Как се прави чипс в домашни условия.

  • 30 891
  • 24
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 522
Отново имам нужда от вашата помощ. Интересува ме как да направя чипс във фритюрник. Картофите нарязвам на ренде тънко и ги пускам в олиото, но те се кашват и слепват. Навярно има някаква обработка преде това на картофите. Искам да бъдат хрупкави и с добър търговски вид. Става въпрос за заведение където да се предлагат. Благодаря предварително на всички отзовали се.

# 1
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
Аз ги правя по същия начин - нарязвам ги на ренде и ги пържа във фритюрника,но ги пускам едно по едно картофчетата и не се слепват и стават хрупкави.

# 2
  • Мнения: 522
Значи едно по едно през интервал от няколко секунди ли? А дали преди това ако ги посуша няма да е зле? Ще питам готвачките в кухнята как ги приготвят че не става въобще хубави и стоят меки.

# 3
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
За подсушаването - незнам,но ги пускам едно след друго,не изчаквам много - даже хич.
Сигурно ще се включат и други момичета с други идеи.

# 4
  • Мнения: 1 798
Аз ги правя като тези на Блонди - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=189884.105
За което и благодаря.

# 5
  • Мнения: 522
Дано се включат и други . Искам да изглеждат така

# 6
  • Мнения: 383
мани рендето, взимаш уреда за белене на зеленчуци, и белиш картофа до последно. за да не залепнат, може да ги оставиш за известно време в студена вода(4-5часа, и да се сменя водата през час)и преди да пържeш във фритюрника требе да ги изсушиш с салфетка.

или

в тавата и във фурната (предварително затоплена на 200C / недей забравя да постлееш и хартията за печене)

Последна редакция: ср, 10 юни 2009, 12:42 от Ердинч

# 7
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
За нищо на света  Crossing Arms

# 8
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
аз съм правила доста отдавна.но мисля че предварително се посоляваха.

# 9
  • Мнения: 522
аз съм правила доста отдавна.но мисля че предварително се посоляваха.

Има ли значение това дали преди или след пържене да се посолят картофите?

# 10
  • Мнения: 1 209
Домашен чипс правя изключително рядко, но става почти като купешки.
Не ползвам ренде, а картофобелачката.
Изкисвам картофите после подсушавам .
Слагам в загрято леко подсолено олио по малко количество картофи, за да не се натрупва влага.
Пържа БЕЗ капак.
След изваждане разстилам върху хартия да се отцедят и да се изпари остатъчната влага и посолявам по избор със сол, пикантина, чесън на прах или прах от манатарки и т.н.

# 11
  • Банкя
  • Мнения: 1 291
Аз също с картофобелачката , подсушени и в горещо олио без капак , на хартия .
Но трябва да се ядат веднага .Иначе пак омекват.
Явно ги обработват с нещо

# 12
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160

Но трябва да се ядат веднага .Иначе пак омекват.
 
При мен не омекват а напротив Mr. Green

# 13
  • София
  • Мнения: 1 832
с картофобелачката, измивам и подсушавам с кърпа, пържа във фритюрника на отворен капак, пускам едно по едно. Изваждам на домакинска хартия, за да се отцедат от мазнината.

# 14
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
аз съм правила доста отдавна.но мисля че предварително се посоляваха.

Има ли значение това дали преди или след пържене да се посолят картофите?

Ами незнам дали има значение,като постоят обаче омекват.

# 15
  • Мнения: 5 173
Аз пробвах и леко бланширани, също ми харесаха.

# 16
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
режа с ренде
пържене на малки порции- около 1 шепа
отворен капак
на салфетка
посоляване , опеперяване на вкус
след охлаждане ги прибирам в найлонов плик - перфектни са няколко дни

купешките са специални сортове , пържат ги в палмова мас, обдухват ги след пърженето и ги обработват с прахове за трайност и вкус - гледах филмче по Дискавъри , от сериала " Как го правят"

# 17
  • Мнения: 655
paola2,аз също ги нарязвамс картофобелачката,тя моята е с назъбени резци и ми става така малко вълнообразен чипса,ама предвариелно ги осолявам и в много,ама много сгоре6тено олио ги пържа като ги пускам едно по едно.моя чипс също стои много хрупкав и не омеква.дано успееш да намериш най-добрата рецепта,която да ти свърши работа  Hug

# 18
  • Мнения: 5 001
Имам ренде Бьорнер и с него си нарязвам картофите.После пържа на маслена баня( много и силно загрято олио) в дълбока тенджерка .Слагам върху кухненска хартия да попие излишната мазнина и готово....Понякога веднага ,докато са топли добавям лют червен пипер или други подправки и раздрусвам да се разнесе навсякъде и имаме различни вкусове чипс Laughing

# 19
  • Мнения: 5 462
Аз също с картофобелачката , подсушени и в горещо олио без капак , на хартия .
Но трябва да се ядат веднага .Иначе пак омекват.
Явно ги обработват с нещо
A ако се овалят в брашно и така се изпържат ???Като предварително се нарежат с картофобелачката ??

# 20
  • Мнения: 5 001
Как така ви омекват?  Rolling Eyes
На мен нищо не омеква....Но не ги соля....Соля ги непосредствено преди да се хапват....

# 21
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
Соля ги непосредствено преди да се хапват....
И аз така,и не ми омекват  Flutter

# 22
  • Мнения: 93
аз като обеля картофа и с картофелобелачката го натъргвам един вид и пускам за няколко секунди в олиото...и е готово...доста бързо става Hug

# 23
  • Мнения: 1 195
Преди време правехме страшно много чипс ooooh! Брат ми го ядеше в промишлени количества. ooooh!  Знам че за да стане хубав се слага в подсолена вода преди да се пържи, колкото по солена толкова по- добър става чипса. Е естествено не се прекалява максимум двесупени лъжици, но все пак зависи и от количеството картофи де  chef Ние режим картофите за чипса директно с картофобелачката  Peace

# 24
  • Мнения: 520
Аз ги правя по същия начин - нарязвам ги на ренде и ги пържа във фритюрника,но ги пускам едно по едно картофчетата и не се слепват и стават хрупкави.

И аз така!Посолявам ги след като изстинат.

Общи условия

Активация на акаунт