1 година от смърт- какво се прави???

  • 141 553
  • 37
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 0
Здравейте всички,
рових доста в интернет и не намерих информация по въпроса. На 24.05.09 ще стане 1 година откакто татко си отиде от коварната болест рак на белия дроб. За съжаление не можа да се порадва на внучето си-отиде си 3 месеца след като родих... Weary...Искам да попитам мили мами знаете ли какво се прави за 1 година,какви ястия се приготвят най вече?!И двете с майка ми не знаем а и когото попитаме не ни казва много по въпроса. Предварително благодаря  newsm51

# 1
  • София, "Младост 3"
  • Мнения: 9 210
http://www.google.bg/search?hl=bg&q=%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B5 … 0%BD+%D0%B7%D0%B0+
njama vuzmojnost da cheta
ima tvurde mnogo temi

# 2
ами то тук нищо конкретно не пише,аз ги четох тези неща в гугъл преди да задам въпроса...

# 3
  • Мнения: 372
Здравей,
съжалявам за загубата ви. За годината на татко и тези на дядо правим:
- сварено жито задължително;
- сладки и солени неща за подавки /като е хубаво да сложите от нещата, които е обичал татко ти/ например при нас това бяха земелки с кашкавал и салам някакъв;
- бобена чорба се вари по принцип. И в заведенията, в които сме правили помени е било така. За основното няма изисквания май. Може някоя любима храна.
- питка сме правили също;
Ами това е, за което се сещам. Дано съм ти била полезна

# 4
  • Мнения: 5 710
Ами панахида се прави.

# 5
  • на брега на морето
  • Мнения: 6 236
Варено жито, хлебчета и червено вино за преливане
на гроба задължително. Отделно може да подадете
дребни сладки и соленки, бисквитки. Наближава
Черешова задушница, която е една от големите и
е добре да не се пропуска. При нея пък се подават
и череши. Върху гроба се слагат листа от орех, за да
слязат душите и да хапнат и после по тях да се
върнат smile3518

# 6
  • близо до Кресненското дефиле
  • Мнения: 961
Освен всичко друго ние направихме и курбан.Така е по нашия край.

# 7
  • Мнения: 998
rumibumy ,
искам да попитам какво ще рече "курбан"?
Обяд след панахидата в домът на починалия ли?

# 8
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Ами панахида се прави.


Точно така. Но отделни райони в Бг си имат различни обичаи.
Хубаво е, точно на деня да е помена. Ако баща ти (мир на душата му  Praynig) е бил вярващ, може и отец да викнете.
Иначе вино (разредено с вода, не чисто), вода, варено жито (отгоре се оформя кръст от пудрата захар) и питка е понашия край. И някакви дребни сладки и бонбони и нещо много любимо за хапване на починалия. Кандилото се запалва и е хубаво да погори по време на помена. Отделно всеки си пали по свещичка и я държи...
Накрая преливате виното и водата на кръст за "Бог да прости". Оставяте от всичко по 1-2 парчета (или лъжици) на самия гроб (подгответе си чинийки и вилички за еднократна употреба).
Когато всеки човек хапва от житото, произнася "Бог да го прости" и е хубаво от всичко, което е занесено за помена да си вземе. Отделно се приготвят поне 2 пликчета с по 1-2 неща от бройка и се подават на 2-ма чужди (непознати) на самото гробище. Ние гледаме да са мъж и жена. Пак се подава с думите за "Бог да прости".

# 9
  • Мнения: 202
Ние за година манджи не готвим само варено жито дребни сладки и соленки , бонбони , погача от тези неща оставяме на гроба преливаме го с вино и вода палим свещичка поп чете молитва , общо взето е това от всичко това подаваме на присъстващите и на някой чужд е ми това е .-

# 10
  • близо до Кресненското дефиле
  • Мнения: 961
Курбан за починалия.В кутии с капак на всеки се раздава печено агнешко и дробсърма.По една доматка,краставичка,маслини,питка и отделно безалкохолно и сладки неща.Житото и виното,хляба са най-важни Peace

# 11
  • Мнения: 30
съжелявам много за загубата ти, и при нещата стоят по същият начин , когато моя малкият син беше на  3месеца почина внезапно баща ми и седмица след него си отиде и дядо ми
в началото на месец юни и ние ще правим една година
когато правихме 40 разпитвахме и всеки казваше различно , ходихме на гробищата с неговите приятели и близки и после се събрахме в заведение където правихме помена защото нямаше да се съберат хората в къщи
правихме пържоли с наденичка и кюфте и кебапче-каквото обичаше баща ми
раздавка направихме на всеки в торбичка с опаковани сладки  исолени неща и отделно в купени чинии сложихме от нещата които всеки беше донесъл
предполагам че за годината пак ще  е нещо подобно
направете си го както вие си решите, раздайте неща които е обичал покойният

# 12
  • София
  • Мнения: 5 074
Курбан, ако трябва да сме точни се прави, като се коли животно . Демек се принася в жертва.
Курбана е - сварено месо от животното, нищо друго, освен сол и някаква подправка, разбира се.
На годината от смъртта на близкия ни се прави следното - на гроба се носи вода и червено вино за прелив, жито и погача, свещи задължително.
Отделно от това се раздава на присъстващите в зависимост  от времето, в което се прави помена всичко, което приживе е обичал покойника. Раздава се и на двама непознати, аз предпочитам бедняци.
Това, което съм решила да раздам го подреждам в кутии, за да е удобно на опечалените.
Помена се прави в съботата преди датата на смъртта.

# 13
  • Мнения: 0
БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ КОИТО МИ ОТГОВОРИХА. МНОГО СТЕ МИЛИ И ИЗЧЕРПАТЕЛНИ. НАДЯВАМ СЕ И АЗ ДА  БЪДА НАСРЕЩА ВИ И ПОЛЕЗНА С КАКВОТО МОГА КОГАТО СЕ НУЖДАЕТЕ ОТ ТОВА. БЪДЕТЕ ЗДРАВИ newsm76 Flowers Sunflower Flowers Four Leaf Clover newsm51

# 14
  • Пловдив
  • Мнения: 18 386
Най-важното за починалия е да се викне свещеник на гроба да чете молитви.

# 15
  • София
  • Мнения: 3 013
аз знам, че не се ходи по заведения... обикновено ако се прави помен на гроба там се прави и раздавката /предварително приготвени кутии с различни сладки и соленки, салам, кашкавал, маслина/. след като попа прочете молитвата, разчупва питката и житото /приготвя се в отделен съд поръсен с пудра захар и оформен кръст от канела/ след това най-близките правят раздавката като дават на всеки присъстващ предварително подготвените раздавки, парче пита и жито, чаша вино или ракия, и безалкохолно. ако помена се прави в черква обикновено там имат определени места за раздавка след помен като оставят хората за около час..

# 16
  • Мнения: 1 792
Аз също знам, че не се прави помен на същата дата. Съботата преди или след (за това не съм сигурна). Иначе за раздаване - сладки и соленки, пита, жито, вино и вода.

# 17
  • Мнения: 998
Аз също благодаря за мненията  bouquet

# 18
  • Мнения: 60
Здравейте всички,
рових доста в интернет и не намерих информация по въпроса. На 24.05.09 ще стане 1 година откакто татко си отиде от коварната болест рак на белия дроб. За съжаление не можа да се порадва на внучето си-отиде си 3 месеца след като родих... Weary...Искам да попитам мили мами знаете ли какво се прави за 1 година,какви ястия се приготвят най вече?!И двете с майка ми не знаем а и когото попитаме не ни казва много по въпроса. Предварително благодаря  newsm51

Говори със свещеник. Има много и различни обичаи, но повечето от тях са езически и имат малко общо с това което религията разбира под помен. Заупокойната молитва е задължителна, а и много трогваща.

PS: Съжалявам за голямата ти загуба.

# 19
  • Мнения: 1 567
Здравейте всички,
рових доста в интернет и не намерих информация по въпроса. На 24.05.09 ще стане 1 година откакто татко си отиде от коварната болест рак на белия дроб.
Говори със свещеник.
 Събират се най-близките в една църква.Чете се молитва. Приготвя се жито, дребни сладки, бонбони. Мисля, че и червено вино.
Прави се на датата или след нея.
А на Задушниците (голямата е черешовата), се ходи на гробищата. Оставя се малко жито на гроба.

# 20
  • Мнения: 998
Прави се на датата или след нея.
Явно във всеки край на страната е различно ,защото на нас ни казаха задължително на датата или преди нея ,но никога след нея ThinkingТова беше за 6 месеца ,но за всички помени било така.

# 21
  • Мнения: 1 567
Прави се на датата или след нея.
Явно във всеки край на страната е различно ,защото на нас ни казаха задължително на датата или преди нея ,но никога след нея ThinkingТова беше за 6 месеца ,но за всички помени било така.

Не, не май аз бъркам. И няма нищо общо региона. Това са правила на църквата. Права си, на датата или преди нея...

# 22
  • Мнения: 998
  bouquetвсе пак и аз не съм много запозната ,затова сондирам мнения ,а
за обичаите наистина са много различни ,затова постоянно се бъркаме с майка ми..

# 23
  • София
  • Мнения: 5 074
Точно на датата се прави - 9 дни и 40 дни.
Всички помени след това се правят в съботата преди датата.
Навсякъде е едно и също, защото и църквата е една, имам предвид християнската.

# 24
  • близо до Кресненското дефиле
  • Мнения: 961
Задължително на датата или преди нея.Не след.А не е задължително да е събота или неделя.Може и в делничен ден.Питахме свещеник.Ние правихме сега на 30.04-четвъртък.

# 25
  • Мнения: 998
Между другото (съжалявам ,ако е извън темата)
понеже и аз съм в положението на авторката Cry
в началото нямах представа за много от обичаите и мои познати
ме съветваха ,че до една година не се се подава на Задушниците.
Стори ми се малко странно и питах в църквата ,в която си ходя една
много симпатична баба ,която продаваше свещи.
Тя ми каза ,че това не е вярно ,че душите чакали и трябвало да се
подава.Така ми каза да поръчам и заупокойна литургия за 40-тия ден
и в църквата(освен на гроба) и редовно записвах баща си да се чете името
му в заупокойните молитви.Даже като ме видеше сама си знаеше кое име да запише.
За мое огромно съжаление тази баба почина ,при едно от посещенията ми
видях некролог на вратата на параклиса ,стана ми мъчно за нея...
Съжалявам ,че се отплеснах  Blush

# 26
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Аз също знам, че преди да е изтекла 1г. от кончината, Задушница не се прави.

А за помените.
3-ини, 9-тини, 40-сет дни и една 1г. е добре да са точно на деня.
Една година от кончината може да се направи и съботата след датата на смърта.
А след годината - в съботат преди датата.

Бианка  Hug Мир на душата и на твоето татенце  Praynig
Не се бъркайте и шашкайте с майчицата ти... Направете го както вие го чувствате, както вие го усещате. Ние само даваме леки насоки. Крайното дело е ваше  Hug
Има хора, които не ходят на гроба, а само в черква го правят помена. И така става...

П.П: НЕ е задължителен отецът и прекаждането за помените. Но е желателен, особено, когато починалия е бил вярващ и набожен.

# 27
  • Мнения: 852
Варено жито, хлебчета и червено вино за преливане
на гроба задължително. Отделно може да подадете
дребни сладки и соленки, бисквитки. Наближава
Черешова задушница, която е една от големите и
е добре да не се пропуска. При нея пък се подават
и череши. Върху гроба се слагат листа от орех, за да
слязат душите и да хапнат и после по тях да се
върнат smile3518



Кога се пада Черешова задушница?

# 28
  • Мнения: 32
Черешова задушница тази година е на 6 юни. На тази дата се навършват и 3 месеца без моето малко момченце. Адски боли...

# 29
  • Мнения: 30
аз знам, че не се ходи по заведения... обикновено ако се прави помен на гроба там се прави и раздавката /предварително приготвени кутии с различни сладки и соленки, салам, кашкавал, маслина/. след като попа прочете молитвата, разчупва питката и житото /приготвя се в отделен съд поръсен с пудра захар и оформен кръст от канела/ след това най-близките правят раздавката като дават на всеки присъстващ предварително подготвените раздавки, парче пита и жито, чаша вино или ракия, и безалкохолно. ако помена се прави в черква обикновено там имат определени места за раздавка след помен като оставят хората за около час..
това че не се ходи по заведенията не ми се вярва да  е точно така, защото в крайна сметка всеки сам решава къде и как да го направи
защото аз лично съм гнуслива честно да си призная  никога не ям от раздавки, затова и на баща ми на 40-то направих торбички и сложих всичко опаковано-вафли, пасти и др подобни неща, защото съм сигурна че има хора като мен които не ядат, и отделно бяхме купили чинии и в тях сложихме от житото и от сладките неща които донесоха др хора
ние ходихме на гроба , там дойдоха и приятелите на баща ми , запалихме свещ, поднесохме цветя и после раздавките и обяда направихме в заведение
не виждам нищо лошо затова че съм събрала на баща ми приятелите на заведение както той обичаше да се събира с тях, не сме правили банкет , просто се събрахме , хората се наобядваха и си тръгнаха
свещенник не сме викали защото баща ми не беше набожен , но който иска може и да си извика
още незная ние кога ще правим годината , тук чета различни мнения че се прави на датата или съботата преди датата , има време да решим
аз лично смятам че всеки сам си решава как да си го направи , ние ще раздадем неща които баща ми обичаше и вероятно пак ще направим обяд в заведение

# 30
  • Мнения: 372
Свещеник ми беше казвал, че задължителните неща за помен са хляб, червено вино, вода, жито, мед и свещи. Това било за душата. Останалото каквото преценим. Ние лично на помени ходим на гробища с тези неща и каквото се сетим допълнително - сладки, баница, нещо приготвено, неща които е обичал починалия. Оставяме на гроба и след това се събираме в къщи най-близките, там си хапваме и пийваме каквото сме приготвили. Отделно раздавам на съседи.
Помените правим съботата, преди датата, пак свещеник беше казал така. Мисля, че и в църковните календарчета имаше указания кога не могат да се правят помени.

# 31
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 269
Най-важното за починалия е да се викне свещеник на гроба да чете молитви.

Това далеч не е най- важното, ако починалият не е бил вярващ.

Правя панахиди вече почти 6 години. И на Задушница подавам, и всички месеци отбелязах, после и годишнините. Никога не съм се съобразявала с това какво трябва и не трябва да се прави. Всеки път правя това, което ми подсказва сърцето.
Никога не сме викали свещеници. Аз самата даже свещи на гроба не съм палила- не го чувствам, затова не го намирам за необходимо.
Не знам дали ме разбирате  Confused

# 32
  • някъде другаде
  • Мнения: 629
При нас курбан се прави независимо дали е на година , на половин година или на 40. Тоест колим агне. Миналата седмица правих ме помен на мъжът ми на брат му и колихме агне . Дадох го в ресторантчето , в което беше поменът и дам ни го изпекоха. Направихме го сега защото година е през ноември и тогава няма от къде да купим агне. Иначе на всички помени задължително е житото.

# 33
  • Мнения: 30


[/quote]



Правя панахиди вече почти 6 години. И на Задушница подавам, и всички месеци отбелязах, после и годишнините. Никога не съм се съобразявала с това какво трябва и не трябва да се прави. Всеки път правя това, което ми подсказва сърцето.
Никога не сме викали свещеници. Аз самата даже свещи на гроба не съм палила- не го чувствам, затова не го намирам за необходимо.
Не знам дали ме разбирате  Confused
[/quote]
аз лично прекрасно те разбирам но има и такива които няма да са съгласни с нашето виждане

# 34
  • Добрич
  • Мнения: 1 145
ДНЕС ТОЧНО СЕ НАВЪРШВА ЕДНА ГОДИНА ОТ СМЪРТТА НА МОЯ СИН. /извинявам се, че извън темата/
Ние правихме помен в събота и повечето неща вече са ти ги написали.аз раздавам и подавки-купувам специално чинии, дребни сладки, малко хлебче/прусурка/ и заедно с малка кърпа/хавлия/ раздавам на хората, които са поканени на помена. Самия помен беше в ритуалната зала на Гробищния парк.При нас такава е традицията приготвихме курбан/варено агнешко месо/ и боб яхния. Вареното жито с орехи и украсено с пудра захар и цветни бонбони е задължително. Относно яденето бяха ми казали, че за помен не се правят ястия със свинско месо.всичко трябва да е скромно и не в големи количества. Но истината , че това са традиции измислени от някого. направи го така както ТИ го чувстваш и усещаш. Важното е да се съберете и да си спомните всички близки за човека, който ви е бил толкова скъп
Поклон пред паметта на баща ти!
 Flowers Rose Flowers Four Leaf Clover Flowers Rose за татко ти

# 35
  • България Сливен
  • Мнения: 245
Момичета, баба ми/ мир на праха и!/ почина на 14.07. в 6.15ч. Е не можем да изчислим как се броят дните за помените, в смисъл брои ли се денят на смъртта или от следващия ден се смята . Моля кажете ми!

# 36
  • Мнения: 1 008
Брои се и денят на смъртта.
16.07-3 дена
22-9дена
и  т.н.
Мир на прахът и!

# 37
  • България Сливен
  • Мнения: 245
Благодаря!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт