Печено пиле върху сол

  • 47 057
  • 57
  •   1
Отговори
  • Мнения: 144
Предварително се извинявам, ако вече е побликувана тази рецепта.

Така необходимите продукти са 1 пиле, половин пакет сол и по желание подправка за пиле.Добре е пилето да е охладено, но може и замразено само че трябва преваритлно да е добре размразено и подсушено/ иначе по долната част на пиле ще  залепне много сол/.Исипвате солта в тавичка след това  намазвате пилето с подправка за пиле и го слагате в тавата в/у солта не е необходима никъква мазнина, пече се 45-50 мин. на 180 градуса.  Пилето става много сочно от йода , който се изпарява по време на печенето.Дано ви хареса.

# 1
  • Варна
  • Мнения: 975
Вкусно е наистина,аз го правя по малко по различен начин т.е.нанизвам пилето на бутилка от безалкохолно(250мл.)която е пълна с вода,става изключително крехко направо се разпада след като го свалиш от бутилката.Чувала съм също да се нанизва на бирена бут.(330мл.)с бира вместо вода,газираното пиво от топлината започвало да облива пилето по време на печене и се получавало с много вкусна и хрупкава коричка,все още не съм опитала с биричка.

# 2
# 3
  • Мнения: 144
Да наистина е много вкусно става едно сочно със златиста коричка/ днес случайно видях, че го има в готварската книга,ама късно вече я бях пуснала темата/. Пробвайте го сигурна съм че ще ви хареса.

# 4
  • Мнения: 4 406
Откога търся тази рецепта, ама кой да погледне в Готварската книга
Мерси   bouquet

# 5
  • ... при вятъра и вълните
  • Мнения: 207
... с морска сол също става много хубаво

# 6
  • Варна
  • Мнения: 975
Аз в/ху морска сол го правя,с готварска не съм опитвала.

# 7
  • Мнения: 940
... с морска сол също става много хубаво

Само така го правя, даже и с бутчета става. И с готварска става, ама веднага трябва да се махне, че иначе поема.

# 8
  • Мнения: 1 197
Майка ми задължително,като бяхме малки,всяка събота правеше печено пиле върху морска сол.Много вкусно ставаше.

# 9
  • Мнения: 2 149
Да любимо ми е така печено пилето.Аз използвам обикновенна готварска сол,и не добавям никаква друга подправка,божествено става,сочно,ммм,дояди ми се Laughing

# 10
  • И тук, и там, навред....
  • Мнения: 755
Наистина по този начин изпечено пилето е страхотно! Хем вкусно, хем бързо. Аз също го пека в/у морска сол и не ползвам никаква подправка. По този начин съм пекла още бутчета и крилца. Умувам дали няма да стане и риба, например скумрия  newsm78 Вие как мислите?

# 11
  • Мнения: 307
Заинтригувахте ме,ще пробвам Hug
А тази сол, върху която се пече пилето, изхвърля ли се?

# 12
  • Мнения: 1 197
Заинтригувахте ме,ще пробвам Hug
А тази сол, върху която се пече пилето, изхвърля ли се?
Поне в къщи винаги се е изхвърляла.

# 13
  • Мнения: 5 173
А тавата къде във фурната се слага? Най-отдолу, по средата... Къде?

# 14
  • Мнения: 506
тавата се слага там, където обикновенно я слагаш като печеш
при мен е по-ниско от средата,защото загаря от горе

и другото,което мога да добавя е,че после тавата се накисва във вода и бързо се разтваря солта-някой да не тръгне да я изчуква,защото тя се е спекла от соковете на пилето и ще си отиде тавата

# 15
  • Мнения: 2 821
Точно поради причината, че се спече солта в тавата се отказах вече от тази рецепта...Няма измиване братче..киснах, киснах...Усложних си живота Mr. Green

# 16
  • Мнения: 1 798
Точно поради причината, че се спече солта в тавата се отказах вече от тази рецепта...Няма измиване братче..киснах, киснах...Усложних си живота Mr. Green
слагай фолио,и тогава солта Peace

# 17
  • Мнения: 2 149
Точно поради причината, че се спече солта в тавата се отказах вече от тази рецепта...Няма измиване братче..киснах, киснах...Усложних си живота Mr. Green
На мен никога не ми се е случвало,пека в огнеупорна стъклена тава,солта после направо с лъжица я махам Wink
И фолиото е вариант Wink

# 18
  • Мнения: 262
Аз само така си пека пилешките истории , включително крилца.

Отначало не слагах нищо на тавата направо солта и след като изстине  я обръщах  в една по-голяма торбичка и в кофата , падаше на големи парчета  Sunglasses

Вече слагам фолио или хартия за печене под солта , така е още по-лесно и нецапащо.

# 19
  • Мнения: 5 173
А та попитам, някой беше казал, че може да се пече пиле, набучено на бутилка с бира. Няма ли опасност бутилката да се спика от високата температура?

# 20
  • Мнения: 1 798
А та попитам, някой беше казал, че може да се пече пиле, набучено на бутилка с бира. Няма ли опасност бутилката да се спика от високата температура?
Нищо няма да и стане на бутилката,не се притеснявай. Гърлото на шишето трябва да излезе от пилето така, че при печенето пяната да полива пилето.

# 21
  • Мнения: 5 173
Благодаря, сега грабвам ножа и отивам да дебна кокошката в двора Mr. Green

# 22
  • София
  • Мнения: 618
Шушулче , има и друг вариант. Слага пилето върху бурканче от детско пюре. Така пък парите от бирата го правят крехко и сочно Peace а кожичката може да си я намажеш с масалце.

# 23
  • Мнения: 5 173
Първо, да кажа, че кокошката е жива. До подобно животно се допарвам само, когато се намира в чинията ми.
Шушулче , има и друг вариант. Слага пилето върху бурканче от детско пюре. Така пък парите от бирата го правят крехко и сочно Peace а кожичката може да си я намажеш с масалце.
Това е замисълът на береното шише, защото е пълно с бира, дали ще успее да се изпари достатъчно количество, като се има предвид тесния отвор на шишето Thinking.
Тези дни сама ще се уверя.

# 24
  • София
  • Мнения: 618
Замисъла на биреното шише е да излиза отвора на шишето от кокошкота за да може бирата като ври да облива месото. А това което аз ти предложих не е същото. Но ти ще пробваш и ще кажеш какво е станало Peace

# 25
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Задължително хубаво и на гъсто го шпиковам с чесънчета и масълце, по съвет на кака ви Блонди- става вълшебно!  Heart Eyes

# 26
  • София
  • Мнения: 254
По същия начин става мнооого вкусна и сьомга върху морска сол.

# 27
  • Мнения: 5 173
destini, схванах разликата Peace.

# 28
  • Мнения: 503
Пекох половин пиле върху морска сол,но май повече няма да повторя.Да оставим настрана трудното почистване на тавата. Солта беше жестоко залепнала  за тавата и станала черна като катран. ShockedА пилето  не беше поело изобщо от солта.Някъде бях чела ,че цялото пиле трябва да се покрие със сол.Може би тогава ще поеме.  newsm78

# 29
  • Мнения: 307
Дъното на тавата се покрива с алуминиево фолио и солта не полепва. Peace

Последна редакция: сб, 22 авг 2009, 23:15 от ЛуАн

# 30
  • Мнения: 427
Преди време видях рецепта с риба която обаче се увива във фолио и после се засипва с морска сол отдолу и отгоре.А за пилето трябва да е около 1 килограм защото иначе не успява да поеме навътре солта.Пиле върху бутилка прави една съседка тя казва че слага в бутилка от бира(норм.500мл.)две трети вода и подправки. пилето се осолява и подмазва с мазнинка предварително.Хубавото и в двата варианта е че пилето се ,,отцежда от излишната мазнина и става като на грил но по вкусно.

# 31
  • Мнения: 549
И върху шише и върху сол пилетата винаги са ми ставали разкошни.

# 32
  • Мнения: 655
все чувам за това пиле върху сол и ще взема да го пробвам  Peaceако имам въпроси мога да питам тука в темата,сега като излезна купувам едно пиленце и следобеда ще с боря с него  Joy

# 33
  • сусурлево
  • Мнения: 474
Вкусно е наистина,аз го правя по малко по различен начин т.е.нанизвам пилето на бутилка от безалкохолно(250мл.)която е пълна с вода,става изключително крехко направо се разпада след като го свалиш от бутилката.Чувала съм също да се нанизва на бирена бут.(330мл.)с бира вместо вода,газираното пиво от топлината започвало да облива пилето по време на печене и се получавало с много вкусна и хрупкава коричка,все още не съм опитала с биричка.
ммм да с бира става чудесно

# 34
  • сусурлево
  • Мнения: 474
,

Последна редакция: вт, 25 авг 2009, 19:23 от juliana_p

# 35
  • Мнения: 580
Вариация на това пиле се получава ,като предварително се "омеси " морска сол и яйчен белтък/ци и с тази сме се "облепи" пилето .

# 36
  • Варна
  • Мнения: 101
Да, фантастично става пилето по този начин.Аз го нанизвам на бирена бутилка, наполовина пълна с бира, легнало и върху морска сол.Никакви подправки или мазнина.
Да си оближеш пръстите Hug


Чудя се дали да не пробвам да го пъхна е плик за печене?Така, с тавата.Да не си цапам фурната.Пробвал ли е някой?И дали ще има същият вкус?

Последна редакция: ср, 09 сеп 2009, 15:56 от Чарлийз

# 37
  • Мнения: 35
Аз съм пробвала и ми харесва Peace

# 38
  • Варна
  • Мнения: 101
dani81 , а вкусът същият ли е?

# 39
  • Стара Загора
  • Мнения: 56
Аз не мога да разбера като има бира в бутилката и като се сложи легнала с пилето , бирата не се ли излива веднага от шишето.

# 40
  • Бг
  • Мнения: 846
desi26i, пилето и бутилката не ги слагаш полегнали. Самото пиле го "нанизваш" на бутилката, така че гърлото на бутилката да излезе от горната страна на пилето и печеш изправено. За тази цел е необходимо фурната да ти е достатъчно висока, ако мога така да се изразя. Иначе да, става много вкусно, и върху сол и така с бирата.

# 41
  • сусурлево
  • Мнения: 474
направих го с бирата , стана много вкусно, намазах с масло и червен пипер пилето , соев сос, подправка за пиле и  стана стРахоооооТно

# 42
  • Мнения: 409
Преди време видях рецепта с риба която обаче се увива във фолио и после се засипва с морска сол отдолу и отгоре.
Става също много вкусна Пъстърва, печена в сол-Цък!

# 43
  • En un lugar de La Mancha...
  • Мнения: 284
 Момичета, дайте някоя снимка на това нанизано на бутилка пиле, че ме заинтригува  Simple Smile. Нещо не мога да си го представя много добре, а ми се иска да се пробвам да го направя  Rolling Eyes.

# 44
  • сусурлево
  • Мнения: 474
елементарно е пъхаш бутилката в дупето и излиза през шията и стои изправено във фурната

# 45
  • Варна
  • Мнения: 975
Момичета, дайте някоя снимка на това нанизано на бутилка пиле, че ме заинтригува  Simple Smile. Нещо не мога да си го представя много добре, а ми се иска да се пробвам да го направя  Rolling Eyes.
http://www.receptite.com/recepta.php?r=7899  това намерих в дясно от рецептата 3-тата снимка.

# 46
  • Мнения: 409
ето съвети и снимки :"стъпка по стъпка"


*снимка на cote

# 47
  • En un lugar de La Mancha...
  • Мнения: 284
 Благодаря ви много, ще се пробва  Peace. Ох , горкото пиле  ooooh!.

# 48
  • София
  • Мнения: 15 467
Ееее, сега седя объркана  ooooh! и се чудя  Thinking кое да направя.Вчера купих цяло пиле, точно за да го пека, но като изчетох тази тема и не мога да реша как да го направя. Решавам да е на сол, ама веднага си казвам, ами ако с бира е по-хубаво? Минавам на вариант бира, започвам да съжалявам за солта. newsm78 Ще взема да купя още едно пиле.

# 49
  • Мнения: 427
И по двата начина няма да съжаляваш.

# 50
  • София
  • Мнения: 614
Ееее, сега седя объркана  ooooh! и се чудя  Thinking кое да направя.Вчера купих цяло пиле, точно за да го пека, но като изчетох тази тема и не мога да реша как да го направя. Решавам да е на сол, ама веднага си казвам, ами ако с бира е по-хубаво? Минавам на вариант бира, започвам да съжалявам за солта. newsm78 Ще взема да купя още едно пиле.

  Ето ти вариант и със сол, и с бира едновременно, със сигурност няма да съжаляваш  Laughing



# 51
  • София
  • Мнения: 15 467
Ееее, сега седя объркана  ooooh! и се чудя  Thinking кое да направя.Вчера купих цяло пиле, точно за да го пека, но като изчетох тази тема и не мога да реша как да го направя. Решавам да е на сол, ама веднага си казвам, ами ако с бира е по-хубаво? Минавам на вариант бира, започвам да съжалявам за солта. newsm78 Ще взема да купя още едно пиле.

  Ето ти вариант и със сол, и с бира едновременно, със сигурност няма да съжаляваш  Laughing
Благодаря ти  Hug, но ще остане за другия път.Внука искаше с картофи, та накрая го направих така.

# 52
  • Мнения: 503
В един готварски сайт попаднах на рецепта за печено пиле в сол.В пилето /добре омазнено с олио отвън и овътре и поръсено с черен пипер /се слага един  надупчен с шишче лимон, мащерка ,стръкче градински чай.В дълбока тавичка се разтила 1 1/2 кг. едра сол,поставя се пилето и се  покрива с още 1 1/2 сол.Напръсва се с вода и се пече 80 мин.
Сега разбрах защо при мен не ми се получи пилето преди време.Използвах малко количество сол -нямаше и 1 кг.И не беше покрито отгоре със сол. Thinking

# 53
  • Мнения: 6
Аз не мога да разбера трябва ли да е покрито със сол? newsm78

# 54
  • Мнения: 1 798
Аз не мога да разбера трябва ли да е покрито със сол? newsm78
Не,пече се върху солта Peace
Прегледай поста на Цецето много добре го е обяснила Hug

# 55
  • En un lugar de La Mancha...
  • Мнения: 284
 Покрито също става, аз така правя риба  Peace.

 Изглежда подобно на тази тук http://secocina.com/tecnicas/pescadosal

Последна редакция: пт, 18 сеп 2009, 18:07 от saby

# 56
  • Мнения: 503
При мен пилето не беше покрито със сол и не ми се получи.Не ,че не се изпече ,но изобщо не пое от солта , направо си остана безсолно.А да не ви говоря какво стана със солта,по време на печенето стана черна като катран ,замириса ужасно   ooooh!,а тавата едва я изчистих.  Cry Simple Smile

# 57
  • Мнения: 262
При мен пилето не беше покрито със сол и не ми се получи.Не ,че не се изпече ,но изобщо не пое от солта , направо си остана безсолно.А да не ви говоря какво стана със солта,по време на печенето стана черна като катран ,замириса ужасно   ooooh!,а тавата едва я изчистих.  Cry Simple Smile

Затова аз отдолу на тавата слагам фолио или хартия за печене и не се налага да търкам тави.

А ако солта ти е достатъчно голямо количество , т.е ако си покрила цялата тава с дебел слой сол , то той после се отлепя и пада цял , а не на малки парченца  Peace

Получава се вкусно , пека така и риба и пиле , и с белтък съм пробвала , пак става.

Солта наистина като загори мирише много неприятно , така че внимавайте.

Общи условия

Активация на акаунт