Помощ за неподквасено кисело мляко

  • 21 977
  • 19
  •   2
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Страната на чудесата - ако може от утре :)
  • Мнения: 291
Момичета, от известно време си заквасвам мляко у дома, че много кисело мляко консумираме, а и е по-хубаво от купеното.
Този път обаче нещо не ми се получи изобщо, т.е. заквасило се е само около 5см в горната част на буркана, а другото стои рядко. Може би съм го отвила по-рано или не знам, но вече е охладено и престояло в хладилника едно денонощие.
Дайте ми идея какво да го правя, че направо ме е яд - 7 компотени буркана са това, а не искам да го изхвърлям.
Благодаря ви предварително    bouquet

# 1
  • София
  • Мнения: 1 341






Случвало ми се е и на мен да не се подкваси и аз загрявам буркана в МВ
и пак го слагам да се кваси, но никога не съм го правила след като вече е било в хладилник..... Ако искаш пробвай с един буркан повторно квасене и ако се получи, ще направиш и другите.
Другият вариант е да си направиш от него кашкавал.

# 2
  • Страната на чудесата - ако може от утре :)
  • Мнения: 291
А как се прави кашкавал от такова мляко вече - пак ли със затопляне и мая?

# 3
  • Мнения: 4 380
Спокойно готвя с такова мляко там където по рецепта се иска кисело. Правя бухтички.

# 4
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


 Аз бих го направила на извара.

# 5
  • Мнения: 48
А на извара как ще стане след като е подквасено?

# 6
  • Мнения: 589
А на извара как ще стане след като е подквасено?
От квасено мляко също се прави извара- изсипваш всичкото мляко в голяма тенджера и  кипваш.После прецеждаш през теззух. Laughing

# 7
  • Мнения: 4 380
Няма да стане извара- млякото не е подквасено и не се е вкиснало както трябва. Квасено и недоквасено. То е по-прясно отколкото трябва. За да стане извара трябва киселинност.

Просто го ползвай в манджи. Заливки за мусака и където още ти е нужно кисело мляко.

# 8
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


 Няколко пъти ме се получи подобно неподквасено мляко и без проблем направих извара.Сложих го да кипне и прибавах кисело мляко.Със 7 компотени буркана и 2 кофички кисело мляко, не смятам да има проблем.

# 9
  • Мнения: 4 138
извара става, след като се добави малко оцет........

# 10
  • Страната на чудесата - ако може от утре :)
  • Мнения: 291
да и аз мислих, че ако го затопля и прибавя малко лимонена киселина, ще стане на извара.

# 11
  • Мнения: 4 380
Ще стане лоша извара. Много цвик и малко извара. И не си заслужава да хабиш продуктите още повече ако си в България и изварата си купуваш за жълти стотинки.

# 12
  • Страната на чудесата - ако може от утре :)
  • Мнения: 291
Ох, ами то в тези жеги не готвя почти и няма как да употребя толкова мляко за ядене ... Свеки каза да замеся нещо, ама нали все гледаме да не ядем тестени изделия, че сме едни изящни след раждането с мъжа ми ....  Joy
Аз така и не съм опитвала вкуса на млякото - рядкото - ако е кисело, направо на таратор ....
Довечера ще опитаме и утре ще се отчета
Благодаря ви момичета за идеите  Hug - прав беше мъжа ми, че момичетата от форума всичко знаят

# 13
  • Мнения: 120
Мисля,че единствено извара можеш да направиш с добавка на малко киселина /лимон,оцет/ и загряване.
Опитай да разбереш причините за провала ,за да не става и друг път,че то си е жива разсипия. Cry
На мен ми се е получавало от лоша закваска. То знае ли човек коя е добра?Сега съм извън БГ и тук млякото се кваси 1000 пъти по-добре и бурканите,като ги развия са много топли,т.е. протича мощна ензимна реакция. В БГ ,като квасях никога не се поддържаше толкова висока температура при квасене.Млякото ми се получаваше не много гъсто и малко лигаво,независимо от къде е прясното мляко и подквасата,която ползвах   chef

# 14
  • Страната на чудесата - ако може от утре :)
  • Мнения: 291
healthi, закваската ми беше с нискомасленото на сердика, че ми беше свършила домашната закваска, но предполагам, че провала беше, защото не засякох времето от завиването на млякото до отвиването му ...
Когато бях в Норвегия, вземахме кутии с мляко и пак ставаше, но там се слагаше за една нощ във фурната на маааалко по-малко от 50 градуса ...
Чудя се дали да не опитам и тук да го сложа за 3 часа примерно на 40 градуса, само за проба.

# 15
Послушайте съвета да сложите в една тенджера всичкото мляко,добавете 1-2 кофички кисело мляко,разбъркайте и след като съвсем малко кипне,отстранете от огъня,прецедете и изварата ще бъде великолепна. Тази,която продават в магазина няма нищо общо с тази,която Вие сами ще си направите.
За да стане хубаво киселото мляко,трябва бурканите да са завити на топло поне 3ч. Аз го държа 3ч. и 30 минути и след това веднага го слагам в хладилника.  chef

# 16
  • Rio de Janeiro/Austevoll/Varna occasionally
  • Мнения: 580
healthi, закваската ми беше с нискомасленото на сердика, че ми беше свършила домашната закваска, но предполагам, че провала беше, защото не засякох времето от завиването на млякото до отвиването му ...
Когато бях в Норвегия, вземахме кутии с мляко и пак ставаше, но там се слагаше за една нощ във фурната на маааалко по-малко от 50 градуса ...
Чудя се дали да не опитам и тук да го сложа за 3 часа примерно на 40 градуса, само за проба.

maznislava сподели моля те технологията за квасене на мляко от кутиите в Норвегия  Hug Че точно бях решила да прежалвам киселото мляко...

# 17
  • Страната на чудесата - ако може от утре :)
  • Мнения: 291
maznislava сподели моля те технологията за квасене на мляко от кутиите в Норвегия  Hug Че точно бях решила да прежалвам киселото мляко...

Elbereth, купувахме няколко от червените кутии прясно мляко, което е с най-висока масленост (марката не помня). Заквасването пак е 2 лъжици кисело мляко на компотен буркан. Едни мои познати правеха закваската с мая за сирене, но не ги опитах как, за което съжалявам, че не мога да ти помогна за момента ... Аз взех закваската от тях. Фурната се загрява до максимум 40 градуса и млякото се слага в тава във фурната. Така то стои 4-5 часа. После се вади и се слага в хладилника.
Ако държиш, ще поема ангажимента да им пиша, за да ги питам как правят закваската, но не знам кога ще отворят мейла си, за да ми отговорят.

Колева, ще направя това, което ми казваш, защото вчера и в кафето слагах (ако не сте пили айрян с кафе ....  Joy ) и в супа слагах и още има.

# 18
  • Rio de Janeiro/Austevoll/Varna occasionally
  • Мнения: 580
Благодаря ти много   bouquet

Интересуваше ме технологията с фурната и дали от тукашното прясно (и кисело) мляко ще стане свястно кисело, което да става за ядене Simple Smile

# 19
  • Страната на чудесата - ако може от утре :)
  • Мнения: 291
Не мога да се свържа с моите приятели - писах им, но не ми отговарят .... Кой знае дали не са в отпуск и да са запрашили нанякъде ....
Съжалявам

Общи условия

Активация на акаунт