400 гр замразен спанак
кори за баница
30гр тиквено или слънчогледово белено семе
3-4 скилидки чесън
сол, зехтин, подправки на вкус
тофу
маслини
Спанакът се размразява, отцежда от водата и задушава известно време с достатъчно количество зехтин, сол, обелените и накълцани на ситно скилидки чесън и тиквеното/слънчогледово семе. Поохладената смес се разпределя върху тройни парчета кори с форма на квадрат и размери 20х20см., чиито ъгли се загъват върху спаначената смес. В средта им се слага малко тофу и маслинка-две. Редят се върху застлана с готварска хартия тава и се пекат на средна скара, 200°C, като се намазват с малко зехтин и вода.
Супа с тофу и соеви кълнове
200 г тофу
100 г соеви кълнове
2 стръка пресен лук
1 червена чушка
1/2 ч. ч. кафяв ориз
2-3 с. л. соев сос
1/2 ч. л. смлян джинджифил
1/2 ч. л. смлян кориандър
сокът от 1 лимон
1 с.л. зехтин
за пикантното олио:
3 китайски люти чушки
6-7 с. л. сусамово олио
1. Оризът се изсипва в 1 1/2 л вряща вода и се вари до готовност.
2. Олиото се загрява в тенджерка, лютите чушки се натрошават и се задушават в зехтин и вода за 30-40 секунди. След това съдът се оттегля от котлона.
3. Червената чушка се нарязва на тънки ивички, лукът се нарязва наситно, тофуто – на малки кубчета.
4. В купи за супа се разпределят ивиците чушка, соевите кълнове, наситненият лук и кубчетата тофу.
5. Свареният ориз се подправя с джинджифил и кориандър. Наливат се соевият сос и пикантното олио и ври още 2-3 минути. Супата се сипва в купите, овкусява се с лимонов сок и се сервира.
Сушени чушки с лук
15-16 сушени чушки
4-5 глави лук
6 с. л. зехтин
1 ч. ч. кафяв ориз
2 с. л. пълнозърнесто брашно
1 ч. л. сол
1 ч. л. чубрица
1. Нарязаният на парчета лук се задушава в зехтина и малко вода около 3-4 минути, добавят се оризът, брашното, малко вода, солта и чубрицата и задушаването продължава още няколко минути.
2. Предварително почистените от семки и накиснати до омекване чушки се пълнят с готовата смес, топват се в брашно и се подреждат в дълбока тава. Заливат се с вода и зехтин и се пекат в загрята до температура 180 градуса фурна.
"Табуле" с броколи
250-300 г пресни броколи (замразени)
1 ч. ч. булгур
2-3 домата
за дресинга:
3-4 стръка зелен лук
1 скилидка чесън
1 връзка магданоз
8 с. л. зехтин
2 с. л. лимонов сок
1/2 ч. л. сол
1. Булгурът се измива, залива се със студена вода (колкото да го покрие) и се оставя да набъбне и омекне за около 40 минути. След това се отцежда и се поставя в купа. Добавят се почистените от семето и нарязани на малки кубчета домати.
2. Броколите се накъсват на розички и се потопяват за 3 минути в кипнала подсолена и подкиселена вода. Изплакват се със студена вода и се отцеждат. Поставят се при булгура.
3. Нарязаният наситно магданоз, счуканата скилидка чесън, зехтинът, лимоновият сок и солта се смесват и се разбиват с тел. Салатата се овкусява с дресинга и се поръсва с нарязан на колелца пресен лук.
Таматар дал (Леща с домати)
1 ч. ч. леща
300-400 г домати
50 мл зехтин
1 ч. л. куркума
2 ч. л. настърган джинджифил
1 ч. л. семена от кимион
1 ч. л. синапено семе
1 ч. л. смлян кимион
1/2 ч. л. лют черен пипер
1 ч. л. сол
магданоз за поръсване
1. В тенджера се налива вода (около 1.2 л), поръсва се с куркума и се кипва.
2. Сипва се лещата и се вари под капак, като силата на котлона се намалява.
3. Доматите се нарязват на малки парченца.
4. Зехтина се загрява и в него се добавят семената от кимион и синап.
5. Добавят се настърганият джинджифил, смленият кимион и червеният пипер и се разбърква.
6. След 2-3 минути в микса от подправки се сипват нарязаните домати (не се пържат, остават пресни).
7. Сварената леща се смесва с доматите и се посолява. При сервиране порциите се поръсват с нарязан наситно магданоз.
Терин с патладжани
4 патладжана
3 тиквички
3 скилидки чесън
2 глави лук
1 червена чушка
1 зелена чушка
2 филии пълнозърнест хляб
3 с.л. зехтин
сол
1. Патладжаните се обелват на ивички (обелките се запазват), посоляват се и се отцеждат от горчивия сок. Заливат се с малко зехтин и се пекат 30-40 минути в силно загрята фурна при температура 200 градуса.
2. Лукът, тиквичките и чушките се нарязват на едри кубчета, чесънът – надребно.
3. В загрят зехтин с водичка се задушава първо лукът, после чушките и накрая тиквичките. Задушават се 5 минути на тих огън.
4. Прибавят се чесънът и нарязаните на кубчета изпечени патладжани. За да се уплътни сместа, се натрошават 2 филии пълнозърнест хляб. Посолява се и се оттегля от котлона.
5. Форма за кекс се покрива с намаслена хартия за печене. Обелките от патладжаните се подреждат на дъното и по стените. Зеленчуковата смес се изсипва внимателно, повърхността се изравнява.
6. Пече се на водна баня при температура 180 градуса 30-40 минути. След това внимателно се изважда върху плато, с много остър нож се нарязва на филии и се сервира.
Източник: интернет