Как се прави Шкембе чорба?

  • 42 033
  • 45
  •   1
Отговори
  • Мнения: 430
Не мога и не мога да я направя,а мъжа ми така я обича! CryСподелете вие как я приготвяте и с какво чистите шкембето?

# 1
  • Мнения: 589
Споделете вие как я приготвяте и с какво чистите шкембето?
Тъкмо в съседна тема споделих, че това няма да го сготвя никога...
 Относно чистенето- не си ли купувате чистено шкембе? newsm78

# 2
  • София
  • Мнения: 1 198
Сваряваш шкембето хубаво. Нарязваш го. Трябва да има съвсем малко вода. Доливаш прясно мляко. Сол,  черен пипер. Правиш запръжка - олио, брашно и  малко червен пипер. И готово.
Отделно си правиш чесън и оцет.

# 3
  • София
  • Мнения: 15 467
То и аз понеже не ям шкембе, си я правя с джолан, телешки или свински или пилешко.И запръжката не с олио, а с масло.Дъщерята я хареса с джолан, сина не.За шкембе съвет не мога да дам. Embarassed

# 4
  • Мнения: 1 862
Не съм готвила шкембе, но един приятел го правеше превъзходно. Заедно със шкембето, задължително слагаше да се вари и джоланче... хубав и силен бульон се получава  bowuu

# 5
  • Мнения: 940
Аз купувам готово сварено шкембе, нарязано на лентички. Понарязвам го още малко, избирам някаква рецепта (никога една и съша да си кажа честно) и го правя. Но е толкова рядко, че....Освен мляко, слагам и малко от сухата супа с вкус на шкембе да засиля ароматите.
Предпочитам шкембенцето с масло.

# 6
  • Мнения: 430
Аз също го предпочитам с масълце Laughing,но мъжа ми като обича чорба,искам не искам трябва да се науча да я готвя!

А относно чистеното шкембе,веднъж бях взела уж чистено ,измих го с вряла вода и го сварих ако знаете как миришеше и аз си мисля,че не е било изчистено както трябва,за това искам да знам как да си го доизчистя като го взема!

# 7
  • София
  • Мнения: 15 467
Съвсем немиришещо няма да намериш никъде.

# 8
  • Мнения: 430
Съвсем немиришещо няма да намериш никъде.

Е то това е ясно,не готвя от вчера,че да очаквам напълно немиришащо шкембе! Angry

# 9
  • София
  • Мнения: 7 881
Аз също си падам по джолана. Става перфектно.
Пробвах между другото и с риба и се получи наистина добро ястие.

# 10
  • Мнения: 589
Пробвах между другото и с риба и се получи наистина добро ястие.
Т.е.- рибата замества   шкембето  в чорбата?
 Или и  шкембе, и риба? newsm78

# 11
  • Мнения: 311
Аз чистя шкембето като го заливам с почти вряла вода, след това се остъргва с нож и става снежно бяло. Сварявам го (в тенджера под налягане) и го нарязвам. Запържвам брашно с мааалко червен пипер и наливам водата от варенето и прибавям нарязаното шкембе. Застройка с кисело мляко, хубаво разбито да не стане на топчета. Чесъна и лютия пипер са ясни.

# 12
  • София
  • Мнения: 1 198
Аз също го предпочитам с масълце Laughing,но мъжа ми като обича чорба,искам не искам трябва да се науча да я готвя!

А относно чистеното шкембе,веднъж бях взела уж чистено ,измих го с вряла вода и го сварих ако знаете как миришеше и аз си мисля,че не е било изчистено както трябва,за това искам да знам как да си го доизчистя като го взема!

По принцип баба ми която е готвачка, ми е казала че шкембе се чисти със сол. Почистваш го ако има черни работи по него след това го натриваш хубаво с сол, ама като казвам хубаво значи около 1/2 час. След това се измива от солта и се вари. Изчистено по този начин никога не е мирисало. Друг е въпроса, че на мен вече не ми се занимава така да го чистя и си купувам полусварено.
 

# 13
  • София
  • Мнения: 4 141
Знам , че докато се вари шкембето не му се слага сол, като при боба за да уври.

# 14
  • София
  • Мнения: 7 881
Пробвах между другото и с риба и се получи наистина добро ястие.
Т.е.- рибата замества   шкембето  в чорбата?
 Или и  шкембе, и риба? newsm78
Рибата замества шкембето.

# 15
  • Мнения: 1 313
Аз правя два вида, но винаги купувам почистено шкембе, а най-често и варено Peace

Това е първия вариант с прясно мляко

И друг с яйца и кисело мляко предимно я правя, но ако не харесвате, може и с прясно.
Успех в приготвянето! Peace

# 16
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
  • Мнения: 726
Аз не готвя шкембе, защото в къщи само аз си го ям, но майка ми щом сготви, ми се обажда да ида да хапна с тях или да си взема. Понеже родителите ми вече се пазят от холестероли, мазнини и на баща ми му забраниха да яде карантия, майка ми започна да прави шкембе с пилешко месо и си е същото на вкус, само дето е по-леко. А много оцет и чесън, просто е великолепно.  Wink

# 17
  • София
  • Мнения: 12 554
Купуваш шкембе и го накисваш в студена вода с една лъжица оцет. Нека постои половин час. След това измиваш хубаво и го режеш на парченца. Вариш във вода със сол. Като се свари добавяш 1 чаена чаша прясно мляко т.е около 200-250 мл, но млякото трябва да бъде леко затоплено. След това в отделен съд запържваш масло и му добавяш червен пипер, разбъркваш и изсипваш в шкембето. Накрая добавяш брашно, размито в малко от охладената чорба.
Поднасяш с чесън и оцет.

# 18
  • ВАРНА морето сините вълни
  • Мнения: 448
ЗДРАВЕЙТЕ ето ви една кръчмарска рецепта-изпитана -само нея правя
немиришещо е американското телешко шкембе-вари се заедно с джолан капачки или кокали за силен бульон-като го опитате трябва да лепне на устните-след сваряване се нарязва на ситни кубчета
правим варена застройка -4яйца разбиваме добре със 3-4 с л брашно и 1кофичка кисело мляко и малко от бульона тази смес слагаме на котлона и  непрекъснато бъркаме докато започне да се сгъстява -след това към готовата застройка бавно и внимателно започваме да добавяме останалия бульон на вече свареното шкембе-тоест съединяваме застройката с бульона
в тиган нагорещяваме олио и към него прибавяме червен пипер и смесваме с чорбата в която вече сме сложили и нарязаното шкембе гарнираме си на момента със чесън и оцет и се наслаждаваме на вкуса

# 19
Аз го чистя със сол.И да имате много здраве , но най - вкусно става когато си купиш прясно и го изчистиш добре.Американското не е вкусно, защото гледат животните с витамини някакви.

# 20
  • Мнения: 1 853
Много хубаво е и с прясно свинско шкембе, също наместо шкембе може да се ползват пилешки трътки или крилца, ама тогава няма да е шкембе чорба а нещо друго.
Като се свари хубаво може да се ползва 50 % булъон от тел. джолан и 50 % вода.

# 21
  • Мнения: 5
Аз купувам готово сварено и замразено шкембе,нарязвам го на по-дребни парчета и го слагам да кипне със подсолена вода,след това си правя запръжка от олио ,брашно и червен пипер като разреждам с прясно мляко и го прибавям към шкембето -да поври още 10-15 минути и е готово.Става бързо и си спестяваш чистенето    chef

# 22
  • София
  • Мнения: 183
Аз купувам готово сварено и замразено шкембе,нарязвам го на по-дребни парчета и го слагам да кипне със подсолена вода,след това си правя запръжка от олио ,брашно и червен пипер като разреждам с прясно мляко и го прибавям към шкембето -да поври още 10-15 минути и е готово.Става бързо и си спестяваш чистенето    chef

Спести ми писането на моята рецепта  Wink
Обожавам шкембе, но на много малко места умеят да го правят. Затова купувам готово сварено и нарязано, немиришещо и крехко и си го приготвям сама. Става мммммммм...Добре че мъжът ми не обича, та нямам конкуренция за тенджерата  Laughing

# 23
  • София
  • Мнения: 12 554
Аз купувам готово сварено и замразено шкембе,нарязвам го на по-дребни парчета и го слагам да кипне със подсолена вода,след това си правя запръжка от олио ,брашно и червен пипер като разреждам с прясно мляко и го прибавям към шкембето -да поври още 10-15 минути и е готово.Става бързо и си спестяваш чистенето    chef

Спести ми писането на моята рецепта  Wink
Обожавам шкембе, но на много малко места умеят да го правят. Затова купувам готово сварено и нарязано, немиришещо и крехко и си го приготвям сама. Става мммммммм...Добре че мъжът ми не обича, та нямам конкуренция за тенджерата  Laughing

Ей това е лошото. У нас конкуренция голяма  Mr. Green

# 24
  • Под гъбата
  • Мнения: 1 457
Аз купувам готово сварено и замразено шкембе,нарязвам го на по-дребни парчета и го слагам да кипне със подсолена вода,след това си правя запръжка от олио ,брашно и червен пипер като разреждам с прясно мляко и го прибавям към шкембето -да поври още 10-15 минути и е готово.Става бързо и си спестяваш чистенето    chef

Спести ми писането на моята рецепта  Wink
Обожавам шкембе, но на много малко места умеят да го правят. Затова купувам готово сварено и нарязано, немиришещо и крехко и си го приготвям сама. Става мммммммм...Добре че мъжът ми не обича, та нямам конкуренция за тенджерата  Laughing
И моята рецепта е тази само дето към бульона добавям счукани скилидки чесън. След това всеки допълнително овкусява с чесън и оцет.

# 25
  • Мнения: 768
Има разлика в миризмата в зависимост от какво животно е. Агнешко, телешко, свинско стават, само да не е овче. Замразено не купувам.
Майсторите казват, че е най-вкусно когато не е особено добре почистено.
Аз лично го измивам и варя под налягане час и половина. После нарязвам на ситно, добавям сол, бульона, в който е вряло,  прясно мляко половин-един литър, ако трябва и вода. Слагам да заври. През това време запържвам много леко червен пипер в олио и добавям в тенджерата само олиото отцедено от пипера. И това е.
После се слага чесън с оцет, лют пипер или там който каквото ще.

# 26
  • Мнения: 1 862
Търся си рецепта за шкембе чорба, обаче  hahaha без шкембе, а с пиле .... чувала съм за този вариант и искам да го изпробвам. Ще се радвам, ако споделите идеи  Crazy

# 27
  • София
  • Мнения: 12 554
Търся си рецепта за шкембе чорба, обаче  hahaha без шкембе, а с пиле .... чувала съм за този вариант и искам да го изпробвам. Ще се радвам, ако споделите идеи  Crazy

Ми вероятно същото- просто вариш пиле, нарязано на парченца.

# 28
  • Мнения: 1 862
 Flutter Ще се пробвам и ще докладвам  Party

# 29
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
  • Мнения: 726
Бях писала по-напред, че майка ми редовно прави шкембе с пилешко месо. Рецептата си е класическа, ето нейните указания (аз само се каня, но все още не съм правила) - 3-4 парчета пилешки гърди (сигурно може и с другите части) се сваряват и нарязват на парченца. Сол се слага в бульона към края на варенето на месото. Към бульона се добавя загрято прясно мляко - към 700-800 мл. и се оставя да заври на слаб огън. След това се запържва - зачервява малко червен пипер в масло или олио и една лъжица брашно и се добавя към "шкембе чорбата". Оставям го да поври няколко минути и ръсвам малко черен пипер. Сервира се класически с кой каквото обича - суха люта чушка, чесън с оцет.  Laughing
Аз като консуматор ще кажа, че много ми харесва този вариант. По-лек и диетичен е, а откакто съм на диета, като ходя до нашите и майка ми ми прави пилешка шкембе чорба най-редовно. Blush

Последна редакция: сб, 19 дек 2009, 11:01 от Didranad

# 30
  • Мнения: 5 001
На мен пък с джолан ми стана интересно, имам сварен с бульон, като за телешко варено, ще пробвам.
По темата, купувам сварено шкембе, в магазина от който си купувам месото имат на калъпи, с лют пипер и с чесън.

# 31
  • Мнения: 20
Влизам специално да благодаря на прекрасните кулинарки,които ме светнаха за рецептата на пилешката "шкембе"чорба.Днес ви четох и видях тази рецепта.Сготвих я за вечеря.Стана невероятно вкусна.Сварих повече от половин килограм пилешки гърди.Застроих я с 4 яйца,2 лъжици брашно и кофичка кисело мляко.Изложих се малко със запръжката,лекичко прегорих червеното пиперче,ама лекичко,само аз си го знаех EmbarassedСега съм решила да пробвам и с джолан.Благодаря ви момичета,прекрасни кулинарки сте  bouquet

# 32
  • Мнения: 534
Мъж ми си готви жилирано.1:1 вода и прясно мляко,да заври слага шкембето и накрая препърженото олио с пипера.Много е лесно и най-важното е че не миреше докъто го готви.

# 33
  • Мнения: 3 830
Много рядко ям шкембе чорба. Не ми е любима, но я хапвам с охота..
честно казано не се наемам да я готвя вкъщи, ама някой път може и да пробвам.

Какви други подправки се слагат освен червен пипер и сол?

# 34
  • София
  • Мнения: 15 467
  Отделно оцет с чесън и едро смлян лют пипер.

# 35
  • Мнения: 572
  bouquet Благодаря за хубавата идея за шкембе с пиле или джолан! Страхотни сте! Аз я обичам и със шкембе, но скъпия не я помирисва, затова и не я готвя в къщи, НО ... с пиле ... Party надявам се да не ми откаже  Peace

# 36
  • на брега на морето
  • Мнения: 6 242
и едро смлян лют пипер.

На мен един голям майстор на шембето ми каза, че препича на котлона люти червени чушки и тогава ги стрива.

Моята рецепта за шкембе или свински крачета - сваряват се много добре, шкембето го нарязвам на малки парченца, а крачетата почиствам. Добавям в бульона прясно мляко. Запържвам лекичко в олио червен пипер. Не го прибавям към цялата чорба, а при сервирането си слагам в чинията.

Много се радвам, че сте дали рецепти за пилешка чорба. Моят мъж да не види шкембе или крачета.

# 37
  • Мнения: 458
Аз имам малка тънкост Wink, свареното и нарязано шкембе  запържвам с масълце в което слагам 2-3 скилидки начукан чесън завъртам го с шкембенцето и тогава прибавям червения пипер .Към тях вече прибавям бульона и застройката по късно.

# 38
  • Мнения: 2 439
Шкембето чорбата в къщи се прави само с топла застройка - жълтък, кисело мляко, брашно, бульон от свареното шкембе.
Хрянът е много подходящ за подправяне на чорбата - настъргва се хрян, посолява се и се добавя малко оцет /с ябълков е най-добре/.

# 39
  • Мнения: 1 639
Ето моята импровизация на тема шкембе чорба- http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=365379.15

# 40
  • Мнения: 310
Аз го правя като Котьо Тръмп.
Купувам прясно свинско шкембе сваравям го в тенджерата под налягане, нарязвам го на малки парченца връщам го в бульона, добавям прясно мляко, сол. Запържвам в малко олио червено пиперче, но буквално момента в който се добави червеното пиперче се дръпва от огъня и това нещо се прибавя към шкембето. Отделно оцет с чесън и кой каквото още обича напр.лют червен пипер. Има вкус точно като в заведенията  Peace

# 41
  • Мнения: 497
Като кака да си споделя опита и аз-по-често го правя от свинско шкембе, скоро правих от полуготово телешко-мъжа ми вика-какво е това промито нещо, бре....
Та винаги варя по две шкембета в тенджерата под налагяне-за около 1 час от завирането-да няма грешки Joy. После нарязвам шкембетата и едното, заедно с половината (и той около 1 л.)или колкото се събере бульон пъхам в пласмасов съд във фризера (така за следващия път като решите да ядете тая божествена течност само вадите от фризера, размразявате за 15 минути в микровълновата и сте готови за 5 минути, а и спестявате 1 час ток за сваряване Hug). Другото шкембе и останалия бульон смесвам с 1 л. прясно мляко, седя до котлона и чакам да кипне и веднага отстранявам от котлона (няма по-гадно нещо от това да изпуснеш млякото да изкипи). След това загрявам на котлона в метално съдче около 1 к. чаша и мало више олио-ама хубаво да се загрее -почти да пуши, напълвам една с.л. с червен пипер-половината сладък, другата лют (който обича люто) и изспипвам горещото олио върху леко наклонената лъжица с пипера над тенджерата, бавно и така докато падне целия пипер-така избягвам запръжки и опасността пипера да стане гадно кафяв, ако се запържва в олиото. Така хем стои червен, хем е минало по него олио и не стои суров! Така са ме научили мене навремето, харесва ми, затова ви споделям моя начин.
Едно свинско шкембе става за точно 1 вечер, ако сте повече народ обаче може и да не ви стигне. Естнествено отделно си правя чесън и оцет, а при сервирането си слагаме допълнително черен пипер.

# 42
  • Мнения: 4 138
на 3 кила шкембе, телешко, 2 свински джолана и 1 добре измит лимон цял. всичко се вари дълго и тъжно в тенджера под налягане. аз варя поне час и половина. месото се вади, шкембето се реже, джолана се отделя и се ползва леко запечен с масълце и червен пипер и чесън по предназначение Wink лимонът се изхвърля.
колкото е бульонът, който предварително се прецежда, толкова прясно мляко, кипва, запържва се червен пипер с масло и се ливва отгоре. ако обичате по гъсто шкембе, може няколко лъжици брашно, размити в студена вода........пак трябва след като се добави в шкембето, трябва да кипне и да се бърка.

славя се като производител на най-върховната шкембе чорба Mr. Green

# 43
  • ВАРНА
  • Мнения: 4 503
Преди да открия телешкото джоланче често готвех шкембе.Ето и моят начин.Суровото шкембе се стърже яко с нож,да паднат гадните лиги,после се почиства със сол и така се вари в съд под налягане.После добавям прясното мляко и застройка от запържено брашно с едър червен пипер за гъстота.Имам и "врътка" за чесновата добавка.2 глави чесън се пасират с малко сол,като постепенно се добавя при разбиването олио.Накрая се добавя лимонов сок.Става на гъстота,като майонеза.Чудесна паста,която съхранявана в хладилник можа да се ползва за дълго време.

# 44
  • В градината...
  • Мнения: 15 930
Шкембето, сварено в тенджерата под налягане пълня в компотени буркани и - във фризера. При нужда-вадя буркан и размразявам. Понеже бульонът е млако, доливам още вода и прясно мляко и варя още малко. В застройката -задължително и кисело мляко. Запръжката - чесън, брашно, лют пипер. Много яко!

# 45
  • Мнения: 1 318
Сърдечни благодарности за рецептата за "пилешко шкембе" Hug Онзи ден мрънках, че все трябва да има вариант "шкембе чорба" без шкембе и ме бъзикаха, че такова чудо нема... та, ще пробвам някой път и вярвам, че ще ми хареса. Не съм от любителите на шкембето, но ако е без карантиите, с удоволствие бих яла.

Общи условия

Активация на акаунт