Любимите рецепти на Ива

  • 117 147
  • 87
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 503
ЗАПЕКАНКА С ЛАПАД

Задушават се 2 връзки лапад , 1 връзка пресен лук, 1 връзка магданоз и 1 връзка копър с 1/2 ч.ч олио до омекване.Слага се сол на вкус, 1 ч.ч ориз и малко топла вода.Задушава се докато омекне ориза.
Снема се от огъня и след като поизстине се прибавя малко настъргано сирене , 2 с.л грис, 1 ч.ч прясно мляко в което се разбити 2-3 яйца.Обърква се всичко и се изсипва в тавичка намазанае с олио и поръсена с галета.Пече се около 20 мин.

# 61
  • Мнения: 503
СТЪРГАНА САЛАТА/ Предястие на пастички/

2 майонези
2 пак. крема сирене/извара/
6 картофа средно големи -сварени
6 моркова сварени-леко поомекнали
6 яйца- сварени
1 буркан кисели краставички
1/2 сварено пиле -накълцано на дребно/може шунка /

! 1 яйце и 1 морков се оставят за украса-настъргани на ситно
!Всичко е настъргано с изключение на пилето.
Картофите се разделят на две , най отгоре и най отдолу се слагат .Формата се намазва с смесената майонеза с крема сирене .Слагат се отдолу 1/ 2 от настърганите картофи и пак се маже майонезена смес.

След това се слагат кис. краставички,майонезен сос,
яйца , майонезен сос
месо , майонезен сос
моркови , майонезен сос
Най отгоре се поставят другата 1/2 от картофите.Мажат се със сос и се настъргва яйцето и моркова.
Салатата се приготвя от предния ден.Слагат се подправки в сместа на вкус.Реже се на пастички след като е добре охладена.
Може отгоре да се настърже кашкавал.


# 62
  • Мнения: 503
ШНИЦЕЛИ ОТ КОПРИВА

1голяма китка коприва
1-2 с.л кисело мляко
1 ч.л сода бикарбонат
малко сирене
3-4 яйца
2 с.л брашно
 3-4 с.л царевично брашно
черен пипер, сол на вкус

Почистената и измита коприва  се нарязва на ситно , след което към нея се добавят останалите продукти.Трябва да се образува гъста смес , от която се гребва със супена лъжица и се пуска от сместа в сгорещено олио.Оформят се шницели.Пържат се от двете страни до зачервяване.
Поднасят се с кисело мляко подлучено с чесън или като гарнитура към ястие.

# 63
  • Мнения: 503
МАРИНОВАНА РИБА

3 скумрии ,нарязват се на филийки и се нареждат рехаво в буркан,на дъното на който  са сложени 1 даф. лист ,черен пипер на зърна.
След това се приготва маринатата:1 ч.ч вода, 1 ч.ч оцет 6 %,1/3 ч.ч олио, 2 с.л с връх сол.Всичко това завира и веднага се залива рибата с горещата марината.
Няколко часа буркана се обръща от време на време , но се оставя изправен.
След 1-2 дни е готова за консумация.

# 64
  • Мнения: 503
ШНИЦЕЛИ ОТ КАЙМА И КАШКАВАЛ


600гр. кайма
1 ч.ч настърган кашкавал
1 ч.ч прясно мляко
2 яйца
1 к.ч галета
1 к.ч брашно
1 к.ч олио
сол ,черен пипер.

Подправя се каймата със сол и черен пипер и при непрекъснато бъркане се налива топлото мляко на тънка струйка.Омесва се добре сместа и се оставя в хладилника.
Към охладената кайма се прибавя настъргания кашкавал , разбърква се добре и се оформят елипсовидни шницели.
Овалват се в брашно , после в разбитите яйца  и накрая в галетата.
Пържат се в загрято олио.

# 65
  • Мнения: 503
Тесто за козунак на Еко ехо от Гответе с мен

-6яйца/оставя се 1 жълтък за намазване/
-300г захар/и още малко за поръсване/
-250ml олио/половината за измесване/
-250ml прясно мляко
-42 грама мая
-1/2 ч.л. сол
-2 -3 ванилии
-кората от един лимон
-2с.л. лимонов сок
-около 1 кг брашно

По желание на потребителка давам повечко подробности около замесването.Моля напредналите да са снизходителни. smile1

- Размих маята в 100г топло/но не горещо/ прясно мляко/от общото количество/, лъжичка захар и 2 с.л. брашно.Изчаках хубаво да бухне.
-Едновременно с маята в дълбока купа разбих яйцата , захарта , ароматите, лимоновия сок и половината мазнина.Докато маята втасва , захарта в тази смес се поразтопи.
-Към яйчената смес добавих останалото прясно мляко, толкова топло , че цялата смес да стане приятно топличка.
-Добавих втасалата мая към сместа и започнах да добавям брашното чаша по чаша, бъркайки с дървена бъркалка само в една посока.
-1 кг брашно е 7ч.ч. по 200 ml.След 5тата, 6тата чаша тестото вече се събира на топка и трудно се бърка.
-На плота се изсипва 1ч.ч. брашно разстила се и в/у него се изсипва тестото.Подхваща се лекичко от всички страни с брашно да не лепне и започва измесването.Намесих около 200 пъти с брашно. Пое и 7те чаши.Оформи се на топка , която доизмесих с останалото олио.
-Намазах тенджера с дебело дъно/запазва топлината/ с олио и сложих тестото в нея . Захлупих с капака и сложих тенджерата в/у капака на печката.Той беше леко топличък , защото във фурната се печеше пиле.
-Времето за втасване зависи от това колко е топло в стаята, но не по- малко от1 ч.Тестото трябва да удвои обема си, да е пухкаво и шуплесто.Често поставям тенджерата с тестото в съвсем леко загрята и ИЗКЛЮЧЕНА фурна.
-Следва премесване с олио , при което тестото отново намалява обема си.
-Аз разделих тестото 1/3 + 2/3.
-1/3 разделих на 3 топки , които оформих на фитили и заплетох плитка .Оставих да втасва в правоъгълна форма с размери 11/26 см.Застлах дъното и две от страните на формата с парче хартия за печене, намазана с мазнина.Незастланите страни също намазах.Покрих с кърпа и оставих да втасва.
-2/3 от тестото разточих на правоъгълник , намазах лекичко с мармалад , завих на руло , нарязах на филии и оформих в кръгла форма с диаметър 23 см.
-Оформените козунаци отново втасват .Пак трябва тестото да бухне .
-Намазва се с жълтък разреден с малко прясно мляко и обилно се поръсва с кристална захар.
-Изпекох козунаците заедно на средна скара с вентилатор на 180 градуса.Почти 40 мин.

За маймунския хляб 1/3 от втасалото  тесто се разделя на топчета колкото орех. Всяко топче се потапя в разтопено масло и се овалва обилно в кристалана /по желание кафява/ захар подправена с канела и щипка индийско орехче.Количеството не мога да кажа , защото доправях смес за овалване.В правоъгълна форма за кекс се застила хартия за печене / да хваща дъното и големите страни и да остава отвън достатъчно , че да може да се повдигне след печене/.Топчетата се подреждат едно до друго на един ред , поръсва се с парченца локум/ този със сметанов аромат е чудесен/ и пияни стафиди и се нареждат и втори ред топчета .Отгоре се поръсва с филирани бадеми. За любителите на сладкото това е перфектния вариант . Хем козунак , хем по- сладък от обикновено.Може да се изпече и в кръгла форма .

# 66
  • Мнения: 503
КОЗУНАЦИ С ЛИМОНОВИ ВАФЛИЧКИ

Продукти:
2 кг брашно,тип 500, 1 кубче мая, 1/2 кг. захар, 10 яйца, 1/2 ч.ч течно масло ,1/2 ч.ч масло за мазане на ръцете, 1/2 Л прясно мляко, 3 с.л сметана, 1 лимон, 1-2 капки шоколадова есенция.

За плънката:10 малки вафлички с пълнеж/лимон, портокал/.Начупват се и се объркват с шипков мармалад ок. 1,5 ч.ч ,5-6 нарязани локумчена, по 10 нарязани сухи кайсии и смокини от сладко, 30 нарязани на едро орехови ядки, 30 стафиди накиснати в ром.

Измесва се меко тесто като се меси с намазнени ръце.Тестото трябва да стане гладко, пухкаво и на мехури.
Приготвят се формичките за печене.,намаслени много добре.Къса се от тестото и се разтегля.Слага се от плънката , завива се и се оставя да втаса .Когато е готово /трябва да се раздуе около 2 пъти/ се намазва с разбит жълтък и се поръсва с кристална захар.Пекат се в умерена фурна.

Може да се направи шоколадова глазура, като се кипнат захар, какао с малко вода или прясно мляко и масло и да се залеят козунацитеОставят се да позасъхнат за 1 час.Отгоре може да се украсят с шарени бонбонки или шоколадови яйца.

# 67
  • Мнения: 503
ТЕСТЕН ОХЛЮВ с готово тесто


1 пакет тесто "Фамилия", мазнина - олио или свинска мас 150 мл,сирене 300-400г,.1-2 жълтъка.

Тестото от опаковката се разделя на 4 топки.Разточват се не много тънко,намазват се с мазнината и се поръсват със сирене.Всяка една топка се завива на руло,което се усуква леко.Рулата се слагат в голяма тава охлювообразно.Отгоре се намазват отново с мазнина
.Тестения охлюв се намазва с разбит с малко вода жълтък и се пече на 180-200градуса около 20- 30 мин. ,докато се зачерви.

# 68
  • Мнения: 503
Козунак- венец със стафиди, орехи и канела

Продукти:

300мл прясно мляко
250г краве масло
1кг бяло брашно
1 кубче мая
300г захар на пясък
7 пресни яйца
1 ванилия
кората на 1 лимон
10г канела
200г смлени орехи
50г стафиди
20мл коняк

Приготвяне:

Прясното мляко се затопля за 1 минута в микровълнова печка. В купичка се смесват 100мл топло мляко и кубчето мая. Брашното се пресява над пластмасова купа. В средата се прави кладенче. В стъклен сух буркан се чукват 6 яйца. Добавя се 250г захар. Яйцата се разбиват с миксер до побеляване.  Разбитите яйца се добавят към брашното. Добавя се прясното мляко с мая, останалата част прясно мляко и 1 ванилия. С помощта на дървена лъжица се разбъркват продуктите. Добавя се 100г разтопено краве масло. Постепеннно тестото се събира на топка. В стаята температурата трябва да е 25- 30 градуса. Козуначното тесто се оставя за 2 часа да втаса, на топло, като се покрива с памучна кърпа. Стафидите се натопяват в 20мл коняк. Ореховите ядки се смилат с машинка за мелене на ядки /кухненски робот/. Разтопява се останалото краве масло. Втасалото тесто се изважда от купата. Намазва се масата с половината от разтопеното масло. Започва се измесване на тестото. Разтяга се с пръсти и се събира на топка. Операцията се повтаря многократно. Периодично се маже с краве масло. При необходимост се поръсва още брашно. Измесва се в продължение на 30 минути. Когато е готово се разделя на две топки. Взема се дълбока, кръгла тава. Намазва се дъното околния ръб с 50г краве масло. Едната топка се разточва на кора се дебелина 2см. Поръсват се равномерно  половинаата от: орехите, стафидите, канелата и настъргана кора лимон. Завива се на руло, след което се усуква. Същото се прави и с другата топка тесто. Двете усукани пръчки се сплитат като  венец. Слагат се в тава за печене и се оставя да втаса 1 час на топло. Венецът се намазва с едно разбито яйце. Поръсва се със захар на пясък. Пече се на 200 градуса 50 минути. Като изстине се покрива внимателно с прозрачно домакинско фолио.

# 69
  • Мнения: 503
СЕВЕРНЯШКА БАНИЦА С ЮФКА

Продукти:200гр юфка;
2-3 яйца;
1 ч.ч кисело мляко;
1 ч.л сода за хляб;
200гр сирене;
1/2 Л вода;
1к.л сол
150 гр. краве масло.

В намазана с масло тава се изсипва юфката.
В отделен съд се разбиват яйцата с киселото мляко, содата,сиренето и водата.С получената смес се залива юфката и  се разбърква.
Кравето масло се разтопява и  се полива  с него сместа.
Пече се в предварително загрята фурна.

# 70
  • Мнения: 503
ВЕЛИКДЕНСКА КОЗУНАК ТОРТА

Продукти за козуначеното тесто:5 яйца,1/2 ч.ч олио,1 ч.ч захар,1 1/2 ч.ч прясно мляко,25 гр. мая, ванилия,настъргана кора от лимон, брашно колкото поеме/около 1-1,200 кг./

Продукти за плънката:1ч.ч стафиди или нарязани сушени кайсии/пресварително накиснати в 2-3 с.л ром или коняк/.1/2 ч.ч нарязани орехи,1/2 ч.ч ситно нарязани смокини от сладко,1/2 ч.л канела,1-2 карамфилчета.

Слага се маята да шупне заедно 1/2 от млякото,двете яйца и щипка захар.В съда, в който ще се меси тестото, се прави кладенче от брашното, в него се слагат останалите продукти и шупналата мая.Меси се средно меко тесто,разделя се на три топки и се оставя на топло да втаса /около 1 час/.
Докато тестото втасва,се приготвя плънката от изброените продукти и се разделя на две.
След като тестото втаса,вземаме едната топка и я разтягаме с ръце внимателно-колкото е големината на формата, в която ще печем.Формата трябва да е кръгла и да не е малка.Слагаме разтегнатото тесто в намаслената форма и го намазваме отгоре с едната част от плънката.Отгоре слагаме втората кора/разтегнатата втора топка/, след това намазваме с останалата плънка и завършваме с тесто.
Оставяме така приготвения сладкиш да втаса /около 30-40 мин./Печем в загрята 180 градуса фурна.При слагането на козунака я намаляваме на 150 градуса,а към края на печенето на 100 градуса.
След като тортата се изпече,веднага се намазва отгоре с краве масло или маргарин и се посипва обилно с кристална или пудра захар.Изважда се от формата след като изстине.При сервиране се реже като торта.

# 71
  • Мнения: 503
ПОСТЕН СЛАДКИШ С КОНФИТЮР ОТ СЛИВИ /много сполучлива рецепта/

Продукти:
1 ч.ч топла вода /200мл./;
1 1/2 ч.ч захар;
1 бурканче конфитюр от сливи 300-400гр. /За предпочитане домашен/;
1 ч.ч олио;
1 ч.ч орехи -нарязани;
1 ч.л сода ;
1/2 пакетче канела;
1 ванилия;
2 1/2 ч.ч пресято брашно.

В тази последователност се разбъркват всички продукти.
След като всичко се обърка се изсипва в намазнена и набрашнена тава.
Пече се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса до готовност.
След като се опече се поръсва с пудра захар.


източник: Гответе с мен


Последна редакция: ср, 06 юли 2011, 15:51 от ива

# 72
  • Мнения: 503
ПУХКАВИ МЕКИЦИ

Продукти:

500мл топла вода;
1/2 кубче прясна мая;
1с.л захар;
1 с.л сол;
4 с.л олио;
1 яйце;
пресято брашно за меко тесто /ок. 6 1/2 -7 ч.ч/  1ч.ч =200мл.

Маята се разтваря в малко от топлата вода ,захарта и брашно до получаване на кашичка.Оставя се да шупне.
С останалите продукти се замесва меко тесто.Втасва на топло 1 час.

Може след като се замеси вечерта тестото да се постави в намаслена  торбичка и да се сложи в хладилника.

# 73
  • Мнения: 503
ШОКОЛАДОВАТА ТОРТА С РУЛА НА ЛЕО.http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=141085.0


# 74
  • Мнения: 503
И разрез.

Общи условия

Активация на акаунт