал, че навремето баба му му пържела картогите в мас и ставали страхотни. Да , ама не. Палмово масло и толкова...

# 2
  • Мнения: 652
извинявам се, но бланширането не става ли в гореща вода, или вие ги и позапържвате само?

# 3
  • София
  • Мнения: 750
И аз съм пробвала така да бланширам картофи - с пържене - много са хубави. За маста и аз знам, че стават хубави, но не съм пробвала.

# 4
  • Мнения: 3 251
извинявам се, но бланширането не става ли в гореща вода, или вие ги и позапържвате само?
Специално картофите се пускат за 1 минута в сгорещена мазнина и след това се оставят на широк поднос със салфетки за да се поеме излишната мазнина и изстинали се замразяват,защото ако се бланшират във вода или марината -гореща,след замразяването почерняват.
И на мен познатата така ми каза,че след бланширането в мас стават разкошни,а после самото пържене се извършва в олио или в палмово масло. sunsvet и аз май така ще процедирам... Crossing Arms

# 5
  • Хасково
  • Мнения: 992
Аз съм яла пържени картофи в свинска мас голяма вкусотия е - само ,че е добре да се консумират топли.
Само има едно много важно условие за маста /свинската/ да бъде прясна.
Защото като престои няколко месеца придобива един особен тежък дъх.
Ако можеш да си намериш сега прясна мас /по добре от сигурен източник - домашна тъй като тази в магазина не знам каква е и какво има вътре..../ пробвай сигурно ще стане бланширането!
И после вземи да споделиш!

# 6
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Против тоя дъх баба ми премива маста. Взема една купа, сипва маста вътре и я бърка под течаща студена вода. Така миризмата изчезва и маста побелява.

# 7
  • Мнения: 3 251
NadiaNGX аз смятам само да ги бланширам,а после като ги пържа ,вече задължително ще го направя или с олио или с палмовото масло, зависи с какво съм заредила фритюрника. А иначе имам домашна мас и за това ми беше питането-тази не мирише,няма дъх-все във фризера съм я държала,не е размразявано пликчето с нея изобщо,ама знам ли дали няма нещо да има дъх ,като не съм ползвала такова нещо.
anomalia ,благодаря ти за съвета,ще бланширам  1кг. картофи с домашна мас ,но ще я премия още сега ,както ме посъветва и после ще пиша дали става за ядене .

# 8
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Щом е замразена прясна просто няма смисъл да се хабиш, направо пали фритюрника и запрятай ръкави  Wink

# 9
  • Мнения: 2 040
Аз като бавно развиващите се, ама да питам:

Значи така се бланширали картофки ... Пускам ги в олио за 1 мин, отцеждат и изстиват върху салфетка и бам във фризера - нали? Има ли и други процедури? Задължително ли трябва да е палмово олио. АЗ взимам едно от метро без холестерол в тенекиена кутия, с него ще стане ли или само палмово ще свърши работа?

Затова са толкова вкусни тия по заведенията, даже преглътнах като се сетих ...  Laughing голяма шматка съм ...

# 10
  • Мнения: 3 251
 Irena80 , да така се бланшират.Само че задължително е в мазнина ,която се втърдява-мас,масло или палмова мазнина.
Да докладвам ,направих едно кило картофки с маста и както ме посъветва Аномалия,я поизмих за всеки случай.Обаче май не я поизцедих добре от водата ,та докато се загрее до нужната Т* във фритюрника имаше няколко пъти яко пращене, добре,че бе затворен. Бланширах ги,изцедени ги прибрах във фризера за да се стегнат и довечера ще пробваме как ще са на вкус.Сега ме чака миене на фритюрника,за да сменя маста и да си сипя олиото.Тъй че довечера ще дам най-ясен отчет за вкусовите качества на картофките,очаквайте включване.... Crazy

# 11
  • Мнения: 3 251
Момичета  ,да знаете,че не се личи че са бланширани в мас, изпържих ги в олио и станаха леко зачервени и хрупкави отвън ,а вътре -меки,страшно хубави !!!Остана още малко от замразените, прецеждам олиото и сипвам мас,поне 4-5 кг. да направя и да  сложа във фризера.

# 12
  • Мнения: 2 452
Извинявам се за въпроса, но какво е това палмово масло? Досега не съм го чувала!  newsm78

# 13
  • Мнения: 3 251
Извинявам се за въпроса, но какво е това палмово масло? Досега не съм го чувала!  newsm78
Лаура,аз ползвах в едни кофички мазнина за фритюрници /палмово масло,олио/.Има ги в различни разфасовки  от 1 до 5  кг.- "Палмина" или подобно пишеше на кофичката.

# 14
  • Мнения: 2 452
Извинявам се за въпроса, но какво е това палмово масло? Досега не съм го чувала!  newsm78
Лаура,аз ползвах в едни кофички мазнина за фритюрници /палмово масло,олио/.Има ги в различни разфасовки  от 1 до 5  кг.- "Палмина" или подобно пишеше на кофичката.

Тук не съм виждала такова! Аз използвам олио, но казвате, че с него не става сполучливо А ако сложа мас във фритюрника после няма ли да мирише?
Няко опитвал ли е да прави кнедли (доколкото съм яла такива, представляват нещо като топчета от варени картофи, но нямам точна рецепта) по този начин и да ги замразява? Дъщеря ми тръгва на предучилищна (аз ще и приготвям храната) и сега събирам идеи за рецепти. Картофите определено ще ги пробвам.

Общи условия

Активация на акаунт